Toscana se
mandreste cu bucate si vinuri alese, cu orase ca niste bijuterii sub soare, o
regiune cu dealuri inverzite si cu case deosebite, cu cipresele care strajuiesc
castele si cetati medievale sau drumuri asfaltate care serpuiesc printre
dealurile cultivate cu vita de vie si cu maslini pitici.
In varful fiecarui
deal troneaza cate o vila veche de 300 si ceva de ani! Toscana este atat
de frumoasa in multitudinea formelor si culorilor, incat e greu sa o poti
cuprinde intr-o singura vacanta. Noi am vizitat Florenta si Siena, dar si
cateva localitati situate in imediata lor apropiere: Buonconvento, San Antimo Abbey si Montalcino. Am
ratat multe: Pisa cu al sau turn inclinat, Montepulciano – celebru pentru
vinurile sale nobile, San Gimignano – probabil cel mai renumit oras al Toscanei,
Monteriggioni - un burg medieval, inconjurat de ziduri de aparare unde au loc
celebrele festivaluri medievale, Volterra cu cele doua castele minunate si
amfiteatrul roman, Colle Val d’Elsa, Pienza sau San Quirico d’Orcia si multe
altele.
Prima escala am facut-o la o vila care apartinea unor prieteni, situata
pe varful unui deal la vreo 10 km de Buonconvento. Masina noastra inainta prin padure pe un drum ingust pe care abia
incapea o singura masina. Mergeam inainte printre crengile copacilor care ne
deschideau drumul si ne rugam sa nu cumva sa avem nesansa sa coboare alta
din sens invers. La un moment dat padurea s-a terminat brusc si am dat
chiar in poarta vilei.
O splendoare. In curtea elegant aranjata tronau ruinele
unei vechi capele.
In fata de deshidea platoul cu piscina.
Dincolo de ea, dand
roata dupa casa, maslinii pitici umpleau dealul.
De aici am plecat sa colindam
imprejurimile.
In treacat am vizitat
Buonconvento si Montalcino, celebru pentru Brunello di Montalcino, unul dintre
vinurile care au adus renume localitatii peste
hotare. Labirintul de strazi mici este
strajuit de case de piatra intr-o arhitectura tipica regiunii. Aici vanatul
sta la baza gastronomiei locale si trebuie sa recunosc faptul ca mancarea este
al naibii de gustoasa!
Primul popas: Siena – un oras relativ mic, cu strazi
inguste care urca si coboara, ticsite cu turisti. Orasul este format din 17
cartiere medievale, ridicate pe 3 coline destul de abrupte.
Intre cartiere se mentine o anumita
rivalitate inca din perioada intrecerilor Palio, cursele de cai care au loc de
doua ori pe an in celebra Piata del Campo.
Ridicata in stil gotic si perfect
conservata peste secole, Siena isi dezvaluie frumusetea tocmai prin acele
elemente medievale pastrate cu sfintenie: steagurile cu insemne care fac
diferenta intre cartiere, belciugele din fier de care erau odinioara legati caii inca mai
sunt pastrate la intrarea in locuinte. Orasul este scaldat de soare vara si
aerul incins impune o amunita lentoare activitatii.
Piazza
del Campo – celebra pentru Fonte Gaia si festivalul Il Palio di Siena, Cripta si Palazzo Publico marcheaza centrul vechi
al orasului. La capatul pietei se afla o
copie dupa Fonte Gaia care contine 13 sculpturi in basorelief reprezentand
scene biblice.
Aici lumea zaboveste ziua in amiaza mare si singura speranta
racoroasa este inghetata delicioasa! Siena a fost primul oras european in care
a fost limitat traficul auto in centrul istoric din anul 1966. De aici se poate merge catre Dom si Biblioteca Piccolomini, Battistero, Museo De’ll Opera Metropolitana, Palazzo
Piccolomini, Biserica San Francesco, Torre del Mangia, Biserica Santa Maria dei
Servi si Pinacoteca Nazionale.
Domul
este unul dintre obiectivele cele mai indragite de catre turisti.
Fatada
exterioara este realizata din marmura alba, rosie si verde, in modele
geometrice perfecte. Muzeul Santa Maria
della Scala a fost odinioara han pentru pelerini, mai apoi spital, ca astazi
sa atraga mii de turisti dornici sa vada comorile pe care le adaposteste, in
special frescele realizate de Domenico de Bartolo.
La Biserica Chiesa della Santissima este celebra pentru frescele realizate de Veccchietta. Tot aici pot fi vazute colectia de relicve a vechiului spital si oratoriul subteran. Daca vrei sa admiri panorama orasului va trebui sa urci cele 400 de trepte in Torre del Mangia. Casa Sfintei Ecaterina de Siena n-ar trebui omisa, iar daca vrei sa aflii mai multe despre viata ei, viziteaza Biserica di San Domenico, ridicata in secolul 13. Interiorul, destul de auster, aduce mai degraba cu un sopron, dar aici sfanta ar fi facut multe miracole.
*** aceasta poza e luata de pe net.
La Biserica Chiesa della Santissima este celebra pentru frescele realizate de Veccchietta. Tot aici pot fi vazute colectia de relicve a vechiului spital si oratoriul subteran. Daca vrei sa admiri panorama orasului va trebui sa urci cele 400 de trepte in Torre del Mangia. Casa Sfintei Ecaterina de Siena n-ar trebui omisa, iar daca vrei sa aflii mai multe despre viata ei, viziteaza Biserica di San Domenico, ridicata in secolul 13. Interiorul, destul de auster, aduce mai degraba cu un sopron, dar aici sfanta ar fi facut multe miracole.
Palazzo Publico este realizat tot in
stil gotic si adaposteste primaria orasului. Celebrul turn del Mangia poarta numele unui clopotar celebru, iar cei care
urca in el au ocazia sa vada orasul in toata splendoarea sa. Tot aici se afla Museo
Civico, celebru pentru frescele sale pretioase.
Daca vreti
sa vizitati obiectivele turistice, cumparati Opa Si Pass, valabil 3 zile, care
costa 10 euro si cu care puteti intra in: Museo De’ll Opera, Biblioteca
Piccolomini, Battistero si Panorama.
Intrarea in Dom costa 3.5 euro, Cripta – 6 euro.
Museo Civico – 7 euro, Torre del Mangia – 6 euro.
Daca vreti sa faceti un deal – cumparati bilet combinat si platiti doar 10 euro in loc de 13!
In biserica Capella di Santa Caterina intrarea este libera.
Intrarea in Dom costa 3.5 euro, Cripta – 6 euro.
Museo Civico – 7 euro, Torre del Mangia – 6 euro.
Daca vreti sa faceti un deal – cumparati bilet combinat si platiti doar 10 euro in loc de 13!
In biserica Capella di Santa Caterina intrarea este libera.
Am
vizitat de asemenea Abatia Sant’Antimo, una dintre cele mai importante manastiri
benedictine care dateaza din 1118. Aici turistii pot asculta muzica gregoriana
de buna calitate sau pot admira biserica inconjurata de dealurile plantate cu maslini.
Un chiparos sta intepat cu varful spre cer, gata sa sprijine turnul vechi al abatiei.
Noi am luat cina la castelul abatiei dupa ce am asistat la slujba de seara si
am ascultat aceste acorduri dumnezeiesti. Masa a fost o incununare a unei seri
deosebite: aperitive mici si delicioase, preparate fine in proportii masurate
si un vin… Mi-amintesc cu mare placere de plimbarea romantica sub clar de luna pe domeniu, dupa
ce se lasase noaptea, intre doua feluri de mancare.
Prietenii
nostri, italieni nascuti si crescuti in Toscana, ne-au plimbat pe la castele
private cu porti rabatabile strajuite de ziduri groase si santuri de aparare,
pe la castele bantuite de fantome imaginare. Cand esti turist, povestile
ciudate au intaietate in fata istoriei.
Am sa va
spun un secret: o sa ma intorc odata, nu stiu cand, sa vad si restul! Sunt atat
de multe de vazut! Timpul inca nu-i pierdut!