Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 5 august 2012

Chanel no 5 - „O femeie fără parfum e o femeie fără viitor.” (Coco Chanel)

Coco Chanel este femeia mit, femeia care a revolutionat istoria modei si care a devenit cea mai impresionanta si mai disputata prezenta feminina din istoria modei.  S-a nascut in data de 19 august 1883, in oraselul francez Saumur, fiind cel de-al doilea copil al lui Albert Chanel, negustor de preofesie, si al sotiei sale Jeanne Devolle, croitoreasa. Numele ei real a fost Gabrielle Bonheur Chanel, dar tatal ei o alinta Coco, in vreme ce prietenii ii spuneau „Mademoiselle”. Ramasa orfana de mama la 12 ani, Coco e fost data la un orfelinat, iar la 18 ani incepe deja sa isi castige singura existenta. Succesul nu a venit imediat: incearca sa se afirme pe scena cabaretelor din Montparnasse si devine in scurt timp preferata ofiterilor si artistilor care frecventau cafeneaua  „La Rotonde”. Nu dupa multa vreme cunoaste un domn bogat care o prezinta inaltei societati pariziene. Adolescenta rebela se plictiseste repede de regulile si canoanele cercurilor inalte de care nu se simte atrasa. Viata ei amoroasa a fost plina de personaje interesante, dar iubirea vietii ei a fost un englez, Arthur Capel, pe care il alinta strigandu-l “Boy”. Acesta este barbatul care i-a deschis usa spre lumea modei si a incurajat-o sa faca primiii pasi. Cu banii lui, Coco isi deschide in anul 1914 primul ei magazin de palarii marca Chanel. Magazinul se numea „Chanel Modes”si era situat pe strada Cambon, nr. 21 din Paris, devenită celebră datorita ei. 
Desi indragostita de Arthur, dupa trei ani, Coco ii returneaza banii investiti in atelier, iar după 9 ani de iubire pasionala, Arthur o paraseste si se casatoreste cu o văduvă bogată. Dar adevarata lovitura care o bulverseaza pe Coco s-a petrecut in anul 1919, cand Boy a decedat intr-un accident cu masina. Toti barbatii care au trecut apoi prin viata ei (Ducele de Westminster, ducele Dimitri, vărul ţarului Rusiei) au fost doar amintirile iubirii pierdute in tinerete, aventuri trecatoare, picanterii pentru presa si lumea mondena a Parisului.  Cea care i-a descoperit geniul creator in materie de moda, a fost o frumoasa poloneză,  Misia Sert. Coco s-a invartit in cercurile artistice frecventate de Dali, Stravinski, Picasoo, Cocteau, cu care a legat prietenii durabile. Ei au ajutat-o sa se descopere si sa isi dea masura propriei sale valori. Perioada sa de glorie se incadreaza perfect intre anii 1920 – 1939, cand Coco Chanel a cucerit lumea si in primul rand femeile , prin ideile sale indraznete si originale: parul scurt în stil "garçon a luat locul pletelor, rochiile lungi au fost inlocuite cu pantalonii, corsetele cu lenjeria , iar bijuteriile cuminti si delicate cu cele nonconformiste. Femeia explodeaza in note de o eleganta nebanuita, impunandu-se prin simplitatea croielii si accesoriile socante. Tot de numele ei sunt legate: rochia din jerseu si lana, faimoasa deja „little black dress”, taiorul si fusta scurta pana la genunchi, costumul deux-pieces, bluzele din matase brodate, puloverele pe gat, fustele plisate, şalurile lungi. Toate aceste haine sunt asortate cu: siragurile lungi cu perle, lanturile groase placate cu aur, posetele mici cu lant pe umar, turbanul drapat sau pantofii în două culori. Coco Chanel afirma că „o rochie nu este nici o tragedie şi nici un tablou; este o creaţie încântătoare şi efemeră, nu o opera de artă eternă.” Dar istoria avea sa confirme faptul ca „la petite robe noire” sau „the little black dress” erau la fel de importante ca si creatiile artistilor contemporani ei. Dar Coco a fost fascinata nu numai de moda. Ceea ce i-a adus un plus de notorietate a fost lansarea unui parfum al cărui nume avea sa aminteasca de numele ei personal si atelierul sau de creatie.
Astfel, in 1921, a fost lansat Chanel No. 5. Superstitioasa fiind, a dat numele primului ei parfum pornind de la convingerea ca cifra 5 era numărul ei norocos, dar si pentru faptul ca esenţa aleasa era a cincea varianta dintr-un sir lung de variante. Lansarea a avut loc intr-o zi de 5 mai, iar Chanel nr 5 a devenit parfumul cel mai cunoscut din lume. Mult timp a fost asociat cu imaginea lui Marylin Monroe, care nu concepea sa iasa din casa fara doua puf-puf-uri de Chanel No. 5. Intrebata fiind cu ce doarme noaptea, Marylin a raspuns ca doarme cu 3 picaturi de Chanel 5. Parfumul a cunoscut o notorietate de neegalat.  Niciunul dintre parfumurile lansate de Chanel dupa aceea sau de alte case de renume din lumea parfumierilor nu au reuşit să atingă cotele de celebritate ale lui Chanel No. 5. Nu am sa omit inca un parfum care cunoaste vanzari frumoase in ziua de astazi, si anume “ Coco Mademoiselle”.
„Moda trece, doar stilul rămâne.” (Coco Chanel)

1939 a fost anul in care Coco isi inchide atelierul din strada Cambon izolandu-se in Hotelul  Ritz. In timpul razboiului are o aventura  cu un ofiţer german nazist , fapt care ii aduce un prejudiciu de imagine major. Deşi aspru criticată, Coco nu se da batuta, incepe sa lucreze mult si se reabiliteaza in America unde cunoaste un real succes. In 1963,  in ziua atentatului si asasinatului presedintelui Jack Kennedy, din orasul Dallas, Jackie Kennedy purta deja celebrul sacou roz marca Chanel. Coco Chanel a revolutionat lumea modei si a impus “stilul Chanel” pe care astazi il consideram stilul clasic. Coco Chanel ne-a invatat ca „luxul nu e opusul sărăciei, ci al vulgarităţii” si faptul ca „o femeie are întotdeauna vârsta pe care o merită”.
In acceptiunea ei, eleganta intotdeauna deriva din simplitate. Numele ei inca este sinonim cu eleganta desavarsita, cu femeia chic, misterioasa, invaluita in fumul tigaretei , o femeie care te provoaca sa o descoperi dincolo de aparente. Increzatoare, surazatoare, sigura pe ea, o provocare pentru barbatii din jurul ei. Viata sa tumultoasa si spumanta ca o champagne buna, inca este gustata si cercetata de cineasti renumiti. Pana in prezent, au fost filmate două creaţii cinematografice: “Coco avant Chanel” in regia lui Anne Fontaine si „Coco & Igor”, semnat William Friedkin.  
„Dacă vrei să fii unică, trebuie să fii diferită!”(Coco Chanel)

I

Jocul cu cuvintele - Palindromul

Pentru ca politica , bat-o vina, ne ocupa tot timpul in ultima vreme, am simtit nevoia sa ma intorc la cuvant. Exista o lume a jocurilor de cuvinte, in care  anagrama, palindromul, calamburul sau lipograma, pangrama, holorima si ambigrama sunt din ce in ce mai putin familiare tinerilor. Astazi am sa vorbesc despre palindrom, oare cati stiu ca palindromul este un cuvant sau o fraza care poate fi citita atat de la stanga la dreapta, cat si de la dreapta la stanga, sensul ramanand acelasi. Istoria consemneaza palindromul inca din vremea grecilor si romanilor. Din Grecia antica ne-a rămas “Nispon anomimata mi monan opsin” , palindrom care era scris pe toate fantanile publice insemnand „Sa te speli de pacate, nu numai pe fata”. Iar de la romanii : “In girum imus nocte et consumimur igni” care  descria zborul moliilor in lumina si se traduce „Intram noaptea in cerc si suntem consumati/arsi de foc”. Motto-ul avocatilor “si nummi immunis” dateaza din secolul 19 , folosit in versiunea sa englezeasca, “some what mockingly”, care se traduce “oarecum batjocoritor/ putin in deradere”, desi jargonul "un pic la misto" este cel mai apropiat de sensul adevarat. Palindromul , ca si cuvant, avand aceasta semnificatie, i se datoreaza scriitorului englez Ben Jonson, in anii 1600, si provine din cele doua cuvinte grecesti palin (πάλιν; "înapoi") si dromos (δρóμος; "drum, direcţie").
Primul care a devenit renumit pentru  poeziile sale care puteau fi citite în ambele sensuri, „versus recurrentes”, a fost poetul roman Sidonius Apollinaris care a trait in secolul 5. Primul palindrom cunoscut in limba engleza se zice ca i-ar apartine lui John Taylor, în 1614:
"Lewd did I live & evil I did dwel".

In anul 1948, Leigh Mercer i- a dedicat un palindrom lui George Washington Goethals, cel care a proiectat canalul Panama: "A man, a plan, a canal, Panama !" , in traducere „Un om, un plan, un canal, Panama !” Cel mai lung palindrom din lume provinde din limba finlandeza si apartine lui Teemu Paavolainen, in 1992,  in care a folosit 49 935 caractere. Un palindrom drag mie se presupune ca apartine lui Nichita Stănescu :
“Dus aici beţiv opal 
 Lapovite bici asud.

 Dur, o vietate cal
 La cetate ivor ud”.

Daca mai cunoasteti si alte palindromuri celebre, va rog sa completati acest material.