Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 13 septembrie 2015

Planul de vacanta Salzkammergut


Dupa cum va povesteam in materialele prezentate, noi am ales in acest an sa calatorim de-a lungul traseului turistic Austrian Romantic Road pana in zona Salzkammergut, un taram situat la congruenta celor trei landuri: Upper Austria, Styria si Salzburgland. 

Drumul a inceput la Viena si sa terminat nu departe de Salzburg, insumand aproximativ 360 de km, iar de-a lungul traseului am intalnit o salba de castele, palate, abatii, lacuri, pesteri, formatiuni muntoase, hanuri, muzee si orase medievale de o frumusete greu de descris in cuvinte. Pe acest traseu s-au aflat odinioara vechile drumuri romane, de-a lungul carora au fost ridicate fortarete, apeducte, in jurul lor dezvoltandu-se orasele Wels, Enns, Krems, Durstein si  multe altele. Calugarii benedictini au construit in celebra Vale Wachau si nu numai manastiri, abatii, au dezvoltat centre de cultura si si-au exercitat puterea economica, etalandu-si averile agonisite din avicultura sau taxele de navigatie pe Dunare. 
Cea mai frumoasa portiune este cuprinsa intre Krems si Melk, pe o distanta de 50 de km, insumand peste 5000 de monumente istorice. Pentru cei care planuiti o excursie de weekend e bine sa parcurgeti drumul ducandu-va pe unul dintre malurile Dunarii si sa va intoarceti pe celalalt. Puteti merge cu masina, cu trebul, cu vaporul sau pur si simplu cu bicicleta. Pentru cei care mergeti cu masina proprie, setati ca GPS-ul sa nu va scoata la autostrada, ci pe unul dintre drumurile nationale marcate S sau B, urmand sa tineti de indicatoarele Romantic Road de culoare maro. 

Salzkammergut este o zona muntoasa superba cu peste 70 de lacuri glaciare dintre care noi am vazut: Mondsee, Wolfgagnsee, Attersee, Gossausee,
Grunglsee, Toplitzsee, Kammersee, Haldstattersee, toate  formate de-a lungul raului Traum, unul dintre afluentii Dunarii. 

Ea este formata din alte zece zone mai mici: Almtal, Attergau, Attersee, Bad ischl, Traunsee, Wolfgangsee, Dachstein, Mondsee, Fuschlsee si Ausserland, fiind aria turismului ecologic unde regulile si legile mediului sunt respectate cu strictete. De aici au fost adusi in sec 17 o parte dintre locuitorii regiunii in Transilvania.  

Numele de Salzkammergut deriva din Administratia Imperiala a Minelor Saline este cautata pentru peisajele ei extraordinare. Aici se practica sporturi nautice, ski, drumetii si ciclism, dar si calaria, golful cricketul si alte sporturi.
Iata traseul urmat de noi:
1. Wien – KORNEUBURG, 28 km, Castelul Kreuzenstein, adresa:2100 Leobendorf near Korneuburg; Kreuzensteiner strasse , Burg Kreuzenstein; orar 10.00-16.00, 10 eur/persoana;
2. Korneuburg - KLOSTERNEUBURG: 23 km - Manastirea Klosterneuburg, adresa: Stiftplatz 1 Klosterneuburg, orar: 10.00-17.00;
3. Klosterneuburg – TULLN AN DER DONAU, 23 km, doar trecem, fara oprire;
4. Tulln an der Donau – KREMS 41 km, fara oprire;
5. Krems – SPITZ, 19 km, Hinterhaus Castle,adresa Auf der wehr,Spitz ; 15 eur/persoana;
6. Spitz – MELK, 19 km, fara oprire;
7. Melk – Schallaburg, 5 km:
a) Renaissanceschloss Schallaburg, adresă: Schallaburg 1, 3382, orar  9.00-17.00; family ticket – 18 eur sau 10 eur/persoana;
b) Mörwald Grafenegg Castle, 3485 Grafenegg 12 Schallaburg – Melk, 10 km, hotel
c) Schloss Schonbuhel, adresa Melk District; Marktgemeinde Schonbuhel Nr.48, 3642 Schönbühel-Aggsbach sau Aggsbach-Dorf 48, 3642, Austria
d) Artstetten Castle, adresa: Schlosspl. 1, 3661 Artstetten;
e) Lieben Castle.
8. Melk – YBBS, 23km, fara oprire;
9. Ybbs – WIESELBURG, 9 km, de facut un tur rapid;
10. Wieselburg – AMSTETTEN, 29km, de facut un tur rapid; de la Ybbs, Amstetten, Mostviertel si pana la Waidhofen ("Oraşul turnurilor "), se afla constructii medievale de aparare, biserici baroce, stradute romantice si piete cu deschidere mare.
11. Amstetten – ST.PETER, 23 km; fara oprire;
12. St Peter- STEYER, 18km, oras medieval cu:
a) Lamberg Castle, adresa: Berggasse 2, A-4400 Steyr, 9 Eur/pers
b) Castel Vogelsang, adresa: Preuenhueberstraße 14, 4400 Steyr;
13. Steyer – BAD HALL, 18km, statiune termala, fara oprire;
14. Bad Hall – KREMSMUNSTER, 8km, Kremsmünster Abbey adresa: Stift 1, 455 Kremsmunster;
15.  Kremunster – VORCHDORF, 21km, in trecere fara oprire;
16. Vorchdorf – SCHARNSTEIN IM AMSTAL, 18 km, fara oprire;
17. Scharnstein – GMUNDEN, 15 km, cu:
a) Schloss Ort- Ort 1, 4810 Gmunden; orar 10.00-17.00, 3 eur/persoana;
b) Castle Weyer adresa Karl Jos. v. Frey-Gasse 27, 4810 Gmunden,
c) croaziera cu vaporul,
d) Rathaus si fantana ceramica Salztragerbrunnen; fabricile de ceramica;
18. Gmunden – TRAUKIRCHEN,11 km, fara oprire;
19. Traunkirchen – HALLSTATT, 42 de km fara oprire. 
Locul de cazare pentru intreg sejurul a fost stabilit la Hallstatt, iar de aici am mers la:
a) Salzburg –Mautendorf, 117 km,  unde am vizitat:
* Mautendorf Castle, adresa 5570 Mautendorf, 9.30-17.30;
* Schloss Hellbrunn, Furstenweg 37, Salzburg

b) Hallstatt – Werfen, 67 km, Castelul Hohenwerfen, adresa Burgstrasse 2, Werfen, deschid de la 9.00-17.00, LUNEA INCHIS, pret: cu funicular 13.5 euro/persoana, fara- 11 euro/persoana.
c) Hallstatt – Bad Ischl, 20km, Vila Kaiser,adresa Jainzen 38, 4820 Bad Ischl, orar: 9.30-17.00, tarife: doar parcul – 4.5 euro/persoana, parcul si muzeul fotografiilor – 6.5 euro/persoana, parc si Kaiservilla 13.50 eur/persoana, toate 3 – 19 eur/persoana.
d) Hallstatt – lacul si statiunile St Wolfgang am Wolfgangsee, 34km, si 
St Gilgen; cei interesati pot face un drum cu Schafbergbahn (tren cu locomotiva cu aburi sau trenuletul cu cremaliera), care urca pana la cota 1796m de unde pot fi admirate lacurile Attersee, Mondsee, Wolfgangsee si Zellersee, adresa: Markt 35, 5360, St Wolfgang ; pt orar si pret vezi printul.
e) Hallstatt – Obertraun, 4.5 km cu:
**pesterile de gheata de la Dachstein (pestera gigant) cu telecabina pana la 1800m si – OPTIONAL!!!! - tot circuitul adică vizitarea celor 2 pesteri pe munte (Ice Cave si Mammuthole) si una la poalele lui (Krippenstein sau Pestera muzicala), inclusiv urcatul cu cele 3 telecabine 49 Eur/persoana la care se primesc reduceri substantiale. Pestera Koppenbruller (pestera muzicala) este cea mai riscanta dintre toate 3: pestera gigant, pestera mamut si pestera muzicala;
** urcatul la 2110m la „Five Fingers“ ( adresa Winkl, 4831) de unde se vad lacul Hallstatt, satul Obertraun, ghetarul Dachstein si muntii. Drumul pană la 5 Fingers este bun, nu este asfaltat dar este un peitriș bătătorit. Drumul este lin la început dar spre sfîrșit este mai anevoios, de aceea pe tot traseul se găsesc bancuțe pentru a mai putea face ceva pauze – vezi print!
**“World Heritage Helix” o spirală din metal care îți oferă de asemenea o priveliște superbă. În capătul spiralei adminstratori locului au amplasat pe un suport un aparat foto cu ajutorul căruia se pot face fotografi care după aceea pot fi descărcate de pe siteul următor: http://fp21.it-wms.com/archive/archive.php?cam=1

f) cel mai frumos lac, Gosausee,
g) plimbare pe 3 lacuri Grundlsee, Toplitzsee si Kammersee, pe uprimul croaziera cu vaporasul si cel de-al doilea cu o lotca cu motor. La ultimul lac se poate ajunge pe o poteca prin padure mergand circa 5 minute pe jos, iar intre Grundlsee si Toplitzsee este o poteca turistica (circa 20 min sau cu trasura 4 euro).
h) Hallstatt – Bad Durrnberg, 68km, langa Hallein, cea mai veche mina de sare din lume cu trenuletul de mare viteza si 3 tobogane,  pestera Salt Mine Hallein, 19 euro/persoana; orar 9.00-17.00. Turul dureaza 70 de minute; mina nu se viziteaza fara ghid. Este necesar sa ajungi cu 15 minute inainte de inceperea turului.
i) satul celtic, adresa: Ramsaustrabe 3, 5422, Bad Durrnberg;
j) Hallstatt – Bone House - in incinta curtii bisericii catolice – 1.5 eur/persoana impreuna cu lacul si cea mai veche mina de sare. Plimbare pe lac o ora, 7.5 eur/persoana.
K) lacul Mondsee si orasul;
La intoarcere, iubitorii de natura pot opta traseul prin Transalpina care trece prin
Popasul Hochtor si localitatea Hochkar. Astfel veti putea vizita si localitatea
Mariazell cu unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din Austria.
Noi am ales varianta Romantic Road si am vizitat castelele Lieben, 
Artstetten si palatul Laxenburg.

Pentru toti cei care veti ajunge aici, NU UITATI de Salzkammergut Card care va oferta reduceri de pana la 30%  si poate fi cumparat din orice birou de turism, sau il primiti din acelasi loc GRATUIT pentru mai mult de 3 nopti cazare. 
De asemenea, pentru mai putin de 3 nopti cazare veti primi GRATUIT un card cu reduceri pentru obiectivele din localitatea unde aveti rezervarile facute. Cardul este valid timp de 21 de zile din momentul inceperii sejurului, iar discount-urile se acorda nominal, pentru fiecare persoana in parte, el nefiind transferabil. Veti primi brosuri in care vi se vor detalia obiectivele turistice si locurile in care beneficiati de aceste reduceri.

Noi am facut rezervarile in iarna, special ca preturile de cazare sa nu fie foarte mari, iar efortul bugetar foarte mare. Casarea a costat 100 de euro/noapte pentru 2 persoane si am avut: dormitor cu pat matrimonial, chicineta, balcon cu pat de o persoana, baie mare cu dus, hol cu dressing. Am mancat in camera si am gatit chestii frugale. Magazinele erau in apropierea hotelului. Cu motorina, mancare si intrari la obiectivele turistice am mai cheltuit alti 700 de euro. Buget total 1500 euro! Pentru noi este un lucru obligatoriu sa cumparam bilete iarna cand cererea nu este mare si sa le achitam tot atunci, astfel incat sa nu murim incet si sigur cand plecam in concediu. Spre disperarea doamnelor, NU am facut nici un fel de alte cumparaturi si nici nu am umblat prin magazine. Am rezistat eroic oricaror tentatii de acest gen si inca mai traiesc! :))
Sper sa va ajute planul meu de vacanta sa va creati propriile voastre amintiri si sa imi povestiti si mie experientele voastre inedite. 
Ceea ce m-a impresionat pe mine:
- atitudinea impecala a tuturor celor care lucreaza in turism fata de oaspetii veniti din toate tarile si continentele;
- faptul ca a fost reinventat costumul national traditional austriac, fiind obligatoriu de purtat de catre toti cei care intra in contact direct cu turistii;
- ca austriecii tineri si batrani au recapatat placerea de a-l purta pe strada ca semn de mandrie nationala si au impulsionat si turistii sa faca acelasi lucru cu porturile lor nationale (am vazut pe strada italience, chinezoaice si japoneze in port national! O nebunie!!!!). Mi-a parut rau ca anu am avut si eu un costum popular sa promovez Romania!
- ca la 2450 de metri un nene de la salubrizare mergea cu sacul in mana zeci de km pe munte ca sa aduce chistoacele de tigari. Pe el l-am vazut, chistoacele nu! Dar el insista sa adune gunoiul care nu exista in varf de munte pentru ca asta era treaba lui;
- ca Austria arata ca si cand renovarea si restaurarea arhitecturala s-ar fi incheiat ieri, iar turistii ar avea sansa sa viziteze toate aceste minunate locatii chiar de a doua zi!;
- ca au sosele excelente inclusiv in coclauri, pe varf de munte;
- ca nu vezi fir de buruiana, indiferent ca esti pe autostrada sau pe sosele de tara.
Sunt cateva exemple, fara pretentia de a le fi epuizat. Cel mai bine, mergeti si vedeti cu ochii vostri. Odata si-odata va veni valul pana in Romania! Va spun eu, n-avem cum sa scapam!