Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 10 februarie 2014

Londra pe bani, dar fara bani!

Nu stiu cum impartiti voi orasele lumii, dar eu am atat de multe criterii, incat mi se-ntampla ca deseori sa ma incurc singura intre ele. 

De exemplu, Londra mi se pare un oras aristocratic, la fel ca Viena, desi trebuie sa recunosc faptul ca as mai adauga niste epitete precum pretios si infatuat! Si are si de ce! Este un oras unic pe harta Europei si pe care trebuie sa il vedeti macar o singura data in viata. Londonezii au niste principii destul de clare, iar unul dintre ele este acela ca oricine are dreptul la cultura, pe cat se poate fara bani! Prin asta nu fac referire la politici de discount-uri sau la gratuitati acordate in anumite zile sau la cateva muzee care intra pe o lista exclusivista facuta cadou. Ci doar spun ca in cele mai multe muzee londoneze accesul este gratuit! Sincer, inca nu am intalnit un oras european care sa acorde facilitati similare. Am citit ca doar americanii ofera acces fara bani in muzeele din capitala tarii. In Londra, iata ce puteti vizita fara sa cumparati bilet de intrare: Museum of London- locul in care poti invata foarte multe despre istoria Angliei din perioada romana pana in zilele noastre. British Museum, Geffrye Museum cu ale sale interioare britanice clasice, National Gallery unde sunt expuse lucrari de arta care dateaza din sec 14-19, Natural History Museum, British Museum, Tate Modern and Tate Britain- cu arta britanica moderna, Science Museum, 
Victoria and Albert Museum care gazduieste arta decorativa, bijuterii, sculpturi si colectia de costume de epoca, Saatchi Gallery, National Portrait Gallery  cu superba colectie de portrete ale celebritatilor britanice din epoca victoriana si multe altele. Atentie! in cadrul unora dintre ele sunt organizate uneori expozitii temporare la care accesul se face doar contra cost! Unele dintre ele sunt muzee atat de vaste incat nu pot fi vizitate intr-o singura zi, cum este British Museum, de aceea va trebui sa stiti ce sectii doriti sa vizitati inca de cum ii treceti pragul.
In Londra se pot face foarte multe fara bani si puteti sa va bucurati de provocari nenumarate. In primul rand cumparati-va harta turistica, lucru perfect valabil pentru toate orasele pe care le vizitati. Asta in cazul in care nu va descurcati sa faceti rost de ea gratuit! Sotul meu este  disperat de fiecare data cand ajungem intr-un oras pe care nu l-am vizitat niciodata. Pentru ca primul lucru pe care il fac atunci cand ajung  este sa imi fac rost de harta gratuit! Cum? Raspunsul este simplu, cu mai multe variante de raspuns: intotdeauna merg la receptia hotelului, imi pun zambetul pana la urechi, scot vocea cea mai mieroasa si politicoasa si ma duc sa o cer intotdeauna barbatului de la receptie. Daca nu are, intru fie in cel mai mare muzeu pe care il gasesc in drum, fie din centrul infoturistic sau dintr-un hotel de clasa superioara celui in care sunt cazata. Nu stiu daca am cumparat 5 harti turistice in toata viata mea! Si intotdeauna le pastrez! Cum niciodata nu plec in concediu fara sa stiu ce am de vazut si cum ajung acolo, daca ofera gratuitati de acces, daca intra intr-un pachet de oferte cumulate s.a.  Intotdeauna impart harta in zone turistice organizate pe zilele de sedere, astfel incat sa vad cat mai mult. Cu toate astea, intotdeauna ratez cate ceva!
Londra merita vizitata dupa acelasi principiu! Centrul traditional al curtii regale si al guvernului este reprezentat de districtul Westminster, in care sunt incluse: fosta resedinta regala – Banqueting House, centrul administrativ al familiei regale – Palatul Buckingham, House Guard Parade  cu schimbarea garzii calare de la ora 11.00, House of Parliament  cu nu mai putin celebrul Clock Tower si Parliament Square, si nu in ultimul rand, Westminster Abbey cu Jewel Tower si Westminster Hall
Westminster Abbey este catedrala in care au fost incoronati monarhii, dar si locul nuntilor si inmormantarilor regale. Totodata este una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din lume. Intrarea costa 16 lire, DAR, daca vreti sa o vedeti fara taxa, va trebui sa intrati atunci cand sunt sustinute slujbele religioase de la orele 15.00 si 17.00 in fiecare zi, in timpul celebrului Evensong, dar nu veti putea face fotografii si nici nu va puteti plimba in interior! 
Insa nu veti regreta pentru ca aveti ocazia sa ascultati celebrul cor al scolii Westminster Abbey. Si canta dumnezeieste!
De langa malul Thamisei puteti face poze avand in fundal London Eye
Daca vreti sa va urcati pentru aceasta experienta de netagaduit, trebuie sa scoateti bani din buzunar. 
Daca vreti doar sa faceti poze panoramice, atunci le puteti face gratuit urcand pe Primrose Hill, in nordul orasului. Bulevardele St. James si Myfair sunt doua cartiere cu resedinte care au fost construite pentru nobilii din sec 17 si 18 si fac legatura cu Palatul Buckingham prin celebra strada The Mall, cu superbul Admiralty Arch
Astazi, zona este celebra prin magazinele de lux comasate aici. Palatul merita vizitat in primul rand pentru schimbarea de garda care are loc zilnic la ora
11.30, dar trebuie sa veniti cu mult inainte ca sa va rezervati loc in fata deoarece  aici se strang mii de turisti. 
Garzile reginei se shimba in interiorul portilor, iar locurile langa gardurile metalice care imprejmuiesc palatul sunt totusi limitate. 
Pana atunci va puteti bucura de privelisti. In mijlocul platoului se afla un superb grup statuar dedicat Reginei Victoria care merita pozat. Palatul, de asemenea. 
De acolo se merge spre Covent Garden, o piata mare in stil victorian, care dateaza din perioada medievala, mai exact din 1657, si se afla amplasata la est de Soho. Inainte a fost o piata de flori si fructe destinata burgheziei londoneze si la fel a ramas pana in zilele noastre, desi florile si fructele au fost inlocuite cu magazine de lux, cu buticuri in care sunt comercializate articole de moda sau handmade, carti, muzica, picturi si foarte multe restaurante cu mici terase cochete. Piata este extrem de animata nu numai de blitz-urile turistilor, ci si de artistii stradali, comedy-showmen, clowni, concerte ale artistilor ambulanti, magicieni si acrobati. Weekendul rezerva placerea unor spectacole de teatru ad hoc, fie ele pentru adulti sau de marionete pentru copii. Aici se afla alte doua piete mai mici, Apple Market, dedicata activitatilor mestesugaresti, si Jubilee Market, cu produse ieftine. 
Covent Garden se afla nu departe de Trafalgar Square, locul in care turistii se strang roata in jurul Columnei lui Nelson, inconjurata de leii care sprijina fantana arteziana din centrul pietei. Aici este considerat a fi km 0 al orasului. Piata a fost proiectata de catre John Nash in 1820. In locul acesta se strang deopotriva si turistii, si studentii, si emigrantii. Tot aici sunt organizate demonstratii politice si Tragul de Craciun. Imprejurul ei se afla multe muzee care merita vizitate! Daca vreti sa va odihniti putin, alegeti sa mergeti spre Hyden Park si Kensington Gardens. 
In Hyden Park trebuie vizitaat Speaker’s Corner, unde londonezii se strang duminica dimineata si isi spun parerile de la o tribuna improvizata! Ce inghesuiala ar fi daca am avea si noi un spatiu special destinat dezbaterilor politice. Probabil ca ne-ar fi necesar si un ring de box si s-ar gasi o gramada de smecheri care sa rupa si bilete!
Districtul muzeelor South Kensington este reprezentat de cele 3 colectii nationale aflate in incinta a 3 muzee importante: Natural History Museum, Science Museum si Victoria and Albert Museum.  Daca alegeti sa stati in parc, atunci cautati statuia lui Peter Pan si Princess Diana Memorial Playground, dar si Kensington Roof Gardens cu celebrul sau pavilion spaniol. Sau faceti o plimbare cu barca pe lacul in forma de S. Sau pur si simplu stati pe banca si bucurati-va de peisaj!  Nu departe de aici se afla Kensington Palace, locul in care a locuit printesa Diana, poreclit “ghetoul regal”. Sunt foarte multe parcuri londoneze care ar trebui bifate pe harta turistica: Queen Mary’s Rose Garden din Regent Park, un loc in care trandafirul este adevarata regina; 

St James’s Park de langa Pallatul Buckingham; Lincoln’s Inn Fields – cel mai mare parc londonez, inspirat dupa Central Park din New York. Queens Gallery expune colectii de pictura, mobilier, vase si argintarie. Royal Mews sau Grajdurile Regale gazduieste colectia de calesti si trasuri, atractia cea mai mare fiind caleasca folosita la incoronare. St. James Palace este astazi resedinta printului de Wales, iar Wallace Collection va permite  accesul gratuit la o superba colectie de armuri, mobilier si tablouri. Daca va indreptati spre Podul Waterloo aici sunt alte obiective turistice importante: Royal National Theatre – unde de luni pana sambata de la ora 17.45 si duminica de la ora 13,45 are loc cate un concert la care intrarea este gratuita. Spectacolele pot fi de muzica folk, jazz, indie sau orice alte genuri muzicale. Deloc de neglijat sunt Royal Festival Hall, Hayward Gallery, National Film Gallery, 
Globe Theatre – copia teatrului Globe Playhouse al lui Shakespeare, care a fost construit in aer liber in 1599 si care a ars in 1613 si celebra Tate Modern Gallery gazduita in fosta centrala termica Bankside pe o suprafata de 3.5 ha unde sunt expuse operele lui Matisse, Picasso, Dali, cat si opere din sculptura moderna. 
Un alt pod renumit care leaga cele doua maluri ale Thamisei este Millenium Bridge, amplasat nu foarte departe de Catedrala St. Paul.  
Aceasta catedrala este considerata inima Londrei si a fost capodopera care a incununat portofoliul arhitectului Sir Christopher Wren. 
El a construit o cupola care detine locul trei in topul celor mai mari cupole din lume. Catedrala se mandreste cu Whispering Gallery – fapt care demonstreaza acustica extraordinara a acestui lacas de cult. 
Se zice ca acele cuvinte soptite intr-o parte pot fi auzite la 33 de metri distanta in partea opusa. Royal Opera House, cu o arhitectura delicata  realizata din sticla si fier, este celebra pentru Floral Hall. Nu departe de aici se afla biserica St. Paul Church ridicata in 1633 si denumita in limbaj popular Catedrala Actorilor. Langa ea se afla Muzeul transportului la care intrarea se plateste, dar puteti vedea instoria mijloacelor de transport londoneze. Somerset House are amenajata la subsol o galerie de arta in care sunt expuse mozaicuri italiene, tabachere din aur si alte produse din arginte. Daca mergeti dupa ora 16.30, accesul este gratuit. In apropiere se afla Sir John Soane’s Museum recunoscut pentru interiorul cu o multime de surprize: usi camuflate, podele denivelate, oglinzi ciudate, dar si colectii de tablouri si busturi antice. Portobelo Road, celebru pentru cafenelele si restaurantele sale, gazduieste sambata de la ora 6.00 dimineata targurile de antichitati (Vintage Market) in Portobello Market din Notting Hill. Daca tot am ajuns la capitolul de piete, ar mai fi inca una care ar merita trecut priin ea, macar de dragul ambiantei. 
Nici Camden Market nu trebuie neglijata, in mod cert nu veti sti la ce sa va uitati mai inainte: la fatadele superb decorate in stiluri cat mai originale si diverse sau la produsele specifice perioadei “flower-power”. 
Cei care isi doresc fotografii precum operele de arta, ar fi bine sa mearga in superba Columbia Road Flower Market unde veti vedea aranjamente florale de o frumusete care va va lasa fara aer! Langa London Bridge este organizata in fiecare marti, vineri si sambata Borough Marget, un fel de Boqueria londoneza. Ea dateaza din sec 13, din perioada in care orasul nu era o metropola si era principala piata a Londrei. Astazi este una moderna, realizata in stil Art Nuveau, un loc in care londonezii nu vin doar sa isi faca toate cumparaturile, ci si sa se distreze intr-una din multele cafenele sau intr-unul dintre restaurante cochete din zona. 
Londra merita vizitata atat cu frumoasele sale autobuze tursitice double decker, dar mai cu seama la pas! 
Daca acestia v-au condus catre London Bridge, atunci merita sa il si traversati. Poate aveti sansa sa il imortalizati,in poze, cu platformele ridicate. 
In imediata sa vecinatate se afla un obiectiv la fel de important: Tower of London- fortareata si palatul monarhilor din perioada medievala. Biletele se pot cumpara inclusiv din statiile de metrou. 
Royal Armouries prezinta colectia de arme si armuri. Cele 3 turnuri dezvaluie alte comori: St Thomas’s Tower cu incaperile monahale si holul de intrare dinspre apa denumit si “poarta tradatorilor”, Wakefield Tower si Lanthorn Tower cu frumoasele  sale costume de epoca, Bloody Tower unde au avut loc executiile, Crown Jewels – cu cea mai frumoasa colectie de insemne ale casei regale realizate din nestemate, aur si argint, sceptrul regal cu cel mai mare diamant din lume, coroana Reginei Victoria din 1838 care este impodobita cu 3000 de pietre pretioase , in mare parte diamante si perle. Si nu uitati sa va uitati daca mai sunt corbi in aceste turnuri. Daca da, atunci va mai curge multa apa pe Thamisa pana va apune gloria casei regale! Londra are foarte multe atractii turistice si, desi orasul vechi este nepretuit datorita frumusetii cladirilor si comorilor pe care acestea le adapostesc, v-as recomanda sa trageti cu ochiul si la arhitectura moderna care este extraordinar de elegant inserata in arhitectura veche.  
Cladirile imbracate in sticla si inox capata forme neobisnuite, adapostind centrul de afaceri al orasului: banci, birouri, sedii centrale de firme, 
birourile unor renumiti arhitecti de talie mondiala, precum celebra arhitecta  Zaha Hadid. 
 
Deci bucurati-va de toate frumusetile care vi se desfasoara la picioare! In ceea ce priveste transportul, recomandabil ar fi sa cumparati Visitor Travelcard care pentru 3 zile costa 25 de lire, pentru 4 zile– 32 de lire, iar pentru 7 zile – 49 de lire, valabil pentru toate liniile de metrou, autobuz si tren. 1 Day Travelcard, indiferent de ora, costa 10.70 lire, iar cel din afara orelor de varf, adica dupa 9.30, costa 5.10 lire. Weekend Travelcard-ul costa 7.60 lire, iar autobuzele rosii etajate - 12 lire/zi cu opriri nelimitate. Noi ne-am urcat si pe vapor pentru o croaziera.
Recunosc faptul ca in toate orasele unde avem posibiliitatea sa vedem orasul si de pe apa o facem, indiferent de cost. 
Peisajele sunt  minunate, iar pozele sunt deosebite. Nu ne-am dus pana la observator, dar am parcurs raul Thamisa pe distanta in care sunt amplasate cele mai importante obiective turistice. 
Noi am ratat “locuintele pe apa” inghesuite pe canalele raului, aflate in cartierul Maida Vale, langa statia de metrou Warwick Avenue, pitite undeva in spatele colosilor din sticla si inox.
Acolo, pe canal, apa e plina de case plutitoare, de mici ambarcatiuni in care unii londonezi au decis sa isi traiasca viata de zi cu zi, inconjurati de vegetatie luxurianta in care se adapostesc rate salbatice si lebede albe. Se zice ca pe aceste canale (Regent’s Canal, Little Venice si Camden Lock) s-a dezvoltat un oras mai mic, cu baruri amplasate in barci, restaurante, altii chiar si-au cumparat inclusiv un petec de gradina din imediata vecinatate a barcii unde si-au plantat pomi si si-au agatat hamacul sau si-au sapat o gradinita unde au plantat legume si flori. Din nefericire, am auzit recent de aceasta oaza a celor fericiti de soarta. Data viitoare nu o mai ratez! Croaziera pe apa costa peste 9 lire, in functie de distanta. 

 
Sa nu aveti impresia ca am epuizat toate obiectivele turistic. Probabil ca nu am vazut nici jumatate dintre ele. 

De exemplu, desi le-am vizitat, nu v-am povestit despre Madame Tussaud -  muzeul renumit pentru figurile din ceara ale nenumaratelor personaje celebre

sau House of Detention in care sunt expuse papusi in marime naturala care sunt personaje in exemplificarea metodelor de tortura folosite in perioada medievala. Este o experienta inedita deoarece totul este simulat atat de perfect, incat papusile par oameni adevarati, sunetele sunt incarcate de emotie si durere, uneltele de tortura sunt infricosatoare, iar efectele folosite te conving ca tot ceea ce vezi se intampla in timp real: ranile sangerande, mirosurile specifice, zgomotele de fundal, ambianta etc.  Aici era sa raman incuiata la inchiderea programului! Prin urmare nu va lasati acaparati de peisaj, usile se inchid automat dupa ce sunteti atentionat prin difuzoare ! Ce distractie ar fi fost! Nu v-am povestit despre Oxford Street, cea mai celebra artera londoneza de unde se pot face cumparaturi, despre celebrul magazin
Harrods de unde doar cei bogati isi permit sa cumpere. Magazinul Harrods a fost infiintat de catre Charles Henry Harrod care si-a deschis o mica bacanie in 1834 si pe care a mutat-o in 1849 in sediul actual al magazinului. Deviza magazinului este “Omnia Omnibus Ubique”, adica “orice pentru oricine, oricand”, iar staff-ul magazinului se mandreste cu asta. Se zice ca insusi Presedintele Americii, Ronald Regan, ar fi venit la Harrods si, in vreme ce angajatii se laudau ca in magazinul lor se afla orice produs din lumea asta mare, el ar fi intrebat: “un elefant aveti?”, la care, vanzatorul, fara sa clipeasca macar, l-ar fi intrebat la randul lui: “de care sa fie, Sir, indian sau african?”. 
Trebuie sa stiti ca livrarile magazinului se fac si astazi in aceeasi maniera ca acum 150 de ani, adica …cu trasura! El ocupa un loc atat de important pe harta orasului incat vestitul double decker “hop on, hop off” are statie chiar in fata magazinului. 
In interior exista un spatiu dedicat memoriei printesei Diana si iubitului ei, Dodi, morti amandoi in accidentul de masina in anul 1997.
N-am sa va mint: Londra NU ESTE un oras ieftin, dar multe lucruri pot fi facute fara sa platiti, motiv pentru care eu cred ca merita sa nu il ocoliti! Mi-aduc aminte ca in 1997 cand am ajuns prima data aici, avionul a aterizat pe aeroportul Heathrow, cel mai mare aeroport pe care il vazusem la viata mea. 
A fost o experienta inedita pentru ca atunci a fost prima data cand am vazut avioanele stand in coloana la semaforul plantat direct pe pista de decolare, am parcurs distanta dintre terminale cu autobuze speciale, am vazut prima data un Concorde care ne-a spart timpanele atunci cand si-a luat zborul ca o randunica intr-un card mare de vulturi! A doua oara am traversat cu feribotul Canalul Manecii prin porturile Callais/Dover. Si am prins niste valuri...nu vreti sa stiti! Si era un colos de feribot care era cocosat de sutele de autocare si masini mici. Daca alegeti aeroportul sau feribotul, atunci va recomand sa va faceti cumparaturile din magazinele duty-free din incinta lor! Produsele sunt MUUUULT mai ieftine deoarece nu platiti si TVA.
A treia oara mi-am porpus sa ajung traversand Canalul Manecii prin tunel. Fiecare experienta a meritat. Si, desi am fost deja de doua ori in Regat, nu pot decat sa imi doresc alte experiente viitoare. Chiar si atunci cand ploua cu galeata! 
Apropo, n-aveti ce cauta in Anglia fara umbrela si pelerine de ploaie!
Si, orice ar fi, NU ATINGETI politistul! :)