Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 5 februarie 2014

Barcelona pe bani putini


Probabil ca Barcelona, capitala Cataloniei si al doilea oras mare din Spania, reprezinta matricea orasului ideal. Ridicat pe dealurile Collserola si spalat de apele Marii Mediterane, orasul a fost daruit de catre ursitoare binevoitoare cu monumente deosebite, arta de calitate, istorie fascinanta, locuitori primitori, football de inalta performanta. Barcelona este ca femeia din vis: ideala si greu de prins, nazuroasa, rasfatata, idolatrizata, curtata, pozata. Orasul este atat de divers in toata splendoarea sa incat e foarte greu sa nu ratati ceva ce merita vazut.
Cel mai simplu este sa va urcati intr-un autobuz turistic “Hop on, hop off” , compartimentat pe doua etaje datorita fluxului mare de turisti, in care poti urca  si cobori de cate ori vrei pe parcursul unei zile, care traverseaza toate punctele de interes pe cele mai frumoase trei rute turistice. Ruta completa dureaza 3 ore, dar pentru orice turist curios care va urca si cobori la cat mai multe statii, ii va ocupa toata ziua! Si urmatoare. Si urmatoarea…Biletul pentru o zi costa 20 de euro, pentru doua zile consecutive, 26 de euro (copiii au reducere 50%). Eu va recomand sa luati cel putin pentru doua zile fara discutie! Daca n-aveti probleme cu harta si schema de metrou, puteti folosi mijloacele de transport in comun! Fiecare statie este dotata cu harti gratuite cu reteaua de transport din oras si din regiune. Daca vreti sa vizitati si orasele din imprejurimi, cumparati legitimatia de o zi T-Dia, valabila o zi pentru toate mijloacele de transport si costa 7 euro. Legitimatia T-10 iti da dreptul la 10 calatorii si se recomanda folosirea ei in grupurile de turisti. Pentru acest tip de legitimatie, calatoria inseamna ruta parcursa intr-o ora si un sfert, timp in care puteti cobori si urca pana nu mai puteti si schimba mijloace de transport intre ele pana va plictisiti pentru a ajunge acolo unde v-ati propus. In Barcelona puteti circula pe jos, cu autobuzele turistice, metroul, funicularele del Tibidabo, telefericul, si tramvaiele, inclusiv cel de epoca. Acestea circula in weekend  si merita cel putin vazute. O calatorie cu tramvaiul dus intors costa 6 euro. Cei care opteaza pentru cardul Barcelona vor plati fie 42 de euro/3 zile. Ele garanteaza accesul nelimitat si gratuit la transportul in comun, dar si intrari gratuite sau reduse la peste 100 de obiective turistice. Conform unei vechi legende, se spune ca orasul ar fi fost fondat de cartaginezul Hamilcar Barca, tatal lui Hanibal, pe care l-ar fi numit Barcino, transformat in perioada romana intr-un castrum, adica o baza militara romana, situat pe dealul din apropierea primariei. Ramasitele romane sunt astazi expuse la Placa del Rei si la intrarea in Museu d’Historia de la Ciutat. Langa muzeu se afla Capela Santa Agatha si
Palau Reial Major, resedinta contilor de Barcelona care au fost inscaunati regi ai Aragonului in sec.12.  Ca orice destinatie turistica de top, nici acest oras nu este unul ieftin, dar sunt foarte multe lucruri pe care le poti face gratuit. Oricum ati suci si rasuci harta turistica, toate drumurile duc catre
La Rambla, cel mai mare bulevard pietonal din oras care se intinde pe 1.2km distanta, de la Piata Catalunya pana la Port Vell, cu celebrul Monument al lui Columb, amplasat in mijlocul unui sens giratoriu nu foarte departe de faleza. In dreapta lui se afla cartierul Raval, iar in stanga lui, Cartierul Barri Gotic. Partea din mijloc a bulevardului este strada pietonala, marginita de bancute amplasate in mici oaze de verdeata, standuri cu flori, chioscuri, artisti plastici ambulanti si “statui umane” incremenite in diferite ipostaze si costumate in diverse personaje, toate asortate cu forfota si entuziasmul turistilor care nu contenesc sa faca poze. De-o parte si de alta a arterei sunt frumos aranjate palate, teatre, muzee, restaurante, magazine, cafenele, terase, hoteluri. Acest bulevard are o istorie frumoasa si adevarata. Rambla a fost un rau care curgea in afara zidurilor vechi ale orasului, de-a lungul caruia au fost construite inca din sec 16 manastiri si o universitate. Raul a secat, dar cladirile ridicate de-o parte si de alta a albiei lui au dainuit inclusiv daramarii zidurilor vechii cetati. In jurul cladirilor s-au dezvoltat comunitati care au fost impartite in 5 cartiere Rambla mai mici. Prima incepe in Placa de Catalunya si se numeste Rambla de Canaletas dupa celebra fantana cu acelasi nume. Se zice ca, daca bei apa de aici, sigur te intorci in Barcelona. In toate orasele despre care v-am povestit pana acum au fost monumente cu istorii similare si zau daca am reusit sa ma intorc in oricare dintre ele! Aici trebuie vizitat Vinoteca Paladar, celebrul magazin cu vinuri din toata lumea si cu o frumoasa galerie de arta, unde sunt organizate degustari de vinuri in fiecare vineri intre orele 19.00-22.00, la pretul de 4 euro/4 sortimente de vin. A doua este Rambla del Estudis, denumita astfel dupa universitatea ctitorita de Estudis Generalis in sec 16. Aici este amplasat primul ceas public din oras. Cea de-a treia este Rambla de Sant Josep care poarta numele unei manastiri demolata in 1900, pe locul careia a fost ridicata Mercat de Sant Josep de la Boqueria, denumita de catalani simplu ”La Boqueria”.
 
Ea este cea mai mare piata a orasului care dateaza din 1217, fiind renumita pentru gama extrem de variata de produse comercializate aici: peste, fructe exotice, sunca, legume de toate felurile si dulciuri diverse. Piata a fost ridicata in apropierea portii de intrare in orasul vechi unde se vindea doar carne. De-a lungul istoriei sale a avut mai multe denumiri: Mercat Bornet, Mercat de la Palla, iar mai apoi numele sub care este si astazi cunoscuta. Forma de organizare actuala a fost realizata de catre arhitectul Mas Vila in 1835 si inaugurata in 1853. Iubitorilor de fructe exotice le doresc pofta buna, celor carora le este sete, le recomand Sangria, sucul din fructe naturale, fara adaos de zahar, coloranti, apa sau alcool. In Placa de la Boqueria de afla un mozaic realizat de artistul catalan Joan Miro si un magazin art deco,
Casa dels Paraigues, in care se comercializau odinioara umbrele, pus in valoare de o compozitie cu umbrele si un dragon verde art-deco. Cartierul mai este numit si Rambla de les Flores, deoarece aici sunt foarte multi vanzatori de flori. Rambla dels Caputzins a fost numit dupa o alta manastire capucina demolata si ea. Cea mai importanta cladire din acest cartier este
Gran Theatre del Liceu, una dintre cele mai frumoase si spatioase opere europene, cu o sala in forma de potcoava, care a ars de doua ori si a fost reconstruita de fiecare data. Tot aici se afla o piata care dateaza din sec 19, Placa Reial cu celebrii stalpi de iluminat proiectati de Gaudi, iar in sens opus, Palau Guell, una dintre operele lui Antonio Gaudi.  Rambla de Santa Monica poarta numele manastirii cu acelasi nume, astazi transformata in muzeu.
Acest cartier se termina in sensul giratoriu in care este amplasat monumentul lui Columb, El Colon. Ultima este Rambla de Mar sau Rambla marii, cu celebrul sau pod mobil din lemn, care conduce turistii catre complexul cu magazine, cinema IMAX si Muzeul Maritim cu cel mai mare acvariu mediteranean.
Barcelona pentru mine inseamna orasul lui Gaudi, celebrul arhitect care a creat in spiritul sau ludic opere care dau personalitate aparte orasului. Nu am sa dezvolt istoria lui Antoni Placid Gaudi i Cornet, celebrul arhitect catalan pentru stilul sau inconfundabil.  Se zice ca in 1878, cand Gaudi ar fi absolvit Scoala de Arhitectura din Barcelona, directorul prestigioasei institutii s-ar fi adresat auditoriului astfel: “Onorata asistenta, ne aflam azi aici in prezenta fie a unui geniu, fie a unui nebun”. Habar n-avea cata dreptate se ascundea in vorbele sale! Arhitectura asa aduce laolalta cele patru mari pasiuni care i-au marcat viata si cariera profesionala: dragostea pentru Catalunya, natura, arta si religia. Stilul sau este usor de recunoscut datorita compozitiilor dinamice, realizate din elemente animale si vegetale, din detaliile extraordinare realizate din lemn si fier forjat folosite la fatadele cladirilor, la balcoane, scari sau elemente de décor interior. Piatra, ceramica, mozaicul, tigla, lemnul, fierul forjat si sticla devin forme de exprimare in ansamblurile sale arhitecturale.  El a avut o contributie creativa exceptionala la dezvoltarea arhitectuii la inceputul sec 20, impunandu-se printr-un stil eclectic personal, prin libertatea asumata in reinventarea arhitecturii moderne prin folosirea elementelor de  arta decorativa.  Deoarece am detaliat viata si operele lui intr-un material dedicat nu voi detalia particularitatile operelor sale arhitecturale. Cladirile realizate de el reprezinta obiective turistice care trebuiesc vizitate obligatoriu:

Parcul Guell,

Palatul Guell,
Casa Mila,

Casa Vicens,
Casa Batllo, cripta din Colonia Guell,
Sagrada Familia, Pavilionul Guell,


iar stilul sau inconfundabil poate fi recunoscut inclusiv in aranjamentul stancilor cascadei din Parcul Ciutadella si in felinarele din Placa Reial.
 Parcul Guell, una dintre cele mai mari atractii turistice din oras si printre putinele obiective unde nu se percepe taxa de intrare, a fost construit pentru Eusebi Guell. El a devenit mandra orasului si a fost preluat de municipalitate in 1923 cand a fost declarat parc orasenesc. In 1984, el a fost inclus in patrimoniul national si mondial. Intrarea in parc se face printre cele doua case “de turta dulce”, la baza carora lenevesc doua scari serpuite care duc spre sala cu coloane, strajuite de-o parte si de alta de cele doua simboluri reptiliene: dragonul si sarpele, prin gura carora curge apa.
Deasupra se afla platoul de unde se deschid frumoase panorame ale orasului, pe marginea caruia turistii admira  frumoasele mozaicuri care alcatuiesc locuri de sedere de jur-imprejurul terasei.

 
Locul este plin cu verdeata si mozaicuri, cu fantani, coloane contorsionate si case desprinse din povesti, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri pe care le-am vazut vreodata.
Galeriile cu arcade, care sustin terase mozaicate sau pun in valoare flora luxurianta, coloanele de piatra care sugereaza intrari in pesteri misterioase, suprafete rotunjite glazurate cu bucati colorate de sticla si ceramica alcatuiesc forme arhitecturale senzuale scaldate de culoare , promovate sub denumirea stilului reprezentat de mozaicul Trencadis.
Luati-va harta ca sa fiti sigur ca nu ratati ceva; parcul este imens.


Casa Milla sau La Pedrera, cu celebra sa fatada care pare sculpata in stanca, face parte din Patrimoniul Cultural UNESCO si poate fi partial vizitata. 

Casa Batllo reprezinta metafora arhitecturala a legendei Sf. Gheorghe, patronul Catalunyei reprezentat pe unul din turnurile cladirii, care se lupta cu dragonul ce isi curbeaza spatele frumos decorat cu solzi de-a lungul acoperisului. Craniile si oasele care sustin balcoanele simbolizeaza victimele care i-au cazut prada.

Sagrada Familia este incununarea operei gaudiene, ramasa neterminata, desi a fost inceputa in 1882. Arhitectul a lucrat la planurile acestui lacas de cult cu o pasiune extraordinara si intotdeauna cand schimba detaliile, zicea: “clientul meu nu se grabeste” cu referire explicita la divinitate. Gaudi a integrat stilurile gotic, maur si Art  Nouveau intr-un proiect de o grandoare greu de descris in cuvinte.
Turlele rasucite ii infatiseaza pe cei 12 Apostoli si cei 4 Evanghelisti, pe Fecioara Maria si insusi Isus Hristos. Elementele de décor sunt multiple si sunt inspirate din flora si fauna, din simbolurile religioase si viata de zi cu zi. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate in 2026, adica atunci cand se vor aniversa 100 de ani de la moartea celebrului arhitect, fondurile provenind din donatii private si contributiile vizitatorilor. Deci intrarea se plateste.

Probabil ca multi dintre voi gandesc acum in sinea lor: unde este atunci Barcelona pe bani putini? La Rambla nu-i destul! Pai nu-i! Dar ele abia acum urmeaza! Sunt multe muzee unde nu se plateste intrarea, DACA va interesati in care zi din luna. De exemplu, sunt deshise gratuit in prima duminica din fiecare luna muzeele: Picasso, Istoriei Catalane, Barbier – Mueller d’Art Precolombi. Dupa acelasi sistem, accesul este liber in fiecare luni din luna in Muzeul Ciocolatei. Muzeul Maritim este free daca este vizitat in prima sambata din luna. Parcurile si gradinile orasului pot fi vazute fara bani!
Parcul de la Ciudadella se mandreste cu fantana creata de Gaudi, lacul si cladirea Parlamentului Catalunyei. In imediata apropiere se afla Arcul de triumf, o superba poarta construita de Josep Vilasecai Casanovas.
Altele care merita vazute sunt: Montijac si Parcul del Castell de l’Oreneta. Urmeaza la rand lacasele de cult: Catedrala medievala a orasului, cat si lacul si gradinile ei. Merita vizitate superbele sale cartiere masurand in pasi marunti frumusetea orasului cu detalii surprinzatoare. Cartierul Barri Gotic, inima districtului central, se lauda cu superbele sale constructii medievale.
Aici se afla inca din sec 14 Catedrala din Barcelonia , Placa Reial cu celebrul Hostel Kabul.
Catedrala gotica Santa Eulalia (La Seu) adaposteste mormantul uneia dintre patroanele orasului, Sfanta Eulalia. Interiorul este de-o frumuste delicata, cu capele ingrijite, cu bazin de marmura pentru botez, cu raclele sub care odihnesc personalitatile orasului. Intrarea este gratis.
Artisti precum Joan Miro si Pablo Picasso au lucrat in acest cartier. Pe strada Mantcada se afla Muzeul Picasso, gazduit in cinci palate medievale.
 Alte obiective turistice sunt Palatul de muzica catalana cu celebra sala de concerte cu o arhitectura si acustica deosebita, construita in stil modernist,
 Cartierul medieval evreiesc El Call, Palau de la Generalitat unde functioneaza guvernul catalan si Primaria Barcelonei.
Bazilica Santa Maria del Mar din Barri de Santa Maria, a reprezentat centrul comunitatii de negustori si navigatori catalani. Din fata ei incepe bulevardul Passeig del Born care continua pana in piata in care in Evul Mediu aveau loc turnirurile, iar barbatii erau unsi cavaleri. La numarul 17 inca poate fi admirata o casa in stil gotic care dateaza din sec 14. Cartierul Eixample cu celebrele sale bulevarde Diagonal si Passeig de Garcia, realizate de renumiti arhitecti cu viziuni absolut originala:  constructiile sunt amplasate astfel incat ventilatia aerului sa fie extrem de buna si razele soarelui sa ajunga la ferestrele tuturor camerelor. Proiectele au fost semnate de arhitectii Josep Puig I Cadafalch, Josep Vilaseca I casanovas, Josep Domenech I Estapa, Enric Sagnier I Villavecchia si altii. De-aici merita sa faceti cumparaturi! Preturile sunt foarte bune. Calatoria continua prin cartierele Pedralbes, Passeig de Garcia cu cladirile sale cosmopolite  si cu artistii stradali care te rasfata cu spectacole in aer liber, cu magazine ale brand-urilor consacrate precum Louis Viton, Gucci, Zarra s.a. si Tibidao cu uriasul Parc Collserola si celebrul turn de telecomunicatii,
Torre de Collserola, in forma de ac.

 
Aici se ajunge cu funicularul si merita sa admirati orasul de la inaltime. La Miramar ajung telegondolele, locul din care se urca pana la
Manastirea Pedralbes care dateaza din sec.14, la Observatorul astronomic, la Muzeul de stiinta. Printre fantanile arteziene sunt plantati o multime de trandafiri care alcatuiesc adevarate oaze parfumate. In Zona Alta se ajunge tot cu funicularul si se viziteaza Stadioul Camp Nou si muzeul del FC Barcelona. Pe muntele Montijac au avut loc Jocurile Olimpice in 1992, cu ocazia carora s-a ridicat satul olimpic, unde se poate vizita Muzeul de Arta Catalana si gradinile.
In imediata apropiere se afla un sat artificial care reproduce arhitectura caselor traditionale din Spania unde pot fi admirate si opere de arta, printre care lucrarile lui Miro, Tapies si Picasso.
Noi am fost pentru Fantana Magica, proiectata de catre Josep Maria Jujol, decorata cu sculpturi realizate de catre Miguel Fabregas Blay, si care ofera un veritabil spectacol de apa, muzica si lumini in fata Palau Nacional, actualul Muzeu de Arta Catalana. Muzeul detine cea mai frumoasa colectie de arta romanesca din lume si intrarea este tot libera, daca mergeti in prima duminica din luna, dimineata. La fel si Muzeul etnologic.
Flosita in trecut pentru executiile publice, Piata Spania a suferit o recosmetizare profunda o data cu organizarea World Exhibition in 1929 si se afla la poalele muntelui Montjiac. Turnurile venetiene sunt amplasate de-o parte si de alta a bulevardului Reina Maria Cristina si apartin lui Raventos Ramos. In locul celebrei Arene de coride functioneaza azi un mare centru comercial.
Nu departe de aici se afla Caixa Forum care gazduieste expozitii mari de arta si unde intrarea este gratuita.
 De pe Montijac se coboara cu telegondola pana in Barceloneta, adica pe plaja si in port, la Maremagnum, celebrul complex marin de care am amintit la inceput, langa care se afla L’Aquarium, tunelul subacvatic lung de 80 de metri.
Pe faleza este organizat sambata dimineata celebrul targ de antichitati. Tapas cu fructe de mare, paella cu fructe de mare, crema catalana sunt cateva dintre felurile traditionale ale regiunii. Ele sunt in jur de 10-15 euro, dar trebuie sa stiti ca sunt portii mari, suficiente sa sature doua persoane. Mai este varianta  “meniului zilei” pentru ca e format din 3 feluri de mancare, plus bautura. Mancarea este nebunie! Preturile incep de la 6 euro pana la 15 euro.
 
Plaja este superba, nisipul fin, apa clara precum cristalul. de pe plaja pot fi admirate siluetele noilor constructii: Hotel Vela, Satul olimpic, Hotel Arts,
sculptura metalica “pestele” semnata de Frank Gehry si multe alte cladiri care mai de care mai frumoase si mai excentrice. Nu am zis nimic de mancare, nu pentru ca nu e gustoasa, o, Doamne!!! E nebunie! ca sa spun drept. Faimoasele
In Boqueria am mancat mai des, nu ca sa facem economie in primul rand, ci pentru faptul ca eu sunt o mare pofticioasa, iar aceasta piata este cea mai mare tentatie la care am fost supusa vreodata.
O salata din fructe exotice costa 1-2 euro, frigarui din peste si fructe de mare la 4 euro, bomboane de diverse sortimente, cam 5 euro. barbatului meu I s-au lipit privirile de renumitele jamboane spaniole si ori de cate ori ajungeam aici isi lua un sandwich mare cu Jamon Serrano, un fel de prosciutto italiana.

Daca merita vizitat? O, DA! Fara doar si poate! Daca ar fi sa aleg un oras in care sa traiesc din tot ceea ce am vizitat pana acum, acela ar fi BARCELONA! Dupa el urmeaza restul!