Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 5 mai 2017

Castelele Papale de la Xativa


Cand are grija divinitatea sa iti dea tovarasi de drum dupa chipul si asemanarea ta, poti spune ca esti un om fericit. Cand partenerii de vacanta iti indeplinesc si visele, cred ca poti numi starea asta si extaz. Nici unul dintre ei nu isi propusese sa vada castelele papale de la Xativa, dar eu venisem decisa sa ma desprind de grup si sa plec o jumatate de zi din Valencia. In prima seara din minivacanta ne-am strans intr-una dintre camerele de hotel si am pus tara la cale: plecam toti, ne intoarcem repede sa prindem apusul in orasul lui Calatrava. Zis si facut. A doua zi de dimineata ne-am trezit cu noaptea-n cap si dai bice spre gara. Xativa se afla la aproximativ 40 de km de Valencia, iar calatoria dureaza alte 40 de minute. Biletul a costat 3. 4 euro. Trenul circula la fiecare 30 de minute, deci nu este o problema daca il scapati exact atunci cand ajungeti pe peron. Citisem pe net inainte sa plecam in Spanie ca aceasta localitate este un sat, dar am avut placuta surpriza sa constatam ca este un oras in toata puterea cuvantului: case frumoase, magazine cu duiumul, produse de firma, catedrala, stadion mare si acoperit, banci, cofetarii, restaurante, terase, tot tacamul.
Sus pe creasta a doua dealuri se intindeau cele doua castele: Castelul Menor in stanga, Castelul Major in dreapta. Castelul a fost construit de catre cartaginezi si iberici, iar ulterior, romanii au extins fortareata  deoarece  se intindea de-a lungul Viei Augusta care lega Cartagina de Roma, traversand Hispania. In anul 1092, castelul a intrat in posesia dinastiei maure a Almoravizilor care l-au detinut pana in 1145 cand populatia s-a revoltat si i-a izgonit de pe aceste locuri. Rivalii Almoravizilor au preluat castelul si l-au administrat pana in 1244 cand a fost cucerit definitiv de catre crestini, la ordinul lui James d Aragon.  Aici s-a nascut Alegandru Borgia al VI-lea, iar Xativa de astazi traieste din turism pentru ca nu sunt putini cei care doresc sa viziteze locurile in care si-au avut resedinta cei doi Papi. 


Aceasta regiune a dat doi papi.  Alfonso Borja – cunoscut sub numele de Papa Callixtus al III-lea, s-a nascut in La Torreta, a ajuns profesor de drept la Universitatea Lleida si diplomat al regilor Aragon, a fost numit cardinal si apoi ales Papa pentru o perioada de 3 ani. Rodrigo Lanzol Borgia – cunoscut sub numele de Papa Alexandru al VI-lea, s-a nascut in Xativa, a sprijinit artistii renascentisti  si s-a implicat in politica intre anii 1400-1500. Numele lui Alexandru al VI-lea este asociat actelor de coruptie, nepotism, desfrau, crime, adulter, incest, viol, mita si furt. Alexandru al VI-lea a fost avid de putere si risipitor, motiv pentru care si-a facut dusmani familii puternice precum Medici si Sforza. El a avut o relatie de durata cu Vanozza de Cattanei cu care a avut 4 copii: Giovanni, Cesare, Lucrezia si Gioffre, dar si alti copii cu diferite amante, dintre care o fiica impreuna cu amanta lui favorita, Giulia Farnesse.


Orasul Xativa este impanzit cu indicatoare care iti arata drumul spre castele indiferent in ce loc te aflii. Pentru cei care nu doresc sa mearga pe jos, pot lua trenuletul turistic din centru (biletul costa 2 euro si circula din ora-n ora) care va duce pana sus la poarta Castelului Major. O data ce ati ajuns sus, aveti de ales una dintre cele 6 rute turistice(parcurile, bisericile, castelele, targul si alte combinatii de acest gen)  sau pe toate, depinde cat timp vreti sa alocati. Noi am ajuns pe la 10.30 si am plecat la ora 17.30. Astazi, Castelul Major a fost restaurat si deschis turismului, in vreme ce Castelul Menor inca isi asteapta restaurarea. 


Drumul pana la castele este inconjurat cu multi pomi si foarte multa verdeata.  Ca de obicei, am ales un traseu destul de greu in care am avut de urcat scari cu nemiluita vreme de 30 de minute  cand puteam merge pe drumul asfaltat care era mult mai lejer. Pe masura ce urci , cele doua cladiri istorice incep sa isi contureze formele si sa isi dezvaluie frumusetea. Primul care  apare de sub copaci este Torre del Sol (turnul soarelui) care face parte din zidul de aparare.


Cand turistul ajunge la portile imense din lemn stranse in chingi de fier castelului are panorama celor doua castele: Castell Major in dreapta si Castel Menor in stanga, legate unul de altul prin Placa des Armas.  Biletul de intrare costa 2.5 euro de persoana. 


Castell Menor este cel mai vechi si dateaza din perioada iberica si romana. De zidurile acestuia sunt evocate legende despre Printesa iberica Himilce, nevasta lui Hanibal, si razboiul pe care acesta l-a dezlantuit impotriva Romei. Una dintre legende spune ca Himilce era insarcinata cu fiul generalului cartaginez in anul 218 i.Hr cand a locuit aici. In aceasta cetate si-a facut pregatirile de razboi  Hanibal , luptandu-se cu trupele  generalilor romani Scipio si Sertoriu. Pe Poarta de fier au intrat atat Hanibal, cat si inamicul sau, Publius Cornelius Scipio cativa ani mai tarziu.  

De pe meterezele sale se poate admira Valea Bixquert. Intrarea in Castelul Menor se face pe Poarta lui Hanibal, dar  in incinta lui mai sunt alte doua porti masive care delimitau zonele de aparare, o cisterna de apa sapata in piatra, latrinele romane si 4 tunuri de aparare. Turistii se inghesuie sa se pozeze langa fereastra reginei Himilce, sotia lui Hanibal, considerat punctul de atractie al castelului.


Coborand de pe varful dealului de la Sierra de Vernissa, in dreapta Plazei de Armna se afla  Castell Major. Construita in perioada medievala, aceasta este cea mai extinsa si bine conservata parte a castelului.  Dupa cucerirea crestina condusa de catre Jaume I, aceasta a devenit principala cetate defensiva de-a lungul drumului dintre Castilia si capitala Regatului Valencia. Elimbina elemente romane, maure si crestine. Castell Major cuprinde spatii si incaperi care au dat viata fortaretei: porti de intrare, turnuri de veghe, rezervoare de apa pentru garda, capela, celule. 

Interioarele iti dezvaluie un mod de trai luxuriant pentru acea perioada: usi sculptate, vitralii, , interioare cochete cu mobilierul pretios, obiecte din ceramica si portelan, recuzita de lupta (armuri, instrumente de lupta), iar afara dam peste fantani, cuptoare de paine, tunuri din bronz si alte nebunii. 


Gradinile din interiorul zidurilor de aparare sunt traversate de alei pavate cu piatra din perioada romana si segmentate de ronduri cu flori si palmieri. Apa era vitala pentru viata de la castel, iar aprovizionarea se face cu apa de ploaie care era colectata si depozitata in cisterne perfect conservata pana astazi. 


Descoperim  capelele pentru rugaciune (cea gotica a reginei Maria de Castilia, sotia regelui Alfons al V-lea, si cea noua, inchinata Sf. Gheorghe) si inchisorile in care au fost incarcerati infanti si nobili spanioli. Cetatea a fost folositaca inchisoare de stat de catre regii Aragonului astfel incat mai multi nobili au fost intemnitati aici. Cel mai renumit a fost Jaume d’Urgell care a condus o rebeliune in incercarea de a pune mana pe tron. Legenda spune ca , dupa o indelungata detentie in aceasta celula sumbra, a orbit in plina zi si la putin timp a decedat.In partea de sus a castelului s-a construit recent o gradina dedicata lui Ibn Hazm, un savant andaluz din perioada Al-Andalus, care a scris celebra sa lucrare “Inelul Porumbelului” in timp ce traia in exil in Xativa. Gradina consta intr-un bazin de apa inconjurat cu plante si flori locale. Cele doua castele sunt unite prin “placa des armas” unde este amplasat un mic restaurant, “El Mirador del Castel” de unde se poate vedea (prin binoclu) intreaga zona pana la Mediterana cu 50 de centi. 

Cand am fost noi, accesul la binoclu nu era permis, dar am baut bere fabricata local. Prietenii au spus ca a fost tare si buna rau. Prietenii stiu de ce. Mergeti pe mana lor.

Valencia lui Calatrava


Valencia si-a construit propriul parcurs fara sa se evidentieze intr-un fel aparte de celelalte orase importante ale Spaniei pana in a doua jumatate a secolului trecut cand orasul inca era segmentat de fluviul Turia. Albia acestuia era navigabila, iar pe malurile lui se construisera restaurante unde vasele de croaziera aduceau turisti razleti. Fluviul era traversat de poduri impunatoare, fiecare avandu-si propria personalitate si importanta in economia locului. In anul 1957 s-a starnit pe nepusa masa o furtuna atat de mare, incat fluviul a iesit din propria matca si a produs inundatii devastatoare. Se spune ca si marea s-ar fi razvratit si si-ar fi inaltat valuri de 5 metri,  gonindu-le cu furie catre tarm, iar acestea au maturat totul in cale. Zeci de oameni si-au pierdut viata, iar multe cladiri au fost spulberate de pe fata pamantului. Dupa ce stihia s-a potolit, iar edilii orasului au contabilizat pagubele, municipalitatea a decis sa devieze cursul fluviului in afara orasului si sa construiasca un plan de urbanism pe o perioada de timp mai mare. 

Astazi, Turia de varsa direct in Marea Mediteraneana prin doua canale care ocolesc  orasul, iar in centrul lui, pe vechea albie, s-a realizat un parc lung de 9 km cunoscut sub numele de Jardin del Turia compus dintr-o salba de gradini, centre sportive in aer liber, fantani, statui, locuri de joaca si sali de concerte.Aici locuitorii fac jogging, merg cu bicicletele, stau pe iarba sau pur si simplu se plimba la umbra palmierilor si plantelor luxuriante.


In vechea albie a fluviului au fost create si integrate spatii verzi, terenuri de sport, zone de relaxare, zone de jogging, alei pentru plimbare si spatii de joaca pentru copii. 

Parcul are o lungime de aproximativ 9 km si este traversat de 18 poduri. De-o parte si de alta, gradinile sunt flancate de bulevarde largi , strajuite de numeroase restaurante si terase.  


Acest “fluviu verde” a fost sursa de inspiratie pentru doi mari arhitecti spanioli, Santiago Calatrava si Felix Candela, care au conceput un proiect inedit de modernizare a urbei cu care au si castigat licitatia organizata de catre primaria orasului. 

Preocuparea arhitectului pentru orasul natal s-a manifestat intre anii 1996 si 2009 cand guvernul regional a propus o licitatie in care sa fie prezentate mai multe proiecte pentru dezvoltarea urbanistica a orasului si inscrierea lui in circuitul turismului international. proiectul trebuia sa acopere o suprafata de 35 de hectare si se dorea sa fie implementat un proiect al unui complex cultural si arhitectural care sa ofere un spatiu de relaxare si divertisment pentru adulti si copii. In partea cea mai afectata de inundatii, cei doi au propus un “oras intr-un alt oras” realizat intr-o maniera futurista  si au ridicat “Ciudad de las Artes y  la Ciencias”(Orasul Artelor si Stiintelor),  un complex arhitectural si cultural de petrecere a timpului liber, compus din:L’Umbracle – Cand calatorul coboara din autobuz, privirea i se opreste asupra Umbracului care reprezinta imensa intrare in orasul futurist. 

Numeroasele arcade inalte si albe, 55 la numar, sunt acoperite de vegetatie, in special de vita de vie, iar in interior se afla o gradina formata din numerosi palmieri si plante tropicale traversati de catre o alee centrala.

Pe partea laterala din exteriorul orasului futurist sunt ferestre ovoidale imbracate in placi de faianta albastra care dau impresia unor solzi de peste, iarpe partea opusa arcadelor , spre interiorul orasului, se afla Aleea  Sculpturilor, o galerie in aer liber formata din lucrarile unor artisti contemporani: Miquel Navarro, Francesc Abad, Yoko Ono si multi altii.
L’Hemisferic – este prima cladire inaugurata in 1998, iar designul seamana cu o pleoapa , apa care il inconjoara dandu-i aspectul unui ochi intreg. De fapt este o constructie din beton , lunga de 110 m si lata de alti 55.5m, cu obturatorul din aluminiu care permite plierea intr-un mod natural.  Hemisferic-ul este un planetarium  in forma de ochi aruncat intr-un bazin cu apa turcoaz care adaposteste o sala de cinematograf IMAX, un planetarium si un laserium.Proiectorul computerizat prezinta cerul pe timp de noapte, dezvaluind miracolul universului cu toate planetele si stelele sale.  Senzatia este aceea a unui astronaut curios care acum descopera lumea de dincolo de Terra. Spectatorii stau lungiti pe fotolii destul de inclinate si au o vizibilitate de 180 de grade asupra cupolei. Tot aici exista un spectacol de laser care poate fi urmarit pe un ecran imens de 85 de metri patrati pe care pot fi vizionate inclusiv filme 3D. Muzeul Stiintelor Principe Felipe este o cladire de 20.000 mp, construita pe 3 nivele care a fost inaugurata in anul 2000.  Are aproximativ 42.000 de mp,
220 m lungime , 80 m latime si 55 m inaltime. Despre designul sau s-a afirmat ca are  forma unui de schelet de dinozau sau de balena, dar partile inca nu au deliberat si nici nu au dat o sentinta definitiva si irevocabila. Acoperisul cuprinde 46 de fante actionate de pistoane hidraulice cu scopul de a directiona lumina printr-un iluminator imens pana la nivelul solului. Este un muzeu  de stiinte interactiv, un laborator urias impartit pe 3 etaje, menit sa dezvaluie tainele stiintei prin joc. 


Programul de vizitare se adreseaza deopotriva adultilor, cat si copiilor deoarece aici isi gasesc raspunsurile toate intrebarile cu privire la originea universului si alte probleme stiintifice contemporane. Sunt prezentate masinarii stranii care prezinta notiuni de fizica dintre cele mai complexe explicate intr-o maniera cat mai accesibila. Pot fi vazute machetele in scara 1/1 a unui dinozaur, avioane, submarine si multe alte nebunii.
Parcul L’Oceanografic (arhitect Felix Candela) este el in sine un oras subacvatic cu acoperisul sau in forma de nufar fiind considerat  cel mai mare aquarium din Europa. Aici sunt prezentate pasari si pesti in mini-habitate bine delimitate. Locatia gazduieste sali imense in care inoata mii de pesti exotici, rechini, pisici de mare, caluti de mare etc. Mamifere gigantice precum delfini, beluga, lei de mare, morse, pinguini traiesc in habitaturi atent reconstruite pentru a le facilita un comportament normal. 

In interiorul acvariului traiesc peste 500 de specii de pesti si mamifere aduse din toate oceanele lumii. Gurmanzii pot servi masa intr-un restaurant care are peretii, tavanul si podeaua din sticla si de unde pot fi privite inotatoarele in vreme ce savurati preparatele specifice zonei. Tot aici pot fi admirate pasarile flamingo, rate salbatice si alte specii de pasari. Intrarea costa 29.10 euro/persoana. Spectacolul cu delfini se plateste separat 16 euro. Si pentru Oceanograf exista bilete combinate mai convenabile ca pret, incluzand accesul in Hemisferic si Muzeul de Stiinte.
Palatul Artelor  Reina Sofia se afla pozitionat in mijlocul mai multor piscine si are o intindere de 55.000 mp cu o inaltime de 75m. Palatul gazduieste 4 sali mari de spectacole: Sala Master care reprezinta inima cladirii, Aula Magistrala, Amfiteatru si Teatru Martin y Soler dedicate deopotriva  artelor scenice si muzicii. 
Palatul a fost inaugurat in anul 2005 devenind simbolul operei, teatrului si dansului spaniol. Aici sunt gazduite  spectacole de opera, zarzuela, balet clasic, dans modern, muzica clasica, musicaluri si piese de teatru.


Turul cladirii presupune vizitarea salilor precum si o plimbare in aer liber prin gradinile de vara si terasele situate la inaltime. In incinta functioneaza Centrul de Perfectionare Placido Domingo prin care se deruleaza un program de ajutorare a tinerilor artisti de opera, onorand astfel intreaga cariera a celui mai faimos tenor spaniol. Cladirea reprezinta capodopera lui Santiago Calatrava si imita zborul unei pasari, tema comuna de altfel in toate proiectele lui, si are amplasata peste acoperis o pana stilizata de 230 m lungine si 70 m latime, prinsa in consola in partea din spate a cladirii. Constructia este acoperita cu doua straturi de otel laminat, fiecare avand dimensiunea de 163m latime si 163 m lungime.


Podul L’Assut de l’Or segmenteaza campusul in doua parti. Pilonul reprezinta cel mai inalt punct din intreg orasul, avand o inaltime de 125m si este sustinut de 28 de cabluri uriase ancorate in 2 coloane. Agora – este ultima structura ridicata de Calatrava si reprezinta o piata publica acoperita, destinata concertelor si evenimentelor sportive. Cladirea are 80 de metri inaltime si o capacitate de 5500 de locuri. Aici are loc Valencia Open 500 la finalul fiecarei luni de octombrie.


Turnurile Alicante, Valencia si Castellon care inca nu sunt finalizate si reprezinta un ansamblu de zgaraie nori.Aceste cladiri independente care formeaza impreuna un intreg au fost denumite „tehno – palate” . Reflexiile bazinelor cu apa, lumina si volumele formeaza un ansamblu greu de definit si descris. Acest ansamblu arhitectonic a fost conceput de Felix Candela si Santiago Calatrava - unul dintre cei mai renumiti arhitecti ai lumii care s-a nascut, crescut si format profesional in acest oras. Calatrava a absolvit Facultatea de Arhitectura in cadrul Universitatii Politehnice din Valencia unde si-a conceput si construit primele proiecte independente si a publicat 2 carti despre arhitectura vernaculara („arhitectura fara arhitecti” inspirata si fundamentata pe arhitectura populara). Desi birourile sale sunt la Zurich, cea mai importanta lucrare a sa se afla in Valencia natala, proiect care l-a impus in randul titanilor arhitecturii mondiale. Acest complex modern format din cladirile mentionate mai sus a fost dedicat artelor, stiintelor si naturii. Fiecare cladire are o forma diferita si a fost destinata unui scop bine definit, oferind propriul spectacol vizual. Cred ca nu exista aparat foto sa nu faca dragoste cu aceste ansambluri arhitectonice si nici un turist care sa nu fie fermecat de frumusetea care i se desfasoara la picioare. La majoritatea cladirilor se percepe taxa de intrare: la Muzeul Stiintelor si Emisferic, biletul costa 8 euro pentru fiecare, iar la Oceanograf - 29.10 euro/persoana. Desigur, exista si bilete combinate. Ansamblul se afla la capatul Gradinilor Turia (statia de metrou Almeda sau autobuzul 19 cu plecare din fata Garii Centrale). Podul Alameda care traverseaza vechea albie a fluviului Turia este numit de catre localnici Podul lui Calatrava si face trecerea de la orasul medieval la orasul modern.


Putin mai departe de Orasul Stiintelor se afla Veles e Vent, o cladire ridicata in zona portului turistic de catre arhitectii David Chipperfield si Fermin Vazquez in anul 2007 pentru spectatorii Cupei Americii la yahting. Intreg complexul a fost declarat una dintre cele 12 comori ale Spaniei. 


Construirea complexului a inceput in 1998 si a costat peste 2.5 miliarde de dolari. Astazi orasul se prezinta in forma sa duala si impresionanta: un centru vechi cu cladiri incarcate de istorie, o marturie evidenta la nivel ocular a bogatei sale existente in care fiecare val de ocupatie si-a pus in mod semnificativ amprenta arhitecturala si culturala si un centru nou, modern, care leaga Valencia de noile curente si tehnologii in materie de arhitectura moderna, evocand constant importanta stiintei si culturii in progresul speciei umane. Legatura dintre trecut si prezent este preluata de catre aceste superbe gradini in care sunt conservate vestigii ale trecutului, promovand deopotriva cu acceasi pasiune noul. Calatorului exigent ii este lesne sa inteleaga ca, in mod abstract, exista doua rute bine definite: ruta istoriei si cea a viitorului, a vechiului si noului prezentate intr-o maniera lipsita de ostentativitate, dar absolut definitorie.


Langa Orasul Artelor se afla Parcul Gulliver si poate fi recunoscut dupa statuia uriasa a celebrului personaj. Aici a fost organizat un loc de joaca pentru copii. Trecerea catre ansamblul futurist este facuta intr-o maniera cuminte, prin amplasarea unor statui din metal aruncate atent in oaze de verdeata sau ochiuri de apa.

Desi nu se afla in apropierea ansamblului arhitectural, turistii interesati de natura ar trebui sa viziteze Bio-Parcul din Valencia care impune conceptul de zoo-incursiune prin prezentarea habitatelor salbatice. El a fost creat din dorinta de a conserva si proteja animalele si a educa si informa vizitatorii cu privire la importanta protejarii si pastrarii eco-sistemelor naturale. Biletul costa 23.80 euro/persoana.


N-as vrea sa omit insa un alt punct de atractie al Valenciei: plaja, formata din 3 plaje mai mici: Las Arenas, la Malvarrosa si Laboraya care se termina cu cartierul Canabal unde locuiau odinioara pescarii. Cine este interesat, poate sa se inscrie la o croaziera care costa 15 euro si vreme de 50 de minute le poate admira de la bordul vasului.
Croaziera incepe de la Marina Real Joan Carlos situata intre Cladirea cu Ceas si Tinglado. La bord veti primi toate informatiile despre istoria navala a postului, veti fi tentati cu o degustare de midii si un pahar de vin alb. Pe plaja sunt numeroase terase si restaurante foarte frumoase.


Si daca tot am ajuns la capitolul mancare, sfatul meu este sa mancati in localurile in care servesc masa localnicii: in Gara Centrala, piete, port sau in Cartierul Carmen. Nu ratati o paella (cea traditionala este paella Valenciana din orez cu carne de pui si iepure, dar noi am preferat-o pe cea cu fructe de mare) si un pahar (sau mai multe) de sangria (vinul lor fructat cu bucati de portocale, lamaie si fructe de padure).

Pentru cumparaturi sunt mai multe variante: in vecinatatea Orasului Stiintelor, de-o parte si de alta, sunt doua mall-uri mari (El Saler si Aqua Multiespacio), dar exista si varianta Mercado Central cu produse traditionale sau magazinele de pe bulevardul Calle Colon.

Ceea ce ar merita mentionat este pentru cei care nu vor sa vada Valencia la pas ca noi: puteti folosi Valencia Tourist Card care se poate cumpara pentru o zi, doua sau trei la preturi de 15/20/25 de euro care ofera transport gratuit pe toate mijloacele de transport din oras, discounturi la multe atractii turistice, restaurante si diverse facilitati. El se cumpara fie din Aeroport, fie din birourile turistice. Buss-ul turistic circula pe doua rute: cea istorica si cea marina. Un bilet pt 12 ore costa 15euro si aveti posibilitatea ca in acest interval sa urcati si sa coborati ori de cate ori doriti. Noi am preferat mersul pe jos. Am fost praf de oboseala la finalul celor 3 zile, dar pot confirma: a meritat!

***Le multumesc prietenilor mei, Corina si Miki, pentru pozele din Acvarium. Eu am preferat sa fac poze pe platou.