Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 19 octombrie 2014

The war is over. If you want to

Acum cateva seri vorbeam cu fiica mea la telefon si imi povestea foarte incantata de noile cursuri la care participase de curand in care profesori pasionati de actul de educatie le relatau povestea a doua campanii de PR care au avut succes mondial si au bifat locuri de top in istoria RP mondial. Prima v-am povestit-o, campania autobuzelor galbene, cea de-a doua urmeaza acum si este vorba despre cutremurul social si civic declansat de liderul trupei Beatles, John Lennon, prin hit—ul “Give peace a chance”. 
Rrefrenul cantecului a devenit un soi de slogan antirazboinic la nivel planetar care avea menirea de a provoca acel entuziasm declansator si mobilizator de energii si constiinta valorilor. Cantecul a fost intonat de peste 300.000 de paticipanti la protestele de la Washington in 1969 impotriva razboiului din Vietnam, devenind astfel imnul international al miscarii pentru pace. El a inteles ca isi poate folosi numele si succesul pentru a transmite mesaje credibile impotriva rayboiului. John era un rebel temperamental si nonconformist care credea intr-o lume in care pacea si iubirea reprezentau elemente esentiale in viata oamenilor. Desi a fost leaderul trupei Beatles timp de 9 ani, in  momentul in care a intalnit-o pe Yoko Ono, in 1966, acesta s-a distantat de colegii lui si intr-un final a parasit trupa, implicandu-se activ alaturi de Yoko in diferite actiuni care militau impotriva razboiului din Vietnam. 
 In anul 1969 cei doi s-au casatorit si au inregistrat impreuna celebra piesa “Give peace a chance”. Prima lor actiune concertata a avut loc in luna de miere la Amsterdam, cand au lansat campania “Bed in for Peace”. 
Cei doi au realizat doua campanii “Bed in for peace” , una in Amsterdam si alta in Montreal, protestand impotriva razboiului si militand pentru pace. Campania a demarat la Amsterdam, intr-un apartament din hotelul Hilton unde, timp de o saptamana, de la 9 dimineata pana la 9 seara, cei doi dadeau interviuri presei invitata la eveniment. Ei sustineau aceste interviuri in pat si militau despre pace, folosind pancarde inscriptionate cu “Hair Peace” si “Bed Peace”. Desi destui au ridiculizat campania la inceput, foarte multi tineri au aderat la principiile promovate de cei doi, iar presa i-a sustinut atat datorita modului original in care cei doi au ales sa isi transmita principiile si valorile, cat si datorita succesului si popularitatii de care se bucura John Lenon.
Cea de+a doua campanie aavut loc la Montreal, la Hotelul Queen Elizabeth, unde au inregistrat single-ul “ Give peace a chace”. La multi ani dupa moartea lui John, Yoko se adresa tuturor militantilor din lumea intreaga printr-o scrisoare astfel: “Dear Friends, In 1969, John and I were so naïve to think that doing the “Bed in” would help  change the world. Well, it might have. But at the time, we didn’t know. It was good that we filmed it, though. The film is powerful now. What we said then could have been said now. In fact, there are things that we said then in film, which may give some encouragement and inspiration to the activists of today. Good luck to us all. Lets remember WAR IS OVER if you want  it. Its up to us and nobody else. John would have wanted to say that”.
Cativa ani mai tarziu dupa aceasta campanie, cei doi au lansat campania “War is over ! If you want it – Happy Christmas fron John and Yoko”, promovat pe billboard-uri (panouri) uriase montate in 12 orase din intreaga lume printre care Londra, Paris, Tokio, Roma, New York, Athena s.a. pe care au fost lipite visualuri alb/negru cu mesajul: “The war is over. If you want to-Happy Christmas from John & Yoko”. 
Campania a fost lansata de Craciun si s-a bucurat de un imens succes avand un impact major asupra publicului si sporind numarul celor care se declarau impotriva razboiului din Vietnam. 

Happy Christmas Kyoko
Happy Christmas Julian
So is Christmas
And what have you done
Another year over
And a new one just begun
And so this is Christmas
I hope you have fun
The near and the dear ones
The old and the young.
A very merry Christmas
And a happy New Year
Let’s hope it’s good one
Without any fear.
And so is Christmas (War is over)
For weak and for strong (If you want it)
For rich and the poor ones (War is over)
The road is so long (Now)
And so Happy Christmas (War is over)
For black and for white (If you want it)
For yellow and red ones (War is over)
Let’s stop all fight (Now)
A very merry Christmas
And a happy New Year
Let’s hope it’s good one
Without any fear
So this is Christmas (War is over)
And what have we done (If you wand it)
Another year over (War is over)
We hope you have fun (If you want it)
The near and the dear one (War is over)
The old and the young (Now).
A very merry Christmas
And a happy New Year
Let’s hope it’s a good one
Without any fear
War is over if you want it
War is over now.
Cantecul a fost inregistrat la Rrecord Planet Studios din New York in ooctombrie 1971. Desi single-ul avea ca tema protestul impotriva razboiului din Vietnam, el s-a transformat in scurt timp intr-un colind de Craciun. Textul se dorea o continuare a campaniei lansata de Lenon si Yoko la sfarsitul anului 1969, lansata sub sloganul: “War is over (If you want to)”, campanie care a condus la repozitionarea americanilor fata de razboiul din Vietnam.

Dar cea mai cunoscuta compozitie ramane “Imagine”, imnul miscarii pacifiste la nivel mondial. Lenon si-a asociat imaginea de luptator visator care si-a pus talentul in slujba pacii:
Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try 
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today
Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace
You, you may say
I’m a  dreamer, but I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will be as one.
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world
You, You may say it
I’m a dreamer but I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will live as one.
Lenon si Yoko au avut inspiratia de a lansa expresii memorabile precum :
”All we are saying is give peace a chance” (Tot ce vrem sa spunem este sa dam pacii o sansa) sau “ I don’t believe in killing whatever the reason”. (Nu cred in crime, indiferent de motiv) sau “If everyone demanded peace instead of another television set, then there’d be peace” (Daca lumea ar cere pace in loc de un alt televizor, atunci ar fi pace). John a stiut sa sintetizeze crezurile si opiniile sale in sloganuri care aveau menirea sa influenteze masele si sa genereze miscari sociale. El folosea inclusiv  imagini de mare impact, inspirandu-se din publicitatea de pe Madison Avenue. John Lenon si Yoko Ono au militat pt eliberarea lui John Sinclair – poet si activist de culoare, co-fondator al Partidului Panterele Albe, a Angelei Davis – activista Panterelor Negre, impotriva discriminarii femeilor si impotriva razboiului din Vietnam. Mesajele lor au fost considerate a fi subversive si apropiate ideologiei comuniste de catre presedintii Richard Nixon si Edgar Hoover, motiv pentru care Lenon a primit foarte tarziu acceptul pentru rezidenta definitiva in America. Lenon s-a afirmat cu foarte mult curaj opiniile cu privire la razboi, riscandu-si nu numai cariera, dar si viata. Artistul a primit rezidenta permanenta in America abia in 1976, cand presedinte era Jimmy Carter. Yoko Ono si John Lenon au inspirat noi generatii de activisti, iar campaniile lor sunt surse de inspiratie si incurajare activistilor din zilele noastre.
Ar fi total nedrept sa nu spun ca in aceeasi perioada mai multi cantaresti si trupe consacrate isi puneau harul in slujba miscarilor de protest civic. In 1968, Phil Ochs lansa cantecul “The war is over”, 
iar Doors “The unknown soldier”.