Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 15 noiembrie 2015

Hungary Water

Istoria parfumeriei moderne europene incepe in Ungaria secolului 14 cu Elisabeta de Polonia, consoarta regelui Ungariei si regentul Poloniei, membru al Casei regale Poloneze Piast, fiica lui Vladislav I, print de Kujavia si Jadwiga, sora celui care avea sa devina rege al Poloniei, Cazimir cel Mare, ultimul conducator al dinastiei Piast. Nascuta in 1305, aceasta a avut o viata lunga, decedand in anul 1380. Elisabeta s-a casatorit in 1320 cu Robert Charles I, regele Ungariei, fiind cea de-a treia sotie a acestuia. Niciuna dintre cele doua neveste nu putusera sa ofere un mostenitor tronului, asa incat regele  isi alesese o nevasta mai tanara. A fost o casatorie de alianta intre cele doua regate, menita sa serveasca intereselor politice si care sa garanteze succesiunea la tron, iar Elisabeta si-a indeplinit rolul, oferindu-i regelui 5 fii si 2 fiice.
Anul 1370, la curtea regala a Ungariei. Regina deschide usa apartamentelor sale, iar trena lunga din brocart matura lespezile de piatra in urma ei. Parul ii este superb impletit in jurul capului, impodobit cu bijuterii si plasa tesuta din fir de aur. Tinuta ei este impecabila, iar toti curtenii isi apleaca smeriti capetele atunci cand regina trece pe langa ei. Fiecare dintre ei simte mireasma lasata in urma si se gandeste ca miroase a primavara. Majestatea este multumita de reactiile celor care se aflau in preajma, caci alchimistul curtii crease parfumul special pentru ea pe care-l denumise Hungary Water.  Spunea ca este o potiune revigoranta, care are proprietati magice, menite sa ii redea tineretea de odinioara. Hungary Water era o lotiune preparata pe baza de alcool parfumat in care fusesera distilate plante de cimbru si rozmarin. Reteta era tinuta in mare taina, caci alchimistul o tot imbunatatea pentru mandra regina adaugandu-i extract de menta, lavanda, salvie, lamaie, flori de portocal si maghiran. Acesta se lauda ca potiunea alunga epidemiie si reda vogoarea si frumusetea tineretii. El ii recomandase reginei sa o foloseasca atat pentru baut cate jumatate de pahar inainte de culcare cat si ca lotiune de corp la masarea partilor afectate de reumatism sau anchilozate si la  clatirea mainilor. Medicul personal al reginei sustinea cu tarie ca Hungary Water era benefica pentru reumatism si guta, caci regina, dincolo de ambitiile de a-si recastiga frumusetea si tineretea, era bolnava si avea venerabila varsta de 65 de ani. Aceasta a trimis cadou o sticluta regelui Frantei, Charles al 5-lea cel Intelept, renumit pentru pasiunea pentru potiunile frumos mirositoare, iar darul fusese apreciat asa cum se cuvine.
Hungary Water a fost populara pana in secolul 18 in formula initiala, moment in care avea sa fie detronata de Apa de Cologne, iar astazi, numerosi parfumieri relanseaza parfumul care a marcat inceputul parfumeriei moderne. Reteta originala, stipulata in Enciclopedia de uz casnic scrisa de Henry Hartshorn, ar fi fost scrisa de mana reginei Elisabeta a Ungariei si pastrata astazi intr-unul din muzeele din Viena. Ea este realizata din patru parti de alcool din struguri (aqua vitae care a fost acreditata cu multe proprietati de vindecare de catre alchimistii si farmacistii vremii datorita proprietatilor antiseptice si sedative) cu 3 parti de varfuri si flori de rosmarin, coaja de lamaie, frunze de menta, flori de portocal si extract de trandafir care se lasa la macerat in loc cald vreme de aproximativ 50 de ore, dupa care se distileaza din nou. Potiunea se aplica pe batista sau in apa de baie, actionand ca un tonic revigorant care alunga oboseala, lumineaza spiritul, purifica maduva, intareste vederea si prelungeste viata. Varianta moderna include lamaie si coaja de portocala, apa, glicerina, vodca, ulei esential de lamaie, ulei esential de bergamota, ulei esential de rozmarin si frunze proaspete de menta. Exista si multe legende cu privire la aceasta apa miraculoasa. Una dintre ele ar afirma faptul ca un batran alchimist a creat aceasta potiune pentru a-i reda reginei tineretea pierduta si ca ar fi reusit sa o transforme intr-o superba femeie care parea sa nu aiba mai mult de 25 de ani. Marele Duce al Lituaniei, cand a vazut-o, s-ar fi indragostit imediat de ea si ar fi cerut-o de nevasta, desi aceasta avea in realitate 70 de ani. Nu pot sa spun decat: saracul! 
Alte legende propun varianta in care reteta ar fi fost inventata de catre tiganii migratori care o comercializau ca remediu cosmetic si leac pentru unele afectiuni medicale. Cu toate astea, un singur lucru nu poate fi tagaduit nici in zilele noastre: Hungary Water reprezinta un minunat astringent pentru toate tipurile de piele si cu rezultate notabile pentru pielea grasa sau acneica deoarece strange porii, calmeaza mancarimile, normalizeaza PH-ul si miroase minunat. Poate ar merita incercat.