Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 19 decembrie 2014

"You may look, but don't touch!"(Sissi si Franz Joseph)

Una dintre cele mai fascinante femei ale lumii s-a nascut intr-o seara de 24 decembrie in anul 1837, in Palatul Possenhofen. Numele ei era Elisabeth Amalia Eugenia de Wittelsbach, din parintii Maximilian Joseph de Bavaria si Maria Ludovica de Bavaria, fiica Regelui Maximilian I al Bavariei. Printesa avea sa devina Imparateasa Austriei, regina a Ungariei si a Bohemiei prin mariajul cu Imparatul Franz Joseph al Austriei. 
In anul in care s-a maritat, Sissi avea doar 16 ani si habar n-avea de eticheta Curtii Imperiale pentru ca inca ii mai placea sa se joace cu prietenii de aceeasi varsta cu ea. Era frumoasa, avea parul lung si se imbraca in rochii foarte elegante. In casa parintilor exersase o stare de bine si fusese fericita. La curte, desi indragostita peste urechi, invatase sa se strecoare printre reguli exersand singuratatea in diferite forme. Era fascinata de mare, iubea circul, sportul, calaria si natura, practicand libertatea in toate formele ei. Dispretuia eticheta si orice forma de ingradire a spiritului ei boem.
Marea majoritate  stiu povestea de dragoste dintre ea si Imparatul Franz Joseph al Austriei si mai putin despre celelalte personaje masculine care i-au marcat existenta.
De fapt, prima ei iubire a fost Regele Bavariei, Ludwig II, poreclit Regele Lebada sau Regele Nebun. Cei doi erau veri, dar in primul rand suflete pereche. In tinerete, Ludwig fusese un tanar extrem de frumos, inalt, serios, melancolic si bolnavicios, cu o alura usor romantica. Era indragostit de tot ceea ce insemna arta. Ludwig a fost logodit cu sora mai mare a Elisabethei, Sophie, dar intr-un final a rupt intelegerea spre marea dezamagire a ambelor familii. Istoria consemneaza ca acesta se simtea mai degraba atras de tinerii din anturajul lui decat de superbele domnite. El l-a sustinut pe compozitorul Richard Wagner, subventionandu-i acestuia stilul de viata extravagant. Desi Sissi era mai mare cu 8 ani, cei doi aveau multiple pasiuni comune: teatrul, arhitectura, poezia, pictura si muzica. Dupa ascensiunea acestuia pe tron, relatia dintre cei doi veri s-a intensificat si mai tare.  Cei doi mergeau deseori in plimbari in jurul lacului Starnberg si pe cararile muntilor din imprejurimi. 
Amandoi scriau poezii, fiecare folosind cate un pseudonim: Ludwig isi spunea “eagle” (vulturul), iar Elisabeta – “seagull” (pescarusul).  Regele bavarez si-a risipit toata averea construind castele incredibil de frumoase: Neuschwanstein, Linderhof si Herrenchiemsee, aducand economia Bavariei in prag de colaps. In gradinile castelelor sale, printre tufele de trandafiri, defilau in pas tantos fazani si pauni exotici, iar pe lacuri pluteau delicate lebede albe si negre. Cei doi obisnuiau sa se intalneasca la Roseninsel, adica pe Insula Trandafirilor, situata in largul lacului Starnberg. Dupa ani buni de domnie,  guvernul bavarez l-a declarat pe Ludwig nebun si l-au exilat in castelul Berg, amplasat pe malul lacului Starnberg. Desi un inotator priceput, acesta a fost gasit inecat impreuna cu medicul lui curant, motiv pentru care multi istorici sustin varianta unui asasinat. In momentul mortii lui, Sissi se afla la Possenhofen, in Hotelul Strauch, amplasat pe malul aceluiasi lac. Moartea varului ei a fost una dintre dramele care i-au marcat existenta. Dupa moartea lui, Elisabeth a fost bantuita de imaginea mortii tragice a lui Ludwig.
Al doilea barbat din viata ei a fost Imparatul Franz Joseph al Austriei, primul copil din familia arhiducelui Karl Ludwig si al arhiducesei Sophie. Acesta era un barbat carismatic si unul dintre cele mai ravniti printi ai  Europei. Era inalt, cu o constitutie atletica, pasionat de armata, calarie si un talentat dansator. La 18 ani, Franz Joseph a fost incoronat si se astepta de la el sa afirme suprematia monarhiei habsburgice in lumea germana, impunand puterea absoluta a Vienei in intreg Imperiul. Franz Joseph n-a fost un vizionar, dar si-a facut intotdeauna datoria fata de Imperiu si supusii lui. Cand a intalnit-o pe Sissi, el a fost cucerit de frumusetea ei, de latura ei boema, de parul lung si matasos, de fragilitatea ei. Era pasionata de filozofie, poezie si de calarie. Desi pe cei doi i-a legat o frumoasa poveste de dragoste, se pare ca tineretea lor, in loc sa ii apropie, i-a indepartat unul de celalalt. 
Ea reticenta la orice forma de constrangere, el – un barbat docil care isi venera si asculta mama. Fecare a incercat sa isi gaseasca intr-un final fericirea departe de celalalt chiar si atunci cand era vorba de viata conjugala. Franz Joseph a iubit-o pe Sissi in cel mai simplu mod, sincer si profund, in ciuda faptului ca Sissi avea o personalitate dificila. Tocmai diferentele dintre personalitatile lor i-a atras in mrejele iubirii si tot ele au dus la separarea completa a celor doi soti care abia daca se intalneau de doua ori pe an. In restul timpului, Sissi calatorea prin statiunile balneare ale Europei sau pe la castelele sale din Irlanda, Godolo sau Corfu. Cei doi au avut impreuna 3 copii: Gisela, Marie Valerie si Rudolph. Imparateasa Elisabeta a jucat un rol decisiv in politica imperiului, fiind cea care a apropiat Ungaria de Austria. Ea a invatat limba maghiara si a sustinut Ungaria prin toate actiunile ei. 
Aici l-a cunoscut pe Contele Gulyas Andrassy pentru care a nutrit frumoase sentimente. Gurile rele spun ca Marie Valerie, fiica cea mica a imparatesei, ar fi fost copilul contelui. Andrassy era un barbat sarmant, elegant si rebel, care luase parte la Revolutia Maghiara de la 1848 impotriva Imparatului Franz Joseph. Dupa inabusirea revolutiei, el a fugit la Paris, devenind o figura populara in saloanele din inalta societate. Aici s-a casatorit cu o frumoasa si bogata aristocrata cu care s-a intors apoi in Budapesta. Dupa reintoarcerea acestuia in Ungaria, el a incercat sa intre in gratiile lui Franz Joseph care nu vazuse cu ochi buni revenirea acestuia in tara. 
Sissi insa a fost de alta parere si l-a sprijinit pe tanarul conte in actiunile lui de reformare a Imperiului Habsburgic militand pentru dubla monarhie austro-ungara. Ba mai mult, Sissi a reusit sa-l convinga pe Imparat sa sustina reformele prin care, in 1867, Imperiul se diviza in doua monarhii autonome, cuplul imperial devenind astfel si regi ai Ungariei si Bohemiei.
Sissi era o amazoana, ii placea sa calareasca ori de cate ori avea ocazia si participa la toate competitiile sportive. 
Tocmai aceasta pasiune avea sa o apropie de un al patrulea personaj, de ofiterul de cavalerie, George Bay Middleton, singurul care avea sa o intreaca in calarie. Acesta era un scotian oarecum temperamental si nesabuit care fusese desemnat sa fie ghidul frumoasei imparatese pe parcursul partidelor de vanatoare la care fusese invitata in timpul sejurului ei in Marea Britanie. Era mai tanar cu 10 ani decat ea si logodit pana peste cap cu Ioiala Charlote, o tanara loiala, dar si extrem de bogata! Un personaj care iubea riscul mai mult decat propria-i viata, Bay s-a indragostit de femeia pe care, orice ar fi facut, nu ar fi putut-o avea. Si pentru care a fost gata sa renunte la un mariaj mai mult decat promitator pentru cariera lui. Cei doi au dezvoltat o atractie atat de puternica incat nu a scapat vigilentei celor din anturajul lor. Admiratia ei pentru Middleton era atat de evidenta incat Franz Joseph s-a simtit stanjenit atunci cand l-a invitat pe Boy la o partida de vanatoare in stil englezesc, organizata pe domeniile Palatului Giz din Ungaria. 
Datorita lui, Sissi a iubit toate partidele de vanatoare, dar, dupa despartirea lor, interesul ei s-a diminuat drastic. Dupa o perioada de timp, acesta s-a casatorit si a murit rupandu-si gatul in timpul unei curse cu obstacole. 
In timpul unui bal mascat vienez, Sissi avea sa il cunoasca pe Fritz Pacher von Theinburg, eroul unui alt episod romantic din viata ei. Deja avea 34 de ani si inca era o femeie extrem de frumoasa. Sissi purta un domino galben si masca atunci cand una dintre doamnele ei de onoare, Ida Ferenczy, a prezentat-o tanarului domn cu care si-a petrecut seara in delicioase conversatii. Ani de zile cei doi au schimbat scrisori prin intermediul rudelor si prietenilor apropiati, dar nimeni nu stia continutul acestora. Cei doi schimbau pareri  despre  intalnirile lor ferite de curiozitatea lumii, chiar daca Fritz era acum un adult cu inceput de calvitie si avea nevasta si copii acasa. 
Pana la urma, viata avea sa-i linisteasca pe-amandoi, el adoptand rolul de cap respectabil de familie, ea calatorind prin lume in cautarea unei linisti interioare vremelnice si nesatisfacatoare. Uneori, frumusetea, inteligenta si bogatia nu garanteaza fericirea, fie ea si vremelnica. Dar suntem in ajun de Craciun. Sa ne bucuram si sa invatam sa construim starea de bine. Fiti fericiti.



http://www.tuttobaviera.it/ludwig-sissi.html