In schimb va pot povesti de Munchen, unde am mers de cateva ori in ultimii ani. Capitala regiunii este al treilea oras ca marime din tara dupa Berlin si Hamburg. Orasul pare un burg traditional, unde se spune ca oamenii au cel mai ridicat nivel de trai din intreaga Germanie. Dar cred ca este si cel mai scump! Fondat in sec 12 de catre calugarii benedictini, numele lui se traduce prin “calugari” si deriva din Monch – “calugar’. Localnicii ii spun “toytown” sau “milionendorf”. Munchen-ul a fost capitala regatului Bavariei care a rezistat pana in 1918, mai exact pana la terminarea Primului Razboi Mondial. Cel mai renumit rege al Bavariei a fost Regele Ludwig al II-lea, poreclit “regele lebada” sau “regele nebun” pentru ca a falimentat visteria regatului construind castele de basm in care, in unele dintre ele, a stat foarte putin sau chiar deloc. Cine crede ca viata este ieftina aici, chiar se inseala. Despre castelele lui am scris in alte doua postari, care au fost rezultatul rememorarii amintirilor altor doua vacante minunate in Germania:
http://ploaiadecuvinte.blogspot.ro/2012/05/castelele-bavareze-un-weekend-de.html si
http://ploaiadecuvinte.blogspot.ro/2013/07/the-romantic-road.html
Sunt foarte putine lucruri pe care le puteti face gratis aici. Sunt mai multe, insa, pe care le puteti face cu bani putini. Daca sunteti un turist pasionat, nu e nimic mai simplu decat sa va faceti rost de harta turistica, sa va incaltati cu ceva comod si sa plecati la drum! Daca nu sunteti un mare maestru in “cititul” hartii, atunci va recomand sa intrati pe situl celor de la Sandeman http://www.newmunichtours.com/daily-tours.html si sa va inscrieti la turul turistic gratuit care dureaza 3 ore. Inima orasului vechi , de mai bine de 500 de ani, este Marienplatz.
Initial I s-a zis Schrannen, dar autoritatile au redenumit-o cu numele Feciorei Maria ca sa protejeze orasul de holera. In centrul pietei se afla columna dedicata tot Sfintei Fecioare care are in varf statuia acesteia , realizata de
Hubert Gerhard, iar baza coloana este flancata de mai multi ingerasi. Cladirea cea mai impozanta din piata este indiscutabil Neues Rathaus, adica Primaria
Noua, care a fost ridicata intre 1867 si 1908, in stil neogotic, de catre Georg Joseph Hauberrisser. Ea este decorata cu foarte multe statui reprezentand fiinte alegorice. Deliciul turistilor il reprezinta spectacolul clopotelor si dansul statuilor din “Rathaus Glockenspiel”, turnul inalt de 85m.
Spectacolul dateaza din anul 1517, cand a avut loc prima reprezentatie pentru a sarbatori sfarsitul epidemiei de ciuma, iar de atunci se tine de trei ori pe zi: la 11.00 , 12.00 si la 17.00. Rathaus Glockenspiel este format din 32 de figurine in marime naturala care se rotesc pe muzica generata de cele 40 de clopote. Spectacolul dureaza 15 minute si nu trebuie ratat. Langa Primaria Noua se afla o mica fantana, Fischbrunnen sau Fantana Pestilor, proiectata de Konrad Knoll in 1864. Centrul strange laolalta multe obiective turistice importante. In fata Primariei noi se afla Biserica St Pieterskirche. Desi in exterior pare destul de austera, interiorul este decorat intr-un baroc, as spune, luxuriant.
Daca ati ajuns pana aici, mai faceti cativa pasi si vizitati si biserica cu doua turle care se termina cu doua cupole de arama in varf, Frauenkirche sau Biserica
Maicii Domnului. Ridicata din caramida rosie, aceasta a fost proiectata de Jorg von Halsbach si succedat de catre Lucas Rottaler. Catedrala are dimensiuni mari: 109 m lungime, 40 m latime, iar turnurile au o inaltime de 99m. Cladirea este protejata de catre Primarie, existand o lege care nu permite ca o alta cladire sa ii obstructioneze vederea. Inauntru se afla mormantul lui Ludwig al IV-lea al Bavariei, inconjurat de statuile a 4 cavaleri asezati in genunchi. In interior se mai afla un punct de atractie maxima, cunoscut ca “urma diavolului”.
Conform legendei, arhitectul ar fi facut un pact cu dracul ca acesta sa-l ajute sa ridice cel mai inalt lacas, cu conditia ca in biserica sa nu existe nici o fereastra. Cand a terminat-o, arhitectul l-a luat pe diavol de mana, l-a dus in mijlocul bisericii si l-a pus sa se uite in sus! Nu se vedea nici macar o singura fereastra, desi interiorul era tot luminat natural. Simtind ca arhitectul l-a pacalit, dracul s-a infuriat si a batut atat de tare din picior incat si-a lasat urma talpii in piatra podelei. Intrarea in biserica este gratuita, daca vreti si in muzeu – atunci platiti. In nici un caz sa nu o luati ca punct de reper. Turlele ei sunt atat de inalte incat se vad de la mare distanta. Dai roata centrului, ii vezi turnurile langa tine, si cand colo - ia-o de unde nu-i!
Nu foarte departe de aici se afla Stadtmuseum, in galeriile caruia sunt expuse obiecte din perioada medievala, cu berari-papusari si veseli menestreli.
Trebuie mntionat faptul ca piata este plina de tarabe cu inghetata sau cu hotdog in stil german. Nu mai vorbesc de terasele aproape neincapatoare pentru numarul mare de turisti. Iar tentatiile sunt fara numar!
Centrul este spectaculos pentru ca sunt atat de multe lucruri de vizitat! In dreapta primariei noi se afla Altes Rathaus, adica Primaria Veche, care dateaza din 1394. Cladirea ridicata in stil gotic tarziu a fost proiectata de catre Jorg von Halsbach. In fata ei se deschide piata Viktualienmarkt. Aceasta a fost construita din ordinul lui Maximilian I in 1807.
Hofbrauhaus este cea mai celebra berarie din lume si a fost initial Beraria Regala din Munchen. Ea a fost infiintata in 1589 de catre Ducele Wilhelm al V-lea. Aici s-a produs bere fara hamei, iar mai apoi bere din grau. Din 1610, berea produsa aici a fost oferita spre consum tuturor locuitorilor orasului.
Astazi, localul reprezinta una dintre cele mai renumite obiective turistice ale orasului, nu numai datorita sortimentelor numeroase de bere si mancarii traditionale, ci si datorita frumoaselor chelnerite imbracate in costume bavareze traditionale care tin in fiecare mana cate 5 halbe mari cu bere. Intrarea este gratuita, dar berea va costa aproape 7 euro/halba.
In sala mare incap si 900 de oameni, in marea lor majoritate mari amatori de bere. Unii sunt doar curiosi ca mine! Berea este prilej de sarbatoare in Germania unde anual se organizeaza celebrul festival Octoberfest. Istoria acestui festival este interesanta. Se zice ca un ofiter bavarez ar fi sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivitatilor planificate pentru casatoria printului Ludovic I al Bavariei cu printesa Therese von Hildburghausen. Regele Maximilian I a fost incantat de sugestie si a organizat cursa de cai pe o pajiste nefolosita, aflata la marginea orasului, iar tanara mireasa ar fi numit festivitatea Oktoberfest. Pajistea este stiuta si azi sub denumirea Theresienwiese, adica Pajistea Theresiei, locul in care se afla cel mai important nod de cale ferata din capitala Bavariei, Hauptbahnhof, adica Gara Centrala. In anii urmatori, serbarile au fost organizate de catre edilii orasului, cu finantari private, permitand consumul de bere in acel perimetru. Ca si in zilele noastre, mesele si bancile lungi ocupau suprafata terenului facand loc bunei dispozitii. Petrecaretii dansau, jucau popice se luau la intreceri. Corturile au fost introduse o data cu inmultirea firmelor producatoare de bere, astfel incat fiecare dintre ele avea cortul ei personalizat. Si atunci, ca si acum, festivalul debuta cu parada carelor producatorilor de bere, impodobite cat mai frumos si trase de cate 4 cai fiecare si avea ca punct de plecare Marienplatz. Obiceiurile s-au pastrat pana astazi, doar motivele difera. Daca inainte defilarea era obligatorie pentru ca producatorii nu aveau cum sa isi care altfel butoaiele cu bere, astazi este clar un exercitiu de marketing care promoveaza in maniera cea mai spectaculoasa festivalul. Oktoberfest marcheaza puncte istorice importante: in 1881 s-a prajit la protap primul bou, in 1885 au aparut meniurile, in 1892 s-a folosit prima data halba - cel mai apreciat suvenir al festivalului de astazi, in 1935 s-a organizat parada costumelor populare care astazi insumeaza peste 9000 de participanti care prezinta costumele populare inclusiv ale altor popoare. In 1950 a fost implementat obiceiul ca primarul sa desfaca primul butoi de bere. Festivalul berii are loc in fiecare an in luna octombrie din anul 1810, dureaza 16 zile si este cel mai mare festival din toata lumea. Se zice ca in fiecare an, in timpul acestor serbari se consuma 7 milioane de litri de bere! Daca nu intelegeti cat de mare este cantitatea consumata, atunci merita spus ca Germania produce anual 30 de milioane de litri de bere! Cum vi se pare acum?
N-ar trebui sa parasim orasul vechi fara sa nu trecem in revista portile vechi care dateaza din Evul Mediu. Dintre cele 4 porti, astazi au ramas in picioare doar trei:
Sendlinger Tor – cea mai veche poarta care a rezistat secolelor, a fost intrarea dinspre drumul comercial spre Italia,
Isartor - amplasat nu departe de Marienplatz si
Karlstor din piata semicirculara Karlplatz. In Evul Mediu, burgul era protejat de un zid de aparare cu 4 turnuri mari si 5 mai mici. Sistemul de fortificatii a fost ridicat incepand cu anul 1285 si finalizat in 1347. In 1791, Karl Theodor, electorul Bavariei, a decis daramarea lui, pentru ca orasul sa se poata dezvolta si in afara lui.
Centrul este plin de magazine , mai cu seama spre Max Joseph Platz, locul in care sunt amplasate cele mai frumoase cladiri din oras:
Teatrul National, Opera Bavareza, Posta, Palatul Rezidenz.
O alta piata superba este Odeonsplatz, marginita de Feldherrnhalle, Theatinerkirche si Hofgarten. Inainte de daramarea zidurilor de aparare, aceasta zona se afla in afara burgului. Aici se afla Schwabienger Tor care marca iesirea spre Schwabing. In 1816, Ludwig I a cerut arhitectului Leo von Klenze sa proiecteze o piata care sa marcheze intrarea triumfala in oras.
Cladirea cea mai frumoasa este Feldherrnhalle, loggia germana construita intre 1841 si 1844, avand ca sursa de inspiratie Loggia dei Lanzi din Florenta. “Sala maresalilor”, spatiul delimitat de 3 arcade ale carei scari sunt flancate de doi lei din piatra, a fost ridicata in onoarea maresalilor bavarezi.
Langa ea se afla Theatinerkirche, o superba biserica realizata de doi arhitecti italieni – Agostino Barelli si Enrico Zucalli, dupa modelul bisericii San Andrea del Valle din Roma.
Hofgarten este gradina renascentista amenajata din ordinul Ducelui Maximilian I in 1613, unde a fost amenajat Templul Dianei. Daca vreti sa mergeti in Muzeul de Stiinta si Tehnica, adica in Deutsches Museum, trebuie sa scoateti bani din portofel, dar cred ca ii merita, mai cu seama daca aveti copii.
Acesta se afla pe Insula raului Isar inca din 1925. Aici sunt dezvaluite tainele astrologiei, astronomiei, chimie, marinei, agriculturii, cailor ferate, telecomunicatiilor, aeronauticii - haideti ca m-am pierdut! In toate tainele stiintei si tehnologiei! Cum nu le am cu tehnica, va spun ca merita sa vedeti cu ochii vostri primul autoturism fabricat in 1886, fulgere adevarate infuriate si colorate, trenuri, avioane…un muzeu pentru baieti, ce sa mai lungim vorba! Dar va puteti sacrifica, doamnelor, de dragul baietilor mari si mici, topiti dupa exponate, ateliere si experimente. Intrarea costa 8.50 euro/adult, 17 euro / familie, 3 euro / copil.
Cel mai mare parc din oras este Englischer Garten sau Gradina Engleza, in care sunt mai multe zone de interes generate de: pagoda chinezeasca, templul grecesc Monopteros, lacul Kleinhesseloher, casa japoneza a ceaiului, berariile si gradinile de vara. Parcul a fost amenajat din ordinul lui Carl Theodor in anul 1700 si se spune ca ar fi cel mai mare parc din lume. Intrarea e gratuita.
In Rindermarkt se afla Biserica St Petru/ Peterskirche sau Alte Peter, dupa cum ii spun localnicii. Ea a fost ridicata in 1180 si este cea mai veche biserica din oras. In interior sunt adapostite sculpturi care dateaza din sec 15, moastele Sfintei Munditia al carei schelet e poleit cu aur si acoperit cu pietre pretioase. Cam kitchios as zice eu si prea macabru, dupa gustul meu! Intrarea este gratuita, daca urcati in turn, platiti 2.50 euro.
La periferia orasului in partea de vest se afla Palatul Nymphenburg, fosta resedinta de vara a regilor bavarezi. Palatul a fost ridicat in 1664 de electorul Ferdinand Maria pentru a celebra nasterea fiului sau, Maximilian Emanuel. Palatul a fost proiectat de Agostino Barelli. Si acest palat a fost extins si modernizat de catre toti suveranii care au locuit aici. Suprafata lui se intinde pe o lungime de 600m. Grajdurile palatului gazduiesc colectia de trasuri si sanii regale, reunite in Marstallmuseum. Tot aici se afla expusa si colectia de portelanuri. Palatul este inconjurat de un superb parc decorat cu statui, cascade, lacuri pe care se odihnesc lebede gratioase. Biletul combinat costa 11.50 euro/persoana. Dar cum despre el am vorbit deja, nu am sa insist asupra lui. Munchen-ul nu este frumos doar pentru arhitectura sa veche, ci si pentru cea armonizata cu noile tendinte din arhitectura moderna.
Sunt cladiri superbe care nu trebuiesc ratate:
Turnul Olimpic inalt de 290 m,
Allianz Arena – unul dintre cele mai celebre stadioane europene,
Muzeul BMW Welt si cladirea cu birourile BMW in forma de motor cu 4 cilindri de masina. Si mai trebuie sa va spun ceva: multe muzee pot fi vizitate gratis tot timpul, dar cele mai grozave, precum Glyptothek si Munchner Stadtmuseum se pot vizita gratis doar duminica!
Sunt convinsa de faptul ca am omis foarte multe informatii pentru ca, intr-un oras superb in care sunt atat de multe obiective turistice care merita vizitate, este imposibil sa nu uiti cateva, chiar daca le-ai vazut.
Pinakotek
Bavaria este renumita nu numai pentru halbele mari de bere, pentru sortimentele de wursti, pentru pantalonii scurti (Lederhosen) pe care ii poarta barbatii, dar si pentru arhitectura caselor, frumos pictate si decorate, pentru cei mai renumiti sculptori din lume!
Gradina botanica
Muzeul de antichitati,
Muzeul de etnologie,
Muzeul de capodopere stiintifice si tehnologice,
un colt de oras
Universitatea tehnica,
Arcul de triumf,
Asamkirche,
Michaelskirche,
Casa Lenbach,
Palatul de Justitie,
Statuia Bavariei.
Mai tragic
este atunci cand nu stii de ele, dar te poti consola cu gandul ca le vezi data
viitoare. Prin urmare, e obligatoriu sa te intorci!