Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

marți, 28 ianuarie 2014

Roma pe bani putini



Incepand de astazi am sa deschid un nou capitol in postarile mele despre locuri care merita vizitate cu bani putini. Nu voi vorbi decat despre orasele pe care eu le-am vizitat si nu am pretentia ca am si epuizat la final subiectul. V-as ramane recunoscatoare sa il completati, astfel incat, daca pasii ma mai poarta prin acele locuri sa nu ratez nimic din ce poate fi vazut cu bani putini sau fara ei! Am sa incep cu capitala Italiei, continuand cu restul oraselor pe care le-am vizitat in aceasta tara superba, dupa care ma voi muta in urmatoarea.
Probabil ca Roma este unul dintre cele mai scumpe orase ale Italiei. Unul care isi etaleaza istoria, cultura si arta, obligandu-te, ca turist, sa scoti bani din buzunar. Ei bine, Roma poate fi vizitata si pe bani putini. Totul sta in informatii: le ai, economisesti, nu le ai – platesti! Si ca sa incepem cu adevarul, prima recomandare este La Bocca della Verita, adica "gura adevarului".
Aceasta sculptura care infatiseaza un cap urat este amplasata pe porticul bisericii Santa Maria. Legenda spune ca, daca cineva va dori sa testeze daca spuneti adevarul, va trebui sa va adreseze intrebarea dupa ce bagati mana in gura acelui om grotesc! Daca mintiti, iar legenda spune adevarul, veti ramane cu amintirea bratului, doar cei cinstiti pastrandu-l intact. Ei bine, eu n-am riscat!

Una dintre cele mai vechi edificii romane care dateaza din anul 27I.Hr este Pantheonul - un templu ridicat in onoarea zeilor romani, transformat in 609 AD in biserica crestina. Aici sunt ingropati multi artisti celebri, incepand cu Raphael. Domul are o inaltime de 43 de metri, fiind la vremea lui cel mai inalt dom din lume, detronat in 1436 de catre catedrala din Florenta. Singura sursa de lumina vine din oculus, deschizatura din varful domului, care imprastie lumina pe coloanele amplasate in interiorul cladirii.

Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale cetatii Eterne. Aici sunt amplasate importante obiective turistice precum Circus Maximus, Forumul Roman si Coloseumul. Se crede ca aici ar fi fost gasiti gemenii Remus si Romulus de catre lupoaica si crescuti de catre aceasta.

Foro Romano, fostul centru comercial, guvernamental si religios al Romei antice este un alt obiectiv turistic care merita vizitat. Din splendoarea de odinioara au rezistat timpului ruinele unora dintre cele mai importante temple si cladiri judiciare. Situat in imediata apropiere a Colosseumului, Arcul lui Constantin este cel mai mare arc din Roma, avand o inaltime de 20 de metri, fiind ridicat in anul 315 d.Hr. pentru a comemora triumfum imparatului Constantin asupra lui Maxentiu, care a acceptat crestinismul in Imperiul Roman, iar asuprirea crestinilor stopata. Acest arc este unul dintre cele 3 care au ramas in picioare din perioada Imperiului Roman si pot fi vizitate si astazi. Imparatului Constantin i se datoreaza si mutarea capitalei Imperiului de la Constantinopol la Roma.

Daca tot sunteti in aceasta zona, puneti admira de afara Coloseumul, cea mai impresionanta cladire din capitala, astazi o ruina superba care reprezinta cea mai credibila marturie a gloriei Imperiului Roman. Acesta era cunoscut sub numele de Amfiteatrul Flavian si a fost ridicat din ordinul Imparatului Vespasian.
Il Vittoriano sau “ Altare della Patria”, realizat din piatra alba si amplasat in Piata Venetia, nu foarte departe de Capitoliu,  a fost ridicat in cinstea lui Victor Emmanuel al II-lea, primul rege care a unificat Italia. Statuia il infatiseaza pe acesta calare pe cal, fiind flancata de coloane albe in fundal.
Daca vreti sa va odihniti putin, ar fi bine sa mergeti catre Piazza di Spagna, despre care se spune ca este cel mai lung si mai mare monument cu trepte din Europa. Aceasta scara interminabila este denumita de localnici Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole. Edificiul este format din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite, care se termina in partea superioara cu un obelisc, in spatele caruia a fost ridicata biserica Trinita dei Monti. Biserica a fost contruita in stil gotic, cu o fatada renascentista, fiind flancata de doua turnuri cu clopote. Pe treptele acestui edificiu se odihnesc in soare atat turistii obositi, cat si tinerii sau localnicii care folosesc acest loc ca punct de intalnire. La baza treptelor se afla Piazza di Spagna (nume luat in sec 17 cand aici s-a deschis ambasada Spaniei) In partea de jos a treptelor a fost construita Fontana della Barcaccia, ridicata din porunca Papei Urban al 8-lea si proiectata de Pietro Bernini si fiul sau, Gian Lorenzo Bernini. Aceasta zona este renumita pentru numarul mare de magazine amplasate pe stradutele care inconjoara piata si preturile atractive. Nu departe de aici se afla Colonna dell’Immacolata, monument in varful caruia se afla statuia Fecioarei Maria. Si daca tot am amintit de Bernini, trebuie mentionat faptul ca acesta a fost unul dintre cei mai mari artisti ai barocului italian si mondial. El a fost un mare arhitect si sculptor, operele sale fiind sponsorizate de catre papii secolului 17.
Capodopera sa este considerata Piata Sfantului Petru, care strange in cele doua brate (formate din de 284 de coloane organizate pe 4 randuri, cu 140 de statui) toti credinciosii veniti sa se inchine in fata Bisericii Catolice, centrul mondial al catolicismului. Amprenta sa artistica se recunoaste si in Piazza Barberini, prin prezenta celor doua fantani:
a Tritonului si a
Albinelor, cat si in Palatul Barberini. Bazilica Sf.  Petru este cea mai mare cladire romano-catolica din intreaga lume. Interiorul reflecta opulenta bisericii catolice din sec 16. Intrarea este gratuita, numai sa aveti rabdarea sa stati la coada. Femeile trebuie sa aiba capul, umerii si picioarele acoperite in momentul intrarii in lacas. Nu veti putea intra in pantaloni scurti, in maieu sau cu parul in vant. Bolta de bronz, cunoscuta sub denumirea de Baldacchino, adaposteste altarul papal, locul in care numai Papa poate tine Liturghia. Acesta a fost proiectat tot de Bernini.
 
Cladirea se mandreste cu una dintre cele mai frumoase si renumite statui ale lui Michelangelo, “Pieta”. Daca tot sunteti aici, trebuie sa stiti ca Muzeul Vaticanului cu superbele sale colectii de arta poate fi vizitat GRATIS  in ultima duminica a fiecarei luni, de la ora 8.30 pana la ora 14.00! La fel si Capela Sixtina. Acest muzeu este atat de complex, incat ai senzatia ca este suma splendorilor adapostite in toate muzeele lumii. Acesta a fost fondat sub patronajul direct a doi papi (Clement al 14-lea si Pius al 6-lea) din sec 18, care au promovat accesul la cultura in randul maselor. Trebuie sa va dau un sfat: nu va chinuiti sa retineti cat mai mult cu putinta! Sunt atat de multe opere de arta si o condensare atat de mare de informatie pe metru patrat incat, in loc sa va bucurati de ce vedeti, va va lovi o migrena care va duce direct la farmacie sau in pat. Eu asa am patit! Tot gratis pot fi vizitate Galeria Academiei Nationale San Luca, Museo Storico della Liberazione, Muzeul Numismatic. Noi am consultat destul de des http://activitaly.it/musei.
Locul care mie imi place cel mai mult in capitala Italiei este supeba Fontana di Trevi, proiectata de catre arhitectul Niccolo Salvi la cererea Papei Clement al 12-lea si ridicata in cartierul Quirinale la capatul unui apeduct (Aqua Virgo) construit in anul 19i.Ch., care aduce apa in fantanile din centrul istoric al Romei de la 20 de km departare de capitala, de la Izvoarele Salone. Fantana a fost terminata in 1762 si reprezinta cel mai mare si mai frumos proiect baroc din Roma, o lucrare in care sculptura si arhitectura devin una singura intr-o expresie a frumosului fara egal. Daca arunci o moneda in apa fantanii, sigur te vei intoarce aici!
Al doilea loc in topul preferintelor mele este Piazza Navona. Aceasta a fost construita pe locul in care odinioara a fost stadionul lui Domitian, stadion care avea o arena mai mare decat cea a Coloseumului, motiv pentru care s-a pastrat forma ovala initiala. Odinioara, in acest loc aveau loc evenimente sportive si curse de cai. Astazi adaposteste o multime de terase si artisti plastici care isi etaleaza talentele direct sub privirile curiosilor. Piata are din trei fantani superbe: Fontana dei Quattro Fiumi (fantana celor 4 rauri), construita tot de Bernini, cele 4 rauri de pe 4 continente (Nilul, Gangele, Dunarea si Rio della Plata) fiind simbolizate de cele 4 statui; Fantana lui Neptun  il reprezinta pe zeu inconjurat de nimfe, construita de catre Giacomo della Porta, si Fantana Maurului, maurul care tine in mana un delfin, construita de catre Bernini. Tot aici se afla biserica baroca Sant’Agnese in Agone, construita pe locul in care Sfanta Agnese a  fost dezbracata in pielea goala si careia i-a crescut parul atat de lung incat i-a acoperit partile corpului salvand-o astfel de la rusine. Fatada bisericii este opera rivalului lui Bernini, Francesco Borromini. Piata se afla in apropierea Pantheonului, iar stradutele care o inconjoara adopostesc mici magazine in care artizanii isi expun produsele. Acolo am vazut prima data “atelierul mesterului Geppetto si al lui Pinochio”. Campo de Fiori este piata renumita pentru florile si legumele comercializate dimineata, dar si pentru terasele si restaurantele care animeaza viata de noapte.  Se zice ca aceasta zona, cartierul Trastevere, ar fi apartinut lui Iulius Caesar. Cine stie cat adevar exista in toate aceste povesti romantioase???

Daca sunteti insotiti de copii, ar trebui sa va opriti pret de o ora macar in Parcul Gianicolo unde panorama este absolut superba. Aici puteti sa asistati la un spectacol gratuit, cu marionete. Parcul Villei Borghese este cel mai mare parc din Roma unde se afla numeroase alte muzee  precum Galeria Borghese si Galeria de Arta Contemporana care atrag  numerosi turisti. In parc pot fi admirate numeroase statui, fantani si temple. Daca vreti sa explorati mai in profunzime aceste oaze de liniste puteti vizita gradinile Villei Ada unde sunt desfasurate gratuit diferite activitati cu copiii sau Villei Sciarra care are un loc de joaca special amenajat langa o crescatorie de pasari exotice. Pentru adolescenti ar fi interesant de vizitat Crispa calugarilor Cappuchin de langa Biserica Santa Maria della Concezione, manastirea care si-a decorat peretii si tavanele cu oasele a peste 4000 de calugari decedati incepand din anul 1631. Daca sunt pasionati de istorie puteti sa le propuneti sa explorati Parcul Caffarella, situat intr-o vale la sud de Roma, si care adaposteste ruinele templelor si caselor romane antice. Legendele vechi spun ca Nimfa Egeria ar mai trai inca in templul ridicat in onoarea ei la marginea drumului.
Trebuie sa stiti ca dupa ora 19, in fiecare zi, Angels Tour ofera turistilor tururi gratuite de 30 de minute cu plecare de la Pantheon. Ghizii pot fi identificati dupa umbrelele negre cu ingeri pe ele. Ski Tour ofera excursii gratuite de luni pana sambata la Basilica Sf. Petru.
Roma este fascinanta si datorita spectacolelor sale, iar aceste evenimente trebuie sa fie luate in calcul in perioada vacantei. De exemplu, Isola del Cinema este un festival de film care are loc de regula vara pe insula din mijlocul Tibrului. Pe langa film, muzica si dans, aici au loc degustari de vin si produse alimentare. Estate Romana Festival ofera diverse programe de muzica rock, jazz, muzica clasica, film, teatru, cabaret, sport si activitati distractive pentru copii. Este cel mai mare festival estival, care se intinde pe o perioada mai mare de timp, evenimentele fiind puse in scena in diferite locatii: in jurul monumentelor istorice, in parcuri si gradini, in galerii de arta etc.
Multe dintre aceste evenimente permit accesul gratuit. Daca sunteti interesati, intrati si documentati-va pe site-ul: http://www.estateromana.comune.roma.it/ . In 15 august are loc Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, iar strazile se transforma in ringuri de dans. Septembrie gazduieste “Noaptea alba” in care muzeele isi deschid portile si lasa curiosii sa le viziteze fara sa ii taxeze. Strazile se transforma in galerii de arta, iar cerul noptii este luminat de ploi de artificii.  Forumul Roman devine si el scena de teatru pentru spectatorii curiosi si iubitori de umor.
Fara sa vreau mi-a trecut prin cap si concertul de muzica clasica organizat in interiorul Termelor lui Caracala, dar accesul se face contracost si reprezinta un eveniment monden, destul de exclusivist.

Si daca tot suntem la gratuitati, trebuie sa stiti ca ele nu s-au terminat aici. Daca mergeti la Restaurantul Hostaria si va rezervati o cina, veti primi inainte de masa din partea casei un pahar de vin si un aperitiv sau o prajitura si o limonada dupa cina. Daca va uitati cu atentie, multe dintre restaurante au astfel de oferte cu aperitive gratuite sau un pahar de vin/sampanie cu care isi atrag clientii. Daca va aflati langa o brutarie in momentul inchiderii veti ramane socati de-a dreptul vazandu-i cum arunca produsele de patiserie ramase nevandute!
Nu-mi propun sa va conving sa vizitati Roma, ci, daca o faceti, sa stiti ca nu trebuie sa scoateti bani din buzunar chiar pentru orice. Daca stiti si alte lucruri interesante despre acest oras, dati-mi de stire! Cine stie cand ajung din nou acolo?