Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 11 iulie 2012

castelele de pe Valea Loarei - partea a II-a

Cand strabati drumurile Frantei rurale pe Valea Loarei, este imposibil sa parcurgi cu masina o distanta mai mare de 10 km fara sa vezi un castel sau un indicator care sa te orienteze catre unul. Imagini similare ca cea de sus sunt atat de dese, incat francezii nici nu le mai baga in seama. Motiv pentru care nu ar trebui sa fiti mirati de faptul ca, dezorientati, veti intreba vreun localnic unde este castelul cutare sa va raspunda ca nu stie. Sunt prea multe si sunt comasate pe o arie destul de restransa. Franta nu se sfieste sa isi etaleze maretia istoriei cu mandrie. Dar trebuie sa stiti ca nu veti regasi ostentatia de la noi in arhitectura actuala. Franta isi asuma bogatia altfel: prin preocupari, prin mod de trai, prin civilizatie.
2. Castelul Chaumont-sur-Loire nu ar trebui vizitat in graba, fiind amplasat pe un domeniu intins, cu gradini superbe, cu multe anexe care merita vazute. Este un loc special in care Valea Loarei isi dezvaluie frumusetea intr-un mod spectaculos. Castelul a fost ridicat de catre Eudes I, conte de Blois, care apoi a fost preluat de catre regele normand Gelduin, care a consolidat constructia, transformand-o in fortareata.  


Acest castel este unul dintre acelea care merita sa fie descoperit etapa cu etapa. De la intrarea sa medievala pe podul care odinioara se ridica in zori si se cobora in apusul serii, pana la toaletele ultramoderne in care veti fi socati de curatenia impecabila caracteristica hotelurilor de cinci stele.
Acesta este Castelul in care Caterina de Medici si-a exilat rivala (Diane de Poitieres), pe amanta sotului ei, regele Henri II, obligand-o sa paraseasca frumosul castel Chenonceau.
Castelul este inconjurat de gradini realizate, in stil englezesc. In parc pot fi admirati cedrii vechi de sute de ani. Portile de la intrare sunt decorate cu armele Frantei si initialele lui Louis XII si Anne de Bretagne. In curtea interioara, marturie a vechimii sale, troneaza o frumoasa fantana.
In anexele castelului poate fi descoperita istoria harnasamentelor frantuzesti. Puteti admira tipuri de calesti, hamirile, seile si bicele folosite odinioara, locurile in care erau crescuti si intretinuti caii de rasa nobila. Multe dintre aceste spatii sunt decorate acum intr-un mod absolut original, fiind transformate in spatii destinate promovarii artistilor plastici moderni.
In 1903, printesa de Broglie, una dintre multii proprietari ai domeniului de-a lungul timpului, a solicitat arhitectului Marcel Boille sa ii construiasca o ferma.

Ridicarea acesteia a durat peste 10 ani si nu a fost terminata nici in prezent.  Asta, probabil, datorita aspiratiei spre desavarsit a francezilor. Pentru ca, pana si gradina de zarzavat arat intr-un mod absolut spectaculos. Tot pe acest domeniu se afla o gradina in care sunt crescute plante exotice.
3. Castelul Chenonceau , considerat cel mai romantic castel din Franta, a fost construit de Thomas Bohler si sotia sa Katherine Briconnet pe vechiul loc in care se aflau cetatea si moara fortificata care au apartinut familiei de Marci, de la care au pastrat doar donjon-ul. 


Din categoria castelelor romantice, cred ca acest castel este cel mai frumos. Trebuie sa fiu sincera, nu sunt foarte sigura de acest lucru. Este foarte greu sa faci o ierarhie a frumusetii in tara in care frumusetea atinge absolutul.
Langa turn, se afla inca fantana ornamentata cu o himera si un vultur, emblema familiei de Marci.

Odata fiind folosite ca si santuri de aparare, acum barcile isi asteapta vizitatorii sa exploreze apele linistite ce inconjoara castelul pe o latura a sa. Castelul a fost construit  pe pilonii de piatra ai vechii morifortificate. La intrare se afla poarta monumentala, din lemn sculptat.
Deoarece in celelalte castele am prezentate interioarele somptuoase, aici am sa prezint bucataria excelent mobilata si dotata.
Bucatariile sunt formate din oficiu, sufrageria in care lua masa personalul, macelaria si camara. Bucataria era dotata cu echipament modern. Impresionanta este camera Dianei de Poitiers, favorita regelui Henri II, careia acesta ii daruise castelul Chenonceau. In toate pliantele in care apare mentionat numele ei, in toate este laudata frumusetea de neegalat a acesteia.
La moartea regelui, sotia acestuia i-a cerut sa plece din castel, dandu-i in schimb castelul Chaurmont-sur-Loire. Dupa decesul sotului ei, Caterina de Medici, devenita regenta, conducea regatul din aceasta camera. Unii dintre voi ar putea gandi: ce femeie rea si razbunatoare. Eu am gandit: bine ca nu i-a taiat capul! A fost generoasa dandu-i un alt castel. Cate femei inselate in ziua de astazi ar fi capabile de un asemenea gest altruist?
Camera celor cinci regine este denumita astfel in memoria fiicelor, fiilor si nurorilor Caterinei de Medicis: regina Margot (sotia regelui Henri IV), Elisabeta (sotia lui Filip II de Spania), Maria Stuart (sotia lui Francois II), Luiza de Lorraine (sotia lui Henri III), Elisabeta de Austria (sotia lui Charles IX).
In exterior pot fi admirate:
gradina Dianei de Poitieres, labirintul,
gradina Caterinei de Medicis, gradina de zarzavat si ferma.
De asemenea, tot in afara castelului pot fi vizitate cladirea des Domes, L’Orangerie,
salonul de ceai si ferma . Castelul transmite multa caldura si emotie. Este un loc romantic in care este bine sa veniti cu cei dragi voua si sa traiti si sa impartiti impreuna aceste emotii unice.

Un comentariu:

  1. Sunt locuri minunate .Multumesc pentru informatii .
    Mi-ati starnit interes pentru un nou circuit pentru Valea Loarei

    RăspundețiȘtergere

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.