De sarbatori, copiii vin acasa cu ciocolata adevarata. Uneori
cumparata in saculeti delicati cu bomboane mititele ascunse in tiple poleite, achizitionata din
mici buticuri cochete, alteori din manufacturi cu branduri
consacrate. Ciocolata e putin mai scumpa, dar nu trebuie sa o cumperi cu lada. E suficienta si bucata.
Pentru ca aceasta ciocolata este facuta cu mult umor si maxima bucurie, din ingrediente de maxima calitate.
Pana nu demult, habar n-aveam de ciocolata Zotter. Un brand care a facut istorie
si care acum reprezinta un motiv de degustare si bifare a unui obiectiv turistic austriac care merita vizitat. Conceptele
“fair trade” si “bio” sunt mentinute la standarde ridicate deoarece nu se
accepta compromisul in detrimentul calitatii. Daca nu ma credeti, n-aveti decat sa o gustati.
Joseph Zotter, celebrul cofetar
austriac, mare amator de ciocolata este contemporan cu fiecare pofticios
actual. In anii ’90, in micul sau laborator amplasat in spatele magazinului
din orasul Gratz, lui Zotter i s-a parut plictisitor sa faca bomboane si
praline, era avid dupa o schimbare. Si gata de o alta provocare. Noua ani mai tarziu, a vandut cofetaria, s-a mutat in casa parinteasca
din Riegersburg, Oststeiermark, pe care a transformat-o intr-o mica fabrica si
s-a apucat de producerea ciocolatei impreuna cu alti 2 angajati.
In numai 4 ani,
cererea de ciocolata Zotter era ceruta tot mai mult, incat Joseph a fost
obligat sa mareasca manufactura si sa angajeze alti specialisti.
Si astfel a
reinvatat placerea jocului: cu ciocolata facuta manual in amestecuri ciudate: cu
samburi de dovleac, nuca sau arahide, cu boabe de cafea mocca, chilli, martipan sau
cu seminte de canepa, cu sange sau cu ketchup, cu gem de coarne si sange de porc.
Referitor la sortimentul de ciocolata cu sange exista si o poveste. Nimeni nu
stie daca a fost un exercitiu de marketing atent construit, menit sa impinga produsul la vanzare, sau chiar aceasta intamplare chiar s-a petrecut. Se zice ca satula de ideile de-a
dreptul nebunesti pe care le punea in aplicare sotul ei, doamna Zotter i-ar fi
zis in mijlocul unei dispute conjugale ca doar sange nu a pus in ciocolata si
nici n-ar mira-o sa auda intr-o zi ca inclusiv acest ingredient va fi testat. Joseph, mai in gluma, mai in serios, ca sa puna capat acestui schimb de cuvinte pe un ton ridicat , i-ar fi raspuns ca va lua in calcul inclusiv aceasta
idee. Enervata peste masura, aceasta l-ar fi amenintat ca nu va mai apuca sa
vada produsul finit pentru ca va divorta si nu va permite o astfel de nebunie! Lucrurile s-au calmat a doua zi, dar
Joseph n-a uitat ideea si chiar a pus-o in aplicare, ba mai mult, i-a dat-o
spre degustare sotiei sale care a fost incantata de gustul minunat al
ciocolatei. Ulterior a aflat care era ingredientul misterios care dadea o
asemenea savoare ciocolatei. El este adeptul filosofiei “bean-to-bar”, fiind
singura manufactura europeana in care cacaoa se obtine prin prelucrarea directa
a boabelor de cacao.
Sortimentele sale sunt numeroase insumand peste 70 de
sortimente, extrem de variante: de la ciocolata amaruie sau clasica ciocolata
cu lapte pana la
acele combinatii extrem de ciudate si savuroase: curmale si
ciuperci Shiitake; seminte de canepa si cafea Mocha; amestec de telina, trufe si
vin de Porto sau amestec din piper indonezian si vin Gruner Veltliner.
Rezultatul
acestei creativitati manifestate in domeniul ciocolatei s-a materializat intr-o
gama variata de produse prezentate intr-o forma grafica inedita, daca nu chiar extravaganta, inspirat realizate de
catre artistul grafic Andreas Huber Gratze, care au castigat numeroase premii
in domeniu: “Trophee Gourmet in 2004 pentru “produse neobisnuite”, “Trigos” in
2007 in Styria s.a.
Joseph a desavarsit arta ciocolatei, realizand tablete in mai
multe straturi de arome si culori. Toate produsele folosite provin din culturi
organice, inclusiv laptele este adus din provincia austriaca Tirol si
comercializat sub brandul “Bio vom Berg”, vanilie naturala, unt de cacao, zahar
de trestie nerafinat, extras direct din trestia de zahar, este adus direct de
la producatorul din Paraguay. Ele au
valabilitate de doar 6 luni, o perioada laxa, tinand seama ca in compozitie
sunt folosite exclusiv ingrediente naturale. Astazi manufactura se afla in
Bergl si merita vizitata.
Zotter marturisea: “Daca sunteti in cautarea aceleiasi
ciocolate realizata dupa vechi retete plictisitoare, cu arome si culoari
artificiale, atunci mergeti mai departe. Nu veti gasi asa ceva aici. Noi producem
propria noastra ciocolata , incepand cu boaba de cacao, folosind cele mai bune
ingrediente. Arome artificiale, coloranti si conservanti nu vor fi folositi in
ciocolata noastra niciodata”.
“Ciocolata a parcurs un drum lung in ultima
perioada, nu mai este acceptabil sa amesteci boabe de cacao de calitate inferioara
cu potentiatori de gust, iar piata sa nu isi dea seama. Oamenii incep sa
deosebeasca sortimentele de ciocolata, iar asteptarile lor incep sa creasca. Nu
oricine este gata sa calatoreasca pana la capatul lumii ca sa descopere noi
plantatii de cacao, dar voi puteti testa ce are de oferit bogata diversitate de
ciocolata”.
“Noi am creat gama Labooko pentru a va perminte sa experimentati
deliciile padurilor de cacao si sa descoperiti gustul si mirosul real si
fascinant de cacao”.
“Echipa Zotter munceste indeaproape cu cultivatorii de
cacao pentru a-i sustine in procesul de dezvoltare si imbunatatire a calitatii
plantatiilor de cacao. O data ajunse in fabrica noastra, fiecare boaba este
tratata cu respect si procesata individual. Boabele diferite se prajesc la temperaturi si perioade de timp
diferite. Doar atunci cand tratezi cu respect atat cultivatorii, cat si boabele
de cacao poti produce o ciocolata cu adevarat remarcabila”.
“Pe ambalajul
fiecarui pachet este mentionata provenienta boabelor de cacao, procentul de
cacao folosit. In interior exista cateva esantioane de degustare si informatii
despre produs”.
”Noi folosim doar cele mai bune ingrediente naturale, astfel
incat sa puteti fi siguri ca nu exista culori artificiale, arome sau
conservanti in ciocolata noastra. Facem totul aici, incepand de la boabele de
cacao. In acest mod stim ca fiecare tableta de ciocolata care poarta numele
nostru este in conformitate cu cele mai inalte standarde de calitate”
Daca ajungeti in Austria, va recomand sa vizitati manufactura. In regiune sunt multe castele, dar inca din drum, veti remarca pofticiosii, ispite pentru turisti si invitatii ludice catre delicii! Ia priviti aici!