Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 21 iulie 2016

Proorocul Ilie Tesviteanul

In secolul 9 i.H., regatul lui Israel era condus de catre imparatul Omri. Poporul traia in bunastare, iar imparatul isi apara supusii de catre popoarele ostile din jur. Insa faptele sale nu erau intotdeauna laudabile, multe dintre ele incalcand preceptele bisericesti. El a fost urmat la tron de catre fiul lui, Ahab, care s-a casatorit cu principesa Izabela, fiica regelui Sidonului care se inchina lui Baal, zeul vanturilor, norilor si ploilor, aducator de fertilitate in zonele aride. Cei doi i-au ridicat altare si au pornit cruciada impotriva profetilor lui Dumnezeu.
Zeul Baal este infatisat purtand pe cap un coif cu coarne, intr-o mana un snop de fulgere, in vreme ce in cealalta tinea o maciuca. In cinstea lui au fost jertfiti copii, iar in templele sale s-au practicat orgiile sexuale. Cultul zeului Baal era interzis poporului israelian care nu privea cu ochi buni sacrificarea copiilor si desfraul. In Noul Testament, Baal este numit Belzebut, adica Satan.


In perioada domniei lui Ahab, Israelul suferea de 3 ani si jumatate din pricina unei mari secete, iar norodul saracise din lipsa rodului pamantului. In aceasta perioada, la Tesva, au aparut primele mentiuni ale Proorocului Ilie Tesviteanul.

Numele lui insemna in ebraica veche “ravna pentru Dumnezeu”. El apare in cele 3 mari religii moneteiste ale lumii: crestinism, iudaism si islamism. Acesta traia in pustietate, in apropierea paraului Cherit, ocolind asezarile omenesti. Se zice ca ar fi trait in saracie si curatenie sufleteasca si a avut puterea sa inchida si sa deschida portile ceresti. El a fost conducatorul “razboului religios” pornit intre falsii predicatori de la curtea regala si profetii secondati de ucenicii lui Dumnezeu. Ilie s-a dus inaintea lui Ahab spunandu-i ca, idolatrizandu-si idolii, va atrage furia Creatorului care ca pedepsi poporul cu seceta mare: “In acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie!”, iar regele impreuna cu sotia lui vor muri de moarte infricosatoare.  Regele il considera pe Ilie “aducator de nenorociri peste Israel” pentru ca el prevestise seceta si foametea cu care se confrunta poporul. Ahab l-a amenintat pe Ilie cu moartea, obligandu-l pe prooroc sa stea ascuns toata aceasta perioada.  Dupa ce au trecut cei 3 ani si jumatate, Ilie l-a provocat pe rege sa-si cheme “proorocii rusinii” pe muntele Carmel ca sa faca doveda puterilor cu care ii inzestrase Baal, cerandu-le sa arunce foc asupra rugului pregatit pentru un nou sacrificiu. Dar , cand incercarile lor au esuat, Ilie a udat lemnele si copiii pregatiti de jertfa cu apa si l-a rugat pe Dumnezeu sa aprinda focul. Cand valvataile s-au ridicat la cer fara sa atinga carnea omeneasca, Ilie i-a prins pe preotii lui Baal si i-a injunghiat, aruncandu-i in apele paraului Chison. Moartea lor avea sa intareasca ideea ca exista un singur Dumnezeu. Poporul a privit cu mirare minunea si a primit smerit invataturile sale. Dumnezeu a pus deindata capat secetei lasand pamantul sa rodeasca: “Peste cateva clipe, cerul s-a innegrit de nori, a inceput vantulsi a venit o ploaie mare. Ahab s-a suit in car si a plecat la Izreel”.  Temandu-se de furia reginei Izabela, Ilie a fugit si el la Beer-Seba, iar dupa 40 de zile a ajuns pe muntele Horeb unde a cerut divinitatii sa i se arate, dar, in locul lui Dumnezeu, a venit un inger care i-a promis ca a doua zi il va intalni pe stapanul cerurilor. Ilie  a innoptat intr-o pestera si a asteptat nerabdator ivirea zorilor si aparitia lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu si-au trimis solii: pamantul s-a cutremurat din toti bojocii, apoi o furtuna a maturat colbul si l-a ridicat in slava, focul mare a parjolit pamantul si-a inrosit zarea, iar cand briza a infiorat aerul, Dumnezeu i s-a aratat lui Ilie. In Biblie, proorocul Ilie este numit “omul lui Dumnezeu” si trebuie spus ca el n-a cunoscut moartea, cica Divinitatea l-a ridicat la ceruri intr-un vartej de vant, stand intr-un car de foc tras de 3 cai albi inaripati. Sfantul Ilie invartea napraznic un bici de foc. 


El este sarbatorit in data de 20 iulie de catre toti crestinii. Misiunea sa pe pamant a fost de a face cunoscut lumii cuvantul lui Dumnezeu si de a pregati venirea lui Hristos. Ziua de 20 iulie marcheaza mijlocul verii pastorale, moment in care ciobanii separa oile de berbeci si se intorc la casele lor. Desi considerat ocrotitorul recoltelor, el pedepseste cu furtuni, ploi, trasnete, fulgere, vant puternic si caderi de grindina necredinta oamenilor, motiv pentru care aceasta zi este denumita in popor “ploile Sfantului Ilie”. Dupa cum ati vazut, ieri n-a ploua, semn ca romanii au fost cuminti. Oare la turci a plouat?

Bibliografie : https://www.pemptousia.ro/2014/07/ilie-profetul-anti-sistem/

luni, 18 iulie 2016

Miu Miu Eau de Perfume

In timpul Regatului Egiptean, in jurul anului 65 I.H.,  cand zeii inca mai umblau printre muritori si le vorbeau, Bastet, zeita-felina, ocrotitoare a lunii, a pisicilor si a fecunditatii, a transformat femeile in razboinice. Sora Zeului Ra a fost numita “Ochiul lui Ra” deoarece a luptat impotriva dusmanilor Egiptului.
Sursele mitologice spun ca zeita a mers in fata Marelui Ra si-a cerut permisiunea sa invete femeile arta razboiului, astfel incat acestea sa poata lupta alaturi de sotii lor. Dar acesta s-a incruntat si-a refuzat-o spunand ca rolul lor este sa serveasca barbatul si sa ii aduca pe lume copii, sporindu-i astfel puterea si neamul. Zeita s-a intristat, dar raspunsul lui avea sa o inversuneze si mai tare si sa puna la cale un plan. Intoarsa in templul din Bubastis, Bastet si-a chemat felinele Mau din toate cotloanele orasului care s-au strans in fata usilor impunatoare ale templului. In vreme ce acestea mieunau tanguitor afara, zeita se plimba furioasa inauntru, aruncand cu bile de foc in peretii de piatra pe care fusesera pictate pisici din rasa Mau despre care profetia zicea ca urmau sa fie transformate in femei razboinice cand luna avea sa se inroseasca pe bolta stelara. Marea Preoteasa o privea cu tristete pe Bastet care se transforma incet din femeia frumoasa cu cap de felina in Sekmeth, o pisica uriasa plina de furie gata sa sara la oricine. Vreme de patru ani, Bastet, sub atenta supraveghere a lui Sekmeth, a primit fecioarele trimise sa devina preotese  si le-a invatat arta razboiului, dand nastere unei societati secrete de luptatoare neinfricate. Legenda zice ca profetia s-ar fi implinit la nasterea Cleopatrei, regina care a condus armate de femei care au luptat alaturi de barbatii lor pentru gloria Egiptului.


La secole distanta, Miuccia Prada, fondatoarea caselor Miu Miu si Prada, si-a dorit un parfum cu note contradictorii, greu de inclus intr-o categorie, care sa evoce deopotriva spiritul feminin clasic si modern. Ea a lansat aceasta provocare parfumierei de origine germana, Daniela Andrier. 


Sa fi fost aceasta legenda sursa ei de inspiratie pentru "Miu Miu Eau de Perfume"?


Acest parfum floral complex a fost construit in jurul crinului din vale, imbratisat de notele de iasomie verde, trandafir, ulei de patchouli si plante verzi  care se deschide cu note proaspete si usor piperate.



Parfumul a fost lansat intr-un recipient de sticla de culoare turcoaz cu dop rosu rubiniu in vara anului trecut si a fost sugestiv promovat de catre actrita Stancy Martin, atent fotografiata de catre renumitul fotograf Steven Meisel. 


Linia melodica a spotului de promovare apartine cantaretei Lesley Gore,  cu al ei "You Don't Know Me", lansat in anul 1964.

"Miu Miu" este dedicat femeilor cu o personalitate puternica, creative, curioase, independente, nonconformiste, care incalca cu eleganta toate regulile. Parfumul se gaseste in reteaua magazinelor Sephora si merita incercat. Se zice ca s-ar potrivi perfect femeilor din zodia gemeni, gazde perfecte pentru spiritul dual al zeitei Bastet /Sekmeth.


duminică, 17 iulie 2016

Reök Palota in Szeged

La nici 50 de km de granita cu Romania de la Cenad se afla Szeged, unul dintre cele mai frumoase orase ale Ungariei, care gazduieste superbe cladiri, marturii vii ale Art Nouveau-lui ungar. 


La intersectia bulevardului Lajos Tisza cu strada Kolcsey se afla o superba cladire in stil Secession, Palatul Reok, construit dupa proiectul arhitectului Magyar Ede.  

Numele sau de nastere a fost Ede Oszadszki si avea doar 3 ani atunci cand intreaga familie si-a schimbat numele in Magyar. El a devenit arhitect in urma absolvirii Scolii Superioare de Stat din Budapesta in anul 1901 si si-a completat studiile in facultatile din Franta si Belgia. Dupa ce s-a intors in tara natala, s-a stabilit la Szeged unde a proiectat numeroase cladiri. Stapanea toate tipurile de zidarie si canalizare si avea idei originale care il propulsau in topul specialistilor de design interior. Din pacate, la numai 35 de ani, arhitectul avea sa se sinucida prin impuscare din pricina unor dezamagiri din dragoste si a fost inmormantat in cimitirul Dugonics, iar mormantul reprezinta un loc de pelerinaj turistic al orasului.



Cladirea, ridicata in anul 1907 la cererea familiei Reok, este considerata una dintre cele mai frumoase constructii din Europa si reprezinta un exemplu graitor al “ Jugendstil-ului maghiar”.  Ivan Reok, proprietarul de fapt si de drept al acestui edificiu, a fost nepotul pictorului Munkacsy Mihaly, cel mai cunoscut artist din Ungaria. A absolvit facultatea la Zurich, fiind inginer hidrolog. Acest barbat cu o cariera respectata i-a comandat lui Magyar Ede un palat in care sa locuiasca impreuna cu sotia, fiii si ficele lui. Tanarul arhitect in varsta de doar 29 de ani era numit de catre reprezentantii breslei din care facea parte “ Gaudi al Ungariei”.  A fost extrem de talentat, creativ si hotarat, aratandu-si masura valorii sale intr-o cariera masurata pe parcursul a doar 8 ani de cariera. Acesta a avut curajul sa vina cu o noua abordare in fata conservatorismului maghiar, aducand in prim plan ideile inovatoare ale Art Nouveau-lui european in care a imbinat mai multe genuri artistice. Facea parte dintr-o generatie noua care si-a dorit o altfel de abordare, conforma cu noile tendinte europene. Fusese martorul acestor noi schimbari in Franta si Belgia si isi dorea sa isi gaseasca forma de exprimare potrivita plecand de la radacinile sale stramosesti. Planurile casei Reok au fost aprobate de catre comisia de urbanism a orasului in anul 1906, iar pana in 1907, el a lucrat impreuna cu mai multi artisti maghiari la realizarea acestei bijuterii. La parter a fost proiectata o zona deschisa, in vreme ce ambele etaje reflectau nevoile locative ale familiei Reok, fiind formate dintr-un apartament cu 2 camere pentru fete si cate o garsoniera pentru baieti pe fiecare palier. 




Cladirea a fost realizata pe colt, in forme rotunde, clare si cuminti, accentul fiind pus pe balcoanele deschise si atent ornamentate cu o salba de crini. Fatada este atent articulata si echilibrata, atentia privitorului focusandu-se involuntar asupra intrarii principale datorita bogatiei de forme si stilului original. 




Elementele florale in nuante de lila si verde se regasesc atat in motivele decorative folosite pe stalpi, pilastri si frontoane ondulate, cat si in elementele realizate din fier forjat folosite la balcoane, ferestre.





In fata cladirii a fost ridicata o fantana in acelasi stil.


 Etajele sunt unite printr-o frumoasa scara de interior facuta de catre un alt maestru in Art Nouveaul maghiar, Pal Fekete, care a realizat aceasta bijuterie dupa desenele lui Maghyar Ede. 






Cladirea a fost inaugurata in data de 2 septembrie 1911 fiind catalogata  drept “o capodopera a arhitectilor din Szeged”. Astazi, palatul a fost transformat intr-un centru cultural, aici functionand Centrul Regional de Arta. 


In coltul opus, functioneaza o cofetarie. 







Tot el a proiectat Teatrul Csiky Gergely, 



Casa Goldschmidt, Casa Schaffer,




Palatul Mayer, Palatul Reformat, Palatul Simos si Palatul Wober. Cand treceti prin Szeged, merita sa va opriti sa vizitati aceasta cladire.