Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

marți, 17 martie 2015

Flori de foc (Opium- Yves Saint Laurent)

Vantul adie ca o jucarie, in rotocoale involburate, date de-a rostogolul pe campie. Aerul se turteste si-apoi creste, incercand sa zboare, dupa ce se-mpiedica de plante. Persefona nu se lasa prinsa-n hora nebuniei, ea aduna clopotei, ferigi si papadii… S-a asezat pe-o piatra si-a impletit cununa din florile minunate si si-a asezat-o peste pletele razlete. Cand si cand se-opreste-n loc sa-si stranga parul ravasit de vant cu-o mana in vreme ce, cu cealalta, strange in palme florile proaspete. Nu stie de ce, o neliniste ii umple sufletul, iar inima ii bate cu putere. Oare ce-are vantul? Aerul e greu, o striveste intre raze. Iarba-njur miroase a crud si parca si lumina ii sfredeleste privirea. A innebunit natura! isi zise Persefona asezandu-se pe-o alta piatra incercand sa isi traga rasuflarea. Hades, fratele lui Zeus, din abisuri, se uita cu jind la fata, scarpinandu-se in barba. Si ce daca mi-e nepoata? isi zise el in vreme ce casca haul. A prins fata si a tras-o in Infern. Persefona a scapat din maini buchetul care s-a raspandit pe pamant transformandu-l intr-o mare de culori. Degeaba si-a cautat Demetra fata noua zile si noua nopti, cutreierand pamantul in lung si-n lat, Persefona nu era de gasit. Demetra a parasit atunci Olimpul si-a ratacit pe pamantul care nu-si mai arata rodul. Tot Olimpul era speriat de teama razbunarii, sosotind pe-un nor uitat sau in colturi de regat. Apollo, mai milos de felul lui, i-a zis Demetrei sa o caute –n Infern. A spart norii Demetra in goana ei catre Zeus care i-a cerut lui Hades sa-i trimita fata inapoi, dar unchiul o momise cu o rodie parguita legand-o astfel de Infern. Degeaba a eliberat-o de legamant, caci dupa fiecare sase luni petrecute pe pamant, Persefona se-ntorcea, de fiecare data, in regatul de sub pamant. Cei doi zei, Hypnos si Thanatos, au creat atunci o floare menita sa aduca alinarea somnului mamei suferinde, caci fiecare simtea in adancul fiintei lui ca somnul durerii poate aluneca atat de usor in moartea uitarii. Macul rupt se ofileste tot atat de repede precum speranta si bucuria. Legenda spune ca Persefona iese la lumina vestind sosirea primaverii, dar in fiecare toamna se intoarce in Infern lasand in urma frigul si tristetea iernii.

Legenda macului l-a inspirat in 1977 pe Yves Saint Laurent sa creeze un parfum oriental pe care l-a numit Opium, incercand sa imbine voluptatea cu fragilitatea, dar destul de puternic incat sa ajute orice femeie sa-si redescopere propria feminitate si senzualitate. 


Parfumul construieste o aura incarcata de pasiune si mister, dupa cum insusi creatorul isi dorise ca parfumul sa evoce “flori de foc”. Notele de coriandru, piper, pruna, iasomie, cuisoare si bergamota folosite in deschidere sunt completate cu notele de mijloc generate de extractele de garoafa, lacramioare, radacini de iris, lemn de santal, paciuli, piersica si scortisoara. Finalul revine in forta cu extract de opium, mosc, cedru, vetiver, mirt si rasina de tolu. Sticluta parfumului a fost asezata intr-o superba cutiuta cilindrica compartimentata. 


Pierre Dinand, creatorul flaconului, s-a gandit initial la un etui din lemn, dar chiar si el a ajuns la concluzia ca era prea rustic pentru un parfum dens si senzual. YSL nu s-a temut sa-l promoveze prin imagini atent alese si indraznete, marjand pe seductie si mister ca ingrediente obligatorii menite sa nasca pasiuni exacerbate pana la extaz. Lansarea a fost organizata pe o nava cu panze la bordul careia se aflau 3 invitati de seama: statuia de bronz a lui Buddha, plasata intr-o mare de orhidee, Diane Vreeland –regina modei si Truman Capote – unul dintre cei mai mari scriitori ai sec 20. Imediat dupa lansare a inregistrat un succes urias si a devenit unul dintre cele mai cunoscute parfumuri din lume. 

Anul trecut a fost lansat Black Opium, un parfum oriental condimentat daruit tot doamnelor. Notele de varf sunt: piper roz, floarea de portocal si para, completat de cele de de mijloc, cafea si iasomie, si cele de varf pe baza de vanilie, patchuli si cedru. 
In anul 2000, modelul Sophie Dahl a fost personajul campaniei care transmitea starea vecina cu extazul intr-o varianta plina de senzualitate, motiv pentru care campania a fost respinsa. Scenariul prevedea ca actiunea sa se petreaca intr-o casa cu un décor cel putin straniu. Superba tanara parcurge un labirint de coridoare, aparent fara tinta, pana ajunge la o sticluta cu parfum pazita de un leopard. Fascinata de licoarea din recipient si sigura pe puterea de seductie, fata imblanzeste din priviri animalul si intra in posesia parfumului. 
Daca inchideti ochii si va imaginati scena veti ajunge singuri la concluzia ca parfumul, asemeni povestii, este la fel de provocator.
Daca vi-l doriti, cred ca merita sa va mai spun o poveste! Pe malul raului Gange traia o Rishi impreuna cu un soricel. Avand in vedere ca intotdeauna soricelului ii era frica de pisici, acesta i-a cerut sa il transforme intr-o pisica. Degeaba isi imaginase el o viata tihnita pentru ca toata ziua era pus pe fuga de cainii din imprejurimi. Motiv pentru care s-a dus si s-a rugat sa il transforme intr-un catel. Dar necazurile sale nu s-au terminat nici aici si, de fiecare data, plangand cu lacrimi de crocodil, a implorat pe rand sa fie transformat in maimuta, mistret, elefant, culminand cu metamorfozarea lui intr-o superba fata. Si-a pus un nume pe masura, Postomoni, si s-a casatorit cu un rege. Dar viata nu i-a fost nici acum prielnica pentru ca, intr-o zi, a cazut intr-o fantana si-a murit inecata. Regele s-a dus la Rishi cautandu-si consolare. Iar ea, de mila capului incoronat, a promis sa ii faca sotia nemuritoare si a transformat-o intr-un mac. Rishi i-a zis regelui: “Capsula ei va face opium. Oamenii, in lacomia lor, il vor consuma in nestire. Oricine scapa la opium va imprumuta o anumita trasatura a fiecarui animal in care s-a transformat Postomoni: rautacios ca soarecele, lingusitor ca pisica, certaret ca si cainele, prefacut precum maimuta, salbatic ca porcul, puternic ca elefantul si nonconformist ca o regina!”.

Sa va vad acum, care va mai incumetati sa il cumparati?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.