Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 8 martie 2015

Weekend la Nyiregyhaza

Nu stiu cum se intampla lucrurile la voi, dar la mine, imediat ce vine primavara, facem planuri de weekend. Gasim pretexte pentru vacante scurte, chiar si atunci cand lucrurile par mai simple sa ramanem pe loc. Lui ii place sa conduca, mie imi place sa vizitez locuri pe care nu le-am mai vazut. Si cum aici, in Banat, nu avem probleme cu vecinii, ne-am decis: plecam la unguri. 
Nyiregyhaza este unul dintre cele 23 de comitate ale Ungariei si resedinta judetului Sabolcs-Bereg. Asezat la circa 40 de km de Debrecen, Nyiregyhaza este al doilea mare centru urban din N-E Ungariei. Calatorul avid de cunoastere este tentat deopotriva sa viziteze orasul cu ale sale cladiri elegante care dateaza din perioada “fin de siecle” sau zonele unice de agrement amplasate in jurul lacului Sosto. Mie imi plac orasele cu arhitecturi elegante, al meu se da in vant dupa natura si peisaje, astfel incat suntem obligati sa le vedem pe toate. 
Centrul orasului este reprezentat de  catre Piata Kossuth, de fapt o zona pietonala flancata de terase, banci si fantani arteziene unde, din intreg ansamblul arhitectural, cea mai frumoasa cladire este primaria, Varoshaza, proiectata de catre Benko Karoly. 
Constructia cu intrarea in arcade a fost ridicata initial in 1842, iar forma actuala a primit-o in 1872. In camera de oaspeti au fost invitati importante personalitati politice, literare si istorice, inclusiv Imparatul Ferenc I.  Fatada primariei este flancata de doua statui reprezentand Justitia, semn  ca odinioara, in aceasta cladire, a functionat tribunalul. 





Pe asfaltul din fata primariei sunt reprezentari ale planetelor sistemului nostru solar, in medalioane mozaicate ilustrand figuri mitologice. 
In mijlocul pietei se afla statuia Kossuth Lajos, guvernatorul Ungariei din perioada Revolutiei de la 1848, sculptata de catre Bethlen Gyula. Celebrul revolutionar maghiar este reprezentat in picioare, cu mantia pe bratul stang. Are in mana stanga sabia, in vreme ce mana dreapta are pumnul strans. In spatele lui se afla simbolul tarii libere, reprezentata printr-o tanara care duce o torta in mana. 
In spatele monumentului isi ridica silueta catre cer o superba biserica evanghelica  in stil baroc, construita din caramida rosie, cu carillon pe frontispiciu, care dateaza din 1904. Ea a fost proiectata si ridicata de catre echipa arhitectului Nagy Virgil. 
Biserica are forma de cruce, avand mici capele pe partile laterale si una mare in spatele altarului. Fatada este impunatoare cu cele doua turnuri inalte cu ceas care o flancheaza. 
Bazorelieful de deasupra intrarii infatiseaza scena Nasterii Maicii Domnului. 
Interiorul este destul de auster, fapt care ii confera o sobrietate calma. Vitraliile si orga genereaza o atmosfera siderala, motiv pentru care aici sunt organizate diverse evenimente muzicale. 
In stanga primariei se afla Palatul de Economii  (Takarekpalota), una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, proiectat de catre Hubert Jozsef in 1912. 
Edificiile definitorii ale orasului isi datoreaza existenta geniului acestui mare arhitect, Alpar Ignac, reprezentant al eclectismului maghiar: Piata Kossuth, Hotelul si Casinoul Korona, Palatul Prefecturii din Piata Hosok. In partea opusa Palatului de Economii se afla Hotel Korona, ridicat in 1895.
La inaugurarea lui s-a aprins pentru prima data lumina electrica in oras. Celebrul grup statuar al fondatorilor orasului, contele Ferenc Karoly si cizmarul Petrikovics Janos din Szarvas, face legatura dintre Piata Kossuth si Piata Eroilor
Statuia Intemeietorilor Orasului a fost ridicata de catre Nagy Benedek in anul 2001. Legenda spune ca cei doi ar fi repopulat orasul in 1753 si au depus eforturi ca orasul sa se dezvolte din punct de vedere economic. 
In piata Eroilor se afla si Prefectura, realizata in 1892. Fatada este decorata cu statuile conducatorului Szabolcs si Regele Istvan, ambele fiind creatiile lui Kallos Ede. In parcul din fata prefecturii se afla monumentul ridicat in memoria Primului Razboi Mondial, creat de catre Kisfaludy Strobl Zsigmond in 1928. 
In centru se afla Eroul care se lupta cu zmeul, iar in cele doua laturi sunt reprezentate alte doua teme secundare: pornirea la lupta si sfarsitul razboiului. 
Piata Orszagzaszlo sau Piata Drapelului este reprezentata de catre statuia calaretului husar amintind de momentul ocuparii cazarmei orasului de catre regimentul de husari ai armatei regale ungare in anul 1869. 
Intr-un colt al pietei se afla Palatul Nyirviz, ridicat in stil secesionist de catre Papp Gyula si Szabolcs Ferenc intre anii 1910 ai 1912. 
Pe fatada se afla doua mozaicuri: unul simbolizeaza pescuitul si vanatoarea, celalalt – agricultura. O alta zona importanta a orasului este reprezentata de catre strada Szent Istvan care incepe cu superba cladire Casa Luther, fost conac al Bisericii Evanghelice, ridicata in 1928 de catre Kotsis Istvan. La inaugurare, conacul a fost considerat cea mai moderna constructie din oras. 
In sens opus, strada  se termina in fantana care reprezinta 3 fete nud scaldandu-se, marcand astfel intrarea pe strada Zrinyi Ilona
Chipul contesei Zrinyi Ilona, mama regelui Rakoczi Ferenc al 2-lea, este sculptat pe placuta strazii care ii poarta numele.  De aici se vad turlele bisericii reformate care are in fata un parculet dominat de statuia unui husar calare. 
In capatul strazii se afla un superb ceas gata sa isi ia zborul. Orasul este linistit si permite plimbari prelungi in pietele pline cu flori si statui. Buticuri mici si cochete, cu vitrine in care marfa este aranjata cu gust imbie doamnele la cumparaturi. Barbatii prefera o cafea la o terasa de unde pot admira in tacere atat cladirile cochete, cat mai cu seama trecatorii. 
Dupa ce ati vizitat orasul, merita sa dati o fuga pana in statiunea Sostogyogyfurdo, amplasata intr-o padure de stejari, aflata la 4 km de oras. 
Aici puteti ajunge fie cu trasura, fie cu trenuletul sau chiar si cu masina personala. Totul e sa porniti devreme la drum caci, desi parcarea este mare, este si aglomeratia la fel de mare. Padurea se intinde pe 46 de hectare, iar lacul are o vechime de peste 300 de ani. Apele termale tasnesc de la o adancime de 1000 de metri si au efect terapeutic pentru aparatul locomotor, genital si articulatii.  Aici pot fi admirate cladirile Casei Elvetiene, a Hotelului Krudy si a Turnului de Apa. 
Iubitorii de apa se vor bucura de existenta unui aquapark, a topoganelor cu apa, a bazinelor cu apa si saunei, toate racordate la izvoarele termale cu efecte curative. 
Daca aveti copii mici, intrati la gradina zoologica, a doua ca marime din tara, care se intinde pe 35 ha si adaposteste peste 150 de specii de animale aduse de pe 5 continente. 
Administratia gradinii mentioneaza peste 4000 de exemplare.
Daca vreti doar sa va plimbati, vizitati Muzeul Satului cu cele 5 zone a regiunii Tisei de Sus. Aici pot si vizitate atelierele meseriilor: palarierul, patiserul de turta dulce, cizmarul, sitarul, pantofarul care va initiaza in tainele meseriilor. Copiii adora sa invete sa prepare turta dulce, frumos decorata dupa imaginatia fiecaruia.
Daca nu vreti sa va recalificati, puteti vizita biserica si clopotnita, casa parohiala, magazia pompierilor, scoala, bacania si chiar carciuma. Daca nici acestea nu va sunt pe plac, dati o raita prin gospodariile taranesti si boieresti care dateaza din sec 19.  Nu omiteti Oceanograful cu imensele sale acvarii,
Kalandpark cu provocarile pe trasee terestre si suspendate printre copaci sau Aqvarius Park amplasat intr-un imens parc cu flori, strajuit de un lac pe care te poti plimba cu barca sau pur si simplu sa stai la o terasa admirand natura. Cum ungurii sunt foarte tari la marketing-ul tursitic, statiunea ofera multiple facilitati: reduceri de grup, preturi preferentiale pentru elevi, studenti si pensionari, bilete combinate, bilete pentru familisti. Daca nu v-am convins, sa fiti sanatosi. Habar n-aveti ce frumusete de oras pierdeti!



***Unele poze nu imi apartin si au fost luate de pe net cu scopul de a promova aceasta statiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.