Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr
luni, 15 iulie 2019
Malakoff Torte
Weekend-ul trecut am experimentat un tort,
mai exact, Malakoff Torte, prilej cu care am aflat o poveste pe care
intentionez sa v-o impartsesc si voua. Tortul Malakoff apartine bucatariei
franceze, dar povestea lui este strans legata de istoria razboiului din Crimeea
cand armata franceza a asediat fortareata Malahov din Sevastopol. Cele doua
armate, franceza si rusa, s-au confruntat pe campul de lupta in data de 7
septembrie 1855, moment consemnat in anale drept “batalia de la Malahov”,
batalie care s-a incheiat cu victoria zdrobitoare a armatei franceze, condusa
de catre generalii Aimable Jean Jacques Pelissier (innobilat dupa razboi ca
Duce de Malakoff si avansat in post de maresal) si generalul Patrice de Mac-Mahon
(renumit pentru celebra fraza pe care a rostit-o pe campul de lupta” “Aici
sunt, aici raman”), si uciderea generalilor importanti ai armatei rusesti.
Fortareata Sevastopolului avea un turn mare de piatra, ridicat in suburbia
Kurabelnaia, denumit de catre localnici “turnul Malahov”. Un afacerist francez
din oraselul amplasat la periferia Paris-ului, Petit – Vanves, a contribuit de
aprovizionarea trupelor franceze pe frontul de rasarit si tot lui i-a revenit
sarcina sa organizeze in turnul micului orasel frantuzesc petrecerea prin care
armata franceza si-a sarbatorit victoria alaturi de ofiterii trupelor aliate
engleze, irlandese si sarde. De atunci, turnul poarta denumirea de Malakoff.
Fortareata Malahov situata in suburbia Karabelnaia, unde se afla ridicat din
piatra cel mai inalt turn strategic, a reprezentat un punct de referinta pe
harta istorica, fiind unul dintre cele mai renumite asedii petrecute de-a
lungul secolului 19. Cred ca asa se explica de ce, in 1868, primarul orasului Petit-Vanves
a decis ca numele orasului sa fie schimbat in Malakoff la Tour. Niste ani mai
tarziu, forma turnului frantuzesc a inspirat creatorii de moda care au inventat
“malacov-ul”, fursta larga in forma de clopot, sustinuta de arcuri subtiri din
otel, foarte asemanatoare crinolinei, iar cofetarii au pregatit celebrul tort
“Malakoff”. La noi, reteta a fost publicata de catre Constantin Bacalbasa in
celebra lui carte “Dictatura gastronomica” in care autorul scria: “Amesteca 125
gr de unt, 125 gr de zahar pisat, 3 albusuri batute spuma cu 250 de gr de
pricomigdale muiate intr-o apa zaharata calda. Pune la loc racoros pana a doua
zi. Cand servesti, toarna peste prajitura o crema de vanilie facuta din cele 3
galbenusuri.” In zilele noastre, numele Malakoff Plateau de Vanves este
denumirea statiei de metrou parizian care ne duce cu gandul atat la celebra
batalie, cat si la micul oras unde francezii si-au sarbatorit victoria
impotriva armatei tariste.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)