Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 27 aprilie 2014

Asghar Ali Perfumes - امرأة والروائح فمك الياسمين

Va mai amintiti povestea regelui persan, Shahryar, si a frumoasei Seherezada din “1001 de nopti”, cea care i-a spus in fiecare noapte cate o frantura de poveste astfel incat acesta sa fie obligat sa o lase in viata ca sa afle urmarea in seara urmatoare? Mi-amintesc si acum de cele doua volume groase cu care ma cuibaream seara in pat si cum imi imaginam camilele molcome ce strabateau desertul fierbinte, matasurile colorate pe care strateau tolanite frumoase copile si amalgamul pietrelor pretioase pe care le aveau insirate la gat, pe brate si la glezne. Pipaiam cu gandul pernele moi, frumos brodate, cu fireturi si ciucuri, aruncate pe divane, la draperiile voalate umflate de brize din care isi faceau aparitia frumoase baiadere dansand senzual in lumina dulceaga a lampadarelor colorate. Dar cel mai mult ma incitau incantatiile imaginare rasfrante catre mahalale orientale din turnul minaretelor seculare, iar acea tanguire imi rasuna in urechi ca o ispititoare chemare. Deschideam ochii mintii si admiram fantanile mozaicate din gadinile interioare si-mi imaginam deopotriva sclipirile si zornaitul bratarilor si inelelor atarnate pe bratele ciocolatii stropite de ape. Imi umflam narile in noapte si simteam mirosul nestiut de cuscus impanat cu stafide si fistic. La vremea aceea, lumea araba se contura din romane si mintea desena la greu trupuri si chipuri conturate prin cuvinte si fapte. Intotdeauna mi-am inchipuitt ca respiratia lor mirosea a scortisoara, a iasomie sau a tamaie. Pentru ca arabii au avut mereu o mare slabiciune pentru mirosurile puternice, florale sau fructate. Au trecut ani buni pana am deslusit misterul. Lumea araba nu era identica povestilor Seherezadei si nici regii, persani sau nu, nu iti jurau iubiri nemuritoare. Am ramas doar cu dorul nisipului parjolit de fierbinteala desertului si cu gandul la parfumurile facute din esente tari de santal, vanilie si mosc. Astazi stiu ca esentele tari se gasesc in recipiente mici si ca parfumul de calitate nu se cumpara din iarmaroc, ci din buticuri elegante. 
Una dintre cele mai cunoscute case de parfumuri din Orientul Mijlociu are o istorie fascinanta. Acum aproape 100 de ani, un tanar arab lua drumul Bahrain-ului, mica insula din Gloful Persic, unde avea sa se initieze in tainele extragerii uleiurilor esentiale din plante si lemn aromat. El se numea Asghar Ali si avea sa fie intemeietorul renumitei case “Asghar Ali Perfumes” - cel care a ridicat meseria de parfumier la rang de arta! 


Cunostintele insusite despre esentele rezultate din plante si lemn aromat au condus la crearea unor parfumuri orientale unice care l-au ajutat sa isi creeze o nisa de piata fidelizata in timp. 
 Abhar Attar
Marwa Attar
Afnan
Al Fairooz
Asghar Ali a fost atent la publicul sau tinta si a inteles imediat faptul ca nu doar aromele trebuie sa incite simturile, cat si recipientele sa fie o delectare vizuala pentru amatorii de esente. In viziunea sa, parfumul trebuia sa transmita emotie, sa te indemne la visare. Femeia era perceputa ca fiind misterioasa si seducatoare, unica si obligatoriu delicata. El a creat o gama larga de parfumuri dedicate atat femeilor, cat si barbatilor, sau parfumuri unisex. 

Al Khoolod
Amaani Attar
Asala Attar

Aseel
El a folosit esente de lemn, chihlimbar, tamaie, flori exotice si condimente. Uleiurile esentiale obtinute din ambra, mosc, trandafir, iasomie, santal si sofran au reprezintat ingredientele folosite in arta parfumurilor orientale promovate de catre casa Asghar Ali.


Asgharali Raheef
Asghar Ali
Saarim


Tarneem
Attar Al Mubakhar
Attar Jamid Haneen


Afnan
Dania

Sticlutele erau facute din cristal, frumos decorate cu pietre pretioase, frumos impachetate in cutii elegante. Succesul a fost atat de mare, incat in timp, acesta a dezvoltat linii de produse: uleiuri naturale concentrate, apa de toaleta, apa de parfum, parfumuri solide, produse derivate din extrase de tamaie, creme si truse cosmetice.
Dehnal Oud Muneeb
Dehnal Oud Mutamid
Dehnal Oud Raqi
Eshraq

In momentul in care piata s-a stabilizat, el a avut curajul sa infiinteze o li nie de parfumuri destinate pietei occidentale, total diferita de cea a produselor orientale.
Fusan Al Oruba
Jawan
Jowara
Lulutal Bahrain Silver

Asghar Ali a fondat firma si a ridicat-o la nivelul de lider regional in domeniul parfumurilor. Fiul lui, Saleem, a preluat afacerea tatalui lui in 1970 si a trasformat-o intr-o companie moderna care si-a extins produsele inclusiv pe pietele occidentale din Europa si America, dar si in cele din Asia.
Mareej Attar
Misal
Muheeb
Nahaam Crystal Attar
Nujoom Attar
Qualb Al Muheet

Raneen
Rehanat Al Bahrain Attar

Uitandu-ma pe site-ul companiei la aceasta colectie de bijuterii parfumate, fara sa vreau mi-am adus aminte de o buna prietena pe care, atunci cand s-a intors din India, am intrebat-o: ti-ai cumparat haine si bijuterii? Am fost dezamagita cand mi-a raspuns: nu, erau extrem de colorate si excesiv de brodate, nu se puteau purta la noi! Si nu pot sa nu ma intreb si de aceasta data: oare cat de tari sunt aromele arabesti? N-am sa stiu raspunsul, poate, niciodata, dar recipientele sunt adevarate opere de arta! Si marturisesc: tare mult mi-as dori macar unul!
Saadia
Safa

Shaima Gold
Shazeb
Shumukh

Taqwa Attar
Tazayyan
Wafa Attar

Un alt producator important de parfumuri in Orientul Mijlociu este Rasasi si, desi recipientele sale nu sunt atat de spectaculoase, parfumurile produse de aceasta casa detin o cota de piata importanta si il fac un veritabil rival. Rasasi Perfumes Industry este o afacere de familie cu sediul in Dubai si a fost fondata in 1979 de catre Abdul Razzak Kalsekar. Compania detine in present 115 magazine proprii de prezentare in care luxul , calitatea si eleganta prezentarii fac casa buna impreuna. Cel mai apreciat parfum al lor in occident este “Blue Lady”.

Ca mai toate parfumurile de succes, si acesta are variante: 


"Royal for Women", 
"Royal for Men". Un parfum care a fost foarte promovat este"Rania", intr-un recipient spectaculos si original.

Compania detine magazine proprii in Arabia Saudita, UAE, Oman, Bahrain, Kuwait si Qatar, dar si exporta in mai bine de 50 de tari de pe toate continentele lumii. Mai multe informatii despre Rasasi gasiti aici: 
http://www.rasasi.com/products .
Pentru cei interesati de parfumurile de top din lumea araba le recomand site-ul: http://www.perfume.zahras.com  




Mirajul caravanelor care strabat deserturile ramane suspendat intre povesti cu tuaregi si labirinturile medinei. Desi imi pare o lume incarcata de mistere, stiu ca lumea lor este dincolo de puterea mea de acceptare. Prea multe reguli, prea mare incorsetarea. Dar parfumul oriental este ca voalul care acopera chipul aramiu al unei superbe araboaice din care nu i se vad decat ochii mari si surprinzatori de adanci. Si cred ca ele reprezinta chintesenta feminitatii: nu poti decat sa ti-o imaginezi, caci ea nu se arata decat aceluia caruia ii este promisa si incredintata. 

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Kenzo - Parfum cu aroma de gheisa


Japonezii spun ca frumusetea vine din interior, nu din farduri si culori, ci prin educatia de a induce starea de bine si dorinta de a-ti construi un pol de liniste interioara. Pentru asta japonezele imbina beneficiile cosmeticii moderne cu practicile si ritualurile traditionale. Femeia invata de mica sa transforme momentele banale in ritualuri esentiale: arta trezitului din somn, vitalitatea si purificarea cu ajutorul apei, perceptia propriului corp, exersarea zambetului ca o parere, perceptia naturii, meditatia, antrenarea simturilor, ritualul ceaiului. Invata sa taca si sa aiba rabdare. In antichitate, poligamia era permisa celor de rang inalt care aveau pana la 5 sotii, in vreme ce aceia mai putin instariti li se permitea sa aiba 2-3. Cu toate astea, prima sotie era considerata :doamna din odaile dinspre miaza-noapte” sau “kitanokata”, fiind singura cu drept de posesiune de bunuri si de a le lasa mostenire urmasilor. Ea nu se putea marita impotriva vointei ei si avea voie sa isi paraseasca barbatul sau sa isi ia un amant oficial. Avea acces in societatea barbatilor cu rand inalt, avea dreptul la educatie, participa la ceremoniile religioase.  
Faptul ca in secolul 8 se urca pe tronul Japoniei prima imparateasa, Suiko, a fost dovada faptului ca femeia avea o pozitie sociala si o independenta materiala. Femeile aveau ranguri, titluri si functii similare cu ale barbatilor. Iar parintii isi puteau lasa mostenire fiicei intreaga avere. Suiko a fost vaduva imparatului Bidatsu si prima femeie care a condus imperiul Soarelui Rasare. Dupa moartea sotului ei, Japonia a traversat o perioada plina de conflicte generate de dorinta de a accede la putere. Obligata sa puna capat problemelor de succesiune, ea si-a revendicat tronul si a domnit timp de 35 de ani. In acea perioada budismul a fost recunoscut oficial ca religie de stat. In anul 604 a intrat in vigoare Constitutia celor 17 articole prin care supusii erau incurajati sa isi asume responsabilitatea propriei existente. Suiko aprecia arta, natura, literatura si teatrul, isi iubea gradinile si contempla culorile ciresilor infloriti, lasandu-se ademenita de miresme si culori. Sufletul ei rezona la susurul apelor navalnice, la unduirea frageda a ramurilor incarcate de flori de cires, la podurile aruncate peste focuri de iubiri, la rasariturile virgine ce se spargeau in lumina zorilor si la apusurile pangarite de voalurile intunecate ale noptilor. 
Serele de la Asuka erau renumite pentru plantele rare si frumoase de care se ingrijeau sute de gradinari iscusiti. Parfumierii s-au straduit sa descopere reteta magica, aceea care sa impleteasca laolalta miresmele plantelor rare si-au creat special pentru frumoasa imparateasa parfumul care aduna in flaconul delicat arome de ylang-ylang, iris, flori de cires, santal, boabe de tonka, vetiver si lemn de tack. Legenda spune ca secretul minunatului parfum a fost cunoscut doar de sotiile imparatilor care s-au urcat pe tron, cunoscute sub numele de “Okisaki”. Sa fi fost vorba despre cele 5 imparatese care i-au urmat exemplul si au avut curajul sa carmuiasca tara nipona sau si de nevestele umile care traiau in umbra numerosilor imparati japonezi? 
Au trecut secole pana cand, in 1872, Arinobu Fukuhara  si-a infiintat propria firma oficiala de cosmetice, “Shiseido”.

De numele lui sunt legate crema emolienta pentru protectia epidermei si pudra alba "Rainbow" care avea sa inregistreze un enorm succes in vanzarile nipone. 


“Shiseido” a ramas pana astazi simbolul calitatii japoneze excelente in materie de cosmetice naturale. 
Dupa ani multi de la moartea fondatorului, mai exact in 1965, a fost lansat legendarul parfum Shiseido care de-a lungul anilor a bifat numeroase versiuni : "Shiseido Summer", de exemplu, iar in 2007, parfumul "Zen"  -la fel, in multiple versiuni: "Zen Concentrated", "Zen Men",  "Zen Limited Edition", "Zen Summer", "Zen Men White Edition" . 
In 1970 un alt japonez,  Kenzo Takada, a infiintat compania Kenzo. Desi si-a construit o cariera in lumea modei pariziene, socand publicul cu explozia de culoare, cu croielile avangardiste si combinatii originale, acesta si-a lansat linia de cosmetice bazate pe retete traditionale nipone. 
Recipientele in forma de floare sculptata in sticla alba mata anunta suprematia esentelor florale din care renastea romantismul, eleganta, misterul – toate cu accente orientale reunind laolalta aromele florilor de cires, florile arborelui de matase, florile de orez, stanjenei si gardenii, tuberoze si violete, ambre si camelii, ylang-ylang si paciuli. 

“Kenzo by Kenzo”  si 
“ Kenzo Ca Sent Beau” aveau sa se transforme prin impletirea aromelor inedite in “Le Monde Est Beau” 
promovand esentele citrice, fructele de padure, frumusetea proaspata si naturala. 


De numele lui sunt legate parfumurile cu arome sarate de apa de mare in “Kenzo Takada”. 

In 1996 a fost lansat "Jungle L’Elephant", un parfum cu note orientale. 



Cel mai celebru parfum ramane insa "Flower", un parfum retro si voluptos, o metafora a femeii asemuita cu o floare. 
Nu intamplator pe cutia flaconului este desenat un mac gingas. Si acesta are mai multe variante care incearca sa egaleze succesul capului se serie: "Flower Tag" cu arome fructate si "Flower Oriental". In 2006, Kenzo orchestreaza o simfonie a aromelor pe baza de vanilie in combinatie cu tamaia, lansand seria 'Amour' cu variantele 'Amour Indian Holi' si "Amour Florale". 





Parfumurile Kenzo sunt esentele care te pun in valoare, imprastiind aroma care te invaluie si te ajuta sa iti gasesti echilibrul, siguranta si frumusetea interioara si sa le arati si celorlalti. 


Daca nu ma crezi, incearca-le!






***pozele si clipurile sunt luate de pe net.