Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 7 februarie 2014

Madrid pe bani putini si cu oferte greu de egalat



Madridul a fost construit pe ruinele unui fort maur denumit Magerit si, daca il vedeti inaintea Barcelonei, s-ar putea sa va placa foarte mult!
El a devenit capitala Spaniei in 1561, iar de atunci a inceput sa se dezvolte atat din punct de vedere economic, cat si cultural. Orasul are o bogata oferta turistica, zonele de interes fiind grupate in cinci zone:
Puerta del Sol, km zero al orasului marcat printr-o lespede de piatra, gazduieste simbolul orasului Madrid, statuia El Oso y El Madrono, ursul care mananca zmeura. In imaginea de jos este unul dintre multele "museo del jamon", magazinele specifice in care este expusa ca un veritabil trofeu si vanduta sunca lor traditionala.
 In Puerta del Sol exista odinioara una dintre portile prin care se intra in oras.
Plaza Mayor, principala piata a orasului care dateaza inca din Evul Mediu, a fost martora executiilor publice din perioada Inchizitiei, a ceremoniilor regale, a luptelor cu taurii. In acest patrat inconjurat de cladiri frumoase se afla multe restaurante si terase in permanenta pline cu turisti.
 Gran Via sau “calea cea mare” este bulevardul principal situat in centrul orasului, care se mandreste cu cele mai frumoase cladiri de la inceput de secol 20, adapostind luxoase hoteluri si sedii de banci, magazine cinematografe, teatre si centre comerciale.
In imagine este una dintre cele mai frumoase cladiri sin capital Spaniei, Metropolis. 
 Puerto de Alcala se afla in Piata Independentei si reprezinta Arcul de Triumf ridicat in onoarea lui Carlos al III-lea.
 
Poarta e formata din 5 arcade, de aici ajungandu-se in Piata Cibeles si Parcul Retiro.
Dar capital Spaniei are multe arcuri care onoreaza istoria tarii si a celor care i-au influentat istoria.

 
Parque del Buen Retiro construit pentru a fi parc regal, a sfarsit prin a deveni cel mai iubit loc in care locuitorii aleg sa isi petreaca timpul liber.El se intinde pe 350 de hectare, are o vechime de peste 200 de ani si prezinta multe puncte de interes, printre care si un muzeu organizat in vechile grajduri regale unde sunt expuse frumoase opere de arta datand din sec 19 si 20.
In parc sunt multe monumente, statui – cea mai frumoasa fiind El Angel Caido, fantani arteziene. Oazele de verdeata, in mijlocul carora troneaza copaci batrani de peste 400 de ani, imprejmuiesc lacul pe care se leagana nenumarate barci. Aici se strang laolalta turistii, cat si muzicieni, pictori, localnicii veniti sa se recreeze sau sa participe la numeroasele concerte gratuite organizate aici.
In partea sudica a parcului merita vazut Palatul din Cristal construit in 1887 de catre Ricardo Velazquez Bosco si
Palatul Velazquez – ambele gazduind expozitii temporare de arta. Acesta se afla nu foarte departe de Muzeul Prado.
Orasul reprezinta o provocare atat pentru frumusetea arhitecturii, cat mai cu seama pentru comorile ascunse in muzeele sale. Cel mai renumit dintre toate este Muzeo del Prado, unul dintre cele mai frumoase din intreaga lume.
Galeria este alcatuita din superbe colectii de arta europeana apartinand perioadei cuprinsa intre secolele 14 si 19 si realizata prin eforturile conjugate ale patronilor artei venetiene, Carol V si Filip II, si a regilor Bourboni care s-au succedat pe tronul Spaniei. Intrarea este gratuita in fiecare duminica sau in fiecare seara cu 2 ore inainte de inchidere! De asemenea copiii pana in 18 ani, studentii (care prezinta legitimatie de student), persoanele trecute de 65 de ani si somerii au acces oricand gratuit. Pentru unele state cultura inseamna foarte mult!!!!
In imediata lui vecinatate se afla o extensie a muzeului Prado, El Caso del Buen Retiro, in care sunt expuse lucrari de arta apartinand sec 19 si 20. Inventarul artistic mentioneaza peste 8600 de picturi, 5000 de desene, 2000 de afise si alte 2000 de obiecte decorative, 1000 de monede si peste 700 de sculpturi.  Bijuteriile sale de pret sunt lucrarile pictorilor spanioli  Hieronymus Bosch, Diego Velazquez si Francisco Goya.  Dar nu pot fi tratate cu indiferenta lucrarile semnate de catre Rafael, Titian, El Greco, Rubens, Botticelli, Caravaggio sau Rembrandt. Tot sambata sunt deschise gratuit Museo National si Muzeul Centro de Arte Reina Sofia care trebuiesc  vizitate dupa ora 14.30 sau duminica.
Centrul de Arta Regina Sofia a fost inaugurat in 1986 si aici sunt expuse lucrari de arta contemporana, printre care si Guernica lui Pablo Picasso
si cateva dintre lucrarile lui Dali. Iubitorii de tapiterii vor avea ce admira in resedinta primarului, Casa de Ciznero, si la Palacio Real.

Muzeul Thyssen Bornemisza expune lucrari ale scolilor de pictura engleza si germana, cat si lucrari impresioniste si expresioniste. Iubitorilor de arhitectura moderna le recomand Plaza de Castilia cu ale ei zgaraie – nori, inalti de pana la 240 de metri. 
Plaza de Espana este celebra datorita complexul sculptural inspirat din opera lui Chervantes, faimosii eroi ai literaturii spaniole Don Quijote de la Mancha si Sancho Panza. 
Plaza Espagna reprezinta centrul orasului modern si se afla foarte aproape de Palatul Real. 

El este considerat cel mai mare palat european datorita celor 2800 de camere din incinta sa. El este folosit pentru ceremoniile de stat si deschis publicului vizitator
Aici sunt amplasate cele mai multe muzee din oras. In imediata lor apropiere se zaresc doua cladiri celebre Torre de Madrid si l’Edificio Espana, Parcul del Oeste si Templo de Dobod.
 
Templo de Dobod, ridicat zeitei Isis, este un stravechi templu egiptean care a fost daruit Spaniei de catre statul egiptean ca semn de multumire pentru ajutorul acordat poporului egiptean in efortul de  a-si conserva monumentele nationale.
Amplasata in Plaza de las Descalzas, in apropiere de Plaza Espana, se afla
Monasterio de las Descalzas Reales, una dintre cele mai bogate manastiri din tara.
Ea a fost fondata de Joan de Austria in sec 16 si reprezinta o veritabila bijuterie din perioada habsburgica. Acesta era locul in care se refugiau in trecut tinerele aristocrate,  dezamagite in dragoste sau “miresele” lui Hristos predestintate prin credinta, si care si-au donat manastirii zestrea o data cu intrarea lor in viata monahala. Desi a traversat momente foarte dificile, lacasul de cult nu si-a scos niciodata la lictatie comorile ascunse (pictura Cezar semnata de Titian, fragmentul din crucea lui Isus sau oasele Sfantului Sebastian s.a.), dar si-a deschis in 1960 portile pentru a permite curiosilor sa le vada.  
 
In partea nordica a orasului, in Plaza Castilla, sunt amplasate cele mai moderne cladiri din oras. Puerta de Europa sau Torres Kio sunt cele doua turnuri inclinate cu o inaltime de 114m si 26 de etaje, construite dupa proiectul realizat de catre arhitectii Philip Johnson si John Burgee. In mijlocul lor, Jose Calvo Calatrava, celebrul architect spaniel, a ridicat coloana aurie denumita Obelisco de la Caja.
In piata sunt asati si cei Cuatro Torres, cei mai inalti zgaraie-nori ai orasului, si monumentul din marmura care apartine lui Jose Calvo Sotelo.

 
Desi habar n-aveam de existenta lui, am ajuns inclusiv in cartierul Chueca si, desi se zice ca acesta este cartierul comunitatii gay din Madrid, pot sa spun ca am dat peste multe magazine elegante, restaurante cu terase cochete si foarte multe cladiri superbe.
Atocha este gara principala a orasului si a ramas in amintirea atat a turistilor, cat si spaniolilor prinefectele si impresiile lasate de atentatele teroriste care au avut loc in 11 martie 2004.
Gara adaposteste in interior o superba gradina cu plante tropicale si un mic bazin cu broscute testoase.
Muzeul Taurino va permite accesul gratuit in Muzeul Coridelor in care se poate urmari istoria luptelor cu tauri si admira frumoasele costume ale matadorilor, inclusiv tabloul reprezentand o scena de corida  realizat de Goya.
Daca doriti sa vedeti o corida reala, va trebui sa platiti. Daca e o zi cu soare si vreti sa faceti economie, bucurati-va sa ii vedeti pe toreadorii care stau la soare si povestesc fumand in fata portilor de la intrare.
In Paseo de la Castellana se afla Muzeo Arte Publico, un muzeu intr-un fel de pasaj dezafectat, organizat ca o galerie cu sculpturi in aer liber.  Aici sunt expuse lucrari apartinand lui Joan Miro si Eduardo Chillda.
In Piaza Chamberi se afla cea mai veche statie de metrou din oras, Anden O, care este pastrata asa cum a fost ea la inaugurarea din 1960, iar accesul este liber.
Caiax Forum Madrid, celebrul deja centru socio-cultural amenajat intr-o fosta centrala electrica, este gazda proiectiilor de film, conferinte, expozitii si spectacole musicale.
 
Merita verificat programul pentru ca accesul la multe dintre actiuni este liber. La fel ca si accesul in interiorul complexului care arata spectaculor. Merita vazuta inclusive gradina verticala exterioara, amplasata in dreapta cladirii, in spatele elefantului care face echilibristica.
Centro Cultural El Conde Duque, locul unde odinioara a fost sediul Garzii Regale, intr-un spatiu imens, sunt organizate concerte si expozitii tematice, prelegeri si seminarii la care accesul este liber.
Alte muzee cu acces gratuit sunt Muzeul National de Arheologie  si Muzeul Americii, dar nu va pot povesti despre ele deoarece nu le-am vizitat.
Trebuie sa stiti ca cel putin 3 zile pe an accesul turistilor este gratuit in muzeele din Madrid: 18 mai cand se aniverseaza “ziua internationala a muzeelor”, 12 octombrie cand se celebreaza "Hispanicity Day" si 6 decembrie de "Ziua Constitutiei".  Va rog sa nu omiteti sa vizitati o alta piata renumita, Plaza Cibeles.
 Manastirea El Escorial, in fapt un complex arhitectural de mare importanta istorica si culturala, ce se afla la o departare de cca 45 km de Madrid.Daca timpul va permite, ar fi bine sa mergeti 45 de km de Madrid si sa vizitati manastirea El Escorial, ridicata la poalele muntelui Abantos sin Sierra de Guadarrama de ca
Daca timpul va permite, ar fi bine sa mergeti 45 de km de Madrid si sa vizitati manastirea El Escorial, ridicata la poalele muntelui Abantos din Sierra de Guadarrama de catre Filip al II-lea.
Mie mi s-a parul ca seamana mai repede cu un palat, de vreme ce este si resedinta regala, iar aici sunt inmormantati o buna parte dintre regii Spaniei!
Zidurile sale protejeaza colectii de arta semnate de Velasquez, El Greco, Paolo Veronese s.a., fresce in care sunt imortalizate bataliile armatelor spaniole,  dar si o superba bibioteca insumand peste 40 de mii de volume si manuscrise, expuse intr-o sala imensa de 40m lungime si 10m inaltime. Imaginati-va numai! In gradinile palatului aveti sansa sa vedeti calugarii studiind.
 Nu parasiti capitala pana nu mergeti in Targul El Rastro, cea mai populara piata de vechituri in aer liber din Madrid. El este organizat de-a lungul Plaza de Cascorro si Ribera de Curtidores, intre Calle Embajadores, Plaza del Campillo del Mundo Nuevo si Ronda de Toledo.
Aici gasiti tot felul de obiecte, vechi si noi, antichitati, haine vintage, accesorii, carti si reviste, viniluri, haine orientale – ce mai, o nebunie de produse, expuse in peste 3500 de standuri! N-ai cum sa nu spargi portofelul, doar daca mergi cu ochii inchisi! El are loc in fiecare duminica intre 9.30 si 15.00. 
Ar mai merita spus ca reducerile in Spania incep din 15 iunie si se incheie la inceputul lunii septembrie. Cele mai mari reduceri de vara sunt in august, iar marfa cea mai buna in iunie.
Cele de iarna incep in 7 ianuarie si se finalizeaza la 1 martie. Aproape toate magazinele mici sunt inchise vara intre 14 si 17, dar nu si cele mari. Insa duminica NU se face shopping decat in prima duminica din luna si doar in mall-uri. Dar nu va fie teama! Cu banii inapoi acasa in mod sigur nu va veti intoarce!