Ce-ati zice de un subiect care s-ar numi ceva de genul” turismul gastronomic”? Cred ca in afara muzeelor, cladirilor, monumentelor si frumusetilor pe care natura le-a daruit tarilor pe care le vizitam, ar trebui sa stim cate ceva si despre gastronomia lor traditionala. Sa le luam pe rand:
AUSTRIA: suprematia e detinuta, indiscutabil, de snitelul vienez care a devenit o celebritate gastronomica
internationala. Un alt fel de mancare specifica este carnea fiarta (“ Tafelspitz”),
friptura de gasca servita la evenimente importante, taiteii cu cartofi (“Spatzle”)
sau ciupercile (“Steinpilze”), supa crema de dovleac sau din praz, supa cu
galuste din ficat. La desert se recomanda strudelele cu diferite umpluturi sau
tortul “Sacher”. Austriecii prefera vinurile albe celor rosii, cel mai apreciat
fiind “Gumpoldskirchen”. Cel mai bun vin rosu austriac este Voslauer, iar berea
cea mai cunoscuta este Gosser.
Reteta tort Sacher:
Ingrediente:
Blat: 150g
ciocolata cu lapte/amaruie, 130 g unt, 110 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat,
6 oua, 110 g zahar tos, 125 g faina, 300 g dulceata de caise;
Ornat:
400g ciocolata cu lapte/amaruie, sos de ciocolata pentru aspect glazurat;
Sosul de
ciocolata: 50ml apa, 50g zahar tos, 2 linguri cacao, 100ml frisca.
Se
incalzeste cuptorul la foc potrivit. Se topeste ciocolata la bain-marie. Se
separa ouale. Se bat spuma untul cu zaharul pudra si vanilia. Se adauga
ciocolata calda, amestecata cu galbenusurile. Albusurile se bat spuma cu
zaharul tos si se adauga 1/3 din spuma peste ciocolata folosind o spatula. Se
adauga faina cernuta putin cate putin. Se amesteca usor si restul de spuma de
albusuri. Se pune compozitia intr-o forma de tort si se coace timp de 30-40 min
pana trece testul scobitorii. Cand s-a racit, se taie blatul in doua. Se
incalzeste dulceata de caise si se unge cu jumatate din ea primul blat. se pune
celalalt blat deasupra si se unge cu restul de dulceata. Se topeste ciocolata
si se toarna cu grija peste tort incepand de la mijlocul tortului spre margini.
Se da la rece 15 minute, dupa care se glazureaza cu sosul de ciocolata. Cu o
lingura se formeaza mici vartejuri pentru a crea aspectul marmorat.
Sosul de
ciocolata se prepara astfel: se pune apa, zaharul si cacaoa si se aduc la
punctul de fierbere amestecand continuu pana se ingroasa. Se adauga frisca si
se mai fierbe compozitia pret de 3-5 minute.
BELGIA:
ceea ce imi trece prin minte imediat sunt brand-urile “Godiva” si “Leonidas”,
fie ca vorbim de ciocolata, praline sau trufe! Belgienii consuma mai multa bere
decat vin. Iar in materie de bere, cele
mai populare sunt “Lambic” si “Trappist”, servite de regula cu “carbonara
flamande”, un fel de tocana de vita. Belgia
are peste 350 de berarii si 500 de sortimente de bere. Tocmai de aceea,
gospodinele gatesc cu bere, bors sau apa. Gastronomia lor este renumita pentru midii,
cartofi prajiti, vafele si cicoare. Exista
peste 12 retete diferite pentru prepararea midiilor: fierte in vin, bere, bors,
gratinate cu rosii si branza, in aspic sau marinate.
Reteta Carbonnade
Flamande:
Ingrediente:
1kg de pulpa vita, 40g unt, 3 cepe mari, 1 ½ faina, bere neagra 700ml, cimbru,
foi de dafin, patrunjel, 1 lingura cu zahar brun, 30 g mustar Dijon, sare si
piper. Separat de ung felii de paine cu mustar si se pun in tocana cand e gata,
peste carne.
Se
incinge untul intr-o oala de fonta. Se rumeneste carnea de vita taiata cuburi.
Se scoate carnea si se adauga ceapa taiata marunt pana se rumeneste, se pune la
loc toata carnea si se presara faina. Se amesteca usor pana carnea este
acoperita uniform cu rantasul. Se toarna berea astfel incat sa acopere carnea.
Se potriveste de sare si piper, se da focul la mic, se acopera oala si se lasa
pe foc mic cam 2 ore, amestecand din cand in cand. Se adauga zaharul brun si
mustarul, cimbrul, patrunjelul si dafinul si se mai fierbe inca o ora pana
scade si se ingroasa sosul. Se serveste cu painea unsa cu mustar peste care se
toarna tocana fierbinte.
FRANTA:
rafinamentul bucatariei frantuzesti a dat repere reale si valoroase
gastronomiei mondiale. Fie ca vorbim de “ truffe”, “foie grass”, “cepes”,
branzeturile Camembert, Reblochon, Brie, Roquefort sau Bresse, vinurile Bordeaux,
Burgundia, Loire, Champagne sau Rhone, lichiorul de anason sau cidru.
Reteta Supa
crema de usturoi:
Ingrediente:
2 cartofi mici, 1 capatana usturoi curatata, 2 crengute cimbru proaspat, 1
ceapa mare taiata marunt, sare, piper, fulgi de chilli, 100 ml crème fraiche
(frisca), 1 lingurita unt, I bagheta paine, ulei infuzat cu chilli pentru
servit.
Preparare:
se fierb cartofii cu ceapa si cimbrul in apa sarata. In ultimile 5 minute de
fierbere se adauga ¾ din cantitatea de usturoi. Cu cat se fierbe mai tare
usturoiul, cu atat va avea un gust mai fad. Se scot legumele fierte, se paseaza
legumele, se adauga piperul si supa in care au fiert legumele pana supa ajunge
la consistenta dorita. Separat se topeste untul intr-o tigaie si se adauga
usturoiul ramas tocat foarte fin si se soteaza pana devine auriu. Se adauga in
supa impreuna cu crème franche si se amesteca pana se omogenizeaza. Se serveste
presarata cu chilli, cateva picaturi ulei infuzat cu chilli si bagheta calda.
GERMANIA:
bucataria variaza in functie de landuri si de tarile invecinate. Desigur ca
exista si mancaruri traditionale intalnite pe intreg teritoriul cum sunt: “Rheinischer
Sauebraten”, un fel de carne marinata in ceapa si mirodenii, sau “Leberkas”, un
carnat realizat din amestec de carne de vita si porc, “Spatzle” – taitei,
carnatii albi preparati din carne de vitel si sunca proaspata de porc sau “wurst”,
celebrul crenwurst. Ca desert se recomanda turta dulce “Nurnberger Lebkuchen”.
O alta mancare traditionala este “Leberkase”, un fel de placinta cu carne,
preparata din carne sarata de vita, sunca si ceapa si coapta precum painea. Dintre bauturi, germanilor le place cel mai mult berea, cea mai populara fiind marca Pils,
urmata de vinurile de pe Valea Rinului, cele mai cunoscute fiind Riesling si
Silvaner, la fel cum prefera vinul alb celui rosu sau rose si cel dulce celui
sec.
Reteta Spatzle
cu mac si sos de cirese:
Ingrediente:
900g spatzle, 4 linguri unt, 4 linguri mac macinat, 4 linguri zahar pudra
vanilat;
Sos:720
g concop cirese fara samburi, 1-2 linguri amidon, ½ lamaie, 1 lingura zahar, 1
baton scortisoara.
Preparare:
se scurge siropul de cirese si se pune pe foc impreuna cu amidonul amestecat cu
zaharul si zeama de lamaie. Se fierb impreuna cu scortisoara pana se ingroasa
si se adauga ciresele. Intr-o tigaie se pune untul la topit, se adauga spatzle
si se prajesc 10 minute amestecandu-se. Cand sunt gata, se presara zaharul si
macul, se amesteca bine pana se caramelizeaza, se iau de pe foc si se servesc
cu sosul de cirese.
GRECIA: mancarea elena este relativ
simpla, dar sanatoasa. Fructele de mare sunt la mare cautare, iaurtul gras de
oaie, icrele, la fel si pestele. De regula se mananca legume fierte, prajite
sau coapte, precum „Melitzanosalata” - vinetele pasate amestecate cu ulei de
masline intotdeauna, sare, usturoi si zeama de lamaie, „tzatziki” – castravete dat
pe razatoare si stors bine, amestecat cu iaurt gras de oaie si usturoi pisat, „dolmadakia”
– sarmalute in foi de vita, „moussaka” – preparata in straturi de vinete
prajite, carne tocata si calita in vin rosu cu scortisoara si ulei de masline
si piure de cartofi, date pret de o ora la cuptor, „avgolemono” – carne de pui
cu orez, ou sare si suc de lamaie. Ca desertse recomanda baclavaua, kataifulsau
„loukoumades”, iar ca bauturi celebrul „ouzo” si vinul „retsina”.
Reteta Calamari
prajiti:
Ingrediente:
500gr calamari, ulei pt prajit, faina, sare si zeama de lamaie.
Preparare:
se taie calamarii rondele, se sareaza si se pun in strecuratoare. Se incinge
uleul, se dau prin faina si se prajesc. Se stropesc cu zeama de lamaie.
ITALIA:
este complicata gastronomic, la fel ca si Franta, in functie de regiuni. Se pot trage insa unele
concluzii: le place vanatul, fie ca vorbim de fazan, iepure de camp, mistret
sau caprioara; trufe, castane, “panettone”, branza Mozarella, pizza, spaghetti sau tortellini.
La orice restaurant se poate servi “bistecca alla Fiorentina” – friputa marinata
in ulei de masline, otet balsamic si usturoi,
“funghi trifolati”- sote de ciuperci cu usturoi si patrunjel, “fave in
salsa di limone” – fasole boabe in sos de lamaie, “burida alla Genovese” – supa
de caracatita, calamar, midii, creveti si moluste. Italienilor le place vinul!
Reteta Lasagna:
Ingrediente
pentru sosul Bolognese: 1.5kg carne tocata, 1 ceapa mare taiata marunt, 1
morcov ras, 1 foaie dafin, 3 fire de
cimbru, 1 lingura ulei masline, 500 g rosii coapte in cuptor decojite si
pasate, 1 cana sos de rosii.
Foile de
lasagna se prepara din: 2 oua, 200 g faina, 1 praf de sare;
Sosul
bechamel: 1 lingura unt, 1 lingura faina, 300 ml lapte, sare, piper, un praf de
nucsoara macinata.
Preparare:
ceapa si morcovul tocate se calesc impreuna intr-o lingura de ulei cu cimbrul
si dafinul. Se adauga carnea tocata si se caleste, dupa care se adauga rosiile
pasate si sucul de rosii pana se obtine un sos gros.
Sosul
Bechamel: se topeste untul, se adauga faina si se amesteca pana devine aurie,
se adauga laptele si se fierbe pana se ingroasa. Se sareaza si se pipereaza,
plus nucsoara.
Se
prepara aluatul si se framanta pana se omogenizeaza. Se trece prin masina de paste
si se lasa la zvantat pana se pregateste tava.
Se unge
tava cu ulei, se alterneaza foile cu sosul de carne peste care se pun 1-2
linguri de sos bechamel. La final se pune restul de sos bechamel si se da la
cuptor timp de 30 de minute.
MAREA
BRITANIE: gastronomia britanica inca este un mister pentru marea majoritate a
europenilor. Mie nu imi place! Deloc! Daca spun “fish & chips” si “egg, ham, coffee” am cam spus
tot! Omit reteta. No offence! Acolo mananc cereale cu lapte. Si beau ceai!
SPANIA: este
raiul pofticiosilor! Pestele, fructele de mare, legumele, carnea de porc, toate
sunt la mare cautare. Celebrele “tapas” – platourile cu gustari pe care se
regasesc sunca, , barnza si carnati pana la creveti, peste, fructe de mare si
caracatita stinse cu o “sangria” –
amestecul din vin, cognac si suc de fructe exotice, decorat cu bucati de fructe
naturale. Aici vinurile Rioja, Ribera del Duero, La Mancha sau Andaluzia sunt
la mare cautare.
Reteta
Paella cu fructe de mare:
Ingrediente:
orez cu bob lung, 1 ceapa taiata marunt, 1 ardei rosu si 1 ardei verde taiati
julien, 2 linguri boabe de mazare, 2 catei usturoi, 3 linguri masline, 30 de
creveti decorticati, 4 midii, 10 scoici intregi, 2 languste, 10 inele calamari,
sare, piper, 1 lingurita boia, sofran si zeama de la o lamaie.
Preparare:
se pune uleiul la incalzit, ceapa si usturoiul de pun la calit, se adauga
ardeii si se amesteca pana se inmoaie. Se adauga restul ingredientelorsi se
adauga 1 ½ l apa, sare, piper, boia si sofranul si se lasa sa fiarba 30 de
minute. Intr-o tava de pizzase pune orezul nefiert si spalat si se toarna
deasupra supa impreuna cu ingredientele din ea. Se da la cuptorul incins timp de 30 de minute, dupa care se mai lasa in
cuptor alte 10 minute inainte de servire. Se serveste cu lamaie.
UNGARIA:
gastronomia maghiara este satioasa si cu o savoare specifica, deoarece mancarurile
lor contin multa ceapa, rosii, ardei si
boia de ardei. Multe dintre mancarurile unguresti au intrat in bucataria
internationala: gulasul, tocanita de pui cu galuste, ciorba de peste, deserturile pe baza de taitei cu branza, galustele Somlo si “vargabeles , cat si celebrele vinuri Tokay.
Reteta Gulas:
Ingrediente: 500 g carne de porc, 4 gogosari, 6 cepe mari, 5 catei de
usturoi, 2 linguri boia dulce, o lingura boia iute, sare, piper, ulei pt
prajit.
Preparare: se pune uleiul la incins, se toaca ceapa si usturoiul, se
calesc amestecandu-se. Se taie carnea cuburi si se adauga peste legumele
calite. Se taie ardeiul cuburi si se fierb toate la foc mic. Dupa o orase
adauga boia, piper si se lasa in continuare la fiert pe foc mic. Se adauga apa
doar daca e nevoie. Gulasul e gata atunci cand legumele devin un sos gros. Se sareaza
si pipereaza dupa gust. Se serveste cu paste sau paine.
IRLANDA DE NORD: reginele gastronomiei din aceasta tara sunt cartoful si
varza. Printre retetele lor traditionale se numara: tocana irlandeza, mancarea
de varza cu sunca, “colcannon” – o mancare de cartofi cu usturoi salbatic,
placinta de vita, pestele, pudding, carnatii de porc si friptura de oaie. Legumele
cele mai des folosite in bucataria irlandeza sunt: varza, cartofii, rosiile,
conopida, morcovii, salata, ciupercile, iar dintre fructe, merele sunt cele mai
des intrebuintate. Cat despre bauturi, e cam greu de spus care ar fi vedeta:
whisky sau berea Guinness ori Irish coffee.
Reteta Placinta irlandeza cu carne si bere Guinness:
Ingrediente: 1 kg carne de vita, 200g bacon, 4 cepe mari, 4 morcovi mari, 4 catei de usturoi, 6 linguri ulei, 4 linguri zahar brun, 5 linguri rase faina, 400ml bere Guinness, 600ml supa vita, 6 foi de dafin, 2 linguri cimbru uscat, 250g ciuperci, aluat foietaj 600g, 1 ou, sare si piper.
Preparare: se incinge cuptorul la 170 de grade. Se unde o
tigaie nonaderenta cu ulei si se adauga carnea de vita taiata cuburi si se
rumeneste, dupa care se scoate pe farfurie. In acelasi ulei se prajeste baconul,
se adauga ceapa taiata julien,morcovii taiati cubulete, usturoiul taiat fidea
si zaharul brun si se calesc 10 minute. Se adauga faina peste care se toarna
supa si berea. Se pun foile de dafin, cimbrul si piperul. Cand da in clocot, se
adauga carnea, se acopera oala si se baga la cuptor amestecandu-se din cand in
cand. Dupa 40 de minute se scoate oala din cuptor, se pun ciupercile feliate si
se mai da oala la cuptor alte 20 de minute. La final, carnea trebuie sa fie
frageda si sosul gros si inchis la culoare.
Se incinge cuptorul la 200 de grade si se muta compozitia in vase mici
de lut peste care se pune aluatul uns pe margini pt aderenta cu ou, dar si
deasupra pentru estetica.. Se inteapa cu furculita in cateva locuri astfel ca
aburul sa poata sa iasa afara si se baga la cuptor 40 de minute pana cand
aluatul se umfla si se rumeneste. Se serveste fierbinte.
Acestea sunt tarile in care am fost, am mancat, am baut
si mi-a placut. Daca voi mai aveti informatii din alte tari, povestiti-mi si
mie! Macar sa ne amagim papilele gustative in exercitii de imaginatie. Pana la
concedii mai este vreme lunga! Mai pica guverne, mai daramam muntii incercand sa rezistam pe baricade. Vor veni ele si vremurile mai bine. Iar, daca nu vin, ni le imaginam! Sau ni le desenam! :)