In secolul 5, iCh, vechii greci vindeau in pietele din Atena gheata amestecata cu fructe si miere. Alexandru cel Mare era de-a dreptul lesinat dupa zapada amestecata cu miere si nectar de fructe. Se zice ca, in timpul asediului orasului Petra, generalul si-ar fi pus sclavii sa coboare gheata din munti si sa zideasca 30 de beciuri, pentru a putea avea bauturi racoritoare si fructe inghetate. Astazi, inghetata greceasca se poate mandri cu brandurile Pagoto Kaimaki (care foloseste doua ingrediente unice: masticul, care o face elastica , si salepi, folosit pentru ingrosare) si Pagoto Loukoumi cu aluat prajit sau Pagoto Kataifi Cacao, preparata din aluat de patiserie taiat subtire, ca taiteii, ori Mavrodaphne Pagoto preparata dintr-un vin grecesc de desert. Revenind in antichitate, insusi Imparatul Nero Claudius Caesar iubea inghetata indulcita cu miere ai asezonata cu alune, seminte si sirop de fructe. Califii Bagdadului au fost primii care au amerstecat zapada cu zaharul si tot ei au vandut-o prima data in pietele aglomerate.
In Asia Mica, mai exact in Anatolia, oamenii depozitau gheata in pesterile muntilor si o amestecau cu melasa. Tot in Turcia, prin secolul 18, a fost inventata Kahramanmaras, adica inghetata batuta si agatata in carlige mari de macelarie si portionata ulterior cu cutitul. Inghetata era preparata din radacina noduroasa de orhidee salbatica macinata si care a ramas in istorie cu denumirea de salep. In India secolului 16, imparatii moguli isi trimiteau calaretii rapizi sa aduca gheata din muntii HinduKush la Delhi ca sa isi prepare celebra inghetata ce avea la baza sorbeturile din fructe. Inghetata, cunoscuta sub denumirea de Kulfi, este comercializata si azi de catre vanzatorii ambulanti. Inghetata avea sa intre in Europa prin Sicilia si sudul Spaniei.
Francezii au facut cunostinta cu ea in 1553, atunci cand Catherine de Medici a devenit sotia lui Henry II al Frantei. Nu a mai durat mult pana cand un bucatar francez si-a deschis un magazin special pentru a vinde inghetata, fiind primul care a adaugat aroma de ciocolata sau de capsuni pe laptele inghetat. Totusi, aceasta a devenit disponibila publicului larg abia in 1660. Prima inghetata frantuzeasca dateaza din 1674, iar reteta a fost publicata de Nicolas Lemery. Prin anul 1600 si ceva, Anglia avea sa descopere si ea inghetata la curtea regala franceza. Regele Charles I i-a cerut bucatarului sa-i vanda reteta minune, oferindu-se sa ii plateasca pentru restul vietii… pensia pentru inghetata, cu conditia sa nu divulge reteta si sa ramana un desert regesc! Regele a vrut ca aceasta delicatesa sa fie servita doar la masa lui si i-a oferit bucatarului 500 de lire pe an ca sa nu divulge reteta. Bucatarul DeMirco insa nu si-a putut tine promisiunea, iar inghetata a ajuns pe masa aristocratilor inainte ca regele sa fie decapitat in 1649. In Anglia, prima atestare dateaza din 1718 si reteta a fost publicata la Londra de catre Mary Eales in cartea ei de bucate.
Sicilianului Procopio i se datoreaza reteta, prin intermediul careia combina laptele, smantana, untul si ouale, si pe care a comercializat-o in Café Procope, prima cafenea din Paris. Cativa ani mai tarziu, adica in 1730, reteta avea sa traverseze oceanul intr-o scrisoare trimisa guvernatorului din Maryland de catre William Bladen si sa ajunga si in America. Se zice ca Benjamin Franklin, George Washington, Thomas Jefferson erau mari consumatori ai celebrului desert…inghetat. Un comerciant din New York detine astazi colectia de chitante care demonstreaza faptul ca George Washington a cheltuit peste 200 de dolari in vara anului 1790 numai pe inghetata.
In 1776, prima mica fabrica de inghetata avea sa fie deschisa la New York, iar in 1843 a fost inventat congelatorul manual, un fel de galeata cu manivela, de catre Nancy Johnson. Productia de masa a inghetatei a inceput insa in 1926, atunci cand gheata a fost produsa artificial. Americanii au iubit inghetata, imediat de cum a ajuns pe pamantul lor. Nici nu este de mirare ca tot aici, in 1951, avea sa fie inaugurata prima fabrica de inghetata de catre Jacob Fussel, care si-a vandut produsul din vagon!
Mai aproape de zilele noastre, un alt impatimit al inghetatei, presedintele Ronald Regan, avea sa declare in 1984, luna iulie luna nationala a inghetatei in America, declarand ca este un "aliment sanator si hranitor" Si nu pot decat sa ii dau dreptate!
Deoarece inghetata in waffele, denumita de catre pofticiosi "toot", derivat din cuvantul italian "tutti" ( Italo le spunea clientilor sai sa manance tot!) a devenit foarte solicitata, el a fost obligat sa lanseze primul lant de carucioare la care vindeau 45 de angajati. Tot lui i se datoreaza si adaptarea dispozitivului waffe pentru productia in masa, adaptand schita formei pentru dublarea productiei de waffeuri odata. Daca este sau nu adevarata aceasta varianta, eu una, nu stiu. Dar pot sa va spun ca mai exista inca o varianta pentru inventarea cornetului care spune altceva.
Primul anunt publicitar pentru inghetata a aparut in 1777, cand producatorul Philip Lenzi a anuntat ca „inghetata este disponibila aproape in fiecare zi".
Dar cum unii sunt prea lenesi, chiar si cand e vorba de inghetata, britanicii au inventat deja celebra inghetata rotativa! Doamne, dar cum ar fi sa ti se scranteasca limba! Sau sa ti se luxeze mana! Mai bine stai doar cu limba scoasa! Excentricii intotdeauna si-au pus mintea la bataie si au inventat… neinventatul! V-ati pus vreodata problema care este cea mai scumpa inghetata din lume? Aici e inghesuiala ma-re! Mare de tot! In Anglia, dar si in Scotia, renumitele case Langage Farm si Winstones Icecream vand CUPA de inghetata la 80 de LIRE! Celebra cofetarie newyorkeza, Serendipity, la aniversarea a 50 de ani de la infiintare, a fabricat cea mai scumpa inghetata de pana atunci, Grand Opulence Sundae, vanduta la fantasticul pret de 1000 de dolari.
Ea era formata din 5 cupe de inghetata de vanilie tahitiana, din vanilie de Madagascar, ciocolata pretioasa, acoperite cu frunze din aur de 23K , totul fiind decorat cu fructe din cele mai scumpe, drajeuri aurite si alte ingrediente rare. Imaginati-va acest delir gustativ pus intr-o cupa de cristal pretios si servita cu o lingurita de aur. Acum nu se spune daca in pret intrau si cupa, si lingurita sau doar inghetata! Dar nebunia nu s-a oprit aici, pentru ca 3 ani mai tarziu, aceeasi cofetarie avea sa lanseze Frrozen Haute Chocolate la pretul fabulos de 25.000 de dolari, realizat din cele mai scumpe trufe si din 28 de esente rare de cafea aduse de pe intreg mapamondul, totul fiind poleit cu 5 grame de aur comestibil.
De data asta pana ce si cupa era aurita si decorata cu diamante albe si crem, la fel ca si celebra deja lingurita de aur. Si asa a inceput nebunia! Au urmat alte excentricitati: Three Twins Icecream, un fel de banana split, vantuta la pretul de 60.000 de dolari portia al carei topping este realizat din trei vinuri rare: Vintage Port (1960), Chateau D’Yquem si Trockenbeerenauslese. Lingurita de aur a fost inlocuita cu alta antica din argint, realizata in 1850, ca pentru un desert regal! Cine e destul de tampit sa dea banii astia pe o portie de inghetata e recompensat cu un sejur pe muntele Kilimanjaro. Pentru ca producatorul a fost istet, a promovat astfel intalnirea anuala a celor care protesteaza impotriva incalzirii globale!Cald cu cald se scoate si frigul cu frig!
Si daca tot am zis ca inghetata este desertul cu aroma de vacanta, iata ce va spun:
- daca ajungeti la Venetia, sa stiti ca pana ce si gondola face o oprire pret de o inghetata. Se zice ca cea mai buna inghetata din lume aici se mananca.
- tot pentru romantici, inghetata buna pe mananca si la Praga. Oricum va fi dificil de ales, caci aici extraordinar de bune sunt renumitele clatite umplute cu inghetata ("palacinky") sau gem de fructe, glazurate cu frisca si migdale.
- daca mergeti catre nord, in Elvetia nu se mananca doar castane coapte, ci si delicioasa inghetata. In Zurich, la restaurantul "La Salle" puteti savura nebunia de inghetata de wasabi asezonata generos cu felii de ananas.
- daca sunteti curiosi cum e ighetata orientala, mergeti in Turcia. Poate nu gustul ei ne da pe spate pe noi, europenii, cat mai cu seama ritualul! In primul rand, trebuie sa va inarmati cu rabdare! Inghetata este facuta din salep si mastic, care face inghetata ca o guma. Multi comercianti turci, ca sa ti se lungeasca privirile si sa mori acolo de pofta sub privirile lor, fac spectacole de jonglerii cu cornetele si bucatile de inghetata!
- daca preferati locurile exotice, mancati o inghetata in Bali. Or sa va placa spectacolele traditionale de dans, peisajele superbe, siragul de insule, vulcanii, jungla, dar mai cu seama inghetata!
Una dintre campanii n-am uitat-o niciodata! Italienii au vrut sa cucereasca piata de profil din Marea Britanie si au lansat inghetata cu sloganul "conceptia imaculata" , slogan asociat imaginii unei calugarite gravide care manca, cu pofta, dintr-o ... inghetata, preoti care sa sarutau patimas sub alt slogan la fel de indraznet "credem in salivare".
Desi a fost urmata de o ploaie de reclamatii de la credinciosii jigniti de mesajele si imaginile de promovare, inghetata a avut mare succes. Prin urmare, a meritat si un proces.
Dar si fetele noastre frumoase au promovat pe mapamond inghetata, una dintre ele fiind Catrinel Menghia. priviti-o si voi promovand inghetata italiana.