Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 25 martie 2012

Arhitectura ca o inghetata

De cand ma stiu mi-a fost frica de moarte. Ca atare, cand am ajuns la vremea maritisului, am stiut cu cine nu vreau  sa ma marit: cu un doctor sau cu un popa. Mi se parea ca ambele meserii tin moartea de mana: dreapta, indreptata spre actiune, apartinea medicinei, stanga, pasiva si lenesa, orientata spre odihna, tinea popa de mana. Dar viata intotdeauna bate filmul si iti da una peste ceafa razand ironic de tine: destinul a decis sa ma marit cu un doctor. Legist. Ce meserie e mai aproape de moarte? Dar nu am avut nici taria, nici curiozitatea de a ma apleca spre aceasta meserie. In viata, trebuie sa dai Cezarului ce-i al Cezarului: respectul pentru ceea ce nu poti sau nu esti pregatit sa accepti. Apoi a aparut copilul, care nu a manifestat curiozitatea de a impartasi nici una dintre meseriile noastre. Si-a ales-o pe a ei: arhitectura. Din prea multa daruire, am invatat sa iubesc ce iubea ea. Si nu a fost rau deloc. Ascultand-o vorbind despre ce ii placea, ce isi dorea, am invatat sa descopar lumea prin alti ochi. Ai ei! Asa am descoperit frumosul dincolo de cuvinte, in imagini, in culoare, in forme geometrice, spatiale. Nu stiu daca nesfarsitele ei relatari despre lucrurile care o impresionau sau modul in care ea se straduia sa dea noii sale preocupari forme simple de ingelegere pentru mintea mea nestiutoare in acest domeniu m-a condus sa ii descopar pe Gaudi si pe Hundertwasser in arhitectura  sau pe Klimt si Dali in pictura, cert este ca am intrat in aceasta noua lume cu ochii mirati si muta de curiozitate. Sunt sigura ca nu va imbratisa niciodata aceste tendinte in proiectele sale viitoare de vreme ce povesteste cu atata consideratie  despre stilul lui Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe si ati arhitecti asemeni lor care au a stabilit noi standarde in design si arhitectura moderna,  prin simplitatea si formele de o frumusete absoluta. Mie imi place arhitectura ludica (cum imi place sa ii spun ). De ce nu ar fi viata un joc in care forma si culoarea sa dea substanta fiecarei zi care se cocoseaza prin banalitatea existentei cotidiene?

Antonio Gaudi, maestrul liniilor curbe ancorate intr-un stil gotic original, celbru pentru stilul lui unic in care foloseste linia curba si proiectele sale grandioase si personalizate trebuie simtite inainte sa fie intelese. Proiectul lui de suflet a fost Sagrada Familia, celebra catedrala care inca nu este finalizata si care atrage milioane de turisti din intreaga lume. Stilul sau senzual si inovator se incadreaza in tendintele Art Nouveau si exceleaza in operele sale care sunt realizate in orasul Barcelona.
Sagrada Familia - opera neterminata a arhitectului si atractia principala a orasului. La un an dupa inceperea lucrarilor la o biserica neogotica, Gaudi a fost insarcinat sa o finalizeze. El a schimbat toate planurile si a prelungit termenele de executie,  pe masura ce avansa santierul. Aceasta urma sa fie Sagrada Familia. Din cele 18 turle proiectate (12 pentru Apostoli, 4 pentru Evanghelisti si cate una pentru Fecioara Maria si Iisus), au fost finalizate doar 8. Gaudi a investit cam tot ce avea in proiect (ultimii 16 ani din viata si toti banii castigati), lasandu-le barcelonezilor o constructie unicat si datoria morala de a o finaliza. A murit calcat de un tramvai, in timp ce traversa grabit strada.
Casa Mila - construita intre 1906 si 1910 pentru familia Milla

Se spune ca nu era un elev eminent, dar excela la desen si reusea sa gaseasca cele mai traznite solutii la problemele de arhitectura ale timpului sau.
                                        Casa Mila acoperis
Atunci cand a trebuit sa semneze diploma de arhitect a lui Gaudi, Elies Rogent ar fi spus: "Who knows if we have given this diploma to a nut or to a genius. Time will tell."
Parcul Guell si Palau Guell   au fost  proiectate de Gaudi pentru protectorul sau - Eusebi Güell i Bacigulpe. Palatul era dedicat receptiilor si intalnirilor cu oamenii din inalta societate a vremii. Acestia intrau cu trasura pe poarta palatului, erau poftiti inauntrul palatului, in timp ce caii si trasura mergeau in grajdul de la subsol. Dupa reuniune, invitatii se urcau in trasura si ieseau , pe alta poarta. Palatul a fost proiectat in jurul camerei de primire, care e prevazuta cu niste ferestre mici,  folosite de gazde pentru a “pandi” venirea invitatilor. S-a inconjurat de oameni care au crezut in talentul lui si a reusit sa-si puna in aplicare ideile in proiecte indraznete care, de multe ori, pareau imposibil de realizat. 
                                                        Parcul Guell
La sfarsitul secolului XIX in Barcelona apare un nou curent in arhitectura, o varianta a Art Nouveau,  modernismul.
                                                           Parcul Guell
Locuitorii Cataloniei,  guvernati in mod pregnant de doua sentimente: “seny” – un simt profund al realitatii si “rauxa” – haos creator, si-au incurajat reprezentantii noului trend  (Puig, Montaner si Gaudi) care isi propuneau sa transforme cladirile in opere de arta. 
 
Casa Batlo reprezinta lupta Sfantului Gheorghe contra balaurului. Acoperisul reprezinta spinarea balaurului invins. Cred ca , daca as avea posibilitatea de a-mi alege locul in care as vrea sa traiesc, acest oras ar fi perfect.
Casa Batlo
Mentorul meu spiritual a ajuns sa studieze la Viena sa se pregateasca in meseria pe care si-a ales-o. Asa l-am descoperit eu pe cel de-al doilea arhitect, Friedensreich Hundertwasser. 
Hundertwasser este numele sub care artistul si-a promovat activitatea, intrucat cel real este Friedrich Stowasser.  Friedensreich inseamna loc al pacii, al libertatii, iar Hundertwasser, adica 100 de ape. Pseudonimul se traduce prin iubirea fata de natura, fata de miscare, iar laitmotivele operelor sale sunt spirala si culorile puternice. El a fost denumit "arhitectul vindecarii"  in semn de respect fata de natura care l-a inspirat si pe care a respectat-o, incluzand-o in proiectele sale.
Inainte de a pleca la cursuri dimineata, imi explica traseul, imi printa harta, iar eu plecam la drum, schimbam metrouri si vizitam toate acele locuri de care imi povestea.
                                         Hundertwasser  Village Viena
Friedensreich Hundertwasser a fost pictor , grafician şi arhitect austriac. El si-a propus sa foloseasca arta drept element de decor, exceland in asimetria armonioasa a naturii inconjuratoare, a formelor neregulate si dezordonate.
                      Ronald McDonald's Kinderhilfe, Essener Grugapark
Viziunea lui mi se pare asemănătoare cu cea a lui Antoni Gaudi, motiv pentru care, atunci când am văzut una dintre construcţiile lui cele mai cunoscute, m-am gândit instantaneu la arhitectul catalan. 
Citadela verde din Magdeburg
Gimnaziul Martin-Luther din Wittenberg, Germania
Filosofia lui Hundertwasser face referire la intoarcerea omului cu fata spre natură, la reconciliere si la acceptare reciproca tacita.
                                             Piata din Plochingen
Artistul este un continuator al stilului vienez Seccesion, varianta austriaca a Art Nouveau-ului francez sau a Jugendstil-ului nemtesc. 
                           Incineratorul (District Heating Plant) din Viena
                                    Maishima Incineration Plant
                                 Hundertwasser Toilet Kawakawa
El a respins liniile drepte si a dat o noua dimensiune liniilor curbe.
                        Casa spirala (Waldspirale) din Darmstadt, Germania
Interioarele construcţiilor sale îl obligă pe turist sa fie atent la detalii, deoarece  nici măcar podelele pe care acesta calca nu sunt drepte. 
Hundertwasser Museum Viena
Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser poate nu este atat de cunoscut in toate colturile lumii, insa oricine a vizitat Viena cred ca a fost la Hundertwasser Haus.
                     Day-care center Heddernheim langa Frankfurt Germania
Daca ajungi de dimineata acolo, vezi siruri de turisti straini cum vin incolonati , dotati cu harti si aparate foto.
                                               Kunsthaus Viena

Cladirea este un complex de apartamente,  caracterizata printr-o tusa de vopsele frumos asortate, podele ondulate si geamuri prin care iese spre lumina vegetatia. 
Gradinita pentru copii din Heddernheim, Frankfurt/Main
                                                          Viena Paradice
Hundertwasser nu a fost platit pentru multe dintre proiectele sale, iar el le-a considerat un exercitiu absolut necesar pentru vienezi,  pentru a preveni construirea unei cladiri urate in locul celor pe care le putem admira azi. 
                                             Aan de Stegge-GebouwMei
Munca lui Hundertwasser a fost infleunţată de Antoni Gaudi şi de pictorii Egon Schiele şi Gustav Klimt.
                           Gara ecologica (Bahnhof) din Ueltzen, Noua Zeelanda
Hudertwasser a murit în anul 2000 şi a fost îngropat în Noua Zeelandă, unde acesta avea casă.
Biserica St. Barbara din Barnbach, Styria

Evident ca nu am vazut toate cladirile proiectate de ei. Niciunul nu s-a gandit, probabil, ca vor exista nebuni ca mine care vor dori sa le vada pe toate. Deci le-au imprastiat pe toata harta lumii. Dar ma intorc cu drag, de fiecare data cand pot, sa regasesc detalii care, poate, mi-au scapat. Pentru mine, stilul acesta arhitectural seamana cu o inghetata. Colorata, aromata, gustoasa, pe care o savurezi cu privirea la nesfarsit. Culorile explodeaza si retina ti se umple de tonuri de culoare. Vrei sa nu se mai termine niciodata. Iar, cand ultimul strop ti se topeste si se prelinge printre gene, deja te gandesti cu nesat la urmatoarea inghetata.
Hundertwasser Markthalle Altenrhein
Hundertwasser a construit multe cladiri din Austria si Germania,  muzee, gradinite, scoli si biserici. A construit gradinita pentru copii din Heddernheim, Frankfurt/Main,  a refacut scoala de gramatica Martin-Luther din Wittenberg, Germania,  a remodelat biserica St. Barbara din Barnbach, Styria, a transformat vechile fabrici, uzine si silozuri in adevarate opere de arta.
0
Rosenthal Fabrik, Selb Germania