Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 9 aprilie 2015

Felicitarea de Paste

Obiceiul de a trimite carti postale prietenilor si rudelor dateaza de la sfarsitul secolului 19, mai exact din anul 1898. 

Intre 1898 si 1918 , cartile au fost create monolitografic, 

dupa aceea fiind realizate cromolitografic si stantate in relief cu elemente aurii sau argintii.  


Felicitarea avea desenat in centru un ou supradimensionat langa care se scria mesajul, iar pe verso trebuia mentionata adresa celui caruia ii era adresata. 
In 1905, in oficiile postale din Germania si Austria au aparut felicitarile care pe o fata aveau imprimata o imagine, iar spatiul de pe verso era impartit in doua segmente: cel din stanga era destinat mesajului, iar cel din dreapta, pentru adresa destinatarului si stampila postei. 











Editorii germani au fost lideri pe piata mondiala in productia de carti postale dedicate sarbatorilor pascale inainte de Primul Razboi Mondial. Un an mai tarziu, aceasta regula a fost implementata in intreaga lume ca urmare a masurilor adoptate la Congresul international al postelor, organizat la Roma. 



Pe felicitarile de Paste apareau miei, pasari si oua. 


Cand designerii au introdus copiii si personajele feminine, ei le-au transformat in simboluri  de noroc, speranta, fericire si rodnicie. 
In timpul razboiului, copiii au fost inlocuiti cu soldati. 


Abia dupa incheierea celor doua razboaie au aparut felicitarile cu simboluri biblice infatisandu-l pe Isus inconjurat de oi. De asemenea au aparut motive pascale si florale. 



Dupa inventarea telefonului, numarul cardurilor postale a scazut simtitor, iar aparitia mail-ului avea sa  duca la disparitia lor. Din pacate, si eu voi folosi internetul astazi ca sa va urez Paste fericit! Ar fi ideal sa ne facem timp si sa scriem cu mana macar celor dragi o felicitare de sarbatori. Eu o fac uneori pentru familia mea si prietenii mei. Ceva vechi, ceva nou, ceva de imprumut...