Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 11 februarie 2015

Marcel Rochas si La Belle Helene

Nelly Brignole avea 17 ani, studia dansul si actoria cu gand sa isi construiasca o cariera care sa o faca renumita. Crescuse in casa surorii si a cumnatului ei intr-o familie de scriitori si cineasti printre care celebrul Tristan Bernard si, cat timp fusese eleva, chiulise de la ore ca sa participe la cursurile de actorie. 
Era deosebit de frumoasa si gratioasa, cu un corp zvellt si o minte ascutita. 
In 1942, in timpul ocupatiei, Marcel Rochas avea sa o intalneasca intr-una din statiile metroului parizian pe aleasa inimii lui, Nelly. Acesta isi deschisese o Casa de moda pe Rue Faubourg St Honore in Paris in 1924, pe care a mutat-o  in 1931 pe Avenue Matignon. In 1936 Casa Rochas lansase parfumurile Air Jeune, Avenue Matignon si Audance care au avut succes. Cand a intalnit-o pe Nelly, Marcel era deja casatorit cu Rina Roselli de care avea sa divorteze 2 ani mai tarziu ca sa se insoare cu ea. 
Cand a vazut-o in metrou, s-a uitat placut surprins de frumusetea ei si i-a zis: ”Aveti un cap perfect pentru palarii”, propunandu-i pe loc sa lucreze ca manechin pentru el. Aceasta s-a simtit jignita, gandindu-se ca o considera prea tanara sau lipsita de eleganta ca sa-i prezinte colectia de haine. 
Pe vremea aceea,  Marcel Rochas era deja creatorul de moda preferat pentru marea majoritate a actritelor in voga. Considerand ca numele ei nu era suficient de elegant pentru o faptura atat de frumoasa care devenise imaginea Rochas, el i-a schimbat numele in Helene, alintand-o La Belle Helene. 
Ea avea sa devina muza si modelul Casei intruchipand idealul perfect de Femme Rochas. Mai degraba mignona decat inalta, dar cu o personalitate puternica, Helen avea un magnetism care fascina, o privire misterioasa si o prezenta care atragea toata atentia. A renuntat la cariera de actrita in devenire chiar in momentul in care i se oferise un rol in filmul lui Jacques Becker, “Casca de aur”.  Ulterior, rolul ei a fost interpretat de Simone Signoret. Marcel si-a construit afacerea dupa motto-ul: ” Tinerete, simplitate si personalitate”. In 1920 el socase lumea modei cu tailleur-ul lui asortat la fuste cu croiala supla.  
Rochas avea o originalitate calculata, constientizand faptul ca doar atunci cand devii unic castigi drepturi si atribute de valoare. Dar modernitatea lui purta o incarcatura emotionala care sporea si mai mult frumusetea si farmecul doamnelor. 
Lui i se datoreaza haina 3 sferturi, fusta cu buzunare, 
corsetul pentru “talia viespe” sau pantalonii de flanel gri ca parte integranta in costumul feminin. 






In 1930, cand umerii largi au invadat podiumurile de moda, Rochas a recreat tendinta prin esarfe atasate la corsaje sau prin gulerele albe si inalte.


Manecile largi ale paltoanelor si costumelor sale erau si ele voluminoase si drapate. In salonul caminului lor se perindau scriitori si pictori renumiti perioadei: Marie Louise Bousquet, Marie-Laure de Noailles, Louise de Vilmorin, ambasadorul britanic Alfred Duff Cooper si sotia lui, Diana. In 1945, Marcel, care se afla in gratiile modei pariziene, a decis sa infiinteze  impreuna cu Albert Gosset “Parfum Rochas”.  Casa avea sa devina renumita, fapt care a condus  mai tarziu la inchiderea casei de moda. Numele Rochas a devenit sinonim cu aromele interesante si sugestive deopotriva pentru barbati si femei. 
In 1946, parfumul “Femme”a fost un cadou pentru “la belle Helene”. 


Parfumul fusese creat de catre Edmond Roudnitska special pentru nunta lor cand ea nu implinise inca 19 ani. 


Pretioasa esenta era stocata intr-un superb flacon de cristal Lalique Rene, ambalat intr-o superba cutie roz cu dantela neagra. Cand a comandat parfumul, el i-a explicat creatorului ca vrea “sa respiri parfumul unei femei inainte sa o fi vazut”. Varianta originala care a fost lansata in 1943 a fost o capodopera a parfumeriei, o combinatie reusita de arome fructate, florale, note lemnoase si condimente. Varianta relansata in 2013 se deschide cu aromele uleiurilor de bergamota, piersici si prune. Inima parfumului o reprezinta uleiul de iasomie si trandafir bulgaresc, pudrate cu chimen. Notele de baza sunt date de uleiul de patchouli, extractul de vanilie si muschi de stejar. Au urmat: 
Cliffon in 1946, redenumit Poupee, 




Madame Rochas in 1960, 
Monsieur Rochas in 1969, 
Eau de Rochas in in 1970, 
Eau de Rochas pour Homme in 1973, 
Mystere in 1978, 
Macassar in 1980, 

Lumiere in 1984, 

Globe in 1990, 
Tocade in 1994, 

Byzantine in 1995, 

Fleur de L’eau in 1996. 


Helene avea tinuta  majestuoasa a unei regine, prospetimea copilariei, iar ochii ei mari si albastri rapunea inimile si celor mai aprigi barbati. 
De fiecare data cand usile se deschideau in fata ei producea involuntar senzatie. 
Marcel avea grija sa ii creeze tinute care ii puneau in valoare formele desavarsite. Iar lumea a transformat-o intr-un simbol al Parisului, laudandu-i frumusetea si rasfatand-o. 
Isi alegea intotdeauna cu grija tinutele, niciodata mult prea moderne, niciodata nu avea gesturi exagerate, intotdeauna se straduia sa atinga perfectiunea.
Cand Marcel a murit in 1955, Helen a avut sansa sa demonstreze ca nu era doar un chip frumos, ci si o femeie inteligenta care a stiut sa conduca afacerea sotului si sa o transforme intr-o companie puternica de talie internationala. Ea si-a folosit propria arma, mizand pe bunul ei gust artistic, modernist si subtil. S-a casatorit ulterior cu directorul Teatrului Madeleine, Andre Bernheim, intrand astfel in intimitatea lumii teatrului parizian. Aceasta noua experienta avea sa se regaseasca in noile produse Rochas, lansand noi si rafinate esente. 



Parfumul  “Madame Rochas”, promovat sub sloganul “Give it to him a few drops at a time”, al carei flacon a fost inspirat de catre un model de cristal care data din sec 18 si 
“Eau de Rochas” care s-au numarat printre marile succese internationale ale casei. In 2013, Casa Roochas a lansat trei parfumuri noi: 
Rochas Femme, 
Rochas Madame si 
Rochas Tocade. In 1971 a vandut afacerea la care avea sa se intoarca in calitate de consultant 13 ani mai tarziu. Astazi, compania e detinuta de catre Procter & Gamble care a reactivat in 2002 casa de moda sub indrumarea designer-ului Olivier Theyskens, unde Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker sau Jennifer Aniston au devenit cliente fidele. In 2006, compania a decis inchiderea diviziilor de moda si parfumuri Rochas, dar le-a redeschis in 2009. Hellen a inchis ochii in vara anului 2011, in vastul ei apartament din cartierul Invalizilor care isi deschidea usile catre o superba gradina realizata in tonuri de verde si alb si pusa in valoare de busturile sculptorului Gustave Miklos si vasele din porfir care dateaza din sec 18.













BIBLIOGRAFIE SI IMAGINI:

http://www.fashionencyclopedia.com/Pi-Ro/Rochas-Marcel.html

Noel, Lucie, "Marcel Rochas subliniază Tineret în noi stiluri", în New York Herald Tribune, 03 august 1948.

Alexandru, Hilary, "fata care a relansat Rochas," în Daily Telegraph (Londra), 16 noiembrie 1989.

Weisman, Katherine, "Tocade Rochas de a Bow în luna septembrie," în WWD, 06 mai 1994.

Weil, Jennifer, "Rochas" New Brew ", în WWD, 19 iunie 1998.

http://theredlist.com/wiki-2-23-1249-1254-view-1930s-profile-marcel-rochas-3.html