Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 29 ianuarie 2014

Florenta pe bani putin mai multi! :))


Acum cateva secunde am inchis radioul suparata!  Guvernantii nu vorbesc decat despre cod rosu. Afara ninge linistit, cu fulgi mari. Si eu ma gandesc numai la oameni de zapada cu zambetul larg si noroios, cu oala trasa smechereste pe ochi. Daca as avea, m-ar placea sa stau in fata semineului cu o cana de vin fiert sau sa ma uit in noaptea alba pe geam, direct, intr-o gradina imaginara. Poate intr-o alta tara! J

Astazi am rascolit iarasi pozele si m-am gandit sa povestim despre Florenta. Daca cineva ar vrea sa ma faca fericita si m-ar intreba: in ce oras ai vrea sa locuiesti? Raspunsul ar veni imediat: in Barcelona! Dar trebuie sa stiti ca am cate un oras preferat in fiecare tara, ca masura de precautie, in caz ca cineva ar lansa provocarea la un moment dat si, daca varianta suprema i s-ar parea prea scumpa, sa aiba de unde sa aleaga! In Italia ar fi indubitabil: Florenta. Daca ar fi sa folosesc o metafora, cred ca cea mai potrivita ar fi aceea ca ceea ce simt barbatii cand vad o femeie frumoasa si nu pot nici sa o iubeasca, nici sa o atinga, doar sa o priveasca, asta simt eu cand ma gandesc la ea!

Florenta este capitala Toscanei, o regiune cu vinuri bune, cu istorie fascinanta, cu arhitectura deosebita, o natura generoasa in splendoare! Dumnezeu a fost darnic cu ei, ca sa ne bucure sufletul si ochii si noua, amaratilor, care n-avem nici sansa si nici bucuria sa traim pe-aici. Asezat strategic pe malurile raului Arno, orasul si-a jucat rolul fundamental in Evul Mediu si Renasterea italiana prin bogatie variata. A fost centrul financiar si comercial al Europei, locul in care s-a nascut Renasterea italiana sub conducerea familiei Medici, un focar al artei, arhitecturii, muzicii, filosofiei, stiintei, religiei, modei care avea sa impuna curente artistice la nivel mondial.
Florenta este considerata capitala artei italiene si, daca ma intrebati pe mine, putine orase europene sunt atinse de aceasta frumusete perfecta, aproape luminoasa. Aici inca pot fi admirate pietele elegante, parcurile si gradinile care dau plus valoare palatelor excelent conservate, manastiri, biserici, galerii de arta, muzee. De numele ei sunt legate personaje celebre precum: Boccaccio, Dante, Machiavelli, Botticelli, Michelangelo, Donatello, Caterina de Medici, Guccio Gucci, Roverto Cavalli sau Salvatore Ferragamo.

Am sa fac o mica precizare: Italia este, in general, o tara scumpa! Dar acest lucru n-ar trebui sa va sperie foarte tare. Veti vedea in postarile viitoare ca in pozele pe care le voi folosi eu apar in diferite etape ale vietii, motiv pentru care am sa va spun un secret: n-are importanta daca nu puteti intra in toate muzeele si catedralele pe care le vedeti, in toate palatele si galeriile de arta in care v-ati dori! Limitati-va la ce va permiteti si nu amanati sau renuntati la o vacanta pe motiv ca n-aveti bani suficienti! S-ar putea sa nu mai ajungeti niciodata! In plus, daca va veti imbogati pe parcursul vietii, veti avea sansa sa va reintoarceti si sa vizitati ce nu ati reusit prima data! (sa nu intelegeti gresit! Eu n-am reusit sa ma imbogatesc, doar sa castig ceva mai bine :)). Italia toata este un muzeu mangaiat de soare si de-aceea este atat de usor sa faci economie: bucrati-va de ceea ce nu trebuie sa platiti.
Piazza del Domo este centrul religios al orasului. Aici se afla Catedrala si Domul – cea de-a patra catedrala ca marime din Europa, Campanile (clopotnita de sine statatoare), Baptiserul – cea mai veche cladire din oras, cu vestitele sale usi denumite de Michelangelo “Portile Raiului”, Moseo dell’Opera del Duomo. Domul sau Santa Maria del Fiore este cea mai importanta atractie turistica si domina centrul vechi.
Desi impresionanta pe exterior, interiorul este destul de auster, adapostind totusi fresca pictata de Giorgio Vasari si Federico Zuccari.
Orsanmichele a fost initial piata de grau si numele i se trage din “orto de San Michele”, locul in care inainte fusese gradina cu legume a paracliserului San Michele ad Hortum. Se zice ca aici au avut loc o serie de miracole, motiv pentru care a fost ridicata biserica. Breslele importante din oras au donat fiecare cate o statuie pentru a infrumuseta aspectul lacasului de cult. Si au reusit.
Ponte Vecchio este un veritabil simbol si cel mai vechi pod din oras, care a scapat intact in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Vechile ateliere de tabacarie sau macelarii care poluau aerul in aceasta zona au fost transformate  in magazine de lux in care sunt expuse bijuterii din metale pretioase si antichitati deosebit de scumpe. Deasupra magazinelor se afla pasajul Coridorul Vasari, construit de catre Ducele Florentei Dosimo I, ca sa faca legatura intre cele doua resedinte ale sale, Galeriile Ufizzi si Palatul Pitti. Desi bijuteriile sunt scumpe, ele pot fi admirate din vitrinele bogat decorate. Partea pietonala este in permanenta plina cu turisti, artisti plastici, muzicieni si jongleri. In apus, podul pare el insusi bijuteria care da frumusete raului Arno. Astazi, coridorul a fost transformat in muzeu, iar biletul costa 14 Euro.
Piazza della Signoria este cea de-a doua piata importanta a orasului, locul in care se afla centrul civic. Aici se afla Palazzo Vecchio, Galeria Uffizi, Loggia dei Lanzi si renumita cafenea Rivoire.Piazza della Signoria este principala piata a orasului care dainuie din secolul 13.
Palatul Uffizi sau Palazzo degli Uffizi a servit ca sediu administrativ Ducelui Cosimo I de Medici. Cladirea extrem de rafinata a fost conceputa de catre Giorgio Vasari. Acesta l-a proiectat in forma de U cu doua galerii lungi legate de o alta mai mica cu arcade, orientata spre rau. Curtea interioara este ceea ce astazi localnicii numesc Piazza degli Uffizi de unde se intra in galerii. Fatadele palatului, decorate cu nise, dezvaluie o colectie de statui reprezentand figuri celebre din istorie: Cosimo I al lui Giambologna, Neptun al lui Ammannati, Il Marzocco al lui Domatello, Iudita si Holofern ale lui Donatello, David al lui Michelangelo, Hercule si Cacus ale lui Bandinelli, Perseu si Medusa lui Cellini, Rapirea Sabinelor a lui Giambologna, Hercule ucigand centaurul Nessus, Rapirea lui Polyxenia a lui Pio Fedi si David a lui Michelangelo. De aceste statui sunt legate si unele legende locale. De exemplu, una dintre ele il are ca erou principal pe Hercule care ar fi secat mlastinile ca poata fi ridicat orasul Florenta. Fantana lui Neptun ar simboliza puterea navala a vechii Florente renascentiste. Desi initial a fost construita sa ofere protectie pe timp ploios in timpul intalnirilor si evenimentelor publice, Loggia dei Lanzi dupa cum este numita, reprezinta o galerie in aer liber in care statuile pot fi admirate gratuit. Galeria a fost construita in stil gotic tarziu si poarta numele dupa garzile personale ale lui Cosimo I, lancieri elvetieni cunoscuti sub numele de Lanzi. Acestia au fost gazduiti o perioada in Loggia care astazi adaposteste statuile deja celebre. 
 
Galeria Uffizi este cel mai important muzeu din oras si strange laolalta celebre obiecte de arta care formeaza impreuna cea mai importanta colectie de arta renascentista din lume, construita inca din timpul familiei Medici, sec 16 si 17, si donata ulerior orasului. Aici pot fi admirate lucrarile lui Giotto, Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raphael, Caravaggio si altii.
Palazzo Vecchio  sau Palazzo del Popolo sau Palazzo Ducale a servit ca sediu oficialitatilor locale odinioara, dar si in prezent, aici functionand primaria. Acesta are aspectul unei fortarete si este pusa in valoare printr-un turn inalt de 94 de metri, dotat cu clopot. Crenelurile si turnul cu ceas sunt elementele care sunt admirate de cei mai multi turisti. El a fost ridicat in secolul 13, iar din secolul 14, politicienii florentini au inceput sa se adreseze multimii de la balcoanele edificiului, moment din care cetatenii orasului au inceput sa se stranga in piata cu prilejul tuturor evenimentelor importante urbei.
San Lorenzo este cea mai veche basilica, fondata in 393, care a servit drept catedrala a orasului pret de multi ani.  Ea a fost transformata in lacasul impunator de astazi prin contributiile banesti ale familiei Medici si reprezinta un exemplu de arhitectura ecleziastica renascentista. Aceasta a solicitat sa fie ridicata o capela (Cappelle Medicee), anexata bazilicii initiale. Ea este formata din 3 corpuri: in prima se afla inmormantati ducii de Toscana mai putin importanti ai familiei, in cea de-a doua (Capella dei Principi) sunt ingropati 6 dintre cei mai importanti principi Medici, iar in cea de-a 3-a (Sacrestia Nuova) adaposteste cateva lucrari ale lui Michelangelo.
Palatul Pitti a fost ridicat initial de Familia Pitti dupa un poriect extrem de pretios. Desi bancheri, acestia nu au reusit sa faca fata costurilor, fiind obligati sa il vanda lui Cosimo I care l-a extins si i-a dat forma sub care este cunoscut astazi. El adaposteste mai multe muzee, printre care si Galeria Palatina cu colectia familiei Medici si apartamentele regale. In spatele palatului se afla Amfiteatrul, decorat cu statui ascunse in nise. In centrul amfiteatrului a fost amplasat un obelisc egiptean care a apartinut Faraonului Ramses al II-lea. Intrarea in palat se plateste in functie de muzeul pe care vreti sa il vizitati, dar si in Gradinile Boboli care au fost deschise publicului inca din 1766. Cosimo I a angajat cei mai reputati gradinari si a proiectat o superba gradina renascentista pe terenul denivelat amplasat in spatele palatului. Ele sunt apreciate pentru arborii si plantele rare, aleile, statuile si fantanile palatului, cea mai cunoscuta fiind aceea a lui Bachus. Statuia il infatiseaza pe bufonul lui Cosimo, Pietro Barbino, in roului lui Bachus. Tot in parc se afla si grota artificiala cunoscuta sub numele de Grotto Grande in care sunt expuse mai multe sculpturi, unele apartinand lui Michelangelo. In apropierea grotei se afla Kaffeehaus, un pavilion in stil rococo, folosit azi pe post de cafenea. Gradina Cavalerilor adaposteste o colectie de trandafiri in mijlocul carora troneaza o mica fantana. Langa ea se afla Muzeul Portelanurilor. In vestul gradinilor se afla aleea cu chiparosi sub care sunt amplasate frumoase statui ce ne conduc catre mica insula Isolotto in mijlocul careia se afla o alta fantana. Preturile variaza intre 8.50 si 11.50 euro, in functie de combinatiile de muzee propuse.


Palazzo Bargello, fosta magistratura a orasului, ulterior sediul politiei (de aici tragandu-i-se numele de Bargello), ca mai apoi sa fie inchisoare, s-a transformat ulterior in meuzeu. La inaugurare a fost unul dintre primele muzee nationale ale Italiei si gazduieste colectia de sculptura renascentista, mandrindu-se cu numele unor mari artisti precum Michelangelo, Cellini, Donatello sau Giambologna. In curtea interioara erau executati criminalii prin 1786. Astazi sunt admirate blazoanele inaltilor oficiali si statuile sculptorului Giambologna.
Galleria dell’Accademia este un alt muzeu celebru, in mare parte datorita statuii lui Michelangelo, David. Academia a fost fondata in 1563  tot de Cosimo I, fiind prima academie de arta din Europa. Unul dintre primii profesori ai academiei a fost insusi Michelangelo.
Basilica Santa Croce este una dintre cele mai mari biserici franciscane si locul unde sunt ingropati peste 270 de personalitati, printre care Michelangelo, Machiavelli si Galileo Galilei, devenind un fel de Pantheon al Italiei. Ea a fost construita dupa un proiect care reproducea o cruce egipteana si reprezinta o capodopera a artei gotice.
In spatele ei se afla o alta basilica renumita, Santa Maria Novella, biserica mama a calugarilor dominicani, a carei constructie a inceput in 1246, pe ruinele unei alte biserici mai vechi care data din sec.11. Interiorul protejeaza 3 fresce deosebite atat prin frumusete, cat mai cu seama prin valoare.
Florenta este un oras in care nu te poti abtine sa nu faci cumparaturi. Produsele din piele, bijuteriile, antichitatile si hainele sunt la mare cautare.  Dar eu v-as sfatui sa incepeti sa cautati in principalele lor piete comerciale: Mercati Nuovo, situata in zona istorica a orasului si construita in 1547 de acelasi Cosimo I. Piata are forma rectangulara cu arcade inalte, iar in colturile logiei  au fost create doua nise in fiecare colt, in total insumandu-se 8. Trei dintre ele contin niste frumoase statui ale lui Giovanni Villani – bancher si diplomat din sec 14, Bernardo Cennini – tipograf din sec 15 si Michele di Lando –tesatorul de lana, devenit liderul revoltei din 1378.
In piata exista insa un obiectiv turistic in jurul caruia turistii dau roata, amuzandu-se: Fontana del Porcellino. Traditia spune ca daca atingeti ratul porcului in mod cert va veti intoarce aici. In centrul pietii se afla “Pietra dello scandalo" (piatra rusinii), locul in care in perioada Renasterii erau umiliti comerciantii care nu-si plateau obligatiile inainte de a fi batuti cu lanturile peste picioare si inchisi. Desi in sec 19 aici avea loc “piata de paie”, astazi pe tarabe sunt etalate posete, haine si esarfe. Orasul mai avea inca una, Mercato Vecchio , astazi demolata, in locul ei functionand astazi Piazza della Republica. In interiorul acestor piete isi etalau odinioara negustorii matasurile si bijuteriile din aur.  In jurul pietii se gasesc astazi o multime de cafenele foarte indragite de localnici. Si stiti cum se zice: sa faci ce fac localnicii!
Daca vreti sa vedeti Florenta de sus si sa faceti sport, va recomand sa urcati pana la Piazzale Michelangelo. De sus, Florenta isi etaleaza in alt mod splendoarea. Situata in cartierul Oltrarno, Piata a fost construita in 1869 de catre Giuseppe Poggi sus pe creasta unui deal, nu foarte departe de centrul istoric. Pe vremea cand a fost construita, Florenta era capitala Italiei si se straduiau sa ii ofere o pozitie de frunte pe harta continentului!
Pana sus pe dealul pe care a fost ridicata o biserica imprejmuita de un cimitir mic, populat de statui triste, turistii obositi pot face popasuri pe cele 3 randuri de terase si scoate limba panala genunchi. Panoramele care se deschid sub aceste platouri sunt absolut superbe! Nu ma intrebati cat de departe este de oras! Mie mi s-a parut o vesnicie pana sus! Daca veti avea senzatia ca nu se mai termina urcusul, o data ajunsi in varf va puteti distra in vreme ce coborati de cei care habar nu au ce ii asteapta pana in varful dealului si veti strange aparatul la piept fericiti de pozele pe care le-ati facut acolo sus, cu norii pe post de palarie.
In Florenta au loc cateva festivaluri care merita luate in calcul atunci cand va programati vacanta: Maggio Musicale  - cel mai important festival de muzica clasica din Italia, Scopio del Carro (explozia carului) din duminica Pastelui cand carul plin cu flori si artificii este aprins la pranz  de o racheta fumigena in forma de porumbel. Racheta este lansata din catedrala pana in piata. In luna iunie, florentinii se distreaza la Calcio Storico, 3 meciuri de fotbal jucate in haine medievale si, chiar daca nu va place sportul, merita vazute. Distractia este garantata.
Ca sa nu ne indepartam prea mult de la subiect, iata lucrurile pe care le poti face GRATIS:
1.    Vizitati centrul istoric. Admirati renumitele porti ale Baptisteriului, cel mai renumit detaliu al cladirii. Nu va temeti ca le veti rata! Acolo sunt stransi cei mai multi turisti! N-aveti cum sa le ratati. Daca vreti sa intri, pregatiti banii de bilet. In general intrarile in biserici sunt gratuite.
2.    Bucurati-va de forfota citadina in Piazza della Signoria si admirati statuile expuse in aer liber din Loggia dei Lanzi.
3.    Mergeti si admirati bijuteriile din vitrinele magazinelor situate pe Ponte Vechio.
4.    Vizitati Domul – intrarea este gratuita. Daca vreti sa urcati in turn sau in clopotnita, atunci scoateti bani din buzunar!
5.    Admirati Florenta din Piazzale Michelangelo. Daca n-aveti chef sa urcati pe jos, cumparati bilet de autobuz, dar parca vorbeam despre ce putem sa facem fara bani! Daca tot ati ajuns pana aici, vizitati biserica San Miniato al Monte. Cei norocosi se pot lauda ca au ascultat muzica gregoriana! Pentru asta trebuie sa planificati urcarea dupa amiaza, in timpul slujbei. Noi n-am avut sansa asta! Am fost dimineata! Daca ratati aici, mai aveti o sansa in Orsanmichele.
6.    Vizitati pietele florentine Mercato Nuovo, Mercato Centrale, Mercato San Lorenzo care au o frumusete aparte, DAR atentie la hotii de buzunare! Si daca ajungi aici, NU UITA sa freci ratul porcului de bronz, ca sa fiti siguri ca va intoarceti odata si-odata aici.
7.    Noi am ratat-o pentru ca nu am stiut, dar voua va spun acum: sa vizitati Farmaceutica di Santa Maria, parfumeria calugarilor care, desi fabricau parfumuri de prin 1300, si-au deschis aceasta parfumerie in anul 1860, in spatele bisericii Santa Maria Novella.
 
Sunt si obiective cu preturi acceptatile, asta insemnanad pana in 6 euro/bilet:
1. Muzeul Opera del Duomo – 6 euro;
2. Cupola Domului sau in Campanile – (atentie mare claustrofobilor si celor cu rau de inaltime!) – 6 euro pentru fiecare;
3. Mozaicurile din Baptister – 3 euro;
4. Galeria Uffizi – unul dintre cele mai frumoase muzee din lume – 6.50 euro;
5. Muzeul Bargello – cu colectia sa impresionanta de statui – 4 euro;
6. Biserica Santa Croce, cu mormintele celebre – 4 euro;
7. Bisericile San Lorenzo si Santa maria Novella – amandoua 3 euro;
8. Capela Brancacci – 4 euro;
9. Si ca sa nu uitam esentialul GELATO! 1 euro/cupa! Fara numar, fara numar!!!!
N-am sa pun punctul final inainte de a va spune: este ideal sa poti vedea tot, sa ai si banii si timpul necesar! Noi am stat o saptamana si n-am reusit sa vedem tot! Nici banii nu ne-au dat afara  din casa, nici vacanta n-a fost suficient de mare! Ceea ce n-am reusit atunci, in mod cert vom bifa data viitoare. Dar orasul merita vazut, chiar daca nu vedeti toate splendorile protejate din interioarele cladirilor! Nu uitati: Italia toata este un muzeu scaldat de soare! Care merita vizitat chiar si numai pe afara.