Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

marți, 17 iulie 2012

Shalimar -o poveste cu parfum

Astazi voi lansa o provocare. Voi vorbi despre parfum. Un parfum care ascunde o poveste de dragoste care a schimbat fata lumii, intr-un vartej de arome sofisticate, luxoase. Femeile stiu ca parfumul este ceva mult prea personal ca sa poata fi adus in dar de altcineva decat de partener. Mirosul este ales in functie de memoria emotiilor noastre personale, iar vocatia lui este sa ne incarce cu emotia experientelor care ne-au marcat parcursul vietii. De acceea parfumul face femeia seducatoare, pentru ca dincolo de el se dezleaga misterul propriei noastre identitati. dar cati dintre noi stiu ca in fiecare parfum se ascunde o poveste, motiv pentru care ele trebuiesc spuse si cunoscute, ajutandu-ne sa ne alegem parfumul care ni se potriveste.
Astazi am sa vorbesc despre Shalimar, un simbol in industria parfumurilor mondiale si unul dintre cele mai apreciate parfumuri din lume.

Shalimar este unul dintre primele parfumuri orientale care a fost creat în 1925 de catre Casa Guerlain.
Istoria apariţiei lui este unica in felul sau si isi are inceputul in anul 1889, cand Aime Guerlain a creat parfumul Jicky.
Acest an reprezinta momentul in care a fost realizat primul parfum modern (cu elemente de sinteza). Shalimar s-a nascut din neatentia unei rude care a vărsat cateva picături de esenta de vanilie într‑o sticlă Jicky.
Pentru desavarsirea aromei sale unice au fost necesari ani de cercetari ca Shalimar sa devina unul dintre parfumurile cele mai cautate si apreciate in lumea intreaga. Parfumul are in compozitia sa extracte de bergamotă, trandafir, iasomie, vanilie şi cafea.
Parfumul a fost creat de catre unul dintre urmasii lui Aime Guerlain,  Jacques Guerlain,  in 1925, care a dorit sa conceapa un parfum inspirat din legendara poveste de dragoste dintre imparatul indian Shah Jahan si sotia sa, Mumtaz Mahal.
Potrivit legendei, printul Khurram, avea doar 16 ani, in vreme ce tanara printesa, Arjumand Banu doar 15, iar intamplarea avea loc in anul 1607. Cronicile istorice mentioneaza ca Arjumand era neasemuit de frumoasa, cu forme voluptoase, cu par lung si stralucitor si ochi negri cu gene umbroase. Printul Khurram si-a intalnit viitoare mireasa in bazarul regal Meena din Agra, vechea capitala a Imperiului Mogul.
Legenda spune ca printul Khurram s-a indragostit pe loc si a alergat intr-un suflet la tatal sau implorandu-l sa-l lase  sa se insoare cu Arjumand. Imparatul s-a lasat induplecat de fiul sau, dar au fost necesari 5 ani pana cei doi s-au putut casatori. Dar casatoriile din dragoste erau rare in India secolului 17, mai ales in randul celor cu sange regesc, pentru care casatoriile erau forme de aliante de putere sau de cumulare de averi. Astfel, dupa un am de la aceasta intamplare, printul a fost insurat cu o printesa persana, o casatorie de alianta. Legile musulmane permiteau si atunci, ca si acum, ca un barbat sa fie casatorit cu mai multe femei. Motiv pentru care, printul a asteptat pana in  anul 1612, cand  predictiile astrologilor indicau momentul propice acestui mariaj. Dar in acesti 5 ani, printul a mai fost casatorit cu alte 2 sotii si avea si mai multe concubine. In 1627, Khurram s-a urcat pe “tronul Paunului”pe care era scris cu litere de aur: “Daca exista un rai pe pamant, aici este.”
Cand a devenit imparat, a luat-o de nevasta, dându-i numele de Mumtaz Mahal, care in limba hindusa inseamna “Bijuteria Palatului”. Dragstea lor a fost atat de mare, incat au devenit de nedespartit, asta in vreme de pace, cat si in timp de razboi. Frumusetea ei l-a inspirat atunci cand i-a dat in dar grădinile Shalimar, realizate dupa chipul si asemanarea ei. In timpul domniei sale alaturi de frumoasa sa sotie, curtea imperiului a cunoscut o perioada inloritoare.  Legenda mai spune ca cei doi erau nedespartiti, Arjumand fiind principalul sfetnic al lui Khurram. Acesta, in semn de pretuire,  i-a incredintat sigiliul imperial, facand-o astfel a doua putere in imparatie. Au avut impreuna 14 copii, dintre care 5 baieti, viitori mostenitori care sa asigure continuitatea dinastiei mogule. In anul 1630, pe cand era insarcinata cu cel de-al 14-lea copil, Arjumand l-a insotit pe Khurram intr-o provincie apropiata unde armata sa trebuia sa inabuse o revolta. Aceasta a fost ultima batalie a lui Arjumand, deoarece femeia care ii bucura sufletul a murit nascand pe 17 iunie 1631, o fetita. Povestea spune ca, pe patul de moarte, Arjumand i-ar fi cerut sa ii construiasca un mormant pe masura iubirii lor. Khurram a poruncit curtii sa tina doliu 2 ani. Shah Jahan a fost atat de coplesit de moartea sotiei sale, incat a conceput cel mai frumos lacas, simbol al dragostei sale nemuritoare, faimosul Taj Mahal, la care constructorii au lucrat aproape 20 de ani.


Palatul combina elemente arhitecturale hinduse, persane si turcesti si este amplasat in in mijlocul superbelor gradini ale  raului Yamuna.

Povestea dragostei lor l-a inspirat pe Jacques Guerlain care, în 1925, a creat primul parfum oriental din industria parfumurilor, o esenta magica a dragostei si feminitatii delicate, care are la baza un amestec subtil de flori şi note senzuale de ambră şi lemn.

Parfumul, in forma sa clasica, continuă să fascineze femeile generatie dupa generatie.  Prezentat si imbuteliat intr-un flacon cu o forma superba, cu un capac de safir de care aste atasat un ciucure de matase gri-albastrui.
Forma flaconului este o reinterpretare a modelului creat de designerul Jade Jagger , fiica starului rock – Mick Jagger, o sculptura in gheata cu forme extrem de senzuale si delicate.