Uneori e tare greu sa fii un visator incurabil. Mie mi
se-ntampla mai cu seama in sezonul rece, cand frigul ma tine in casa. Al meu zice ca, intr-o alta viata,
cu siguranta am fost urs: iarna hibernam cu tupeu, iar vara o rupeam cu elan pe
poteci neumblate in cautare de minuni. Ce sa zic? Sunt rea la frig. Dar dorul
de a umbla lele ma macina mai tare acum decat in orice alt sezon. Cred ca v-am
mai spus ca mie imi place de mor Germania pe care am descoperit-o in urma cu
vreo cativa ani. Orasele sale medievale sunt adevarate bijuterii si sunt atat
de multe, incat este aproape imposibil sa le vezi pe toate. Seara trecuta am
realizat ca am ramas fara tona de poze facute pe Romantic Road. O pana de
curent mi-a ars primavara trecuta hard-ul si toate amintirile mele s-au
spulberat in neantul virtual. Al meu mi-a zis: ai facut-o intentionat, ca sa
mai mergi inca o data. Ar fi cam greu, caci anumite emotii si stari n-ai cum sa
le traiesti la indigou, prin repetari succesive, dar de atunci ma gandesc parca
mai cu foc la tara asta minunata.
Daca ar fi sa plec acum,
m-as duce la Bamberg, orasul din centrul Bavariei, construit pe cele 7 coline,
strabatut de raul Regnitz in apropierea confluentei cu raul Main. Regnitz imparte localitatea in doua: orasul eclesiastic al printului episcop si cel al
cetatenilor de rand.
Barbatii il cunosc drept orasul celor 9 fabrici de bere care produc peste 50 de sortimente, cea mai renumita fiind berea neagra afumata. In mod cert fiecare si-ar dori o incursiune la Muzeul Berii.
Femeile, romantice din fire, apreciaza mixul de arhitectura gotica,
renascentista si baroca, strazile inguste si pietruite, podetele din lemn si
piatra, casele cochete rasarite parca din ape si ar cerceta minutios Drumul
Castelelor. Orasul vechi este situat pe insula dintre apele raului si denumit de
localnici “mica Venetie bavareza”.
Daca ar fi sa il privesti
de pe cea mai inalta colina, ti-ar intra in ochi turnurile semete ale Domului Domul situat in centrul episcopiei orasului, construit in mijlocul
altor patru biserici care formeaza impreuna o cruce elena. Catedrala Imperiala a Sfintilor
Petru si Gheorghe se afla in centrul spiritual al orasului si a fost unul dintre legatele Imparatului Heinrich al II-lea. Constructia ei a inceput in anul 1002 la comanda Episcopului Eberhard I dupa indicatiile Imparatesei Kunigunde si finalizata dupa 10 ani.
Aici au fost inmormantati cuplul imperial, Kunigunde si Heinrich al II-lea, si Papa Clemens al II-lea.
Cocotat pe cea mai inalta colina se afla Castelul Altenburg, dezvaluind cea mai frumoasa priveliste a orasului. In sec 14 si 15 castelul a servit drept resedinta episcopilor de Bamberg si a fost distrus aproape complet in 1553 de catre Margrave Alfred von Brandenburg in cel de-al doilea razboi care-i poarta numele. Inca se poate vedea cosul de fier care era folosit pentru a trimite semnale fumigene satelor din imprejurimi de pana la 20 de km distanta.
Castelul a fost reconstruit de catre E.T.A Hoffmann in anul 1812. Castelul gazduieste o superba colectie de mobilier vechi.
Acesta a plantat aici aproximativ 4500 de trandafiri. Printre florile parfumate au fost amplasate statui apartinand sculptorului Ferdinand Tietz.
Sus pe una dintre cele 7 coline, cu vedere spre oras, se afla Michaelskirche, lacas de cult in stil romantic, care a fost fondat de catre primul episcop de Bamberg, Eberhard.
In timpul episcopului Otto de Bamberg, in sec 12, abatia a atins apogeul dezvoltarii sale, dar a traversat inclusiv vremuri grele in timpul razboaielor din anul 1525.
Biserica a apartinut unei manastiri benedictine pana cand a fost secularizata in anul 1803, cand episcopii au pierdut puterea politica, iar manastirea a fost cedata administratiei orasului. Astazi, in vechile locuinte ale calugarilor, functioneaza un azil de batrani. Drumul pana sus este vechi si pietruit, cadrat de case la fel de vechi si pitoresti. Dincolo de biserica se desfasoara roata campurile si padurile. O data ce ati plecat pe Drumul Castelelor, alte minuni incep sa se astearna in cale.
Primul este Castelul Neue Residenz care adaposteste pretioase piese de mobilier care dateaza din sec 17-18 si reprezinta reflectarea impresionanta a vietii Printilor-episcopi de Bamberg. Tot aici se afla o colectie de pictura veche si alta de covoare din sec 17 si 18.
Cele 40 de camere sunt decorate cu tavane cu stucaturi, cele mai apreciate fiind Sala Imperiala pictata de Melchior Steidl si apartamentele episcopale.
Alte Hofhaltung sau Curtea Veche se afla intre Dom si Castelul Neue Residenz, numarandu-se printre cele mai impresionante si frumoase creatii ale Renasterii germane.
Aici a fost odinioara Palatul Imparatului Heinrich al II-lea, ridicat pe ruinele fostului castru Babenberg.
Construit ca Palat Episcopal in 1576, adaposteste acum Muzeul de Istorie al orasului, in salile sale putand fi admirate colectii de arta aplicata si decorativa.
Nu trebuie ratata “Beautiful Gateway”, o capodopera a sculptorului Pankras Wagner datand din anul 1573.
Acesta a realizat basoreliefuri ale Maicii Domnului, flancata de cuplul imperial Kunigunde si Heinrich al II-lea, Sf. Petru, Sf. Gheorghe, cei doi episcopi Kilian si Otto cel Sfant, cat si cele doua personificari ale raurilor Main si Regnitz.
In imediata apropiere se afla Muzeul de Istorie si Capela Sf. Katherine unde sunt oficiate casatoriile religioase.
Cea mai populara zona este orasul vechi, construit pe insula scaldata de apele raului Regnitz. Aici este sufletul orasului si zona turistica de interes major.
Stradutele inguste si pietruite, strajuite de magazine cochete sunt luate cu asalt de catre turistii veniti din toata lumea.
Cladirile vechi adapostesc nebanuite tentatii si nepretuite comori. Barcile aluneca pe canale, vaporasele turistice isi ademenesc musafirii.
Cele mai vizitate obiective sunt Old Town Hall, amplasat in mijlocul raului Regnitz, traversat de-o parte si de alta de podurile de piatra, si cladirile fostilor pescari care alcatuiesc “mica Venetie”.
Old Town Hall sau Primaria a fost ridicata de catre burghezii din Bamberg special ca sa evite plata taxelor episcopale.
Legenda spune ca Episcopul de Bamberg nu a vrut sa aloce un teren pentru construirea Primariei, fapt care i-a obligat pe cetateni sa ridice aceasta insula artificiala. Cladirea a fost proiectata de catre Johann Jakob Michael Kuchel in anul 1744 in stilurile baroc si rococo.
Primaria marcheaza de fapt hotarul dintre orasul episcopal si cel al burgheziei de odinioara. In interior sunt expuse colectii de portelan de Meissen, faianta de Strassbourg, piese rare Haguenau si colectia Ludwig. De neratat este Sala Rococo.
Cea mai frumoasa cladire din orasul vechi este Casa Bottinger, construita la cererea lui Johann Ignaz Tobiaz Bottinger care si-a dorit un asezamant care sa intreaca in frumusete tot ceea ce se construise pana atunci. Proiectantul este necunoscut, dar cladirea este atat de renumita incat nu poate fi ignorata de nici un turist. Ceea ce este uimitor este faptul ca insusi episcopul din acea perioada a pus gratuit la dispozitia constructorilor toate materialele necesare deoarece dorea sa sporeasca prestigiul capitalei regale prin edificii cat mai surprinzatoare. Bottinger a avut 12 copii, iar casa, comandata la varsta de 21 de ani, s-a dovedit a nu fi tocmai una perfecta pentru o familie atat de numeroasa.
Seehof detine o superba gradina realizata in stil rococo, cu cascade, fantani si statui realizate din gresie care apartin lui Ferdinand Tietz. Daca va incumetati sa mergeti pe jos si sa explorati acest loc veti avea surpriza sa descoperiti detaliile care fac diferenta intre aceste superbe burg-uri germane.Stiu ca nu e frumos sa mergeti pe jos in vreme ce sa uitati dupa cai verzi pe pereti, dar numai asa puteti vedea acele detalii care va vor surprinde prin frumusetea lor.
Acum, ce sa zic, mi-o fie mie dor de duca, dar parca tot vara e cel mai bine de mers in vacanta. Daca inca nu v-ati facut planuri de sarbatori, iata o idee. Ar fi bine sa includeti aceasta destinatie in vacanta tematica Romantische Strasse, daca e sa o amanati pana la vara. Voi ce ziceti? Iata si cateva harti in caz ca aveti nevoie: una a Bavariei,
alta a orasului Bamberg cu ale sale obiective turistice.
Daca ajungeti pe-acolo, faceti-mi si mie un potop de bine: puneti-mi si mie poze, sa mor de ciuda. Nu de alta, dar noi anul asta spunem pass vacantelor. Ne pregatim de nunta si repetam rolul de socrii mici. Cheltuiala mare, remuneratie dupa posibilitati. :)))
Pozele nu imi apartin. Ele sunt luate de pe net.