Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 9 august 2019

Povestea tortului Esterhazy


Cred ca putine persoane au auzit despre familia nobiliara a printilor de Esterhazy care a dat renumite personalitati istorice Regatului Ungariei cat si Imperiului Austro-Ungar. Paul I a fost primul Palatin al Regatului Ungar, Paul al II-lea a fost Maresal in armata Austro-Ungara si un devotat slujitor al Imparatesei Maria Tereza. Urmasii acestora au construit impreuna o avere colosala formata din imense domenii, in mare parte in Ungaria, pe care se aflau 130 de sate, 40 de orase si 34 de castele. Familia Esterhazy avea ca locuinta principala vechiul castel gotic, alte 3 palatele fiind folosite ca resedinte de vara sau de vanatoare.


In timpul Printului Paul al III-lea, Anton de Esterhazy de Galantha, unul dintre palatele sale avea 360 de camere destinate oaspetilor si activitatilor teatrale si era considerat cel mai bogat om din lume care nu era asezat pe nici un tron. Detinea o putere nelimitata asupra vasalelor sale, neavand restrictie in a folosi dupa cum credea de cuviinta incarcerarea, flagelul putand chiar sa decida uciderea unei persoane. Avea trupe armate personale cu care ii placea sa se deplaseze de la un palat la altul cu pompa militara pentru a-si arata puterea. Domeniile erau lucrate de un numar foarte mare de tarani carora le daduse pamantul in arenda, sporindu-si astfel averea. S-a ocupat de cresterea oilor, prelucrarea blanurilor si a laptelui. Numarul pastorilor care se ocupau de cresterea ovinelor depasea numarul de 2500 de persoane. Traia intr-un stil luxuriant si extravagant, fapt care s-a soldat cu trecerea aintregii sale averi in mainile camatarilor, printul murind in saracie si izolare. Un singur lucru pastrase: galeria de portrete ale familiei Esterhazy, colectie care l-a scapat de o parte de datorii pe urmasul lui, Nikolaus al III-lea, care a vandut o parte dintre portrete. Spre deosebire de inaintasii sai, el n-a intrat in serviciul militar al Imperiului, urmarind o cariera in diplomatie si fiind numit ambasador in Marea Britanie. In vremea petrecuta la Londra, sotia lui, Maria Theresia, a patronal clubul Almack care era centrul de socializare a societatii aristocratice londoneze.  Mai tarziu, atunci cand, intors in Ungaria, a devenit membru al Partidului Conservator. Activitatea lui politica a fost marcata de cateva actiuni: a sustinut suprematia habsburgica si nu a sustinut propunerile de reforma. A fost ministru in primul cabinet ungar si s-a ocupat de medierea tratativelor dintre Viena si Budapesta, insa intentiile lui pacificatoare s-au soldat cu un esec rasunator, motiv pentru care a demisionat. In timpul Revolutiei Maghiare de la 1848 a fost numit ministru de externe. Desi multe dintre actiunile intreprinse de el s-au soldat cu esec, este considerat a fi un politician celebru. In timpul cand viata ii zambea si norocul ii umplea visteriile, iar palatele sale straluceau de lumina si muzica, un bucatar anonim i-a pregatit pentru unul dintre dineurile organizate un tort care ii poarta numele si care a devenit unul dintre cele mai renumite torturi ale monarhiei Austro-Ungare. Tortul este format din blaturi de macaroon umplute cu unt in care se adauga miere, ciocolata, cognac, migdale prajite tocate grosier si extract de vanilie, imbracate toate intr-un fondant decorat cu dungi din ciocolata. Desi astazi el este facut in forma rotunda, reteta originala presupunea ca el sa aiba forma patrata. De cele mai multe ori, migdalele sunt astazi inlocuite cu nuci.

Ingrediente pentru blat: 5 galbenusuri mari de ou, 1 1/3 cana zahar, 1 1/3 cana migdale prajite si tocate, 2 ½ cani faina, 3 albusuri batute spuma, o jumatate zeama de la o lamaie, o lingurita extract vanilie.
Crema: 2oo gr ciocolata, 100 de grame de unt nesarat la temperatura camerei, 5 albusuri mari, o cana de miere.
Glazura: ¼ cana gem de caise amestecat cu o lingura de apa fierbinte.
Fondant: 3 cani zahar pudra, ¼ cana apa, o lingura sirop de porumb.
Decor: 50 grame ciocolata topita amestecata cu ¼ lingurita ulei vegetal.
Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius, si se pregatesc 4 tavi cu dimensiune egala care se imbraca cu hartie de copt. Se bat galbenusurile cu zaharul pana devide o crema omogena de culoarea lamaii. Se presara usor migdalele si faina si se amesteca pana la omogenizare. Se toarna in compozitie albusurile batute spuma, sucul de lamaie si vanilia si se amesteca incet de jos in sus pana se incorporeaza in aluat. Se imparte in mod egal compozitia pe cele 4 forme si se coc 10-15 minute pana cand marginile se desprind pe lateral si blatul devine maroniu. Daca se coc separat, atunci fiecare blat  trebuie sa stea in cuptor intre 30  si 40 de minute, dupa care se scot afara si se lasa la racit. Crema: se topeste ciocolata intr-un bol rezistent la caldura in cuptorul cu microunde. Se amesteca si se lasa sa se raceasca. Separat se bate untul la temperatura camerei: 2 minute la turatie mica, 3 minute la turatie medie si alte 5 minute la turatie mare. Separat, se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, iar dupa ce spuma devine tare, se transfera bolul intr-un vas cu apa clocotita si se continua sa se mixeze compozitia pana devine tare, lucioasa, legata si raman varfuri rigide de spuma atunci cand ridicati paletele (aproximativ 5 – 8 minute). In untul batut se adauga ciocolata topita, iar la final spuma de albus rezultata dupa mixare. Pe un platou se alterneaza un blat  de tort cu unul de crema, avand grija ca ultimul strat sa fie blatul. Se acopera cu folie si se da la rece pentru o ora. Se scoate tortul si se acopera in intregime cu o pelicula foarte subtire de gem de caise si se lasa sa se usuce timp de 15 minute. Ingredientele pentru fondant se pun intr-o oala pe foc si se amesteca in continuu pana la dizolvarea completa a zaharului avand grija ca temperatura sa nu sara de 38 de grade Celsius. Daca glazura nu arata destul de opaca, se mai adauga cate putin zahar pudra. Se topeste ciocolata si se amesteca impreuna cu uleiul vegetal si se pune intr-o sticluta cu recipient de scurgere foarte ingust. Se toarna fondantul peste tort cat este cald, inclinand blatul astfel incat intregul blat sa fie acoperit. Daca fondantul e transparent, se lasa sa se usuce si se mai adauga un strat peste el. Inainte sa se usuce fondantul, se traseaza linii subtiri si paralele din ciocolata si, cu ajutor unui cutit, se traseaza alte linii imaginare perpendiculare pe cele de ciocolata pentru a realiza un model de chevron. Lateralele tortului se pot unge cu untul crema, cu conditia sa pastrati putin din crema dintre blaturi, dupa care se presara cu migdale prajite si tocate grosier. Se da la rece pentru cateva ore, dupa care poate fi feliat atunci cand inca este rece.