Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Cand privighetoarea canta, muta, lebada danseaza


Astazi vom povesti tot despre femeile talentate ale Romaniei care au fost aplaudate la scena deschisa in marile capitale ale lumii si pe care noi le-am uitat. Pe multe dintre ele, probabil, ca multi nici nu le stiu. Din respect pentru arta, vom aborda alte genuri, cu alt fel de public si cu alte sensibilitati artistice. Vom rascoli in timp si vom aduce la rampa soprane si balerine celebre.
Lola Bobescu, sau “diva cu vioara”, o olteanca talentata despre care Yehudi Menuhin spunea ca e “cea mai mare violonista a secolului 20”. Sa vad cine are tupeul sa il contrazica! S-a nascut in Craiova , fiind fiica dirijorului si compozitorului Aurel Borebscu. La varsta de 5 ani s-a pus pe treaba, nu mai era timp de joaca, lumea o astepta! Avea de impresionat un continent! La inceput a studiat cu tatal ei, dupa care a fost trimisa la Ecole Normale de Musique si Conservatoire Nationale de Musique din Paris, unde a absolvit cu merite de excelenta. A studiat in privat cu George Enescu si Jacques Thibaud. Si ca sa fie sigura ca ii iese, s-a stabilit in Belgia: a fondat “Solistes de Bruxelles”, actuala “L’Orchestre de Wallonie” din Liege, “Cvartetul de coarde “’Arte del Suono” din Bruxelles, a predat la Conservatorul din Liege si la Conservatorul Regal din Bruxelles, a sustinut recitaluri alaturi de marile ansambluri orchestrale ale lumii, a inregistrat in marile case de discuri.

                                               ************

“Privighetoarea Carpatilor”  s-a numit Hariclea Darclee, nascuta Hariclea Haricli, fiica Mariei Aslan, nepoata Domnitei Mavrocordat, si a lui Ion Haricli, mosier de Teleorman. Aceasta braileanca frumoasa  a fost una dintre cele mai mari soprane ale lumii, pe care Parisul a stiut sa o promoveze prin intermediul compozitorului Charles Gounoud, el insusi fiul unei celebre pianiste. Acesta i-a dat rolul Margaretei din opera “Faust”, iar Scala din Milano a fost sansa consacrarii ei la nivel mondial. Ulterior Pucini avea sa ii ofere rolul Floriei Tosca. A cantat alaturi de tenorii Enrico Caruso, Emilio de Marchi, Titta Ruffo, Francesco Tamagno, dar si de iubirea vietii ei, baritonul Eugenio Giraldoni. A fost aplaudata si apreciata de compozitorii Giuseppe Verdi, Ruggiero Leoncavallo, Alfredo Catalani, Giacomo Puccini si Pietro Mascagni. A interpretat 58 de roluri in 56 de opere compuse de 31 de compozitori.  S-a impus ca primadona in marile teatre de opera de la Paris, Lisabona, Berlin, Milano, Roma, Florenta, Barcelona, Madrid, Moscova, Sankt Petersburg. Talentul, cat si frumusetea ei, au subjugat inimile barbatilor din lumea intreaga. Insusi Regele Carlos al Portugaliei a fost un admirator inflacarat, marturisind intr-una dintre scrisori: “admir artista, iubesc insa femeia”. Femeia care a bucurat o lume intreaga, care a fost iubita pana la veneratie de mii de barbati, a murit in saracie si uitate in propria sa tara.
                                                            ******************
 
O alta solista de opera apreciata in toata lumea a fost Virginia Zeani, nascuta Virginia Zehan, intr-un sat din judetul Mures. La 22 de ani a avut sansa de a studia in Italia alaturi de tenorul Aureliano Pertile. Timp de 16 ani , o data cu schimbarea regimului politic din Romania, nu i-a fost permisa reintoarcerea in tara. A fost una dintre cele mai mari soprane lirice in perioada 1950-1970, iar timp de 25 de ani a fost “prima donna assoluta” a Operei din Roma. A cantat alaturi de cei mai mari tenori ai lumii, printre care Ferruccio Tagliavani, Arrigo Pola, Placido Domingo, Luciano Pavarotti. A interpretat rolurile la care alte artiste doar indraznesc sa viseze: Aida, Desdemona, Tosca, Fedora etc. A cantat pe marile scene ale lumii din Roma, Milano, Bologna, Londra, Paris, Viena. Dupa retragerea din lumea muzicala, s-a stabilit in America unde a devenit profesoara de canto.
 
                                             *************
Printre sopranele noastre care au facut cariera scenele international se afla si nume mai putin cunoscute noua. Este vorba de Alma Gluck, pe numele ei real Reba Feinsohn, una dintre cele mai renumite cantarete din lume. Desi nascuta in Romania la Iasi intr-o familie de evrei instariti, ea s-a stabilit in America la o varsta destul de frageda, mai exact la 16 ani. A cucerit iremediabil Metropolitan Opera din New York, a vandut peste un milion de discuri cu inregistrarea “Carry Me Back to Old Virginny”, a fost casatorita cu violonistul Efrem Zimbalist alaturi de care si-a cladit o familie.
                                              **************

Printre privighetorile romanesti s-au afirmat si lebede gratioase, mute in indaratnicia lor fara cuvant, dar de-o eleganta in miscare aproape covarsitoare. Una dintre ele a fost Lizica Codreanu, fiica unui renumit avocat bucurestean – Ion Sionescu Codreanu, care si-a gasit masura talentului pe scenele parisiene. Aceasta a fost inspirata de sora sa mai mare, artista (pictorita si sculptorita) Irina Codreanu, care i-a oferita o alta perspectiva asupra lumii si a incurajat-o sa isi stabileasca prioritatile, dar si ambitiile. De educatia ei artistica s-au ocupat coregrafele si balerinele Valadina si Bronislava Nijinska, impreuna cu maestrii in coregrafie avangardista Iliaz, Sergei Diaghilev si Igor Larionov. A excelat in balet, dans avangardist, acrobatie de circ si si gimnastica artistica. A evoluat alaturi de mari artisti ai secolului 20 precum: Fernand Leger, Marcel Mihalcovici, Darius Milhaud, Sonia Delaunay si multi altii. Bruneta focoasa, boema si nonconformista a fost una dintre prietenele lui Brancusi, cel care a poreclit-o “Tiganca”.
O alta balerina de succes, maestra in balet, a fost Floria Capsali. Ea este aceea care a deschis o scoala privata de balet si unde s-au format marele nume ale baletului romanesc. A devenit maestra la Opera Nationala din capitala, apoi director al Operei Romane si fondator al Liceului de Coregrafie.

La final am ales sa mai adaug un nume, cel al Mariei Prodan Bjornson. Aceasta a fost stranepoata dramaturgului norvegian Bjornstjerne Bjornson, tatal ei fiind un prosper om de afaceri. Nascuta la Cluj, Maria a emigrat in Anglia unde a devenit o reputata scenarista, ei apartinandu-i scenografia celebrului musical “Fantoma de la Opera”. A urmat cursurile unor reputate scoli in domeniu: Glen Byam Shaw School, Central School of Art Design, lucrand apoi pentru Scottish Opera, Citizens Theatre, Royal Shakespeare Company. In Romania a infiintat Asociatia scenaristilor si autorilor romani, a sponsorizat multe actiuni de caritate a sprijinit carierele multor studenti promitatori in design.

Din fericire pentru noi, Romania inca se poate lauda cu foarte multe cantarete de opera si balerine care fac cinste Romaniei pe marile scene ale lumii. Sopranele Angela Gheorghiu, Nelly Miricioiu, Eugenia Moldoveanu, Irina Iordachescu, Felicia Filip, Leontina Vaduva, mezzosoprana lugojeana Aura Twarowska, balerinele Alina Cojocaru, Soimita Lupu, Simona Noja si sunt doar cateva dintre marile artiste lirice care onoreaza tara noastra.  In vreme ce lumea intreaga amuteste admirandu-le, multi romani habar nu au ca sunt printre noi artisti in fata carora somitatile lumii se ridica in picioare. Sa aplaude!