Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 12 septembrie 2012

Viena, asa cum nu prea o cunosti!

Pentru mine, orice drum este o placere. Nu are importanta unde duce, important este sa te bucuri de calatorie. Si asta am facut. De fiecare data cand merg la Viena, fiica mea intra in panica. In toti acesti ani, am vazut tot ce putea un turist de bun simt sa viziteze in acest oras superb. Ei bine, se pare ca eu nu sunt un turist de bun simt. Pentru ca eu vreau sa vad, de fiecare data, ceva nou. In aceasta ultima calatorie, la final, a tinut sa precizeze : “Mami, data viitoare nu mai am unde sa te duc. Ai vazut tot ce se putea vedea!” Dar eu sper, de fiecare data cand ajung aici sa descopar ceva nou care sa ma scoata din banalitatea zilelor obisnuite de pe plaiurile romanesti si sa imi ofer un motiv de bucurie in plus intr-un sejur vienez.  Astazi am sa va dau cateva sugestii pentru o escapada vieneza.  Nu am sa vorbesc de pictura lui Klimt, de arhitectura Hundertwasser sau de obiectivele turistice
Belvedere,
Hofburg,
Stephan Dom, Cladirile Otto Wagner, Primaria, Schonnbrun sau altele asemeni lor  pe care nu aveti cum sa le ratati. Mi-amintesc cu mare placere cand, intr-un sejur prelungit, am vizitat mai multe muzee, oarecum ocolite de turisti. Putine orase europene se pot lauda cu muzee la fel de interesante, dar trebuie spus faptul ca e greu sa faci o selectie din lista interminabila care exista in acest oras. Eu vi le recomand pe cele care mi-au placut mie, pentru ca ascund atatea bucurii, incat nu inteleg de ce nu v-ati rasfata putin atunci cand aveti ocazia.
Muzeul mobilei din Viena – adaposteste colectia imperiala de mobila si cu siguranta iti va face placere sa vezi expusa aici cea mai mare colectie de mobila din lume. Aici vei gasi piese datand din vremea tuturor imparatilor austrieci, incepand cu Charles VI, tatal Mariei Theresa. 
Muzeul Albertina adaposteste cea mai impresionanta colectie de arta grafica din lume. Aici pot fi admirate lucrarile lui Albrecht Durer, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt, Rubens,  Claude Lorrain, Eugene Delacroix,  Manet, Cezanne, Egon Schiele, Gustav Klimt si Oskar Kokoschka.
Haus der Musik sau Casa Muzicii este unul dintre cele mai frumoase  din Europa si cel mai important muzeu dedicat muzicii din Austria. Curajosii pot dirija virtual orchestra Filarmonicii din Viena, isi pot compune propriile piese si le pot inregistra pe CD-uri. Nu cred ca va avea mare importanta rezultatul de vreme ce nu veti concerta pe scenele lumii, dar pot fi o amintire placuta a unui act creativ, chiar daca nu foarte reusit. Aici pot fi vizitate sectiunile dedicate istoriei interactive a muzicii, un muzeu al Orchestrei Filarmonicii din Viena, prezentari ale vietii si creatiei unor muzicieni si dirijori celebri ca Joseph Haydn, W.A. Mozart, Gustav Mahler si altii. Muzeul este organizat pe sapte etaje, deci aveti ce vedea, dar mai cu seama asculta. 
 
Mozarthaus este locul in care Wolfgang Amadeus Mozart a locuit  intre 1784 – 1787 si a compus "Nunta lui Figaro". A fost locuinta preferata a compozitorului si singura in care acesta a stat timp de cativa ani. Apartamentul – muzeu adaposteste obiectele sale personale si tot aici pot fi audiate unele compozitii ale lui. Apartamentul in care acesta a locuit se afla la etajul intai,  cel de-al doilea etaj al muzeului fiind dedicat  operelor sale. Cel de al treilea etaj este o intoarcere in timpul perioadei lui Mozart, intr-o Viena baroca, dezvaluind o atmosfera oarecum romantica pentru timpurile noastre. Niciunde nu-l veti descoperi pe Mozart mai bine decat in Mozarthaus, unul dintre cele mai apreciate muzee din Viena.  
 
Daca iubiti arta contemporana, atunci trebuie sa mergeti la MUMOK, un muzeu dedicat expozitiilor de arta europeana contemporana, care promoveaza creatiile tinerilor artisti. Aici sunt prezentate picturile, lucrarile de grafica si fotografie, sculptura, multimedia, realizate de artistii tineri, incepand din anul 2000.
Muzeul de Arte Frumoase (Maria-Theresien-Platz) a fost construit intre 1872 – 1891 si a fost  creatia arhitectilor Gottfried Semper si Karl von Hasenauer. Aici sunt expuse lucrari semnate de Rubens, Rembrandt, Vermeer, Durer, Rafael, Titian, Velasquez, precum si cea mai bogata colectie de tablouri realizate de Brueghel.
Nu foarte departe de Piata Naschmarkt, o piata de legume si bazar in timpul saptamanii, care se transforma in weekend in piata de vechituri (aici puteti achizitiona multe obiecte antice), se afla Vienna Secession. Despre cladirea aceasta am vorbit mai pe larg intr-un alt material postat, motiv pentru care nu voi insista. Cladirea este una dintre cele mai interesante din Viena, prin superba sa cupola alcatuita din uriase frunze de laur aurii. Edificiul reprezinta cea mai importanta exemplificare arhitecturala a stilului Art Nouveau in Viena si a fost proiectata si construita de Joseph Maria Olbricht. Potrivit principiilor Secession, diversele forme de arta - sculptura, arhitectura, pictura, muzica - trebuiau reunite intr-o opera singulara,  "gesamtkunstwerk". Intrarea este protejata de mastile celor trei gorgone care simbolizeaza arhitectura, sculptura si pictura.Deasupra intrarii troneaza si azi motto-ul artistilor de odinioara : "Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit." (Vremii Arta Sa. Artei Libertatea Sa). In interiorul cladirii poate fi admirata lucrarea lui Gustav Klimt,  o uriasa compozitie murala, Friza Beethoven, in semn de omagiu adus lui Ludwig van Beethoven, a carui muzica era pentru miscarea secession un exemplu de "gesamtkunstwerk".
 
KunstHaus Wien este un muzeu foarte drag mie, despre care am vorbit pe larg intr-un material dedicat unui arhitect extraordinar, Kunst Hundertwasser. Aici poate fi admirata expozitia permanenta a lucrarilor lui Hundertwasser, de la creatiile in pictura si grafica la proiectele arhitecturale si documente. Daca ajungeti in cartierul Prater, langa acest muzeu vezi mai putea admira si alte lucrari arhitecturale ale artistului. Luati pliantul si plecati in aventura.
 
Doar Mozart a reusit sa il depaseasca in popularitate pe Freud, fondatorul psihanalizei, motiv pentru care nu cred ca puteti sa omiteti Muzeul Sigmund Freud. Unii spun ca este cea mai populara casa memoriala din Viena. Sigmund Freud a locuit si a lucrat in aceasta casa pret de aproape jumatate de secol, intre 1891 - 1938, timp in care locuinta era celebra deoarece aici functiona si cabinetul sau de consultatii. Fostul birou si apartamentul psihanalistului sunt organizate astazi intr-un muzeu asaltat de turisti. Mobilierul original din camera de asteptare este format din aproximativ 80 de piese din colectia de antichitati a lui Freud si cateva din obiectele sale personale care pot fi vazute aici.
Technisches Museum, unul dintre cele mai mari muzee din Viena, construit pe o suprafata de circa 22.000 metri patrati, este unul dintre cele mai vizitate locuri, cu predilectie de catre vienezii si turistii pasionati de istoria tehnicii. Puteti vedea exponate si asista la demonstratii, accentul fiind pus pe interactiunea dintre inventiile tehnologice si maniera in care sunt ele folosite in viata de zi cu zi. Cele mai vizitate sectiuni cunt cele dedicate masinariilor grele si instrumentelor muzicale.
Pentru ca viata este perena si timpul este trecator, trebuie sa stiti ca exista un loc in Viena unde se afla un simbol al acestei existente efemere. Acesta este Ceasul Anchor, situat in cea mai veche piata a orasului,  Hoher Markt. Cele 12 ore sunt reprezentate prin 12  figurine reprezentand personalitati marcante ale istoriei orasului care se plimba de-a lungul unei punti, cate una pentru fiecare ora. Printre personalitatile imortalizate se numara:  Joseph Haydn, compozitorul medieval Walther von der Vogelweide, imparateasa Maria Theresa si printul Eugen de Savoya. Daca sunteti curiosi sa il vedeti in toata splendoarea sa, veniti la pranz, cand toate figurinele defileaza acompaniate de muzica specifica epocii in care fiecare personaj a trait.

 
Daca vreti sa petreceti mai mult timp in aer liber, va propun sa vizitati Biserica Wotruba, o frumoasa biserica cubistaPentru asta trebuie sa va incaltati cu ceva comod, pentru ca se afla la iesirea din oras, fiind amplasata pe un deal de unde se poate vedea privelistea tinuturilor impadurite. Daca ajungeti aici, vizitati neaparat si planetariul in aer liber, despre care multi nu stiu ca se afla chiar langa biserica. Ei bine, daca tot am cautat obiective turistice inclusiv la periferia Vienei, de ce nu v-as povesti si despre ultima descoperire! Mie mi-a placut la nebunie (desi, recunosc, fug de chestiile macabre ca dracul de tamaie!). Dar nu ma pot abtine sa nu va indemn sa faceti o vizita la Cimitirul Central al Vienei. E ceva cam greu de gasit pentru cei nestiutori, dar, daca aveti GPS pe telefon, nimic mai simplu: Simmeringer Hauptstraße 234, 1110 Viena. Pentru timisoreni, dar nu numai, nu trebuie sa fie foarte greu de gasit deoarece cimitirul se afla  undeva la iesirea spre Budapesta, pe langa frumoasele Gazometre. Ei bine, locul este plin de turisti de pe tot mapamondul. Si mai trebuie sa stiti ca este si foarte mare. Am ramas surprinsa sa vad diferenta de traditie, civilizatie si cultura in note atat de accentuate. Trebuie spus ca Cimitirul Central din Viena este al doilea ca marime din Europa, dupa Hamburg. Intrarile sunt impozante, aleile sunt asfaltate si umbrite de copaci seculari. Intre monumente se intinde o patura de gazon presarata de rondouri cu flori multicolore. In mijlocul cimitirului troneaza o  biserica dedicata lui Karl Lueger, primar al Vienei in 1910. Se zice ca aici se afla peste trei  milioane de morminte. Sa nu va imaginati ca le-am vazut pe toate! Cimitirul este vizitat de turisti datorita faptului ca aici isi duc somnul de veci mari muzicieni ai lumii, filozofi, arhitecti, oameni politici etc.
Franz Schubert,
Franz von Suppe,
JohannJohannes Brahms si Johann Strauss,es Brahms si Johann Strauss,
Beethoven si altii.
Cimitirul este format din multe sectiuni. Este una dedicata inclusiv romanilor si bulgarilor. Nu am vizitat-o pentru ca nu mai aveam timp. Dar va pot spune ca in zona centrala sunt cele mai frumoase monumente funerare pe care le-am vazut vreodata. 
Unele sunt atat de ingenios realizate si transmit atata gratie si simtire, incat stai si te intrebi ce cauta acolo. Altele sunt de-a dreptul futuriste. Daca unele sunt sobre, incarcate de simbolistica evenimentului, altele sunt ludice, ca si cand moartea ar fi un joc. In spatiul rezervat evreilor atmosfera parca este decupata din cartile lui Edgar Poe. Explicatia este foarte simpla: marea majoritate a mormintelor au fost ridicate pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Membrii familiilor de evrei care nu au fost exterminati in lagare, au emigrat catre alte continente, motiv pentru care nu a mai avut cine sa ingrijeasca mormintele din aceasta zona. Ele sunt acaparate si sufocate de vegetatie, crucile sunt aplecate in pozitii stranii, unele sunt pe jumatate inghitite de pamant. Nu imaginea, ci atmosfera impresioneaza foarte tare. Cineva mi-a zis ca in acest cimitir au rezistat specii de insecte si animalute care nu mai pot fi identificate in alte zone ale orasului. Civilizatia asta matura tot in cale!  Prin urmare se refugiaza si ele acolo unde traficul este mai mic. In zona balcanica mi-a fost dat sa vad un mormant tipic romanesc: un bloc masiv de marmura neagra cu fel si fel de zorzoane lipsite de orice estetica sau functionalitate, iar pe placa se afla o poza mare a unui individ langa un Mercedes. Am fost sigura ca e un tigan de-al nostru! Din fericire pentru natia romana era sarb! Sa se mai faca si altii de ras!
Si inca ceva! In Viena, politica se face altfel. Primaria are acum un viceprimar din Partidului Verde! Sa nu va ganditi cumva ca politicienii , indiferent de partid, sunt tot o apa si-un pamant! Ei bine, ecologist fiind, este realmente preocupat de mediul inconjurator. A impanzit orasul cu piste de biciclete, a editat harti cu rute pentru biciclisti. A implementat proiecte de conservare a energiei solare. Iata cum arata copacii solari dintr-un cartier vienez, realizati cu fonduri europene. Nu stiu daca v-am convins, dar sunt atat de multe lucruri de vazut! Stiati ca langa Stephan Dom se afla un restaurant amenajat intr-o cladire construita in anul 1400 si ceva? 
O minunatie, nu alta. Sa nu traiti vreodata cu impresia ca ati vazut tot intr-un oras, chiar daca ati fost de atat de multe ori in el incat nu mai tineti sirul! Vizitati la pas. E minunat sa vizitezi un loc nou petrecand timpul in mijlocul unei natii care e gata sa va primeasca in mijlocul ei. Si inca o informatie utila pentru oamenii cu venituri medii, care merg la Viena pentru cumparaturi. Pe Mariahilfer Strasse colt cu Andreasgasse la nr 1  se afla Pensiunea Harghita, care apartine unei familii , evident, din Harghita. Rezervarile se pot face telefonic la nr. 01 5261928 sau pe mail, in limbile germana, engleza, ungara sau romana! Preturile sunt absolut rezonabile. Partea buna a acestui deal este ca va aflati pe strada cea mai cunoscuta iubitorilor de shopping. Si va aflati la o distanta relativ mica de centrul mare al orasului. Astfel puteti imbina utilul cu placutul la modul cel mai convenabil cu putinta! Metroul este chiar langa hotel. Parcari subterane sunt vreo trei in preajma pensiunii. Deci, bani va mai trebuie! Sa cheltuiti.