Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 6 mai 2013

Privighetoarea Banatului - Kornélia Julianna Klára Hollósy de Gertenyes

  
Ascuns in Banat, in judetul Caras Severin, nu departe de Berzovia, se afla satul Ghertenis. Initial am fost tare curioasa sa aflu mai multe despre coancul aflat intr-o stare avansata de degradare din acest loc uitat de lume, dar am dat peste o poveste absolut spectaculoasa. Alta decat cea a ruinei incarcata de o istorie uitata de vreme, de care nimeni nu isi mai aminteste nimic. Nici nume, nici intamplari.
Acest sat a fost locul de nastere al "Privighetorii Banatului", nimeni alta decat Kornélia Julianna Klára Hollósy de Gertenyes, nascuta Korbuly la Ghertenis in ziua de 13 aprilie 1827. Aceasta a fost una dintre cele mai renumite cantarete de opera din Regatul Ungariei. Provenea dintr-o familie de armeni din Ghertenis, tatal ei fiind Korbuly Bogdan, iar mama, Maria Magdalena Csausz. Aceasta provenea dintr-o familie de profesori si sustinea cultura locala, donand sume importante teatrelor din zona. Ei au avut impreuna, in cei 20 de ani de casnicie, 5 baieti si 6 fete. La nasterea Kornéliei Clara Juliana in data de 13 aprilie 1827, Maria a murit, lasandu-si sotul vaduv si cu casa plina de copii. Kornélia a fost cel de-al 11-lea copil al familiei Korbuly. Bogdán Korbuly, tatal Kornéliei, s-a recasatorit cu Rebecca Lászlóffy, armeanca si ea de loc din Ghertenis. In 1832, familia a fost innobilata de catre Francis I cu numele de Hollósy „de Gertenyes”, intrand astfel in randul nobilimii maghiare. O data cu ascensiunea lor sociala, viata familiei s-a schimbat, iar Kornelia a beneficiat de o educatie aleasa: la 11 ani tatal ei a dat-o la scoala Ordinului Calugaritelor de Notre Dame de la Timisoara unde fata a fost remarcat la orele de pian si lectiile vocale de catre tenorul emerit Zimmermann de la Opera din Viena, care a lucrat intens cu ea si care a insistat pe langa tatal ei ca aceasta sa urmeze studii de specialitate. Tatal isi dorea ca fiica lui sa faca un mariaj bun, nicidecum sa devina o artista, deoarece interpretii aveau o viata libertina care contravenea regulilor aristocratice. La 15 ani, Kornelia si-a finalizat studiile in muzica si a dorit sa si le desavarseasca in strainatate, la Viena, iar tatal a fost de acord sa i le acopere dintr-o mostenire pe cale materna. Ea a fost insotita de catre fratele ei vitreg, Antal Szabo.
La Viena a fost pregatita de catre Matteo Salvini, cel care avea sa devina mai tarziu directorul Operei Imperiale. In toamna anului 1843 , Kornelia a plecat la Milano unde si-a continuat studiile timp de 2 ani cu profesorul Francesco Lamperti, studii finalizate cu un succes fulminant, in fata unei comisii extrem de exigente. A evoluat pe scenele operelor din Corfu unde interpreteaza Verdi, Torino, Bucuresti, Timisoara, Budapesta, Viena, Varsovia. A fost numita directorul Operei Imperiale din Viena. Ea a cantat frecvent atat pentru Opera din Budapesta, cat si pentru Opera din Viena. Kornelia s-a casatorit din dragoste cu Joseph Lonovics din familia nobiliara Lonovics de Krivina. Familia lui daduse o armata de avocati straluciti si detinea mari proprietati de terenuri. Nunta lor a avut loc in data de 21 aprilie 1852 la Arad, iar ulterior s-au stabilit la Jager, in Slovacia de acum. Dupa moartea socrului ei, tinerii s-au mutat la Viena. Deja primul lor nascut, Francis, venise pe lume in 1853, iar la putin timp avea sa fie urmat de Gyula, care avea sa moara de tanar. Cuplul s-a mutat in 1855 la Budapesta unde si-au cumparat o locuinta in Piata Universitatii Wenckheim, situata la etajul 2. Le-au trecut pragul salonului: Lajosné Batthyány impreuna cu fiica lui cea mica, Ilona Batthyány, Orczy Tekla, Joseph Ürményi, contele Almasy George, Gideon Festetics Leo, George Karolyi, Szapáry Anthony, ministrul de Finanțe Szapáry Julius, Baronii József Eötvös si Podmaniczky Frederick, actorul Kálmán Markovits Ilka, cantareata de opera dramatica Laborfalvi Rose, Ferenc Liszt si compozitorii Ferenc Erkel si Charles Huber.
In 1862, artista si-a sustinut concertul de adio pe scena aceluiasi Teatru National din Budapesta unde fusese ovationata si iubita atatia ani la rand, dar a continuat sa participe la numeroase spectacole caritabile.

Dupa retragerea ei din viata publica s-a mutat la Dombegyház in Ungaria de astazi, unde familia a cumparat de la familia nobiliara Marczibányi de Puchó mosia si castelul din localitate. A decedat la 10 aprilie 1890 in urma complicatiilor unei gripe si a fost inmormantata in cripta familiei.
Bibliografie:
http://hu.wikipedia.org;
http://bfl.archivportal.hu