Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 15 iunie 2012

Conacul Atanasievici din Valeapai, jud Caras

Localitatea Valeapai , in urma războiului dintre Austria şi Imperiul Otoman , din 1716-1718 , cand Banatul a intrat sub stăpânirea habsburcica, a aparţinut de districtul Ciacova. Denumirea localitatii provine de la indeletnicirea locuitorilor acestor locuri care cultivau in lunca (in valea) Pogoniciului paioase, de unde si numele de Valea-Pai. Când imparateasa Maria Tereza a cedat Banatul Ungariei, localitatea a trecut in subordinea comitatului Caraş, care isi avea reşedinţa la Lugoj. In perioada 1820-1830, această parte a Banatului a fost dăruită familiei Atanasievici, o familie de nobili sarbi , care a intrat în posesia acestor pamanturi. Fratii Marcel si Emil Atanasievic au decis in 1840 sa inceapa constructia unui castel nobiliar, amplasat in centrul satului. Conacul se afla in imediata apropiere a bisericii ortodoxe din centrul satului. Pentru asta, ei au adus mesteri - constructori din Serbia si Italia. Palatul a fost ridicat in stil baroc. 

Ansamblul era format din cladirea principala, cladiri anexe, o ghetarie si o moara.  Cladirea conacului are o forma uitara, de dimensiuni impresionante. Cladirea, ridicata in stil neoclasic,  a fost realizata din caramida si era acoperita cu o sarpanata cu structura din lemn, care ulterior s-a prabusit.
Cladirea este  compusa dintr-un demisol cu bolte cu functii anexe si un etaj  pentru locuit. Cele doua sectoare sunt legate prin doua scari, una care lega cele doua nivele si una care facea legatura intre etaj si pod. 
Ferestrele de la etaj sunt umbrite de obloane din lemn cu decoratiuni realizate din tencuială şi stuc alb. Clădirea a fost organizata in trei registre : al soclului, cel median și cornișa. Fatada principala, dispusa simetric fata de axul de compozitie, marcheaza zona de acces principal pentru invitati. Intrarile sunt puse in valoare prin frontoane cu arcaturi si pilastri cu capiteluri toscane. Initial, fatada principala era evidentiata printr-un portal care astazi nu mai exista. Desi este declarat monument istoric, acesta s afla intr-o stare deplorabila. Peretii se surpa sub privirile localnicilor si turistilor deopotriva.
Dupa ce conacul a fost ridicat, acesta a fost mostenit de catre nepoata fratilor Atanasievici, fiica Ioanei Atanasievici si a contelui Baiky de Varadia, care era casatorita cu Tallian Bela. Sotul ei a arendat mosia unui nobil desfranat, Ambrozy Bela, care a ipotecat terenul imediat dupa ce l-a luat in arenda. Neputand returna banii, dupa Primul Razboi Mondial, proprietatea a fost cumparata de familia Riesz, dar a fost confiscata de catre statul roman imediat dupa nationalizare. In timpul comunismului, conacul a fost folosit pe post de Casa de Nasteri, sediu CAP, loc de cazare pentru muncitorii sezonieri, iar, dupa revolutie, conacul a fost abandonat.