Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 24 februarie 2014

Turism pentru papile gustative!


Ce-ati zice de un subiect care s-ar numi ceva de genul” turismul gastronomic”? Cred ca in afara muzeelor, cladirilor, monumentelor si frumusetilor pe care natura le-a daruit tarilor pe care le vizitam, ar trebui sa stim cate ceva si despre gastronomia lor traditionala. Sa le luam pe rand:

AUSTRIA: suprematia e detinuta, indiscutabil, de snitelul vienez care a devenit o celebritate gastronomica internationala. Un alt fel de mancare specifica este carnea fiarta (“ Tafelspitz”), friptura de gasca servita la evenimente importante, taiteii cu cartofi (“Spatzle”) sau ciupercile (“Steinpilze”), supa crema de dovleac sau din praz, supa cu galuste din ficat. La desert se recomanda strudelele cu diferite umpluturi sau tortul “Sacher”. Austriecii prefera vinurile albe celor rosii, cel mai apreciat fiind “Gumpoldskirchen”. Cel mai bun vin rosu austriac este Voslauer, iar berea cea mai cunoscuta este Gosser.
Reteta tort Sacher:

Ingrediente:
Blat: 150g ciocolata cu lapte/amaruie, 130 g unt, 110 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 6 oua, 110 g zahar tos, 125 g faina, 300 g dulceata de caise;
Ornat: 400g ciocolata cu lapte/amaruie, sos de ciocolata pentru aspect glazurat;
Sosul de ciocolata: 50ml apa, 50g zahar tos, 2 linguri cacao, 100ml frisca.
Se incalzeste cuptorul la foc potrivit. Se topeste ciocolata la bain-marie. Se separa ouale. Se bat spuma untul cu zaharul pudra si vanilia. Se adauga ciocolata calda, amestecata cu galbenusurile. Albusurile se bat spuma cu zaharul tos si se adauga 1/3 din spuma peste ciocolata folosind o spatula. Se adauga faina cernuta putin cate putin. Se amesteca usor si restul de spuma de albusuri. Se pune compozitia intr-o forma de tort si se coace timp de 30-40 min pana trece testul scobitorii. Cand s-a racit, se taie blatul in doua. Se incalzeste dulceata de caise si se unge cu jumatate din ea primul blat. se pune celalalt blat deasupra si se unge cu restul de dulceata. Se topeste ciocolata si se toarna cu grija peste tort incepand de la mijlocul tortului spre margini. Se da la rece 15 minute, dupa care se glazureaza cu sosul de ciocolata. Cu o lingura se formeaza mici vartejuri pentru a crea aspectul marmorat.
Sosul de ciocolata se prepara astfel: se pune apa, zaharul si cacaoa si se aduc la punctul de fierbere amestecand continuu pana se ingroasa. Se adauga frisca si se mai fierbe compozitia pret de 3-5 minute.

BELGIA: ceea ce imi trece prin minte imediat sunt brand-urile “Godiva” si “Leonidas”, fie ca vorbim de ciocolata, praline sau trufe! Belgienii consuma mai multa bere decat vin.  Iar in materie de bere, cele mai populare sunt “Lambic” si “Trappist”, servite de regula cu “carbonara flamande”, un fel de tocana de vita.  Belgia are peste 350 de berarii si 500 de sortimente de bere. Tocmai de aceea, gospodinele gatesc cu bere, bors sau apa. Gastronomia lor  este renumita pentru midii, cartofi prajiti, vafele  si cicoare. Exista peste 12 retete diferite pentru prepararea midiilor: fierte in vin, bere, bors, gratinate cu rosii si branza, in aspic sau marinate.
Reteta Carbonnade Flamande:

Ingrediente: 1kg de pulpa vita, 40g unt, 3 cepe mari, 1 ½ faina, bere neagra 700ml, cimbru, foi de dafin, patrunjel, 1 lingura cu zahar brun, 30 g mustar Dijon, sare si piper. Separat de ung felii de paine cu mustar si se pun in tocana cand e gata, peste carne.
Se incinge untul intr-o oala de fonta. Se rumeneste carnea de vita taiata cuburi. Se scoate carnea si se adauga ceapa taiata marunt pana se rumeneste, se pune la loc toata carnea si se presara faina. Se amesteca usor pana carnea este acoperita uniform cu rantasul. Se toarna berea astfel incat sa acopere carnea. Se potriveste de sare si piper, se da focul la mic, se acopera oala si se lasa pe foc mic cam 2 ore, amestecand din cand in cand. Se adauga zaharul brun si mustarul, cimbrul, patrunjelul si dafinul si se mai fierbe inca o ora pana scade si se ingroasa sosul. Se serveste cu painea unsa cu mustar peste care se toarna tocana fierbinte.

FRANTA: rafinamentul bucatariei frantuzesti a dat repere reale si valoroase gastronomiei mondiale. Fie ca vorbim de “ truffe”, “foie grass”, “cepes”, branzeturile Camembert, Reblochon, Brie, Roquefort sau Bresse, vinurile Bordeaux, Burgundia, Loire, Champagne sau Rhone, lichiorul de anason sau cidru.
Reteta Supa crema de usturoi:

Ingrediente: 2 cartofi mici, 1 capatana usturoi curatata, 2 crengute cimbru proaspat, 1 ceapa mare taiata marunt, sare, piper, fulgi de chilli, 100 ml crème fraiche (frisca), 1 lingurita unt, I bagheta paine, ulei infuzat cu chilli pentru servit.
Preparare: se fierb cartofii cu ceapa si cimbrul in apa sarata. In ultimile 5 minute de fierbere se adauga ¾ din cantitatea de usturoi. Cu cat se fierbe mai tare usturoiul, cu atat va avea un gust mai fad. Se scot legumele fierte, se paseaza legumele, se adauga piperul si supa in care au fiert legumele pana supa ajunge la consistenta dorita. Separat se topeste untul intr-o tigaie si se adauga usturoiul ramas tocat foarte fin si se soteaza pana devine auriu. Se adauga in supa impreuna cu crème franche si se amesteca pana se omogenizeaza. Se serveste presarata cu chilli, cateva picaturi ulei infuzat cu chilli si bagheta calda.

GERMANIA: bucataria variaza in functie de landuri si de tarile invecinate. Desigur ca exista si mancaruri traditionale intalnite pe intreg teritoriul cum sunt: “Rheinischer Sauebraten”, un fel de carne marinata in ceapa si mirodenii, sau “Leberkas”, un carnat realizat din amestec de carne de vita si porc, “Spatzle” – taitei, carnatii albi preparati din carne de vitel si sunca proaspata de porc sau “wurst”, celebrul crenwurst. Ca desert se recomanda turta dulce “Nurnberger Lebkuchen”. O alta mancare traditionala este “Leberkase”, un fel de placinta cu carne, preparata din carne sarata de vita, sunca si ceapa si coapta precum painea. Dintre bauturi, germanilor le place cel mai mult berea, cea mai populara fiind marca Pils, urmata de vinurile de pe Valea Rinului, cele mai cunoscute fiind Riesling si Silvaner, la fel cum prefera vinul alb celui rosu sau rose si cel dulce celui sec.
Reteta Spatzle cu mac si sos de cirese:

Ingrediente: 900g spatzle, 4 linguri unt, 4 linguri mac macinat, 4 linguri zahar pudra vanilat;
Sos:720 g concop cirese fara samburi, 1-2 linguri amidon, ½ lamaie, 1 lingura zahar, 1 baton scortisoara.
Preparare: se scurge siropul de cirese si se pune pe foc impreuna cu amidonul amestecat cu zaharul si zeama de lamaie. Se fierb impreuna cu scortisoara pana se ingroasa si se adauga ciresele. Intr-o tigaie se pune untul la topit, se adauga spatzle si se prajesc 10 minute amestecandu-se. Cand sunt gata, se presara zaharul si macul, se amesteca bine pana se caramelizeaza, se iau de pe foc si se servesc cu sosul de cirese.

GRECIA: mancarea elena este relativ simpla, dar sanatoasa. Fructele de mare sunt la mare cautare, iaurtul gras de oaie, icrele, la fel si pestele. De regula se mananca legume fierte, prajite sau coapte, precum „Melitzanosalata” - vinetele pasate amestecate cu ulei de masline intotdeauna, sare, usturoi si zeama de lamaie, „tzatziki” – castravete dat pe razatoare si stors bine, amestecat cu iaurt gras de oaie si usturoi pisat, „dolmadakia” – sarmalute in foi de vita, „moussaka” – preparata in straturi de vinete prajite, carne tocata si calita in vin rosu cu scortisoara si ulei de masline si piure de cartofi, date pret de o ora la cuptor, „avgolemono” – carne de pui cu orez, ou sare si suc de lamaie. Ca desertse recomanda baclavaua, kataifulsau „loukoumades”, iar ca bauturi celebrul „ouzo” si vinul „retsina”.
Reteta Calamari prajiti:
Ingrediente: 500gr calamari, ulei pt prajit, faina, sare si zeama de lamaie.
Preparare: se taie calamarii rondele, se sareaza si se pun in strecuratoare. Se incinge uleul, se dau prin faina si se prajesc. Se stropesc cu zeama de lamaie.

ITALIA: este complicata gastronomic, la fel ca si Franta, in functie de regiuni. Se pot trage insa unele concluzii: le place vanatul, fie ca vorbim de fazan, iepure de camp, mistret sau caprioara; trufe, castane, “panettone”,  branza Mozarella, pizza, spaghetti sau tortellini. La orice restaurant se poate servi “bistecca alla Fiorentina” – friputa marinata in ulei de masline, otet balsamic si usturoi,  “funghi trifolati”- sote de ciuperci cu usturoi si patrunjel, “fave in salsa di limone” – fasole boabe in sos de lamaie, “burida alla Genovese” – supa de caracatita, calamar, midii, creveti si moluste. Italienilor le place vinul!  
Reteta Lasagna:
Ingrediente pentru sosul Bolognese: 1.5kg carne tocata, 1 ceapa mare taiata marunt, 1 morcov ras, 1 foaie dafin,  3 fire de cimbru, 1 lingura ulei masline, 500 g rosii coapte in cuptor decojite si pasate, 1 cana sos de rosii.
Foile de lasagna se prepara din: 2 oua, 200 g faina, 1 praf de sare;
Sosul bechamel: 1 lingura unt, 1 lingura faina, 300 ml lapte, sare, piper, un praf de nucsoara macinata.
Preparare: ceapa si morcovul tocate se calesc impreuna intr-o lingura de ulei cu cimbrul si dafinul. Se adauga carnea tocata si se caleste, dupa care se adauga rosiile pasate si sucul de rosii pana se obtine un sos gros.
Sosul Bechamel: se topeste untul, se adauga faina si se amesteca pana devine aurie, se adauga laptele si se fierbe pana se ingroasa. Se sareaza si se pipereaza, plus nucsoara.
Se prepara aluatul si se framanta pana se omogenizeaza. Se trece prin masina de paste si se lasa la zvantat pana se pregateste tava.
Se unge tava cu ulei, se alterneaza foile cu sosul de carne peste care se pun 1-2 linguri de sos bechamel. La final se pune restul de sos bechamel si se da la cuptor timp de 30 de minute.

MAREA BRITANIE: gastronomia britanica inca este un mister pentru marea majoritate a europenilor. Mie nu imi place! Deloc! Daca spun “fish & chips” si “egg, ham, coffee” am cam spus tot! Omit reteta. No offence! Acolo mananc cereale cu lapte. Si beau ceai! 
SPANIA: este raiul pofticiosilor! Pestele, fructele de mare, legumele, carnea de porc, toate sunt la mare cautare. Celebrele “tapas” – platourile cu gustari pe care se regasesc sunca, , barnza si carnati pana la creveti, peste, fructe de mare si caracatita  stinse cu o “sangria” – amestecul din vin, cognac si suc de fructe exotice, decorat cu bucati de fructe naturale. Aici vinurile Rioja, Ribera del Duero, La Mancha sau Andaluzia sunt la mare cautare.
Reteta Paella cu fructe de mare:

Ingrediente: orez cu bob lung, 1 ceapa taiata marunt, 1 ardei rosu si 1 ardei verde taiati julien, 2 linguri boabe de mazare, 2 catei usturoi, 3 linguri masline, 30 de creveti decorticati, 4 midii, 10 scoici intregi, 2 languste, 10 inele calamari, sare, piper, 1 lingurita boia, sofran si zeama de la o lamaie.
Preparare: se pune uleiul la incalzit, ceapa si usturoiul de pun la calit, se adauga ardeii si se amesteca pana se inmoaie. Se adauga restul ingredientelorsi se adauga 1 ½ l apa, sare, piper, boia si sofranul si se lasa sa fiarba 30 de minute. Intr-o tava de pizzase pune orezul nefiert si spalat si se toarna deasupra supa impreuna cu ingredientele din ea. Se da la cuptorul incins  timp de 30 de minute, dupa care se mai lasa in cuptor alte 10 minute inainte de servire. Se serveste cu lamaie.

UNGARIA: gastronomia maghiara este satioasa si cu o savoare specifica, deoarece mancarurile lor contin multa ceapa, rosii, ardei  si boia de ardei. Multe dintre mancarurile unguresti au intrat in bucataria internationala: gulasul, tocanita de pui cu galuste, ciorba de peste,  deserturile pe baza de taitei cu branza, galustele Somlo si “vargabeles , cat si celebrele vinuri Tokay.
Reteta Gulas:

Ingrediente: 500 g carne de porc, 4 gogosari, 6 cepe mari, 5 catei de usturoi, 2 linguri boia dulce, o lingura boia iute, sare, piper, ulei pt prajit.
Preparare: se pune uleiul la incins, se toaca ceapa si usturoiul, se calesc amestecandu-se. Se taie carnea cuburi si se adauga peste legumele calite. Se taie ardeiul cuburi si se fierb toate la foc mic. Dupa o orase adauga boia, piper si se lasa in continuare la fiert pe foc mic. Se adauga apa doar daca e nevoie. Gulasul e gata atunci cand legumele devin un sos gros. Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se serveste cu paste sau paine.

IRLANDA DE NORD: reginele gastronomiei din aceasta tara sunt cartoful si varza. Printre retetele lor traditionale se numara: tocana irlandeza, mancarea de varza cu sunca, “colcannon” – o mancare de cartofi cu usturoi salbatic, placinta de vita, pestele, pudding, carnatii de porc si friptura de oaie. Legumele cele mai des folosite in bucataria irlandeza sunt: varza, cartofii, rosiile, conopida, morcovii, salata, ciupercile, iar dintre fructe, merele sunt cele mai des intrebuintate. Cat despre bauturi, e cam greu de spus care ar fi vedeta: whisky sau berea Guinness ori Irish coffee.
Reteta Placinta irlandeza cu carne si bere Guinness

Ingrediente: 1 kg carne de vita, 200g bacon, 4 cepe mari, 4 morcovi mari, 4 catei de usturoi, 6 linguri ulei, 4 linguri zahar brun, 5 linguri rase faina, 400ml bere Guinness, 600ml supa vita, 6 foi de dafin, 2 linguri cimbru uscat, 250g ciuperci, aluat foietaj 600g, 1 ou, sare si piper.
Preparare: se incinge cuptorul la 170 de grade. Se unde o tigaie nonaderenta cu ulei si se adauga carnea de vita taiata cuburi si se rumeneste, dupa care se scoate pe farfurie. In acelasi ulei se prajeste baconul, se adauga ceapa taiata julien,morcovii taiati cubulete, usturoiul taiat fidea si zaharul brun si se calesc 10 minute. Se adauga faina peste care se toarna supa si berea. Se pun foile de dafin, cimbrul si piperul. Cand da in clocot, se adauga carnea, se acopera oala si se baga la cuptor amestecandu-se din cand in cand. Dupa 40 de minute se scoate oala din cuptor, se pun ciupercile feliate si se mai da oala la cuptor alte 20 de minute. La final, carnea trebuie sa fie frageda si sosul gros si inchis la culoare.  Se incinge cuptorul la 200 de grade si se muta compozitia in vase mici de lut peste care se pune aluatul uns pe margini pt aderenta cu ou, dar si deasupra pentru estetica.. Se inteapa cu furculita in cateva locuri astfel ca aburul sa poata sa iasa afara si se baga la cuptor 40 de minute pana cand aluatul se umfla si se rumeneste. Se serveste fierbinte.

Acestea sunt tarile in care am fost, am mancat, am baut si mi-a placut. Daca voi mai aveti informatii din alte tari, povestiti-mi si mie! Macar sa ne amagim papilele gustative in exercitii de imaginatie. Pana la concedii mai este vreme lunga! Mai pica guverne, mai daramam muntii incercand sa rezistam pe baricade. Vor veni ele si vremurile mai bine. Iar, daca nu vin, ni le imaginam! Sau ni le desenam! :)