Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 29 martie 2012

The Ideal Place



Cand crezi in ceva cu adevarat, nimic nu poate sa te opreasca, nici timpul, nici varsta, nici lumea. Am citit intr-o revista istoria incredibila a unui postas francez care avea un vis: sa isi construiasca locul ideal in care sa traiasca. Evident, nu a povestit nimanui despre viziunea sa asupra acestui loc imaginar, de teama ca sa nu fie considerat nebun sau ridiculizat. Numele lui  este Ferdinand Cheval. El a pornit constructia acestui edificiu in 1879 si a muncit la el timp de 33 de ani. Palatul construit de el este cel mai elocvent exemplu de arhitectura naiva 


Inspirat de contorsiunile pe care timpul le sapase intr-o piatra, acesta a inceput sa stranga toate pietele cu forme ciudate pe care le gasea pe cararile strabatute pe vremea cand era postas si le aducea acasa. La inceput isi umplea buzunarele pantalonilor cu ele. Seara venea acasa fericit si isi aranja proviziile gasite peste zi. Cu timpul, adunand tot mai multe, drumul catre casa devenea o corvoada, motiv pentru care innopta in hambare sau sub cerul liber.  Si cum cantitatea de pietre se tot marea, a inceput sa le care in cosuri, ca mai apoi, sa le duca cu roaba.



E

El a pornit constructia acestui edificiu in 1879 si a muncit la el timp de 33 de ani. Palatul construit de el este cel mai elocvent exemplu de arhitectura naiva. 

Pentru constructia Palatul ideal (sau Palatul de coral) el s-a inspirat atat din mitologia hindusa , cat si din scrierile biblice. Si-a petrecut mai bine de 20 de ani lipind pietrele intre ele cu clei, mortar si ciment, realizand capele si modele demne de templele hinduse. 
A sculptat temple populate de zei, animale, pelerini, fantani si turnuri.  Palatul are o lungime de 26 de mteri, o latime de 16 metri si o inaltime de 10. In plan au fost incluse alei, scari exterioare, coridoare pe care sunt sute de inscriptii: "10,000 days, 9300 hours , 33 years of toil". Pentru constructia Palatul ideal (sau Palatul de coral) el s-a inspirat atat din mitologia hindusa , cat si din scrierile biblice. Si-a petrecut mai bine de 20 de ani lipind pietrele intre ele cu clei, mortar si ciment, realizand capele si modele demne de templele hinduse. Palatul a fost ridicat in ultimii sai 15 ani din viata si se afla in satul Hauterives, amplasat pe Valea Loarei.

Cheval si-a dorit sa fie ingropat in locul creat de mintea sa geniala, dar autoritatile franceze nu au permis acest lucru deoacere contravenea legilor in vigoare. Desi si-a petrecut ultimii sai ani din viata constrindu-si mausoleul, autoritatile au decis ca el sa fie ingropat in cimitirul Hauterives. A murit la varsta de 88 de ani, cam la un an dupa ce si-a terminat constructia locului ideal la care visase de-a lungul vietii sale. Imediat dupa moartea sa, iluministii André Breton si Pablo Picasso au recunoscut valoarea arhitecturala a acestui edificiu. In 1969, André Malraux,  Ministrul Culturii din acea vreme, a declarat Palatul monument cultural, protejat de catre statul francez. 
In preajma edificiului, s-au pus placute de atentionare a turistilor cum sunt: "Work of only one man" sau "It is prohibited to touch anything". Palatul sau demn de naratiunea unei povesti fantastice a fost recunoscut ulterior ca o capodopera arhitecturala, iar in ziua de astazi, acest loc este vizitat de numerosi turisti veniti din toata lumea. Acest palat este unul dintre obiectivele cele mai vizitate din Franta, la ora actuala.