Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 11 octombrie 2012

Cand zeii se joaca cu cuburile!

Imi plac orasele cu arhitectura veche care au maretia afirmarii valorilor unei civilizatii apuse. Imi plac orasele cu istorie, cu povesti si personaje fascinante, dar la fel imi plac si orasele cu arhitectura futurista, orasele in care ti se pare ca esti proiectat intr-o poveste HI-Tech. Inca nu stiu care dintre cele doua ma atrage mai tare, dar in mod clar voi scrie despre fiecare. Imaginati-va un arhitect curajos care a avut indrazneala de a proiecta un oras suspendat desupra zonelor congestionate de trafic si sufocate de poluare. El se numeste Hrama, iar proiectul “City in the sky” este un concept despre o oaza de liniste amplasata seasupra oraselor supradezvoltate. El a avut inspiratia de a demara un poriect pretentios in jurul caruia a strans multe firme de design si multi arhitecti talentati care sa prezinte un oras al viitorului, rezolvand astfel problema poluarii.
Proiectul s-a transformat in “Megatropolis”, a fost demarat la Londra si continuat la New York. Conceptul n-a fost finalizat, dar s-a transformat intr-o frumoasa utopie arhitecturala. Scepticii spun ca sansele sa devina o realitate sunt destul de scazute, dar nu e de neglijat faptul acesta se va tranforma candva in ceva palpabil. 
Proiectul este fundamentat pe solutii viabile in ceea ce priveste structura avand la baza solutiile ingineresti revolutionare si creeaza o puternica impresie artistica. Proiectantii au gandit o gradina aruncata in soare in care fiecare sa poata respira aerul curat, sa se bucure de culori si mirosuri imbietoare. designul a fost inspirat de floarea de lotus, cunoscuta pentru abilitatea ei de a creste deasupra apelor in general murdare, ca un simbol al puritatii si al curateniei absolute. In cultura orientala, floarea de lotus reprezinta simbolul capacitatii de a ne ridica deasupra grijilor si necazurilor in speranta de mai bine. Sursa de inspiratie a fost un poem haiku scris de catre poetul japonez Issa Kobayashi care transmite mesajul: “this world/full of needless/and thorns…/yet lotus bloom” adica “in aceasta lume/plina de ace si spini…/inca infloresc flori de lotus”


Parcuri urbane amplasate in stratosfera sunt azvarlite in inaltul albastru si proptite pe turnuri enorme desfasurate catre nori care inteapa cerul. Orasul suspendat in zenit este construit pe structuri de sticla si otel care sustin peluze intinse de verdeata si iazuri reflectorizante. Copacii coloreaza zonele de odihna, iar horticultorii sustin ca merii si ciresii ar putea inflori pe toata durata anului, iar nuferii ar imbraca luciul apelor. Peretii de sticla protejeaza de vant si frig, iar lumea s-ar putea bucura de o noua dimensiune a frumosului. Costurile sunt enorme, iar investitorii locali ar fi primii care s-ar dori sa fie cooptati. 
Un alt proiect utopic este un restaurant construit intr-un copac, proiectat de Pacific Medii Architects Ltd. “Whimsical Yellow Treehaose restaurant” se afla in Noua Zeelanda in mijlocul unei paduri de rasinoase. El a fost ridicat din lamele de plop asezate intr-o anumita logica in jurul trunchiului, beneficiind de iluminat naturalpe toata durata zilei. “Conceptul de casa in copac este o reminiscenta a viselor copilariei, a perioadei ludice, a povestilor de basm” spune PEL. “E o casa in copac, cum toti am visat in copilarie, doar o fantezie pentru adulti”. Proiectul este magic, cladirea fiind amplasata la marginea unei paduri cu vedere spre un curs de apa. Restaurantul detine 18 scaune asezate la 12 metri inaltime si pe o latime de 10 metri, fiind dotat cu toalete si bucatarie proprie. Este un proiect ecologic care se integreaza perfect in peisaj si reprezinta o atractie si o experienta inedita. Proiectul a fost comandat de Pagini Aurii ca un exercitiu de marketing pentru a-si promova intr-o maniera inedita servicile. Campania se bazeaza pe un site de promovare, un blog, live webcam, concursuri, premii si multe altele. Desi s-a folosit in campanie de un proiect ecologist, in fiecare an in SUA sunt tiparite peste 500 de milioane de carti, aproximativ 2 carti /persoana. Iamginati-va cu ce costuri de tipar. Specialistii aproximeaza ca numai pentru producerea hartiei sunt taiati annual 9 milioane de copaci care apoi sunt prelucrati in hartie care ar fi evaluata la 1.6 miliarde de lire sterline si pentru care s-au folosit circa 7.2 milioane de barili de petrol. Marketingul spala fata, dar nu si constiinta.