Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 15 iulie 2019

Malakoff Torte



Weekend-ul trecut am experimentat un tort, mai exact, Malakoff Torte, prilej cu care am aflat o poveste pe care intentionez sa v-o impartsesc si voua. Tortul Malakoff apartine bucatariei franceze, dar povestea lui este strans legata de istoria razboiului din Crimeea cand armata franceza a asediat fortareata Malahov din Sevastopol. Cele doua armate, franceza si rusa, s-au confruntat pe campul de lupta in data de 7 septembrie 1855, moment consemnat in anale drept “batalia de la Malahov”, batalie care s-a incheiat cu victoria zdrobitoare a armatei franceze, condusa de catre generalii Aimable Jean Jacques Pelissier (innobilat dupa razboi ca Duce de Malakoff si avansat in post de maresal) si generalul Patrice de Mac-Mahon (renumit pentru celebra fraza pe care a rostit-o pe campul de lupta” “Aici sunt, aici raman”), si uciderea generalilor importanti ai armatei rusesti. Fortareata Sevastopolului avea un turn mare de piatra, ridicat in suburbia Kurabelnaia, denumit de catre localnici “turnul Malahov”. Un afacerist francez din oraselul amplasat la periferia Paris-ului, Petit – Vanves, a contribuit de aprovizionarea trupelor franceze pe frontul de rasarit si tot lui i-a revenit sarcina sa organizeze in turnul micului orasel frantuzesc petrecerea prin care armata franceza si-a sarbatorit victoria alaturi de ofiterii trupelor aliate engleze, irlandese si sarde. De atunci, turnul poarta denumirea de Malakoff. Fortareata Malahov situata in suburbia Karabelnaia, unde se afla ridicat din piatra cel mai inalt turn strategic, a reprezentat un punct de referinta pe harta istorica, fiind unul dintre cele mai renumite asedii petrecute de-a lungul secolului 19. Cred ca asa se explica de ce, in 1868, primarul orasului Petit-Vanves a decis ca numele orasului sa fie schimbat in Malakoff la Tour.  Niste ani mai tarziu, forma turnului frantuzesc a inspirat creatorii de moda care au inventat “malacov-ul”, fursta larga in forma de clopot, sustinuta de arcuri subtiri din otel, foarte asemanatoare crinolinei, iar cofetarii au pregatit celebrul tort “Malakoff”. La noi, reteta a fost publicata de catre Constantin Bacalbasa in celebra lui carte “Dictatura gastronomica” in care autorul scria: “Amesteca 125 gr de unt, 125 gr de zahar pisat, 3 albusuri batute spuma cu 250 de gr de pricomigdale muiate intr-o apa zaharata calda. Pune la loc racoros pana a doua zi. Cand servesti, toarna peste prajitura o crema de vanilie facuta din cele 3 galbenusuri.” In zilele noastre, numele Malakoff Plateau de Vanves este denumirea statiei de metrou parizian care ne duce cu gandul atat la celebra batalie, cat si la micul oras unde francezii si-au sarbatorit victoria impotriva armatei tariste.