Prin 1861, “Hanul Constantin” fusese demolat in mare
masura, astfel ca imprejurul lui se casca maidanul pana catre portile celorlalte doua
hanuri: “Sf Ioan cel Mare” si “Stavropoleos”. Circul “Walhal” isi ridicase
cosmelia din scanduri chiar in mijlocul platului si strangea o multime de musterii veniti
cu neveste si strengari sa vada spectacolele bizare cu pitici si femeia sarpe. Birtul “La pisica neagra” vindea
bere din plin pe langa alte tarii consumate de catre barbatii ostoiti prin preajma, iar cofetaria “Baltador” era mereu sub
asediul cucoanelor insotite de copii. Niste ani mai tarziu, prin anul 1878, dupa
ce si-a ridicat fabrica de spirt si bere Bragadiru pe Dealul Viilor, ca un
veritabil om de-afaceri, Dumitru Marinescu s-a pregatit de distributie. Si-a
cumparat care incapatoare, le-a umplut cu bere la butoaie si duse-au fost pe la
toate carciumile din oras, inclusiv la cele de pe strada Stavropoleos. Un an mai tarziu, voluntarul in armata romana, Ioan Cabasan, si-a cumparat o casa vai de mama ei chiar in dosul Hanului Zlatari, amplasat, dupa cum se stie, pe ulita Stavropoleos. Vazuse carele pline descarcandu-se in
fata birturilor si plecand goale inapoi catre fabrica. Intr-o zi, s-a scarpinat in barba si
s-a hotarat sa-si deschida o berarie pe care a botezat-o “Caru cu bere”, caci asta vroia sa faca. Acesta
si-a chemat doii veri de-acasa, din Ardeal, pe Ion si Gheorghe Mircea, sa-l
ajute sa tina beraria. Afacerea a mers bine, astfel ca Ion a trimis degraba
veste in sat chemandu-si fiii, pe Ignat si Victor sa dea o mana de-ajutor.
Ultimul a fost chemat Nicolae, singurul dintre frati ramas acasa in satul Cata de langa Medias din Fostul Imperiu Austro-Ungar. Doar atat se stie de Ioan Cabasan, numele
aparandu-i sporadic in unele reclame din presa vremii. Dupa vreo 7 ani, beraria
a fost cumparata de fratii Mircea, iar localul avea sa iasa din anonimat si sa
scrie istorie. Nicolae avea negotul in sange. El inchiriase mai multe
pravalii pe ulita Stavropoleos, strangand laolalta vreo 600mp unde a ridicat
beraria “Carul cu bere”.
Acesta l-a angajat in 1888 pe arhitectul austriac
Siegfrid Kofczinsky sa intocmeasca proiectul noului local, a daramat vechea cosmelie si s-a pus pe
construit o frumusete de cladire in stil neogotic, iar lucrarile au fost
terminate abia in 1924. Pana atunci au trans gologan cu gologan vanzand cum se putea, dar in locuri curate si cu respect fata de musterii.
In interiorul noii cladiri se regaseau mai multe stiluri, frumos armonizate intre ele.
Spatiul
central al halei se deschidea cu un imens iluminator, cladirea fiind dotata cu balcoane
si balustrade, si superb decorata cu ornamente suflate cu aur, fresce, mozaicuri,
picturi, lambriuri sculpate, vitralii si superba scara de lemn.
Cladirea
adapostea la subsol crama de vin, la parter bucataria, restaurantul si beraria,
iar la etaje se aflau locuintele angajatilor si apartamentele proprietarilor.
Deasupra
intrarii din strada, se afla orarul, redat in spiritul cel mai traditional cu
putinta, reprezentat fiind de felinar, cocos, pisica si dragon, semn ca localul
e deschis de cand cantau cocosii pana cand spiritele noptii umpleau ungherele.
Din
crama lui mos Ghita pivnicerul era adus vinul “Lacrima Cristi” in ulcioare, iar
berea se consuma la tap sau la halba direct trasa din butoaie. Lui i s-a
realizat mai tarziu o statuie tinand un felinar in mana, statuie strategic
asezata in capul scarii dinspre balcon. O reclama de-atunci spunea ca “se
serveste bere speciala din fabrica Bragadiru in tot timpul zilei si seara pana
dupa esirea de la spectacole”.
Fratii Mircea, ardeleni muncitori, i-au asigurat
faima prin servicii de calitate. Localul era curat, iar personalul, harnic si serviabil.
Aici se strangea intelectualitatea ardeleneasca impreuna cu George Cosbuc,
Octavian Goga, sau Barbu Stefanescu Delavrancea, iar Nicolae oferea mese
gratuite studentilor ardeleni eminenti.
Dar viata, daca iti da cu o mana, nu
uita sa iti ia cu amandoua. Ignat si Victor s-au desprins de afacere si au
incercat sa isi deschida fiecare cate un birt al lor. Primul a plecat Victor
care si-a deschis un birt la subsolul Cercului Militar, iar mai apoi inca unul
in Gara de Nord. Pe Ignat, Nicolae l-a
ajutat girand cu propria afacerea, iar, cand banca a vrut sa-i ia birtul,
acesta s-a aruncat de la etajul doi al casei si-a murit pe loc.
Asta se
petrecea in 1929, cand ziarul Universul consemna sinuciderea in articolul
intitulat “Moartea unui mare roman” Cine a preluat –o apoi nu se stie, dar “Carul cu bere” a fost in
vreme de razboi beraria ofiterilor germani, iar dupa ’48, sub ocupatia
ofiterilor Armatei Rosii. In aceasta perioada au fost acoperite frescele si
ornamentele cu vopsea rosie si var, iar crenwurstii cu hrean au fost inlocuiti
cu carnaciorii oltenesti. Toate aceste superbe detalii de interior aveau sa fie
scoase la lumina supa 1986, redandu-i eleganta de odinioara. De “Carul cu bere”
este legata celebra de ja reteta de mici pe care am publicat-o acum ceva vreme
pe blog.
Legenda zice ca mititeii ar fi fost inventia bucatarului sef care,
ramas intr-o seara fara mate de porc pentru carnati si cu bodega plina de musterii,
ar fi pus amestecul de carne tocata amestecata cu mirodenii sa sfaraie direct
pe gratar. Si cum sfaraiau ei asa beti de bucurie, mirosul ar fi cuprins
salonul, iar clientii au navalit sa guste strasnicele mogaldete de carne rumene
si ademenitoare. Fata de naravasii carnaciori, acestia erau mici, dar ce aroma
si ce gust! Si ce bine curgea la vale berea rece, proaspat trasa din butoi.
http://ploaiadecuvinte.blogspot.ro/2012/05/beraria-carul-cu-bere-si-reteta.html
Bibliografie:
Victoria Dragu Dimitriu- Poveşti ale Doamnelor din Bucureşti, Grupul Editorial Vremea, Bucureşti 2004- capitol Cu Anca Giurchescu, o istorie de familie la Carul cu Bere
http://metropotam.ro/Interviuri/2007/02/art0121568859-Nicolae-Mircea-de-la-Caru-cu-Bere-la-Bere-cu-Caru/
http://bucuresti.tourneo.ro/unde-mancam/2010/03/caru-cu-bere-de-la-munchen-la-bucuresti/
Leonid Buzoianu, Em Bădescu- Case vechi din Bucureşti
http://www.foaia.hu/arhiva/anul-2010/2010-20/12.pdf
www.carucubere.ro