Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

marți, 17 februarie 2015

Attar Perfume - عطر‎

Musonul se rasucea frenetic intr-o avalansa de suvoaie, in vreme ce fulgerele jucause brazdau cerul in tunete reverberante. Ploua cu patima de cateva zile bune si nici gand sa se domoleasca, zise in vreme ce privea, melancolica, darele lasate de stropii de ploaie. 
Curtenii spuneau ca Varsha a trimis pe pamant o frumoasa kalidasa  imbracata in matase verde tesuta din iarba frageda, purtand ornamente de argint pe brate si pe glezne ca sa fie adorata de toata suflarea omeneasca. Lumea dansa fericita in ploaie si respira aerul proaspat, spalat de pacate. Trandafirii aveau sa plezneasca in dimineti plapande si sa-si scuture petalele parfumate. In curand isi va pune slujitorii sa stranga bobocii de trandafiri si sa ii puna la uscat in imense vase de ceramica. 
Noorjehan, sotia Imparatului Mughal, Jahangir, asculta tacuta ploaia. Simtea racoarea ca pe o binemeritata mangaiere. Pusese slujnica sa umple scaldatoarea pentru imbaiere cu petale de trandafir, dar se razgandise. Avea s-o foloseasca maine, cand arsita zilei avea sa-i friga pielea. A ascultat ploaia care canta in note diferite in baltoace involburate pana a adormit. A doua zi de dimineata, soarele era deja pe cer cand si-a fluturat pleoapele somnoroase, iar palatul fremata de energie. Cand slujnica a intrat tacuta si cuminte, Noorjehan si-a intins bratele rasfatate de bratari cantatoare, apoi picioarele si gleznele au rasunat si ele in clinchete de bucurie. Ploile musonice luasera o pauza in vreme ce pamantul mustea de apa. In scaldatoare, ploaia acoperise petalele statute peste noapte si un parfum uleios persista in oglinda apei. Legenda spune ca asa s-ar fi nascut, prin distilare, parfumul de trandafir la imparatesei Noorjehan, Attar Gulab. Primii dintre cei care au apreciat Attars au fost nobilii Mughal din India. Jasmine Attar a fost parfumul preferat al lui Nizams din Hyderabad. 
In mod traditional, nobilimea Indiei oferea Attar oaspetilor in momentul despartirii. Femeile din India foloseau parfumurile si uleiurile aromatice inca din perioada vedica. Ele isi parfumau baile cu esente de santal, paciuli si iasomie, folosind uleiurile si aromele pentru vindecarea problemelor emotionale si fizice, dar si in cercurile de meditatie sau dans. Aceste practici stau astazi la baza filosofiei Ayurveda. Exista credinta ca inhalarea parfumurilor ajuta la imbunatatirea starii de spirit si sporeste imunitatea. Attar (sau Ittar) este parfum 100% pur si natural, liber de alcool si alte substante chimice, traditional indian, realizat din petale de flori distilate in vapori de apa. Cele mai renumite parfumuri indiene pe baza de attar sunt: 
Zafran, 
Majmuha, 
Chameli, Hargis, Jantey Firdos, 
Kasturi, 
Shamama si altele. Parfumurile attar includ si alte uleiuri: de lemn de santal, ulei Palma Rosa, ulei Vetir, ulei de iarba de lamaie. Ele sunt vandute in cantitati foarte mici deoarece sunt extrem de concentrate. Esentele sunt oferite in sticlute din cristal denumite itardans, frumos decorate ca niste mici bijuterii. Attars sunt populare in Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat, in tari precum India, Bangladesh si Pakistan. 
In arabia celor 1000 de esente parfumate, trandafirul de Damasc este favorit, caci savoarea lui e capturata, prin distilare, in apa de trandafiri si, prin macerare, in ulei de trandafir. Attar, cuvant de origine persana, se traduce prin “mireasma sau esenta” si este cel mai natural parfum exotic, celebru de peste 5000 de ani in estul Asiei, in Persia si India. Ulterior, attar-ul s-a fabricat nu numai din petalele de trandafir, ci si din iasomie, tuberoze, champa, molesari, radacini de ghimbir si vetiver, scortisoara si lemn de santal. Cei care ajungeti prin acele locuri, cand dati cu nasul de Attar, sa va ganditi si la mine!


http://www.britannica.com/EBchecked/topic/42112/Farid-al-Din-Attar