Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 22 iulie 2012

The Great Dictator Speech

Astazi am gasit pe net ceva de care uitasem. Demult. M-am gandit ca merita sa impartasesc acest moment cu voi. Iata mai jos un discurs absolut electrizant si emotionant al lui Charlie Chaplin din filmul “Marele dictator”.  Aparut in anul 1940, in plin razboi mondial,  discursul ii vizeaza atat la Hitler,  dictator in Germania, cat si pe Stalin, dictatorul rusesc.  Charlie Chaplin, prin glasul sau, se ridica impotriva tiraniei si lacomiei. Cu naivitatea unui mare intelept. Care vorbeste , dincolo de cuvinte, cu sufletul si constiinta unui mare luptator. Pentru valoare, pentru viata. Chiar si dupa 70 de ani, discursul este de foarte mare actualitate. Si asta numai pentru ca omul nu a  invatat niciodata din greselile istoriei. Oare cine a zis primul ca "prostul invata din greselile lui, iar desteptul, din ale altora"?

"- Imi pare rau! Dar eu nu vreau sa fiu un imparat. Nu e treaba mea. Nu vreau sa domin sau sa cuceresc ceva. As vrea sa-i ajut daca as putea. Evrei, arabi, negri, albi…

Cu toţii vrem sa ne ajutam reciproc. E in firea fiintelor umane. Vrem sa traim fericiti impreuna, nu in mizerie… Nu vrem sa ne uram si sa ne dipretuim reciproc… In aceasta lume e loc pentru fiecare… Iar pamantul este bogat si ne poate darui la toti…
Drumul vietii poate fi liber si frumos, dar am pierdut calea… Lacomia otraveste sufletul oamenilor, baricadand lumea cu ura, ca niste gaste care stau intr-o balta de sange. Am dezvoltat viteza, dar ne impuscam reciproc… Masinariile nu ne pot inlocui la nevoie… Cunostintele noastre ne-au facut sa fim cinici. Istetimea, rai si brutali. Gandim prea mult si simtim prea putin. Toate masinariile au nevoie de umanitate.
Mai mult decat istetime avem nevoie de blandete si bunatate. Fara aceste calitati viata va fi violenta si totul va fi pierdut. Avioanele şi radioul au exclusivitate impreuna.
Toate aceste inventii au fost facute pentru bunastarea oamenilor. Cu sudoare pentru prietenia universala si unitate… Chiar si acum, cand vocea mea e auzita de milioane de oameni, milioane de oameni sunt disperati, femei şi copii mici, victime ale sistemului care ii tortureaza si incarcereaza oameni inocenti... Toti cei care ma aud le spun: Nu disperati! Mizeria care ne-a coplesit e doar o lacomie trecatoare, iar durerile oamenilor care se tem va fi calea spre progres... Oamenilor care va dispretuiesc, si vor sa va faca sclavi! Sa va inregimenteze vietile, sa va spuna ce sa faceti, ce sa ganditi, ce sa simtiti... Sa va trateze ca pe vite si sa va foloseasca precum “carne de tun”... Nu va vindeti sufletul acestor oameni, acestor oameni-masini ce au mintit si au inimi de masina. Voi nu sunteti masini, voi nu sunteti vite. Sunteti oameni. Aveti dragostea umanitatii in inimile voastre. Nu urati! Doar nedragostea si nedreptatile!
Soldati! nu luptati pentru sclavie! Luptati pentru libertate! Sfantul Luca a spus: Regatul Domnului e în fiecare om. Nu doar intr-unul, sau intr-un grup, ci in toti oamenii! In voi! Voi oamenii aveti puterea! Puterea sa creati masini! Puterea sa creati fericire! Voi oamenilor aveti puterea sa faceti viata libera si frumoasa! Sa faceti viata o aventura frumoasa! In numele democratiei lasati-ne pe noi sa folosim aceasta putere… Lasati-ne sa fim uniti! Lasati-ne sa luptam pentru o lume noua! O lume decenta care va da sansa oamenilor sa lucreze. Asta va garanta viitorul si ani multi de securitate. Promitandu-le acele lucruri, brutele “s-au ridicat” la putere. Dar ei mint. Nu isi vor tine promisiunile. Niciodata nu o vor face. Dictatorii se “elibereaza” pe ei, dar inrobesc oamenii. Acum lasati-ne sa luptam pentru a indeplini aceasta promisiune.
Lasati-ne sa luptam pentru libertatea lumii cu granitele naţionale. Cu lacomia, cu ura si intoleranta. Lasati-ne sa luptam pentru a convinge lumea. O lume unde stiinta si progresul vor conduce spre fericirea tuturor. Soldati, in numele democratiei, lasati-ne sa ne unim".