Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 30 decembrie 2013

Happy New Year! La Multi Ani!


Caron - per fummum


Parfum... ca un fum, ca o boare, ca o atingere, ca o mangaiere...

Daca v-ati gandit vreo clipa ca am sa va povestesc iarasi vreo poveste de amor sau am sa va scriu retete cu prajituri spumoase, cremoase si delicioase, ei bine, iar v-ati inselat. Afara este sfarsit de decembrie, fara ger, nea si oameni de zapada. Anul Nou bate la usa si, fara sa vreau, ma gandesc la petrecerea care separa anii, la veselie, la sampania dulceaga sorbita cu „pasi de gheisa”. Si cel mai pregnant in simturi imi dau navala mirosuri suave de parfum. Numele celui care mi-a venit in minte a fost intocmai unul asezonat iernii de afara, deopotriva iernii din noi, „Nuit de Noel”al Casei Caron.
Parfumul te face sa visezi la iernile polare, la semineul in care lemnele uscate trosnesc in solfegii uitate, iar pe blana de urs tolanita pe podea visezi la romantice scene de uitare de sine si abandonare. In trecut, in prezent, in sine, in clipa care vine, caci se schimba anul, iar cel ce vine se doreste de neuitat, macar in plan senzorial. Parfumul a fost conceput ca o oda a unei nopti de neuitat, fie ea noaptea magica a Craciunului sau cea frenetica a schimbului dintre ani. O noapte lunga ca o poveste, un dar uitat pe noptiera de un Mos Craciun carismatic si cuminte. Fie ca il asortezi unei lenjerii dantelate, fie unui lant de perle aruncat neglijent in decolteul unei rochii de seara, fie pudrat in aerul viciat de lumina blanda a unor lumanari aprinse in budoar, acest parfum este o promisiune al carei sens l-ai uitat, fermecate simturi stau in adormire si asteapta sa fie descantate.
Ernest Daltroff, fondatorul Casei Caron a inventat in 1922 un parfum pesistent, cald si prietenos, elogiat de catre toti parfumierii epocii.  Se presupune ca femeia care l-a inspirat pe creator iubea Craciunul, iar Ernest i l-a daruit ei in taina cuvantului nerostit. Parfumul este o hora de izuri impletite de santal Mysore, trandafir, ylang-ylang, iasomie, mosc, ambra, cedru si scortisoara. Aroma usor intepatoare si cu note de varf amarui va deveni un simbol al femeii care se dezvaluie treptat, lasandu-se descoperita si cucerita de barbatul tandru care iubeste misterul. Parfumierul a lansat provocarea in variantele black si white, in care stele aurii stralucesc pe flacoane de cristal Baccarat.
Varianta black este imbuteliata intr-un recipient din sticla neagra opaca, decorat cu o banda aurie inspirata din moda anilor 1920. In varianta lux, sticla este realizata din cristal accesorizata cu decoratii din aur, asezata pe un piedestal delicat realizat din portelan fin de Limoges. Parfumul este un evantai de arome calde si seducatoare special alese pentru noptile magice. Si daca va temeti de magie, atunci alegeti una dintre multele intrupari parfumate. Cel care a avut curajul, dar mai cu seama inspiratia sa creeze acest parfum, a fost Ernest Daltroff. Maestrul, nascut intr-o familie bogata de burghezi evrei emigrati in Franta, era chimist, cu un simt olfactiv deosebit, un estet rafinat, care avea propria sa viziune despre frumos. Visul de a crea parfumuri unice a fost sustinut financiar de catre partenerul lui, M. Kahann, co-fondator al renumitei Case de parfumuri Caron. Primul lor magazin a fost deschis in 1904, in Paris, pe 10 Rue de la Paix, in casa in care locuia tanara modista Felicie Wanpouille – Bergaud. Daltroff a creat adevarate declaratii de dragoste olfactive pentru Felice Wanpouille – Bergaud, iubirea lui nemarturisita care l-a insotit toata viata. In 1906, aceasta a fost numita director de creatie al Casei Caron si a continuat sa fie muza care l-a inspirat pana la moarte. Ei i se datoreaza intregul concept artistic al flacoanelor si ambalajelor parfumurilor Caron.  Esentele parfumate sunt ascunse in sticlute delicate din cristal Baccarat, portelan de Limoges, frumos decorate cu cristale Swarovski sau cu intarsii aurite. 
Primul parfum creat de el in 1911, „Narcisse Noir”, este un parfum senzual, ca o promisiune neonorata niciodata, o oda dedicata aromei unice a florii de portocal.  
Naimez que moi” , in traducere „sa ma iubesti doar pe mine”, a fost lansat in 1916, cand Europa era in razboi, devenind astfel o promisiune a  fidelitatatii asumate de tinerele care isi luau ramas bun de la iubitii plecati pe front. Criticii de specialitate l-au inclus in topul celor mai mai apreciate zece parfumuri din toate timpurile. Evreu fiind, Ernest Daltroff avea sa paraseasca Europa in 1940 si sa se refugieze in America, unde avea sa moara in 1941. La Paris,  Felice a dus mai departe traditia parfumurilor Casei Caron, pana in 1967 cand avea sa treaca si ea in lumea celor drepti.
Tabac Blond” – simbolul femeii seducatoare, puternice si libera, a fost lansat in 1919  si destinat femeilor curajoase imbracate in pantaloni, tunse scurt, care fumau tigarete. A urmat apoi „En Avion” lansat in 1930, un parfum indraznet, cu aroma de portocala picanta – un omagiul senzorial adus Helenei Boucher – prima femeie pilot din Franta.
Casa Caron a fost aceea care a lansat primul parfum barbatesc din istoria parfumurilor, „Pour Un Homme de Caron”, o esenta bogata in note de vanilie, ascunse intr-un flacon geometric si cuminte. Asta se intampla in anul 1934, iar aroma sa proaspata si sofisticata avea sa cucereasca barbatii din lumea intreaga. 
Acelasi an avea sa marcheze o alta inovatie – celebra pudra Caron, cu un miros inconfundabil, catalogata inca drept cea mai fina pudra din lume. 
In 1942 a fost lansat „Pour une Femme de Caron”, un parfum cu note orientale picante de trandafir si mandarina, ascunse delicat intr-un flacon ce sugereaza corpul stilizat al unei femei. Talia ii este pusa in valoare de un cordon care o inconjoara de jur imprejur. Printre multele parfumuri care au scris istoria Casei Caron se numara:
Muguet du Benheur” – cu delicate esente de lacramioare,
Poivre” – cu aromele sale piperate,
 
Nocturnes de Caron”,
Fleur de Rocaille” (Floarea de stanca),
French Cancan”,
 
 
 
 
Emeiz moi”,
 „Yatagan”,
Tubereuse”. In 1980, in noul magazin de pe bulevardul parizian Montaigne au aparut primele fantani de cristal Baccarat, transformand procesul de vanzare in spectacol, iar spectacolul in arta. Clientul are posibilitatea sa isi aleaga atat sticluta, cat si esenta, dupa gustul si aprecierea personala.
Dupa acest moment au fost lansate noi parfumuri: „Montaigne” – un amestec de arome de vanilie, narcise si flori de portocal, urmat apoi de
Lady Caron”, un parfum fructat care imbina note delicate de iasomie, piersica, citrice, magnolie si tuberoze.  Celebrul parfumier Richard Fraysse si-a gasit izvorul de inspiratie in simbolurile prezentului si a lansat aceasta editie de colectie, inspirata din frumusetea si chintesenta simbolisticii americane – Statuia Libertatii, cea care a inspirat un flacon absolut original.
Cel mai recent parfum este, insa, „Delire de Roses”(delirul trandafirilor), un omagiu adus trandafirilor, pus in valoare de notele delicate de litchi si grapefruit. Un singur lucru mai trebuie spus: obrazul subtire cu cheltuiala se tine! Deci nu va asteptati sa fie ieftine! Si nici sa le gasiti in orice parfumerie, fie ea chiar Sephora.

Documentare:


Caron – Parfumerie de Nisa