Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 20 iulie 2012

Samsara - poveste intr-o sticla de parfum

Cine iubeste parfumul nu are cum sa nu-l stie pe acesta, caci Samsara simbolizeaza  circuitul existenței spiritului in lumea de dincolo de forme si implementeaza formula potrivit careia spiritul cunoaste nașterea-moartea-renașterea, ca un perpetuum cyrcle, ca o roata a vietii fara sfarsit, in dorinta sa de a atinge Nirvana. 
Parfumul care poarta numele “Samsara” a fost inspirat dintr- o poveste spirituala de dragoste care transmite un mesaj profund uman, adoptand in plan narativ o lectie despre renuntarea la lumea trupeasca, in dorinta desavarsirii sinelui in plan spiritual. 
Tashi (“Cel bun”), un lama care a crescut de la varsta de 5 ani in manastirile din Himalaya, dupa ce a petrecut trei ani, trei luni si trei zile in asceza, izolare si meditatie, a decis sa se intoarca inapoi in manastire. In drumul sau de intoarcere, a zarit pentru cateva secunde chipul frumos al unei fete, iar propriile dorinte, reprimate in timpul ascezei,  l-au aruncat inapoi catre viata reala. Acesta a renuntat  la viata monahala, s-a casatorit cu Pema (“ Floare de Lotus”), fiica unui fermier bogat, a devinit un agricultor instarit, a strans averi, a starnit invidii, a pierdut tot ce a agonisit, dar asta nu l-a impiedicat sa o ia din nou de la capat. Tashi a avut un fiu, Karma (“Destin”), dar nici asta nu l-a impiedicat sa se indragosteasca de Sujata (“Cea  nobila”). Viata monahala se tot mai indeparta de sufletul sau, motiv pentru care fostul lama se zbatea mereu intre dorinta trupeasca si dharma ("scopul vietii", din care izvorasc armonia interioara si satisfactia durabila). Uitandu-si menirea, Tashi s-a aruncat in latura iluzorie a vietii muritorilor de rand, uitand ca rostul sau era sa atinga Samsara - spiritualitatea pura, contopirea cu universul. Esenta vietii ciclice, reincarnarea.
Dar povestea parfumului continua intr-un alt plan. Se zice ca, pe vremea cand Jean-Paul Guerlain era in perioada sa maxima de creatie, ar fi cunoscut o dansatoare deosebit de frumoasa si celebra, Décia de Pauw, care călărea ca o amazoana si care adora parfumul lemnului copacilor de la marginea pădurilor.
Intr-o zi, aceasta a refuzat sa se mai parfumeze pe motiv ca nu mai găsea nici un parfum care sa se potriveasca frumusetii si personalitatii sale. Jean-Paul Guerlaine, unul dintre multii sai admiratori, si-a propus sa inventeze un parfum special pentru ea. Si pentru ca Décia de Pauw iubea aroma de santal, a dorit sa creeze  un parfum a carui aroma sa o invaluie permanent si sa se faca simtita discret, dar cu forta unei vraji nemarturisite. Maestrul a ales numele plecand de la povestea lui Tashi si toate ispitele care il indepartasera pe acesta de Samsara. Parfumul Samsara de Guerlain amesteca aromele  lemnului de santal cu iasomia si a fost creat special pentru amazoana care , la un anumit moment dat, nu a mai vrut sa se parfumeze, dar care sa se abandoneza zi de zi în Samsara. 
Jacques Séguéla marturisea in timpul campaniei publicitare care a precedat lansarea acestui parfum ca “În zorii celui de-al treile mileniu , femeia se reintrupează in Guerlain”.
Samsara a cunoscut un succes urias inca de la lansarea sa, iar Jean-Paul Guerlain susţinea atunci ca acest parfum avea sa fie ultima mare creaţie a casei Guerlain. Flaconul ales,  de culoare rosu inchis, paspolat discret cu auriu,  a fost inspirat de statueta unei dansatoare khmere, expusă in Muzeul Guimet. Iar frumoasa Décia a devenit astfel simbolul Samsara . 
Trebuie spus ca parfumul Samsara este atat de apreciat tocmai datorita esentelor de santal extrase din regiunea  Mysore, din India. A fost folosit in vremuri stravechi in ritualurile religioase, datorita mirosului sau deosebit si persistent. Si in zilele noastre exista credinta ca aroma de santal hraneste spiritul uman si ii ajuta pe indieni sa intre in starea de meditatie. 
De asemenea sunt mentionate calitatile sale de combatere a stressului, dar si cele afrodisiace. Nu avem nici un motiv sa nu credem in aceste proprietati ale parfumului, de vreme ce , orice femeie care a incercat Samsara, nu a mai renuntat la el niciodata. Pentru ca o femeie Samsara este misterioasa, atragatoare, seducatoare. Incercati-l! In mod cert, nu veti regreta.