Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 29 august 2013

Salvati Rosia Montana!

 

Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului
 
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Surse au declarat anterior ca documentul a fost introdus pe agenda sedintei de guvern, neanuntata public. Aprobarea proiectului de lege a fost confirmata ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeasi sursa confirma si cifrele anuntate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv si compania canadiana Gabriel Resources.
"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicat. Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie. În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii. Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.

În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele. În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital. Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul. Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%. Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

http://rosiamontana.org/stiri/lista-oraselor-care-pe-1-septembrie-se-alatura-protestului-impotriva-distrugerii-rosiei

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ADSVv_N-G2M#t=7

„O voce nu poate fi urcata pe orice cal”- Sandra


Cine isi aduce aminte de The Pixies mana sus. In 1978, „Where is my mind?” facea furori in Europa , iar lumea era incantata de acel amalgam de indie rock, noise rock si surf rock. Melodia are inca o cotatie foarte buna si a fost folosita in coloanele sonore a multor productii TV printre care „Criminal minds” si „Mr Nobody”.

Daca ati fost fan al serialului „Ally McBeal”sau „The Simpson”precis va este cunoscuta melodia „Heart and soul”. Desi a fost compusa de catre Hoagy Carmichael si Frank Loesser, cea care i-a da viata si a propulsat melodia pe primul loc in topul american a fost Bea Wain.


Frank Sinatra  a ramas legat de „My way”, considerat a fi cantecul cu cele mai multe versiuni din istoria muzicii. Dar melodia a fost interpretata si de Aretha Franklin, Mireille Mathieu,  Celin Dion, Luciano Pavarotti, Tom Jones si Richard Clayderman.


Si, cum ciudate sunt caile Domnului, inca nu poate fi explicat motivul pentru care „Winter Wonderland” a fost considerata o melodie specifica sarbatorilor de iarna, desi in textul cantecului nu se face nici un fel de referire la sarbatori. Poate datorita prezentei saniei cu zurgalai (sleigh bells)? Sau datorita cererii exprese adresata oamenilor de zapada sa tina locul preotilor in oficierea ceremoniilor de casatorie?


„Love hurts” a lui The Everly Brothers a cunoscut ascensiunea in topurile europene in interpretarea formatiei Nazareth. Tot ei au schimbat versurile originale: „Love is like a stove/ It burns you when it’s hot”in  forma romantica: „Love is like a flame/It burns you when it’s hot”.

In adolescenta mea, Bonney M facea furori cu melodia „Sunny”. Dar ea apartinea de fapt lui Bobby Herb si fusese un pansament optimist pentru americanii afectati de moartea lui John F. Kennedy. Melodia a cunoscut sute de versiuni si renumiti interpreti s-au grabit sa o includa in repertoriul lor.
Si ca sa vezi si sa nu crezi! Melodia „Can’t help falling in love”a fost compusa in 1780 de catre Jean Paul Egide Martini si era cunoscuta sub numele  de „Plaisir dámour”. Avand succes la public, Hector Berioz a transpus piesa pentru orchestra in 1859. De atunci, melodia a incantat ascultatorii fiind interpretata de Elvis Presley, Joan Baez, Celin Dion, Bob Dylan si altii.
Se zice ca intr-o noapte, Paul McCartney ar fi visat melodia „Yesterday” si a fost cotata drept cel mai bun cantec al secolului 20 si a fost inclusa in topul celor mai bune 500 de cantece din toate timpurile.
 „The House of The Rising Sun” a fost initial o balada englezeasca, preluata si adaptata in maniera folk american. Legenda zice ca acest cantec a avut ca sursa de inspiratie bordelul Rising Sun din New Orleans care apartinea madamei Marianne LeSoleil Levant.  Bordelul a fost deschis in perioada 1862 si 1874.  Altii sunt de parere ca el a fost inspirat de povestea unei prizoniere din Inchisoarea Orleans Parish care avea pe frontispiciu un soare. Fiind o melodie cu autor necunoscut, multi cantareti renumiti au inclus-o in repertoriul lor: The Beatles, Johnny Hallyday, Sinead O’Connor si altii.

„Stand by me”este si ea o melodie veche de peste 50 de ani si a cunoscut de-a lungul timpului diverse versiuni si a fost interpretata de renumiti cantareti:Led Zeppelin, Jimi hendrix, Bon Jovi, Enrique Iglesias, U2 si Bruce Springsteen si altii. Melodia a fost compusa in 1961 de catre Ben E King in colaborare cu Mike Stoller si Jerry Leiber.
„Always on my mind” are la activ peste 300 de variante, unele in intrepretari de exceptie aparinand lui Elvis Presley, Chirs de Burg, Pet Shop Boys, Bon Jovi si  Julio Iglesias.

Laura Fabian si Rick Allison s-au cunoscut, s-au iubit si s-au despartit, dar in urma lor au ramas melodii pe care fiecare dintre noi le asculta si le canta. Allison povestea ca frecventa un bar in care lumea zgomotoasa de dinauntru se auzea din coltul strazii. Intr-o zi, cand a coborat sin masina nu a auzit decat pianul si o voce unica. Dincolo de acorduri se lasase tacerea. Asa a cunoscut-o si a iubit-o timp de 14 ani, apoi fiecare si-a vazut de drum. Allison s-a indragostit din nou si a fost parasit pentru un altul, dar el a scris versurile inspirandu-se din aceasta noua dragoste pe care a cantat-o tot Laura. E vorba despre „Je t’aime”


In 1985, unul dintre hit-urile la moda era „Life is Life”al trupei austriece Opus. Cantecul a fost lansat cu ocazia aniversariia 11 ani de la infiintare si a fost prima data interpretat in timpul concertului Oberwart. Versurile si melodia sunt simple si ritmate, astfel incat publicul putea interactiona cu mare usurinta.


„With or without you” este piesa trupei irlandeze U2 care a facut istorie si ale carei versuri au fost scrise de Bono. Piesa a aparut pe coloana sonora a serialului „Friends”


Va mai amintiti versurile :
This is the story of two things
Just like the rainbow of my dreams
It's over
This isn't the moutain just near by, or the tear before you cry
It's over now
(LETS GO)
And I say hey it's okay to feel afraid
What he has to say
It's okay
And I say hey it's okay to feel afraid
What he has to say
It's okay

Da, este vorba de piesa „Say Hey” a lui Michael Franti si Spearhead. iata ce a declarat Franti cu privire la geneza cantecului: „Stateam in casa lui Woody Harrelson. Si, cand Woody m-a strigat sa ma intrebe ce am mai compus, i-am raspuns” Grozav! Cred ca tocmai am compus un hit in timp ce eram la dus” Si chiar asa a si fost.


Una dintre piesele dragi mie a fost „I like Chopin”compusa de Pierluigi Giombini si interpretata de catre Paul Mazzolini, fiul unui diplomat italian si al unei actrite americane. Piesa a ajuns in 1983 pe primul loc in topurile a peste 15 tari.


Cei carora le place muzica gregoriana le voi da in dar o enigma mare cat o zi de post, sub forma unui proiect. Da, este vorba de Michael Cretu, bucuresteanul plecat din tara la 17 ani, emigrat in Germania, cu studii facute la Paris, stabilit in Spania, care a facut o cariera de succes si care s-a insurat cu frumoasa regina a muzicii pop, Sandra, de care a divortat dupa 20 de ani. Despre „Enigma”, Cretu avea sa spuna: „Nu scriu povesti, ci o carte in care fiecare melodie este un capitol. Nu poti lua doar capitolul sapte al unei carti si sa spui ca o intelegi”. Cel mai mare hit al acestui vast proiect a ramas  „Sadness”care a stat intepenit in topurile americane vreme de 5 ani!

 
E clar! "O voce nu poate fi urcata pe orice cal!"