Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 17 august 2012

"Matryoshka" sau papusa in papusa.

Intotdeauna cand plec in vacanta, imi place sa vin cu un obiect care sa-mi aminteasca de tara respectiva. Din Spania am venit cu un prespapier din otel de toledo si un tauras din portelan mozaicat, din Olanda cu o mica moara din portelan, din Italia am o frumoasa masca venetiana, din Germania o halba de bere frumos decorata, din Franta o mica ceasca de cafea din portelan de Sevres si tot asa  as putea continua. Prietenii, stiind meteahna mea, imi aduc la randul lro mici suveniruri din tarile pe care le viziteaza.
Dar nici unul dintre ei nu a fost in Rusia. Nici noi. Imi doream atat de mult o papusa "Matryoshka" , incat, atunci cand am avut ocazia, am implorat pe cineva care mergea acolo sa-mi aduca una. Papusa , un simbol national al Rusiei, are o poveste frumoasa.  Numele ii provine  de la prima femeie rusoaica cu numele de "Matryona", care a fost un nume foarte popular printre ţăranii Rusiei. Numele celebrei papusi inseamna mama si isi are originea in latinescul mater. Numele este de fapt un simbol al maternitatii , al fertilitatii.  "Matryoshka" a fost inspirata de o papusa realizata in insula Honshu a Japoniei.
Se pare ca pictorul  Serghei Maliutin, care lucra in atelierul industriasului Sava Mamontov la Abramtsvo, o moşie langa Moscova,  a vazut un set de papusi japoneze cioplite din lemn, care reprezentau cele sapte zeitati ale norocului. Mamontov , mecena si sustinator al artelor, incuraja tinerii artişti care creau in stilul rusesc. Acesta  a construit numeroase cai ferate pe teritoriul rusesc, a exploatat petrolul in Baku, a creat uniunea artistilor plastici din Rusia cu scopul promovarii traditiei si culturii nationale. A finantat lucrarile multor artisti plastici, a creat o opera. Artiştii lucrau in atelier alaturi de  meşteşugari talentati.  Se zice ca, intr-o sambata de dimineata, unul dintre ei ar fi  adus de la un calugar rus, intors de curand din indepartata Japonie, o papusa facuta pe insula Hoshu.
Daca pana atunci in atelierul mestesugaresc se ciopleau din lemn  oua de Paste si mere, toate realizate pe principiul ca obiectul mare il „inghitea” pe urmatorul. Pictorul  Serghei Malitunin, atras de păpuşa japoneză care reprezenta un samurai chel, a decis sa realizeze o papusa tipic ruseasca.  El  a desenat  papusa si l-a rugat pe sculptorul Vasili Zveidochin sa  realizeze din  lemn prima Matryoshka dupa acelasi principiu folosit si pana atunci in atelier.
Zvezdochkin  a realizat opt păpuşi: prima era o fată care tinea in brate un cocoş, urmate de alte şase papusi, una ascunsa in interiorul celeilalte, ultima fiind un copil. Doi ani mai tarziu,  M.A. Mamontova, soţia lui Savva Mamontov, a prezentat papusile la expoziţia mondială de la Paris, unde papusile au fost premiate cu medalia de bronz.
Faimoasa papusa cucerise fara sa vrea occidentul. La intoarcerea in Rusia, in multe alte localitati s - a inceput fabricarea de Matryoshki. In 1913,  patruzeci si opt de papusi au fost prezentate la Expoziţia de Jucării de la Sankt Petersburg .
Ele au fost create de artistul Nikolai Bulichiev. Inca de la inceput, papusile aveau forma conica, cu partea superioara rotunjita, iar cea inferioara dreapta. Initial, papusa avea chipul unei fete, imbracata in tinuta specifica acelor timpuri. In interiorul papusii se aflau alte 5 papusi de dimensiuni mai mici, puse una intr-alta, ultima, cea mai mica, fiind un bebe si singura care nu se dechide la mijloc.
Ele sunt pictate manual in culori puternice de: rosu, albastru si verde, care sunt culorile tradiţionale ale papusilor realizate in orasul Serghiev Posad. Acest oras era cunoscut initial pentru manastirea sa din veacul al XIV-lea, numit Zagorsk in perioada sovietica. In ziua de astazi, fiecare set de papusi prezinta o tema diferita: port popular, personaje de basm rusesc, lideri politici, papusi cu tente religioase etc.
In prezent Matryoshka este cea mai populara papusa ruseasca si suvenirul national rusesc. Prima papusa realizata este expusa si acum in  Serghiev Posad, in Muzeul Jucăriilor. Artistul ar fi schitat o familie de tarani  mujici: mamă impreuna cu cei sapte copii.
Pana in prezent, ele sunt fabricate dupa tehnicile traditionale, fiind realizate din lemn de fag. Cele mai populare papusi sunt formate din 5-8 piese.  Cea mai mare Matryoshka , realizata in 72 de piese, provine de la Semionovo si are un metru inaltime. Papusa reprezinta simbolul traditional rusesc si serveste drept reper pentru toate basmele rusesti. Daca nu aveti inca o "Matryoshka", bucurati-va de imagini. Nu e nimic rau in inecrcarea dea a  ne redescoperi latura ludica, ascunsa in zilele aspre ale prezentului.

Ma-ntrebam ce sanse ar avea o "Matryoshka" cu chipurile principalelor figuri din politica romaneasca? Cred ca s-ar vinde mai bine darts. Asa nu am jigni nici papusa, nici jocul, nici regula, nici scopul .