Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 16 octombrie 2013

Traian Basescu: “ O sa punem taxe pe taxe!”




Un proverb evreiesc spune ca “ taxele cresc fara ploaie” si este adevarat.

Romania noastra este tara taxelor si impozitelor, unele mai aberante decat altele.  Sa nu credeti cumva ca acest exercitiu apartine doar perioadei post decembriste! NU! Inca din vremuri stravechi taxele au facut parte din viata poporului nostru. Daca in epoca dacica comatii (oamenii de rand) trebuiau sa plateasca dari catre regi, tarabostes (nobili) si preoti, in epoca romana, provincia dacica platea tributum in bani, vectigalia (impozit pe sare) si taxa pe pasune.
In perioada medievala, iobagii plateau patru biruri: catre boier, pentru domnitor, preot si Imperiul Otoman.  In vremea domnitorului Bogdan cel Orb, moldovenii plateau catre Poarta: 4000 de ducati turcesti, 40 de soimi, 40 de iepe gestante si 2 boieri! Petru Rares a introdus impozitul de capitatie (forfetar) pentru toti barbatii, cu exceptia clerului si aristocratiei. Ca si acum aia nu erau barbati, erau hoti! Pe langa asta, se plateau taxe pe alcool si sare, pe vinarici, oierit si fumarit. Primul buget modern al tarii dateaza din 1850, iar atunci a fost fixata capitatia, dajdia(pentru categoriile speciale) si patenta (pentru negustori si mesteri).
In epoca moderna, taxele si impozitele s-au aliniat standardelor europene si s-au perceput taxe pe activitatile vamale si comerciale, taxa pe venit, taxa pe productie si taxa pe consum.
Astazi sunt atat de multe taxe, incat cred ca este greu sa le retina cineva pe toate. La un moment dat, in perioada guvernului Boc,  romanii plateau 558 de taxe, care ulterior au fost comasate in 263. Un angajat platea singur in jur de 84 de taxe!!! Acum cativa ani Romania se afla pe locul doi in Europa, astazi nu m-ar mira sa fim cap de lista: evident, la “ asa nu” !
Dar Romania exceleaza in taxe aberante, iar eu asta mi-am propus: sa transform un exercitiu enervant intr-o comedie, ramanad la latitudinea fiecaruia dintre voi sa aleaga:  sa planga sau sa rada!

Cea mai urata taxa de catre romani aflata in top este taxa radio &TV, nu de alta, dar nu prea ai nici ce vede, nici ce asculta la radioul si televiziunea publica. Deci o platim cam degeaba!

In localitatile in care exista canalizare, se percepe taxa pe ploaie! Pe care o platim lunar chiar daca este seceta!

Platim taxa pe autostrada (chiar si in conditiile in care este plombata, nemarcata, neiluminata, plina de apa sau gheata,  nedotata cu refugii semnalizate, telefon de urgenta sau statii de benzina etc).

Daca stai la sat si ai animale, platesti taxa de cal! Ce bine ca inca nu platim taxa pe porcii din Parlament! Trebuie sa recunoastem ca inventivitatea romaneasca este nemarginita. Drept urmare, nici un exercitiu de imaginatie nu este inutil in efortul reprezentantilor statului de a aduce cat mai multi bani la buget! Avem taxa pe bicicleta, taxa pe animal de companie, taxa pe transport, taxa pe vapoare (aplicata in orasele traversate de rauri), taxa pe cuvant, taxa pe pasunat, taxa pe tranzit dintr-o localitate in alta, taxa pe deseuri, taxa pe viciu, taxa pe articole de lux. Daca ne bagam si in taxele bisericesti, iata ca mai adaugam: taxa pe nunta, taxa pe botez, taxa pe inmormantare, taxa pe pomana. Dam o fuga pana la administratiile locale si mai punem in cosul darilor: taxa pe timbru, taxa pe eliberare de documente, impozit pe venit, pe profit, pe cladiri, pe terenuri, pe masini, sanatate, somaj, pensie, TVA, accize, dracu sa le ia!

Daca mergi la teatru, la concert, filme sau intreceri sportive, platesti taxa pentru Crucea Rosie!

Si ca lucrurile sa fie cat mai clare, vom adauga alte taxe, grupate pe regiuni.

In Moldova:

La Bacau se percepe taxa pe sant perceputa firmelor de constructii, taxa pe liniste si taxa pe copaci.

In Iasi, daca te insori, te impiedici de taxa pe pom, mai exact trebuie sa faci dovada ca ai sadit un pom! Faimoasa taxa se plateste si pentru masina nou cumparata! Asta ca o dulce razbunare impotriva relatiei afective a barbatului cu masina care o pune in inferioritate pe cea a sotului cu nevasta! Sa sadeasca pomii primariei in locul supravegheat cu atentie de reprezentantul celor de la spatii verzi! Acesta iti face poza, iar primaria te lasa sa te insori! Ma-ntreb, in caz de divort sau accident rutier, te pune sa scoti pomul? Pe langa acestea, Moldova a excelat cu taxa pe bocet!

In Dobrogea:

In Constanta  este perceputa taxa pe liniste si se calculeaza dupa suprafata pe care o are localul. Tot litoralul a incasat si taxa pe paragina.

In Tara Romaneasca:

In Plopeni (judetul Prahova) se plateste taxa pe program de lucru in magazine! Daca muncesti ore suplimentare, platesti o suprataxa! Concluzia: mai bine stai degeaba!

In Arges , daca te insori si vrei sa faci poze in primarie, platesti taxa pe amintire!

In Transilvania:

Sibiul se mandreste cu taxa pe insuratoare: daca te insori inainte de ora 19.00 platesti o taxa mai mica decat cea perceputa dupa ora 19.00. Oare ce program are primarul?

In Banat:

La Timisoara se plateste taxa pe artificii! Primaria ii spune taxa pentru disconfortul cetatenilor! Greu mai faci diferenta intre placere si neplacere.

Si ca sa terminam in note umoristice si ancorate in realitate, o sa scriu o epigrama scrisa de Ana Marinoiu:

“ Spun unii…ca s-ar fi votat

O noua taxa: pe latrat!

Ma-ntreb, si nu indiferent,

Valabila si-n Parlament?”