Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 22 iunie 2014

Targurile de vechituri europene

Daca tot am vorbit despe targurile de vechituri, ma gandeam ca n-ar fi tocmai o idee rea sa le trecem in revista si pe cele europene, nu de alta, dar chiar suntem in sezonul concediilor si, cine stie?, poate unii dintre voi chiar sunt interesati sa achizitioneze mici chilipiruri in calatoriile prin Europa. Eu caut  obiecte din portelan vechi, oglinzi pretioase, ceasuri de birou sau de perete, statuete, lampadare si alte chestii de acest gen. In mare parte, ele sunt obiecte care dateaza din sec 18 si 19, dar am si cateva Art Nouveau la care tin foarte mult.
Cea mai draga imi este piata din Viena, Naschmarkt, in care, desi de luni pana vineri aici se vand produse gastronomice de toate felurile, in zona de parcarea pietei, mai exact in vestul acesteia, nu departe de iesirea din metrou, sambata are loc targul de vechituri, Flohmarkt.
Piata se deschide la ora 5 dimineata (se inchide la ora 18.00) si este clar ca cele mai pretiose piese vechi se vand la prima ora a diminetii.
Pentru cei care au rabdare, locul acesta exercita o atractie deosebita pentru ca doar celor rabdatori li se arata obiectele rare, antichitati de valoare, carti princeps, piese mici de mobilier, viniluri, statuete, portelanuri valoroase, statuete din arama sau marmura si alte obiecte de colectie (bijuterii vechi, ceasuri de buzunar si de birou, pendule, piese semnate, bijuterii vechi etc).
Madrid-ul are faimosul targ El Rastro care are loc in fiecare duminica dimineata. Targul este situat in Cartierul Latin, de-a lungul Piaza de Cascorro, Ribera de Curtidores, intre Calle Embajadores, Plaza del Campillo del Mundo Nuevo si Ronda  de Toledo, si se intinde inclusiv pe stradutele care urca si coboara spre platoul unde sunt intinse tarabele cu marfa. 
Postere de cinema, costume, antichitati, jucarii vechi, accesorii si haine vintage, bibelouri vechi si albume cu fotografii maronii stau aranjate pe ziarele intinse pe caldaram sau pe mesele piante acoperite cu umbrele colorate. Cea mai interesanta zona pentru antichitati si bibelouri este Caile Mira el Rio Baja si Mercado Puerta de Toledo. Piata se deschide dimineata la ora 9.30 si tine pana la ora 15.00.
Paris-ul se mandreste cu mai multe targuri si targulete de vechituri, dar cateva dintre ele sunt celebre. Primul este Les Puces de Saint – Quen, amplasat in Pote de Clignancourt, considerat  „cea mai mare piata din Europa. Tarabele se deschid in fiecare sambata dimineata la 9.00 si se inchid la ora 18.00, duminica de la 10.00-18.000 si lunea de la 11.00-17.00. Aici sunt expuse obiecte de decoratiuni de interior, haine de epoca, vesela provenita din renumite fabrici de portelan, mobilier si antichitati fara numar si fara pereche.  
Marche Sarpette si Marche Paul Bert- ambele sunt specializate pe vanzarea de mobila Art Deco, oblinzi si bijuterii vintage, imprimeuri si obiecte de arta. Village Saint – Paul este renumita pentru comercializarea de obiecte de arta si antichitati. Targul este organizat pe domeniul unei foste resedinte regale medievale. In calatoriile noastre prin Paris am intalnit mici targuri de vechituri organizate in continuarea pietelor de legume, sambata dimineata, inclusiv in Piata Bastilia.
Londra are mai multe targuri cu vechituri raspandite prin tot orasul. 
Unul dintre cele mai renumite este Covent Garden Market unde in fiecare duminica, intre 11.00 si 18.00 amatorii de chilipiruri o iau cu asalt. 
Altul la fel de curtat si luat la pas de catre curiosi este Apple Market unde puteti gasi de la articolele de sticlarie pana la cele de marochinarie. In general, aceasta este o piata pentru artizani si mestesugari, dar si pentru anticari. 
In spatele ei se afla Jubilee Market, rezervata vanzatorilor de antichitati. 

O piata de antichitati renumita este si Bermondsey Market
Camden Market este renumita pentru gama variata de produse vandute aici: haine vintage, incaltaminte din perioada hippie, viniluri, carti, instrumente muzicale, articole din piele, gablonturi etc. 

Magazinele sunt promovate intr-o maniera inedita si reprezinta un loc cu mult lipici la turistii straini. 
Trebuie spus ca in Londra sunt strazi unde sunt organizare de peste 300 de ani targurile de vechituri, una dintre ele fiind Portobello Road, renumita in special pentru revistele de can-can si antichitati valoroase.
Daca veti considera ca toate sunt prea departe de voi si nu merita cheltuiala, va recomand Targul de vechituri din Budapesta, care are loc in fiecare sambata si duminica intre 7.00 si 14.00 in parcul Varosliget unde puteti gasi si aici piese de colectie si antichitati rare. Bani sa aveti de cheltuit si rabdare sa cautati!