Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 29 ianuarie 2015

Grasse - capitala mondiala a parfumurilor

Ascuns intre dealurile imbracate in flori de mimoze, trandafiri, iasomie, tuberoze, lacramioare, violete si lavanda, nu departe de Cannes, se afla oraselul Grasse, capitala mondiala a parfumurilor. 
De cum intri in oras pe sub boltile ordonate in panta si frumos decorate cu elemente renascentiste, iti dai seama ca ai intrat intr-un taram de vis din care orice femeie normala nu ar dori sa iasa niciodata. Desi mic de dimensiuni, Grasse ascunde multe tentatii pentru turistii curiosi: Catedrala Notre Dame du Puy, fondata in sec 11 in al carei interior sunt gazduite lucrarile lui Rubens si Jean-Honore Fragonard, turnul Saracen, Poarta Hotel de Ville, biserica Placassier construita in 1644 si 3 muzee fabuloase: Fragonard , Muzeul International al parfumului si Muzeul de Arta si Istorie ale  regiunii Provence. 
Orasul a inceput sa prospere inca din sec 18, cand in mica asezare au fost infiintate cateva parfumerii care aveau sa fie consemnate in istoria parfumierilor mondiali: Rance, Molinard, Fragonard si Galimard. 
Dar cel care a fost considerat fondatorul parfumeriei franceze si al carui nume a fost strans legat de aceasta regiune a fost Francois Rance care, in 1795, a fondat "Fabrica Francois Rance, Parfumier si Distilier". Inaintea lui, mai exact in prima jumatate a secolului 17, intr-un mic atelier din Grasse, Louise Rance, mama acestuia, producea manual manusi pentru aristocratia franceza. Ea a avut 3 fii: Antoine, Jacques si Jean Franqois. Ultimul avea sa duca mai departe traditia mostenita de la mama lui si sa devina unul dintre cei mai renumiti parfumieri. Acesta a inceput sa comercializeze manusi parfumate, dar in scurt timp a lansat pe piata parfumurile care aveau sa il faca renumit in intreaga lume: apa de colonie, apa de flori, esente, produse de ingrijire corporala, toate livrate in cutiute realizate manual si decorate cu materiale pretioase.  In acelasi an si-a mai deschis inca un atelier in Paris, atragand atentia aristocratiei din capitala Frantei care ii calca deseori pragul. 
Intr-o zi, insusi Napoleon Bonaparte a venit intr-o vizita de curtoazie, dornic sa fie initiat in aceasta noua febra care cuprinsese metropola franceza. Parfumurile realizate de el au fost atat de apreciate, incat insusi imparatul isi comanda lotiunile de la el, devenind in scurt timp parfumierul personal al familiei si curtii imperiale. In vremea lui Napoleon, cheltuielile pentru parfumuri au explodat, atingand cote alarmante. Imparatul folosea 60 de sticlute cu extract de iasomie luna de luna, iar saptamanal cate 2 l de colonie de violete. In ceea ce o priveste pe Josephine, ea consuma atat de mult extract de mosc, incat se zice ca mirosul inca persista in budoarul ei chiar si dapa 60 de ani de la decesul acesteia. 
“Le Vainqueur”, iar mai apoi “L’Eau d’Austerlitz”,” La Glorie”, “L’Aigle Francais” au fost parfumuri create special pentru Napoleon, 
iar “L’Imperatrice” prezentat intr-o superba sticluta de portelan de Sevres, rebotezat ulterior “Josephine”, pentru sotia lui. “Le Vainqueur” este rezultatul amestecului de uleiuri esentiale de citrice, ghimbir, nuca, pepene galben, iasomie, ambra si lemn de iris. Reteta originala este respectata si astazi in laboratoarele Rance, fapt care a permis mentinerea parfumului in topul vanzarilor casei. El este un parfum masculin, care creeaza o impresie olfactiva puternica, fiind adecvat evenimentelor de seara.  In 1807, Francois a creat un parfum special inclusiv pentru sora imparatului, Pauline, recunoscuta pentru numeroasele sale aventuri si infidelitati extraconjugale. 
Jean Rance, fiul lui Francois, a pastrat titlul de parfumier regal creand parfumul “Francois Charles” pentru Napoleon al II-lea, iar fiul acestuia, Alexander Race, a dedicat parfumul “Eugenie” Imparatesei Eugenia, sotia lui Napoleon al III-lea. In 1800, unul dintre cei doi nepoti ai lui Francois, Alexander Rance, s-a mutat la Milano si a inceput o afacere in capitala modei italiene sub acelasi nume, iar la moartea acestuia afacerea a fost continuata de catre stranepoata fondatorului, Jeanne Sandra Rance, sporind astfel nu numai veniturile, cat mai cu seama celebritatea brand-ului. 
Ea a lansat o colectie de parfumuri de exceptie: Eau Empire, Eau Royale, Eau Sublime si Eau de France, parfumuri in care sunt respectate formulele autentice  si recipientele originale de sticla incrustata cu aur. 
Ea a fost singura mostenitoare a retetelor si documentelor rare care au fost transmise din generatie in generatie, stafeta urmand sa fie preluata de catre fiul ei, Giovanni Rance. Jean a ramas in vechea fabrica din Grasse si a dus mai departe traditia, iar laboratoarele inca exista dupa mai bine de 400 de ani. De numele lui sunt legate doua parfumuri deosebite: “Rance Helene”, lansat in 1795, comandat de catre Albine de Vassal pentru amantul ei exilat pe Insula Sfanta Elena, Napoleon Bonaparte, caruia i-a nascut in exil o fata, Helene. 


Parfumul este extrem de feminin, proaspat si jucaus in amestecul sau de note pretioase de narcisa, lacramioare, violete, ylang-ylang, iasomie, trandafir , iris si lemn de santal.  

Parfumeria Molinard a fost fondata in anul 1849 si a cunoscut un succes datorita apei de flori si apei de colonie. Din 1860, au inceput productia de parfumuri precum: "Jasmin", "Momosa", "Rose" si "Violette" in recipiente discrete realizate din cristal de Baccarat. In 1891, Regina Victoria a venit la Grasse si a cumparat Eaux de Cologne. In 1900, fabrica s-a mutat intr-o veche distilerie care fusese proiectata de catre Gustave Eiffel, loc in care functioneaza si astazi. 
In 1921, ei au creat si lansat doua parfumuri renumite pana in prezent: primul parfum solid din lume, “Concreta” si "Habanita". Sticlutele erau fabricate de maestrul Lalique pentru parfumurile “Iles d’Or”, “Madrigal” si “Le Baiser du faune” si in fabrica de cristaluri Baccarat pentru parfumurile “Mimosa”, “Violette”, “Xmas Bell” si “Diamond”.Parfumeria Fragonard, denumita dupa renumitul pictor Jean-Honore Fragonard, a fost fondata de catre Eugene Fuchs in anul 1926 plecand de la un nou concept: acela de a vinde direct din distilerie parfumuri tuturor turistilor care vizitau Riviera Franceza.
Inca de la infiintare, mica parfumerie a ramas pana in ziua de astazi un business de familie. Ei au infiintat un muzeu care poarta numele de "Muzeul Parfumeriei" atat in Grasse, cat si in Paris. Muzeul gazduieste 15 picturi si desene semnate de catre pictorul al carui nume il poarta. Pentru curiosii care le bat la poarta fabricii din Grasse, ei organizeaza tururi in laboratoare. Intrarea este libera.

Parfumeria Galimard a fost fondata de catre Jean de Galimard  tot in Grasse in anul 1747. El a fost fondatorul unei corporatii "Glovemakers and Perfumers" si a fost furnizorul regelui Ludovic al XV-lea (Cel Mult Iubit) caruia ii furniza uleiurile, pomadele si parfumurile fabricate in distileria lui dupa formule originale. Drept multumire pentru serviciile sale, el a fost innobilat cu titlul de Lord de Seranon. Inca de la inceput, Galimard a considerat ca succesul afacerii sta in efortul de promovare prin  mijloace proprii, prin interactiunea directa cu toti clientii. urmasii lui pastreaza si astazi aceleasi obiceiuri, oferind in plus un curs gratuit de 2 ore de initiere in arta parfumurilor in studioul Fragrances unde fiecare are posibilitatea sa isi creeze propriul parfum.


Pentru cei care ajung in Grasse, tururile organizate de catre casele de parfumuri reprezinta o grea incercare pentru ca miile de produse, ambalate in cutiute frumos decorate sau in sticlute cu forme si marimi de toate felurile reprezinta tot atatea tentatii. Va sfatuiesc sa mergeti, domnilor, singuri. Daca vreti sa nu ramaneti fara bani!http://www.fragonard.com 
http://www.rance1795.com
http://www.galimard.com