Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Steven Ma - arhitectura ca o bijuterie


Daca sunteti pasionati de arhitectura, numele lui Steven Ma n-ar trebui sa fie o surpriza. Arhitectul vienez, specializat in realizarea de proiecte digitale 3D, profesor – asistent in cadrul programului post-universitar la Universitatea de Arte din Viena, s-a nascut in Hong Kong, a absolvit cursurile de master la Institutul de Arhitectura din California, iar lucrarea sa “Xuberance” a fost premiata ca fiind cea mai buna teza de doctorat prezentata in respectiva sesiune. Este specialist in design digital, in tehnici de reprezentare digitala, predand la Institutele de Arhitectura din Dessau  din Germania si la cel din Viena.
  
Studioul sau de arhitectura se numeste “Xuberance” care, potrivit propriei misiuni este “ nu un protest, nu un manifest, ci doar o o celebrare a noii virtuozitati in arhitectura contemporana” . Sunt proiecte care au surprins specialistii si care acum reprezinta teme de dezbatere pentru studentii din institutele de profil.

Taiwan Tower, doua turnuri gemene proiectate si construite dupa principiile arhitecturii sustenabile, sunt de fapt doua turnuri ultra slim cu o inaltime de 350m, imbracate in verdeata pe toata lungimea fatadei, pana in inaltul cerului. Ele adapostesc un centru cultural, 3 muzee, spatii publice, o fantana arteziana, un teatru in aer liber, o sala de evenimente, locuinte ultramoderne, o crescatorie de pasari rare, restaurante, o ferma verticala, iar in partea superioara, un pod suspendat care ofera vizitatorilor sansa de a se plimba”pe cer”. Turnurile sunt dotate cu instalatii de reciclare a apei, turbine eoliene si panouri solare. Ansamblul a fost proiectat in colaborare cu San Liu, Xinyu si Emre Icdem.
 
Unele dintre lucrarile sale au ramas in stadiu de proiect, fiind prezentate studentilor  in atelierele de design, cu scopul de a le facilita participarea atat la dezbateri, cat si implicarea acestora in experimente formale, folosind tehnici noi de proiectare si animatie. 
 
 
 
In cazul altui proiect, arhitectul transforma desenul iconic intr-o metafora florala menita sa simbolizeze legatura dintre cer si pamant, revolutionand astfel reprezentarea clasica a acoperisului urban.
 
Atentia lui s-a focalizat inclusiv pe detalii urbane, menite sa simplifice viata omului in efortul de a proteja natura. Multi arhitecti au inventat banci eco, dar ideea lui este cu adevarat interesanta pentru ca devinde un sistem siesi suficient, conceput astfel incat sa isi satisfaca singur toate nevoile de functionare.  Ec-O Bench -urile au fost inventate plecand de la dorinta lui de a crea un sistem multifunctional prin care pe de-o parte colecteaza si filtreaza apa de ploaie folosind-o la cresterea plantelor verzi, iar pe de alta parte valorifica lumina soarelui cu ajutorul panourilor solare montate in partea superioara, transformand-o in energie electrica necesara pe timp de noapte. Aceste baldachine verzi, gandite sub forma unor cosuri argintii pline cu verdeata, creeaza un loc de odihna primitor si elegant. Ele sunt realizate din materiale reciclabile, inclusiv din bio-aliminiu si sticla reciclabile de la aeronavele casate.
 
 
Exercitiul creativ nu se rezuma doar la volume si spatii deschise, ci imbraca si forme elegante, asemeni unor bijuterii vestimentare, menite sa incite nu doar fantezia, ci si cochetaria.
 
 

Daca ideile lui va plac, fiti cu ochii pe el. Eu asa am sa fac.