Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 27 februarie 2013

Caruso al Vienei - Traian Grozavescu



Sper ca banatenii isi mai aduc aminte de renumitul tenor din perioada interbelica Traian Grozăvescu, care starnea ropote de aplauze la scena deschisa intre anii 1923-1927. Traian Grozavescu s-a nascut in data de 21 noiembrie 1895, la Lugoj, fiind fiul lui Costi Grosavescu, functionar al Comitatului din Teregova si al Ernestinei Serbul, de origine sarba. Tatal sau activa in corurile lugojene, iar fiul il insotea la repetitii atunci cand i se permitea. Se zice ca insusi Ion Vidu l-ar fi remarcat si l-ar fi cooptat in corul pe care maestrul il coordona. Tanarul s-a remarcat de tanar prin calitatile sale vocale, de aceea nu a fost o surpriza pentru nimeni cand, tanar student in cadrul facultatii de drept din Budapesta, acesta s-a inscris si urmat cursurile de canto din cadrul Academiei de Muzica la clasa profesorului Schick. Studiile sale au fost intrerupte pe perioada razboiului, timp in care Grozavescu a fost trimis pe frontul italian ca ofiter de artilerie in armata austro-ungara. Legenda spune ca in timpul luptelor dintre italieni si armata imperiala, “ intr-un moment de liniste a tunurilor, a inceput sa cante Ave Maria”, cand sanitarii scoteau ranitii din transee, iar vocea sa ar fi adus linistea in ambele tabere. Cand cantecul s-a incheiat, ropote de aplauze si urale au izbucnit  din ambele tabere, italienii strigand din toti plamanii: “Vivat austriaci!” Dupa incheierea razboiului, adica in 1919, acesta si-a finalizat studiile si a debutat ca artist vocal la Opera Romana din Cluj, unde a cantat alaturi de Dimitrie Popovici Bayreuth, Constantin Pavel si Ionel Crisan. Primul sau rol a fost Pinkerton din opera „Madame Butterfly”.  Atunci, Opera din Cluj era condusa de catre concitadinul lui, compozitorul Tiberiu Brediceanu. In acea perioada a cantat pe scenele operelor din Bucuresti, Timisoara, Oravita, Arad si Lugoj, perfectionandu-si tehnicile muzicale, inregistrand succes la public si castigand notorietate.
Tot atunci a cunoscut-o pe Aca de Barbu, solista a Operei din Cluj, iar intre cei doi s-a infiripat o iubire care nu a rezistat timpului. Desi cei doi aveau pasiuni comune si incercasera inclusiv sa isi stabileasca niste proiecte comune de infaptuit in viitorul pe care incercau sa si-l construiasca impreuna, se pare ca dragostea nu a fost suficienta cat sa ii tina impreuna. Aca de Barbu avea sa implineasca unul dintre visele lor comune: de a infiinta Opera din Timisoara si chiar a fost prima directoare a acestui edificiu cultural. Dar Grozavescu a ales sa puna cariera muzicala mai presus de dragostea pentru Aca si a decis sa plece la Viena, unde a cunoscut-o pe frumoasa Nelly Kovesdy, casatorita atunci cu maiorul de origine romana Dimitrie Caltun cu care avea un copil, Renee. Nelly avea sa divorteze imediat ce l-a cunoscut pe tanarul artist roman. In februarie 1923 a plecat la Viena, debutand ca artist al Volksoper (Opera Populara din Viena) in spectacolul "Paiate" de Leoncavallo, avandu-l ca partener de scena pe Jean Athanasiu. In scurta sa cariera artistica a fost angajat al Operelor ( Volksoper si Staatsoper) din Viena, Berlin si Budapesta, unde a evoluat ca prim tenor. A evoluat , de asemenea, pe scenele din Praga, Brno, Oslo, Salsburg. Fiind tenor dramatic a avut sansa sa interpreteze roluri la care altii doar visau: Mario Cavaradosi din “Tosca”, Canio din “Pagliaccio”, ducele din “Rigoletto” sau Rudolf din “Boema”. A cantat alaturi de mari artisti precum Selma Kurz, Lotte Lehmann, Viorica UrsuleacLeo Slezak, Ada Polekova, Alfred Piccaver, Lotte Lehmann, Maria Jeritza si altii.
In februarie 1927, cand, profesional, se afla in plina ascensiune, vocea sa plina a subjugat pentru ultima oara melomanii vienezi care ocupasera lojele Operei de Stat. Interpreta “La Donna e Mobile” in rolul Ducelui din “Rigoletto” alaturi de celebrul artist rus Baklanoff. Nici macar el nu stia ca acesta avea sa fie ultimul sau spectacol. Era incantat de invitatia pe care tocmai o primise si confirmase intentia de a canta pe scena Metropolitan Opera din New York. In acea perioada, sotia lui doar adusese pe lume o fetita, Mira Demeter Grozavescu, si se presupune ca suferea de depresie postnatala , pe langa existenta unor  probleme de instabilitate psihica despre care cei din anturajul cuplului stiau de dinainte. Succesul pe care tanarul tenor l-a bifat spectacol dupa spectacol generase multe tensiuni conjugale si artistul trecuse cu vederea crizele de gelozie tot mai violente si mai dese pe care Nely Koveszdy le facea. Sora lui, Olga, a fost invitata la Viena sa ii tina companie sotiei sale pe perioada cat acesta avea sa fie plecat in turneu in America si sa o ajute in activitatile casnice. Traian a ramas ferm in decizia lui de a nu-i permite sotiei sa il insoteasca in acest turneu. Nici organizatorii nu agreau ideea ca artistul sa fie insotit de catre consoarta, tocmai datorita crizelor pe care aceasta le facuse in turneele trecute. Nelly a profitat de absenta sotului ei de acasa si si-a facut bagajele, hotarata sa il insoteasca in turneu. La intoarcerea acestuia acasa, a urmat o cearta aprinsa intre cei doi, Traian somand-o sa isi scoata hainele din geamantane. Nely a incercat sa gaseasca o explicatie refuzului si a crezut cu tarie ca nu putea fi vorba decat de o alta femeie in viata lui, de vreme ce acesta urma sa fie insotit in turneu de o alta artista de notorietate cu care urma sa evolueze pe scema metropolitana, Maria Jeritza.
Iritata de momentul in care Traian isi facea bagajele, dar si de lipsa unor certitudini care sa ii redea linistea interioara, aceasta l-a impuscat de la spate, in ceafa, sub privirile inmarmurite ale Olgai, sura lui. Tenorul a murit pe loc, iar veste s-a raspandit ca fulgerul in toata Viena, Apoi in Austria, Romania si restul lumii. Vienezii au organizat o ceremonie funerara impresionanta. Dricul mortuar era tras de sase cai superbi si a purtat corpul neinsufletit al tenorului de la Wahringer Strasee, de-a lungul Ring-ului, pana in fata Operei unde Franz Schalk si intregul personal si-au luat ramas bun de la corpul neinsufletit.
Pe drumul catre tara, sicriul lui a fost insotit de mama lui , iar trenul care il aducea acasa a oprit in fiecare statie ca toti cei care l-au iubit sa isi poata lua ramas bun de la marele artist. Sicriul a fost inmormantat in cimitirul din orasul natal, in Lugoj. Tenorul avea 31 de ani.
Multi au fost scandalizati de faptul ca sotia nu a fost pedepsita pentru aceasta crima niciodata. O cariera fulminanta fusese inrerupta intr-un mod absurd si nejustificat de gelozia unei femei geloase. Imi place sa crec ca sotia lui intr-adevar suferea de depresie postnatala, iar dragostea ei imbracase forme disperate, obligand-o la gesturi regretabile si de neiertat. Ideea este ca in acea perioada, legistatia austriaca nu considera omorul pasional o crima. Mai in joaca, mai in serios, probabil era considerat amor in toata regula. Sincera sa fiu, prefer aceasta interpretare romantica si desueta tendintei actuale de a considera casnicia o afacere de viitor. Rudele tenorului sustin ca Nely ar fi scapat nepedepsita datorita unor legaturi amoroase pe care le-ar fi avut cu avocatul ei. Nimeni nu a putut demonstra acest lucru, iar dupa achitarea ei, Nely a disparut definitiv din atentia publica. Filaret Barbu spunea ca vocea lui “are sclipiri de diamanteca o spada flexibila de Toledo”.
Pentru cei care asteptati primavara sa mergeti la Viena, ar trebui sa vizitati casa in care celebrul tenor a fost ucis. Cladirea se afla pe strada Lacherfelderstrasse nr. 62, loc marcat de placa memoriala amplasata pe fatada cladirii si realizata de catre sculptorul Ludovic Lichtfuss din Jimbolia

duminică, 24 februarie 2013

Prizonier in trecut: Aurora Fulgida

In perioada interbelica era suficient sa ai titlu nobiliar, sa fii frumoasa si talentata si sa frecventezi un salon literar de bonton ca sa faci parte din high class-ul oricarei capitale europene. Romanecele aveau ceva in plus: erau considerate exotice si asta nu neaparat datorita charm-ului lor indubitabil, educatiei sau frivolitatilor de salon, ci mai cu seama pentru faptul ca Romania era considerata o tara indepartata, exotica. Probabil ca nici atunci europenii nu se-mpiedicau prea des de Romania si o cautau cu indiferenta pe harta Europei, plictisindu-se inainte sa o gaseasca. Un lucru ramane cert: ca erau considerate fascinante datorita frumusetii si educatiei lor. Si cum o peveste savuroasa traieste mai mult decat personajul care a creat-o, astazi voi vorbi despre Aurora Fulgida. 
Pe numele sau real Aurelia Ciocanescu, ea  s-a nascut pe 27 august 1880 in Bucuresti, in cartierul Uranus, alcatuit din case frumos aranjate dupa arhitectura tipic pariziana si care, din pacate, astazi nu mai exista. Provenind dintr-o familie buna in care regulile si convenientele sociale trebuiau respectate, Aurora a beneficiat de privilegiile clasei sociale din care facea parte. Era o lume romantica in care lumea buna se intalnea la  Capsa sau Union. Era perioada in care marii artisti din Europa urcau pe scena Teatrului National, avand cate trei spectacole pe zi. Aurora se uita cu ochii mari la aceasta lume colorata si se simtea atrasa de mirajul unei lumi interzise. Pentru o fata de familie buna, a fi actrita sau dansatoare era acelasi lucru cu a fi curtezana. Cand in 1896 a fost difuzat primul film in Bucuresti, Aurelia si-a decis  destinul. Avea atunci 17 ani. 
Fire rebela si cu mintea bulversata de vise,  a fugit de-acasa, alaturandu-se unei trupe de teatru amblunat de mana a doua, aflata in turneu prin Europa. Visa sa devina o actrita si o dansatoare celebra. Plecase in lume cu dorinta sa o cucereasca si sa si-o astearna la picioare. Probabil ca si-a dorit atat de mult, incat dorinta i s-a implinit: avea sa devina cea mai stralucitoare diva a filmului mut  sud-american. La inceput a ajuns la Milano unde s-a angajat ca dansatoare intr-un cabaret si unde a fost figuranta timp de 2 ani de zile. O revista braziliana ii luase un interviu sumar cu privire la activitatea ei din Italia unde noaptea dansa, iar ziua lua lectii de actorie si balet, platindu-si orele cu bruma de bani castigati cu efort. Asta pana intr-o zi in care un impresar italian a vazut-o atat pe ea, cat si flacara ei interioara care cucerea si subjuga sala. Atunci a bagat-o intr-o trupa serioada de actori care pleca in turneu in Europa si in Argentina. 
Numele sau pe afis a ajuns in scurt timp sa umple salile de spectacol. Iar din Buenos Aires pana la Rio de Janeiro nu a mai fost decat un pas. Intr-o zi, i-a batut in usa cabinei un barbat elegant, in jur de 40 de ani, care i-a oferit rolul vietii ei, sansa de a deveni celebra. Acesta a fost Antonio Leal, un fotograf portughez care scria scenarii, filma, monta, developa. Era un cineast si un regizor desavarsit, care a turnat primele filme facute vreodata pe continentul sud-american. In 1916 a primit primul  rol principal in filmul Luciola”, regizat de Franco Magliani. Filmul fusese facut dupa romanul unui mare scriitor brazilian, José Martiniano de Alencar. 
Aurora a acceptat rolul in pofida scenariului indraznet, interpretand un rol senzual, care a transformat-o peste noapte intr-o diva. Era perioada de inceput a filmului mut, in care miscarea, privirea, gestul, mimica, totul era limbaj non-verbal.  Aurora seducea cu  privirea absenta, de felina somnoroasa si nazuroasa, iar frumusetea ei rapitoare innebunea  barbatii si scandaliza femeile din inalta societate braziliana. Rolul pe care Aurora l-a jucat era acela al unei femei mondene, a carei dragoste este luata in derandere de catre partener, pana in momentul in care  aceasta s-a urcat pe o masa in timpul unui dineu si si-a  aruncat hainele de pe ea in vazul tuturor celor prezenti. Scena a facut furori si a generat un imens scandal, dar Aurora s-a transformat dintr-o necunoscuta o mare actrita. Nume celebre ca Lyda Borelli sau Francesca Bertini au cazut in umbra Aurorei. Incepuse vremea ei!. 
Acesta a fost mementul lansarii si timp de 10 ani a dominat intreaga cinematografie braziliana. A jucat in Roza care-si pierde petalele, in Datoria de a iubi si multe altele. Lumea o adula, politicientii ii cautau compania, producatorii o curtau si rasfatau, iar barbatii cadeau rapusi de pasiuni fulgeratoare. Criticul si regizorul Corneliu Medvedev o descria pe Aurora fara sa faca economie de epitete astfel: 
 „Era de o frumuseţe răpitoare. Ochii ei erau întunecaţi, adânci, misterioşi, era în ei o tăcere, o aşteptare, o promisiune, ceva tulburător, care-i făcea pe bărbaţi să încremenească în prezenţa ei. Avea o nelinişte tăcută, care exploda uneori, în accese de o energie formidabilă, avea o prezenţă extraordinară, şi în acelaşi timp, părea dusă pe altă lume. Avea piele albă şi părul negru adânc, dar ochii, mai ales ochii, o făceau să fie ceea ce era Parea ca este o fiinta cladita in jurul ochilor." 
In Rio l-a cunoscut pe Francisco Serrador, posesorul unui imens imperiu cinematografic in toata America latina. Desi mai mare decat ea cu 20 de ani si casatorit, ei aveau sa ramana impreuna pana la sfarsitul vietii lor.  Francisco Serrador i-a daruit o vila extravaganta pe bulevardul Amaro, din Rio, unde ea a locuit pana la moartea sa si unde si-a deschis un salon romanesc pentru toti politicienii, artistii si diplomatii brazilieni. Usa lor era larg deschisa pentru toti romanii aflati in exil, printre care se numara si  ex-regele Carol al-II-lea, deja casatorit cu Elena Lupescu. Povestea adulteriana de amor regal terminata intr-un scandalos mariaj fascina intreaga lume, iar Aurora se simtea privilegiata de prezenta celor doi protagonisti in salonul ei romanesc. Printre cei care frecventau salonul Aurorei se numarau: scriitorul Duliu Zamfirescu, Gheorghe Marinescu, marele neurolog, ministrul de externe Mihail Manoilescu, pictorul Eustatiu Stoenescu, poetii Stefan Baciu si Faust Bradescu, soprana Haricleea Darclé, cantareata de opereta Florica Cristoforeanu, mezzo-soprana Elena Teodorini. Aurora purta straie romanesti, etaland frumoasele camasi traditionale romanesti si esarfele de borangic. Pe imensele sale terase se aduna toata lumea buna din Rio. Cand doreau sa fie singuri, se retrageau la cealalta resedinta a ei, pe Insula Guvernatorului, o vila cocheta ridicata pe malul oceanului, daruita tot de Francisco. In 1929, cand era filmului mut a apus, Aurora a ales sa se retraga din lumina refectoarelor. Desi Francisco s-a stins prin anii '60, Aurora Fulgida a murit in anul 1970, in casa daruita de iubitul ei Francisco Serrador. 
Desi numele ei a ramas in istoria filmului sud-american, in Romania prea putini stiu cine a fost. Am tinut sa spun aceasta poveste ca sa nu se piarda, dar mai cu seama sa nu moara! Pentru ca au fost multi romani care au facut cinste Romaniei dincolo de hotarele ei, iar istoria lor trebuie sa nu dispara.

joi, 21 februarie 2013

Lugojul si aportul sau la economia banateana inainte de nationalizare



Am vorbit pe larg despre unele dintre orasele interbelice din Banat, dar nu am dezvoltat inca un material despre Lugojul interbelic, considerat un orascultural,care a dat personalitati de seama precum Traian Grozăvescu, Ion Vidu, Filaret Barbu, Caius si Tiberiu Brediceanu, Anisoara Odeanu, Valeriu Braniste, Cassian Munteanu si multi altii. Cum nu am vorbit decat sporadic despreindustria Lugojului din anii 1920 – 1930 decat atunci cand am vorbit despre apa minerala Buzias si deja celebrul industrias Jakob Muschong. Acesta a fost un dezvoltator cu afaceri in diverse domenii, care detinea fabrici de caramida si tigla, fabrica de apa minerala Phoenix si statiunea balneara Buzias, cai ferate,afaceri imobiliare si vaste domenii forestiere. Dar industria lugojana avea multi oameni de afaceri cu companii profitabile: fabrica de liqueur „Baumel Steiner & Co”, fabrica de calapoade, „Industria Textilă” SA, fabrica de pielarie Kiszela SA ,fabrica de vatelina „Lana”, Tesatoria „Lengyel & Co”, tesatoria mecanica„Mercur”, moara Clara, „Moara si Tesătoria”, tesatoria lugojana R Barat,

tipografii, tabacarii, ateliere mestesugaresti, biroul de expeditii „Banatul”, banca si casa de economii „Carasana”, „Creditul Banatean”, corporatia meseriasilor cu traditie si multe altele.

Figura cea mai reprezentativa in randul industriasilor ramane cea a lui Jakob Muschong, un etnic geman, nascut in Sankt Hubert din Banatul Sarbesc. Desi a pornit ca simplu muncitor, el a a ajuns un reputat om de afaceri care, casatorit fiind cu Margareta Bohn, nascuta inJimbolia intr-o familie de svabi, s-a ocupat de o mica fabrica mostenita de sotia lui.
Acela a fost momentul care i-a deschis perspectiva unui veritabil om de afaceri.A preluat ulterior o fabrica de caramida care avea in stoc atata caramida incat isi amortizase din start investitia si ramasese si cu profit. A cumparat mai apoialta fabrica de caramida in Lugoj si alte localitati, case, vii si terenuri agricole,culminand cu statiunea Buzis. Sotia sa, Margareta Bohn, umbla in straie svabesti si lua la pas locurile in care sotul ei avea afaceri. In timp ce vizita statiunea, a vrut sa intre in casino, insa angajatii nu i-au permis accesul deoarece nu eraimbracata corespunzator. Ulterior, ea a aflat ca statiunea Buzias avea datorii la banca si si-a sfatuit sotul sa cumpere politele. Muschong a inceput constructia fabricii de apa minerala si a continuat procesul de dezvoltare a statiunii. Atunci Muschong a pus bazele „Muschong – Baile Minerale Buzias SA” care cuprindea: strandul si captarile de apa, adaugandu-i apoi fabrica de ape minerale „Phoenix”, Hotel Grand, Hotel Phoenix, centrul de tratament si multe altele. In 1907, fabrica avea o suprafata de 700 metri patrati, unde lucrau 36 de muncitoricare imbuteliau un milion de sticle pe an si 1.000 kg de bioxid de carbon zilnic.Tot in scop turistic, in 1907 a construit o linie de cale ferata pe o lungime de 2,5 km, care lega gara Buzias de centrul statiunii. Pe aceasta linie se transporta apa minerala îmbuteliata si buteliile cu dioxid de carbon, de la fabrica la gara Buzias. La vremea aceea, exista “gara mare”, asezata in afara localitatii, si “gara mica” sau Gara Buzias Bai, amplasata in centrul statiunii. Dar Jakob Muschong mai detinea si fabricile de caramida de la Sannicolau Mare si de laSantimbru (undeva langa Alba Iulia), alta la Budapesta, care era condusa de unul dintre ginerii lui. Detinea paduri si proprietati pe langa Petrosani, in zona Nadragului.In perioada sa, Buzias-ul era singura statiune balneara cu linie ferată proprie. Muschong insusi o inaugurase in 1914 si avea o lungime de 2,3 km. In1896, s-a dat in folosinta calea ferata Timisoara-Buzias, iar un an mai tarziu,linia Gătaia-Buzias-Lugoj. Deoarece gara se afla relativ departe de statiune, Muschong a ridicat gara mica, oferind astfel posibilitatea turistilor veniti de la Viena sau budapesta sa coboare din tren chiar in mijlocul statiunii. Jakob Muschong a achizitionat doua locomotive, „Etelka” şi „George”iar „Die Kleine Bahn”, adica trenul mic, a inceput sa circule din 1914. In perioada de maximavant economic, o parte din industriasii mai mici din Buzias , invidiosi pe familia Muschong, au dat foc Cazinoului si au distrus fabrica de caramida, impreuna cualte proprietati. La nu mult timp dupa asta intamplare, avea sa vina nationalizarea.
Despre Muschong s-au spus multe. Daca sunt simple legende sau adevaruri definitorii este greu de spus. El a avut trei fete si un baiat pe care l-ar fi vrut mostenitorul imperiului pe care il cladise. Dar viata avea sa il puna in fata unei mari incercari. Se zice ca, intr-o zi, baiatul neastamparat se juca impreuna cu una din surorile lui, iar la un moment dat, ar fi alunecat si-ar fi cazut pe geamintr-un arac de trandafir, care i-ar fi strapuns trupul. Desi l-au dus imediat la spital, viata lui nu a putut fi salvata si-ar fi murit dupa 2 saptamani in urma unei peritonite cu complicatii severe. Legenda scoate la iveala una dintre trasaturile de caracter ale batranului care, dupa decesul singurului sau fiu, a adunat toate sticlele de apa minerala din spital si le-a dus inapoi in depozit. Desi s-ar crede ca batranul era un personaj zgarcit si ursuz, acesta daruia angajatilor sai cate un porc de Craciun si lemne de foc pentru iarna.
O alta legenda vorbeste despre o intamplare in care Muschong, in timp ce venea cu birja de la Balint spre Lugoj, a pierdut pe drum o geanta plina cu banii care trebuiau sa fie impartiti in salarii pentru angajati. Cand a ajuns la fabrica, si-a dat seama ca geanta o ratacise unde pe drumul dintre banca si fabrica. A intors birja in mare graba , iar pe drum s-a intalnit cu un tarance mana cu batul o vaca spre casa. In varful batului avea spanzurata de un ciot geanta lui cu bani. Dupa ce si-a recuperat geanta, Muschong i-a dar niste bani taranului, spunandu-i sa mearga sa isi ia ceva cu bruma de bani ce-o primise, daca nu a stiut ce sa faca cu sacul plincu bani! Taranul nu avusese curiozitatea sa deschida geanta si habar n-area ce avere plimba in bat. Cat adevar este in aceasta poveste, nimeni nu stie. Dar un sambure de adevar o exista pe undeva. Cele trei fiice s-au casatorit si s-au asezat la casele lor. Cea mare s-amaritat cu un ofiter maghiar si-a plecat la Budapesta. Sotul ei, Emerich Szappanos a fostdirectorul fabricii de tigla din Budapesta. Margarethe s-a maritat tot cu un alt maghiar, Adalbert Szladek, care a fost numit directorul fabricii de la Santimbru. Katherina sau Katica, cum ii spuneau apropiatii, s-a maritat cu Elemer Patyanszky, iar acesta a condus, la Lugoj si Buzias, afacerile mari ale lui J. Muschong, dupa moartea acestuia in 1923. Muschong si-a dorit foarte mult sa construiasca o casa pentru familia lui. Astfel el s-a decis sa ridice Palatul Muschong , amplasat la intersectia strazilor Cernei si Mocioni.
Dar Muschong nu a mai apucat sa locuiasca acolo pentru ca palatul a fost finalizat dupa 4 ani de la decesul acestuia. Cladirea a fost proiectat si ridicata de catre arhitectul Ferenczik pe locul unor case mici si darapanate. Cladirea era formata din subsol, parter, etaj si mansarda si avea doua intrari : una principala si alta laterala, pe colt. Intrarea de dupa colt era pusa in evidenta de 6 coloane cu capitel corintic, incadrand balconul si cele 3 geamuri care se terminau in semicerc. Acoperisul întrerupt de opt lucarne care iesea in relief, se termina cu geamurile mansardei. Cladirea avea o cupol hexagonala sustinuta de 6 atlasi si se termina cu un turnulet. Fatada era pusa in valoare de jocul de linii verticale si orizontale, care incadrageamurile realizate in stil neoclasic. 
Pe frontoane erau sculptate basoreliefuri care ii reprezenta pe Mercur si Dionyssos , doua personajele antice grecesti,din ale caror cornuri ale abundenteise revarsau fructe si ciorchini grasi cu struguri. Fatada era vopsita initial cu tonuri de ocru, galben si bej. Casa a fost proiectata astfel incat la parter sa functioneze birourile fabricii de caramida si cateva magazine, iar la etaj sa locuiasca familia. Dupa nationalizare, cladirea a fost transformata in sediulHotelului Timisul. Dovada trecerii lui Muschong pe aceste locuri o reprezinta sicripta familiilor Muschong, Patyanszky si Szladek, care inca se gaseste in Cimitirul Romano-Catolic din Lugoj. Muschong este reprezentat in marime naturala, fiind asezat pe un tron. Langa el, apare un inger care ocroteste un tanar, cel mai probabil reprezentarea singurului sau fiu care murise intr-un joc stupid. Daca despre batranul Muschong nu toate legendele il prezinta ca pe un personal pozitiv, despre ginerele lui, Elemer Patyanszkz, batranii din Lugoj si Buzias povestesc si astazi cum venea cu automobilul sau Buick si se oprea sa stea de vorba cu toata lumea. Era apropiat de oameni si ii ajuta intotdeauna.
Dar nu as vrea sa aveti impresia ca svabii detineau monopolul in economia lugojana, pentru ca ar fi o exagerare. Pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial, inLugoj traia o importanta comunitate evreiască, care avea un cuvant greu de spus pe harta economica a orasului. In industria textila lugojana erau angajati peste 600 de muncitori si tesatoare de stofe care lucrau la cele 52 războaie mecanice si in atelierele de vopsitorie.Desi nu toate erau asa de mari, in Lugoj exista o fabrica in care 20 de muncitori aduceau profituri foarte mari patronilor lor. Fabrica era cunoscuta atat in Romania, cat si in vechile teritorii ale fostului Imperiu Austro-Ungar, iar aceasta nu era alta decat fabrica de liqueur ”Baumel – Steiner”. Fabrica detinea magazii, depozite de invechire a lichiorurilor cu aromă de migdale si de portocale.
Dar Fabrica producea si alte specialitati care erau exportate si apreciate de catre onorabila clientela. Retetele erau secrete si create de catre un alt asociat, Ignatie Wasservogl, unspecialist care a creat o colectie de esente originale.Afacerea era una de familie, iar cei 3 asociati erau cumnati. Sarcinile lor erau clar definite si bine respectate: Steiner se ocupa deadministratie, Baumel, de vanzare, iar Wasservogl, de productie. Fabrica detinea camioane proprii, dotate cu platforme pe care se incarcau sticlele cu bautura sau materia prima necesara procesului de productie. Alcoolul si spirtul nu erau importate, pentru ca existau fabricile de la Margina si ”Moara şi Ţesătoria” lugojana, care aveau distilerie de spirt. Recesiunea si datoriile nerecuperate de la parteneri aveau sa ii oblige pe cei 3 proprietari sa transforme in 1940 facrica in societatea „Baumel Steiner et Company”, acceptand numerosi noi asociati. Dar asta nu i-a scutit de falimentul care avea sa vina 3 ani mai tarziu cand statul a decis anularea tuturor debitelor catre comerciantii evrei, fara sa le anuleze datoriile pe care acestia le aveau la banci.

marți, 19 februarie 2013

A. Braun - Mare casa de muzica Timisoara

Calea barbatului superior - David Deida




"Una din cele mai adanci dorinte feminine in intimitate este sa se poata relaxa si abandona, stiind ca iubitul ei se ocupa de toate. Apoi se poate bucura fara sa trebuiasca sa planuiasca ea totul si sa-i spuna barbatului ei ce sa faca. Poate fi energie pura, miscare pura, iubire pura, fara sa trebuiasca sa analizeze toate optiunile si sa decida care sunt cele mai bune. Se poate bucura de faptul ca barbatul ei isi asuma responsabilitatea directiei, pentru ca ea sa poata fi ceea ce este feminitatea in esenta ei: energie pura.
Asemenea oceanului, starea naturala a femininului este sa se miste profund si cu mare putere fara o directie unica. Masculinul construieste canale, baraje si barci pentru a se uni cu puterea oceanului feminin si a se deplasa din punctul A in punctul B. Dar femininul se misca in mai multe directii in acelasi timp. Masculinul alege un singur scop si se misca in directia aceea. Ca o corabie care strabate un ocean intins, masculinul se decide asupra unui curs si navigheaza in directia respectiva; energia feminina in sine este lipsita de directie, insa uriasa, precum vantul si curentii adanci ai oceanului, vesnic in schimbare, frumoasa, distrugatoare si totodata sursa a intregii vietii.
Acelasi principiu se aplica in relatia de iubire dintre un barbat si o femeie. De fiecare data cand incerci sa o determini pe iubita ta sa fie mai mult ca o corabie decat ca un ocean, ii negi energia feminina. De fiecare data cand vorbesti cu ea si te astepti sa isi analizeze dispozitia proasta si situatia astfel incat sa le poata rezolva, vorbesti „masculin” cu ea. Poate s-o faca, se poate pricepe chiar mai bine decat tine, dar asta nu va face din ea o femeie fericita.
O femeie fericita este o femeie relaxata in corpul si inima ei: puternica, imprevizibila, profunda, posibil salbatica si distrugatoare, sau calma si senina, dar intotdeauna plina de viata, abandonata in voia uriasei forte a inimii ei oceanice si miscata de aceasta. Cand ii ceri sa analizeze emotiile din inima ei, e ca si cum ai construi ziduri in jurul unei parti din ocean si ai transforma-o in piscina. E mai sigur si mai previzibil, dar mult mai putin viu si insufletitor. Majoritatea barbatilor si-au transformat iubitele in „piscine”, tratandu-le mereu ca pe niste barbati, vorbind cu ele despre sentimentele lor ca si cum ar putea fi analizate astfel incat sa poata fi „rezolvate”.
Prioritatea feminina este iubirea, nu scopul si directia. Femeile nu se elibereaza analizandu-se. Se elibereaza abandonandu-se in iubire. Nu iubirea ta. Iubirea lor. Se elibereaza abandonandu-se in imensul circuit al iubirii care e innascut in inima lor si permite ca vietile lor sa fie puse in miscare de aceasta forta din inima lor."

sâmbătă, 16 februarie 2013

Octavian si Veturia Goga - perechea care a tinut pagina cronicilor de scandal

Octavian Goga ramane pentru noi toti poetul ardelean, politicianul  de extrema dreapta care a avut convingeri pro-naziste, unul dintre masonii Romaniei, un antisemit declarat, unul dintre prim – ministrii tarii, membru al Academiei Romane din 1920. Cam asa ar arata sinteza unei biografii sumare. Dar viata lui a inseamnat cu totul altceva. In data de 1 noiembrie 1919, Octavian Goga a fost numit ministru in noul guvernul Romaniei condus de Alexandru Vaida Voievod. Pe vremea aceea el era casatorit cu prima sa sotie, Hortensia Cosma, fiica celui mai bogat roman din Ardeal, directorul Bancii Albina. Dar Goga avea o relatie de ceva vreme cu Veturia Muresan, care era si ea casatorita cu preotul Lazar Triteanu, pe atunci asesor consistorial al Mitropoliei din Sibiu. Poetul, dupa ani buni de pasiune adulterina, i-a obtinut Veturiei libertatea, promitandu-i preotului Triteanu scaunul episcopal de Roman. Legatura dintre Goga si Veturia era discreta si pasionala spun unii, in vreme ce altii sustin ca presa interbelica era plina de pamflete si caricaturi care ii avea protagonisti pe cei doi amorezi.
Veturia, alintata de poet “Julieta mea fanata” a fost soprana, actrita, poliglota, amanta si apoi sotie de ministru si poet. Preotul Zevedei Muresan, tatal ei, s-a straduit sa ii dea o educatie aleasa, angajand profesori particulari sau platind taxele pentru  pensionul sasesc din Sibiu. La 14 ani tanara vorbea fluent in germana, franceza, maghiara si lua ore de muzica si actorie. Cand l-a cunoscut pe Goga era deja o personalitate in cultura romaneasca. In anul 1909 regele Carol I i-a acordat Medalia „Bene Merenti” pentru realizarile in cultura muzicala romaneasca. Trei ani mai tarziu, sustinea concerte pe scenele capitalei, acompaniata de George Enescu sau Cella Delavrancea. Desi fusesera colegi in gimnaziu, flacara dintre ea si Goga s-a aprins cand cei doi erau in plina ascensiune profesionala. In timpul Primului Razboi Mondial relatia dintre ei a devenit mai apropiata si, imediat dupa razboi, au desi sa se casatoreasca, desi nici unul nu era divortat. Cand poetul a ocupat portofoliul de ministru si a plecat la Bucuresti, Veturia l-a urmat imediat.  Dupa numirea sa, Goga a tinut primul sau discurs in Parlamentul Romaniei, dar Veturia nu a putut asista, spre marea lor dezamagire. Acesta a marcat acest moment notand in jurnalul lor de corespondenta, numit simbolic “Florile Tăcerii”: “Programul meu de viaţă se rezumă în două cuvinte, cu tot farmecul lor senin și nemăsurat. Numai trei lucruri vreau în mobilierul casei noastre: Dragostea ta, Sănătatea ta, Cântecul tău și vom fi fericiţi”, iar de Craciun , tot el nota: Moș Crăciun, de două mii de ani, nu știe o colindă mai frumoasă ca sărutarea ta”,  urmata de urarea de Anul Nou: "Cu anul ce se duce, ce pot să-ţi fac cadou?/Tot inima mea veche ţi-o dau de anul nou!”    
Si cum divortul dintre Hortensia Cosma si Octavian Goga ajunsese aproape de final, Veturia a decis sa se retraga la Manastirea Zamfira (Teleajen), nu departe de București. Aici a gasit o casa in care ar fi vrut sa-si construiasca familia alaturi de poet, „o casă într-o pădure cu trei tei bătrâni. Printre pomi nu s-a văzut decât o terasă mare. Nu mă puteam opri pentru că nu știam dacă e locuită, de cine se ţine și altele. Interesându-mă la stăreţie am aflat următoarele date. Este o casă prea frumoasă, mare, ridicată de abia 10 ani, de un domn - G. Ionescu - a cărui moșie va fi împărţită la ţărani, rămânându-i numai pădure și vie. Iar casa cu moșie puţină vrea s-o vândă. Ar fi pentru noi un cuib admirabil. Am hotărât cu maica Fervonia că miercuri vom merge cu trăsura stăreţiei s-o vedem mai aproape. La București îl voi însărcina pe J(ean) Steriadi (pictorul) să vorbească cu proprietarul - știind de la Nora (Steriadi) că sunt buni prieteni. Ce-o vrea Dumnezeu și Tavi. Dacă vom reuși nu mai mergem în străini și venim aicea și ne ascundem de lume.” Cand Goga a obtinut decizia de divort, acesta i-ar fi trimis cateva randuri, scrise intr-un exces de bucurie:  “Libertatea mi-am recucerit-o. Ți-o dau ţie!” Veturia avea si ea sa ii dea o veste pe masura viitorului la care visau impreuna: “Am găsit și „hotărât” un loc de așezământ în pădurea de la Cheia. Dacă vom reuși să ni-l facem, vom avea colţul nostru de liniște, aproape de Dumnezeu și departe de lume. Vom fi cu picioarele pe pământ, dar vom trăi în cer...”, dar Veturia avea de asteptat si ea decizia divortului dintre ea si Lazăr Triteanu, divort pe care l-a obtinut in data de  25 octombrie 1920, moment marcat in scrisoarea catre Goga astfel: “Tavi, azi mi-am câștigat prin sancţiuna legii numele meu de-acum 17 ani (Veturia Mureșan), acel nume care, de atunci, trebuia să stea alături de-al tău. Întârzierea asta zadarnică și goală voi s-o rectific prin curăţenia, dragostea și bunătatea mea.” Cat de patimasa a fost relatia dintre cei doi nu este greu de imaginat. In ziua in care Goga a primit mesajul libertatii ei, i-a raspuns deindata: ” Două libertăţi se unesc pe veci. Dăruindu-se una alteia!” Cei doi s-au casatorit pe 15 ianuarie 1921, chiar de ziua de nastere a lui Mihai Eminescu. Gurile rele spun ca Veturia ar fi purtat rochia de mireasa in care jurase credinta vesnica primului sot. Se zice ca mama poetului, Aurelia Goga nu ar fi acceptat-o nicicodata pe noua nora in casa ei si ca relatiile au ramas la fel de reci pana la moartea batranei.
Goga luase deja decizia unde urmau sa locuiasca si nimic nu l-a determinat sa isi schimbe parerea. In 1919, poetul a vizitat castelul de la Ciucea impreuna cu Veturia si, desi aceasta s-a opus cumpararii castelului care fusese devastat in timpul luptelor din 1919, Goga a acceptat oferta de vanzare a domeniului Boncza lansata de  Csinszka Boncza, sotia fostului sau prieten Ady Endre. „O vaduva nu se refuza, iar cand acea vaduva este vaduva lui Ady Endre, cumpar proprietatea chiar daca ar fi sa o fac cadou cuiva", i-ar fi spus Octavian Goga Veturiei. Vechiul conac de vanatoare de la Cheile Ciucii a fost preluat de noii proprietari care au decis sa il transforme dupa gustul si rangul lor. Atunci a fost ridicata Casa de pe stanca, direct pe o stana imensa de piatra aflata deasupra drumului Oradea – Cluj-Napoca;  cladirea avand rolul de casa de vanatoare. Intreaga incinta a fost consolidata cu ziduri de piatra.
Castelul a fost etajat si renovat in stil neobrancovenesc, verandele largite, coloanele restaurate, dupa care lucrarile au fost extinse la Casa Ady Endre, Casa Alba si anexele existente. Lucrarile s-au finalizat in 1926. In castel, Veturia dadea adevarate concerte private la pian. Multi publicisti pasionati de istoria interbelica au considerat ca Veturia a fost mereu acuzata pe nedrept si ca, prin casatoria cu Octavian Goga, ea si-a asumat un destin trist, de vreme ce a renuntat la o cariera artistica de exceptie si ar fi acceptat exilul voluntar la Ciucea. Nu dupa mult timp, dupa ce lucrarile de restaurare s-au finalizat, cei doi au decis ca amandoi sa fie inmormantati pe domeniu, acest fapt fiind mentionat chiar de poet in testamentul sau din 1936.  
Veturia s-a implicat in acest proiect, contactandu-l pe Constantin Brancusi cu intentia de a solicita realizarea mausoleului. Desi sculptorul acceptase oferta si se angajase sa realizeze personal intreaga lucrare, Veturia nu a mai avut rabdare sa astepte pana cand Brancusi putea sa se apuce de el si l-a contractat pe George Matei Cantacuzino, care i-a realizat planul mausoleului, decorurile fiind proiectate de Nora Steriade. Mausoleul, amplasat pe panta dealului Plesului,  are o inaltime de 8 metri si o latime de 4 metri.  A fost realizat din beton armat pentru a impiedica alunecarea la vale si decorat cu marmura si mozaic de Murano adus din Italia. Mozaicul l-a pus chiar Veturia, care a lucrat aproape 20 de ani pentru a finaliza lucrarea. Cei doi nu au avut niciodata copii.
Dupa ce s-a implicat in politica, Goga nu a mai scris poezii de valoare. In parcursul sau politic, acesta a activat in mai multe formatiuni de extrema-dreapta, a format un guvern pentru 43 de zile, dupa care a fost demis de Regele Carol al II-lea, in 1938. In perioada in care a fost premier, Goga a fost poreclit „Micul Füh­rer", din cauza admiratiei sale fata de Adolf Hitler.  Veturia Goga il cunoscuse pe Adolf Hitler la festivalurile wagneriene de la Bayreuth si l-a vrajit pe dictatorul nazist cu vocea sa superba. De la aceasta intalnire i s-a tras  porecla „Privighetoarea lui Hitler". Tot ea a fost singurul translator roman acceptat de Hitler in discutiile pe care acesta le avea cu maresalul Ion Antonescu. Veturia Goga era prietena cu Maria Antonescu, sotia maresalului roman. Datorita faptului ca frecventau aceste cercuri politice s-a speculat ideea ca  Veturia era agent secret al Reichului. Goga a murit pe data de 7 mai 1938, in urma unui atac cerebral. Corpul sau a fost dus la Bucuresti si expus in aula Ateneului Roman, dupa care a fost ingropat in cimitirul Bellu. Dupa 2 luni, corpul sau a fost deshumat si re-ingropat pe domeniul de la Ciucea. Si ca spectacolul sa aiba un final pe masura, trebuie spus ca, dupa 1944, Veturia Goga a devenit comunista, reusind astfel sa isi pastreze castelul de la Ciucea. In 1958, cand mausoleul a fost gata,  corpul poetului a fost mutat in sarcofagul mausoleului. Dupa moartea poetului, Veturia a cedat castelul statului cu conditia ca acesta sa il conserve si sa fie transformat in Casa Memoriala Octavian Goga. In castel inca sunt expuse multe lucruri de valoare care au apartinut cuplului: scrinul german din sec. 18, o lada florentina executata in Transilvania secolului 16, doua  jilturi imbracate in piele de Cordoba din sec 17, masa cu patru scaune, fotolii si sofalele Bidermayer. Pe pereti sunt expuse tablouri si sculpturi semnate de Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Aurel Popp, Stefan Dimitrescu, Nicolae Darascu, Elena Popea si Corneliu Medrea. Muzeul prezinta o colectie de obiecte decorative, portelanuri germane, britanice si asiatice, alaturi de obiecte de mobilier. In salonul de muzica poate fi inca admirat pianul Beckstein al Veturiei, pian la care au cantat Dinu Lipatti si George Enescu. Camera de lucru a lui Goga pastreaza biroul Bidermayer, jiltul, dulap-secretair  si soba din ceramica germana. Biblioteca este compusa din peste 6.000 de volume scrise in limba romana, germana, maghiara, latina, engleza si franceza. Veturia l-a urmat 41 de ani mai tarziu si a fost ingropata alaturi de el in mausoleu. Cat a fost realitate, cata poveste, judecati si cercetati singuri pe mai departe.
.