Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

marți, 18 februarie 2014

Viena, orasul imperial

Viena este capitala Austriei, orasul in care fastul vechiului Imperiu Habsburgic inca este atat de evident, cu o avere impresionanta la nivel istoric si cultural veche de peste 1000 de ani. Capitalei i se mai spune “orasul muzicii” deoarece in patrimoniul ei muzical sunt incluse operele numerosilor compozitori clasici si moderni. Zona metrolopitana este una dintre cele mai mari din Europa. Bulevardele largi, strajuite de cladiri somptuoase, parcuri impecabil amenajate, muzee care adapostesc comori de  neimaginat, cu o istorie fascinanta marcata de o galerie imensa de personalitati si evenimente, menite sa flateze mandria oricarui popor. Si cum dam intotdeauna Cezarului ce este al Cezarului, trebuie spus cu deplin curaj inca de la inceput: Viena nu este un oras ieftin, dar se pot face foarte multe gratis! Primul lucru ce merita facut este sa vizitati orasul istoric. Turistii vor constata imediat rezultatele metamorfozelor prin care a trecut orasul de-a lungul secolelor 19 si 20, arhitectura fiind marcata de Jugendstilul vienez ( casa Jugendstil de pe Wienzeile si Casa Loos a lui Adolf Loos si Secession a lui Joseph Maria Olbrich) si cel secesionist. 
Secession este una dintre cele mai renumite si originale cladiri Jugendstil din Europa. La finalul sec 19, cand mai multi artisti s-au retras din Casa Artistilor, acestia  au intemeiat un nou curent denumit secession in care promovau arta ca forma de exprimare a prezentului si a libertatii de expresie. In 1898 Joseph Olbrich a solicitat de la primarie un teren pe care a ridicat o cladire expozitionala in Jugendstil. Cupola, placata cu foita de aur, reprezinta simbolul miscarii artistice. Constructia cu superba “varza de aur” se vede si astazi din departare si a fost folosita inca de la inceput ca spatiu expozitional pentru artisti precum pictorul Gustav Klimt. Ea se afla in imediata vecinatate a pietii Naschmark (cea mai mare piata vieneza in aer liber care, la sfarsit de saptamana, se transforma in targ de vechituri), iar cei care isi fac ragazul sa intre, la subsol, pot admira “Friza Beethoven”, pictura inchinata comemorarii compozitorului din anul 1902. Pictura este lunga de 34m si este semnata de Gustav Klimt, reprezentand interpretarea vizuala a celebrei opere Simfonia a 9-a. Etajele gazduiesc expozitii temporare ale artistilor contemporani. Arhitectii care au desavarsit acest edificiu sunt Otto Wagner si Josef Hoffmann, carora li se datoreaza cele mai frumoase cladiri realizate in acest stil arhitectonic. 


Otto Wagner este cel care a proiectat: casa Majolika si casa Muzelor (amplasate pe Wienzeile), Biserica St. Leopold am Steinhof - considerata drept prima biserica moderna din Europa, statiile, balustradele si podurile fostului tren urban Wiener Stadtbahn, Casa de Economii Postsparkasse de pe Ring unde astazi este prezentata expozitia permanenta a lucrarilor lui. Pe langa acestia, s-au afirmat o serie de alti discipoli precum: Adolf Loos cu Piata Michaelerplatz, dar si Josep Pleenik sau Max Fabiani care au semnat proiectele Heilig-Geist Lirche


Urania si casa Artaria. Calatoria virtuala incepe din centrul Vienei unde pot fi  vizitate: 


Rathauplatz, locul in care se afla Rathaus, amplasata in imediata vecinatate a a Bulevardului Ring. Primaria este una dintre cele mai frumoase cladiri din oras si a fost proiectata de catre Friedrich Schmidt in stil gotic si finalizata in 1883. Fatada principala este formata din numeroase arcade si coloane. Intre cele patru turnuri se inalta semet turnul cu ceas care este cel mai inalt element al cladirii. In fata primariei se deschide un parc cu flori frumos aranjate in spatiile verzi dintre aleile strajuite de banci. Daca aveti noroc, in fata Primariei sunt deseori organizate concerte in aer liber. In cazul in care o vizitati iarna, nu uitati de targul de Craciun! 


O alta piata superba este Karlsplatz in care se afla Karlskirche. Acest edificiu baroc a fost ridicat din ordinul Imparatului Karl al VI-lea ca sa celebreze faptul ca orasul a eradicat ciuma care a bantuit orasul in 1713, iar constructia ei a durat 22 de ani. Biserica combina elemente specifice greciei Antice prin cele doua arcade laterale si cele ale Romei Antice - reprezentate de cele sase coloane care flancheaza edificiul. Dar stilul baroc vienez se regaseste atat in cele doua turnuri masive, cat si in domul cu frumoasa sa cupola in forma elipsoidala. Intrarea costa 4 euro, iar pt copiii sub 6 ani e gratis. In fata bisericii se deschide un superb bazin oval  in care biserica isi admira frumusetea in luciul apei si unde studentii isi dau intalnire sau asteapta sa intre la cursuri. 


Putin mai spre centru se afla Stephansplatz si Stephansdom. Domul este cea mai renumita biserica vieneza si este amplasata in inima orasului, la km 0. A fost ridicata in stil gotic in anul 1147, turnul cel mai inalt avand o inaltime de 136 de metri. Din turn se poate admira orasul in toata splendoarea sa, dar si acoperisul realizat din gresie si mozaic. Inauntru sunt multe altare si capele decorate cu statui gotice si icoane. Clopotul catedralei este unul dintre cele mai mari din Europa si a fost facut din fierul topit al unui tun turcesc care a fost capturat in 1683. Atasat de catedrala se afla Stephansdom Hochturm, sau turnul Steffl, construit intre 1368 si 1433 si folosit odinioara pe post de comanda in timp de razboi si turn de observatie in vreme de pace. Cei care vor sa admire Viena de sus, vor avea de urcat 343 de trepte.  Langa dom se afla statia de metrou cu acelasi nume. Cand s-au efectuat sapaturile pentru amenajarea liniei de metrou, a fost descoperita capela medievala Virgilius Chapel, aflata la 12 metri adancime de nivelul pietei, care dateaza din anii 1250. Capela poate fi vizitata cu intrare din metrou. In Evul Mediu, in jurul catedralei se afla un cimitir in care exista capela Sf Maria Magdalena unde se oficiau slujbele funerare.  Cimitirul a fost inchis in 1732, iar capela a fost mistuita de flacarile unui incendiu in 1732. Sub locul in care a existat aceasta capela, marcata azi pe trotuarul din Stephanplatz, a fost descoperita capela Virgilius. Desi conceputa initial ca si capela, ea s-a trasformat in cripta unei familii de negustori.


In jurul pietei sunt numeroase cafenele, restaurante, patiserii, hoteluri si magazine. In vestul si in sudul pietei se afla doua artere comerciale importante, Graben si Kartner Strasse, iar vis-à-vis, o cladire moderna realizata din slicla, Haas-Haus, in care Stephandom se reflecta in toata splendoarea sa. 


Cladirea a fost proiectata de catre arhitectul vienez, Hans Hollein. Desi initial a atras oprobiul vienezilor, astazi, marea majoritate o considera o capodopera arhitecturala de exceptie. Aici functioneaza o cocheta ceainarie. Daca vreti sa va retrageti intr-un loc romantic, mergeti in 


restaurantul Dar Liebe Augustin, amplasat nu departe de Stephansplatz, care poarta numele unui renumit cantaret popular austriac. “Oh du lieber Augustin” (Oh, you dear Augustin) este un cantec popular vienez, compus de catre bardul Marx Augustin. In 1679, cand Viena era lovita de catre epidemia de ciuma, renumitul performer le canta locuitorilor incercand sa le aline durerile si grijile. Poporul l-a apreciat pentru charmul sau personal si pentru umorul cu care facea fata unor vremuri pline de amaraciune, denumindu-l “lieber Augustin”. Potrivit legendei, intr-o seara, pe cand se intorcea catre casa, era atat de beat incat a cazut intr-un sant si a adormit. Groparii, care patrulau orasul si strangeau lesurile celor decedati, au crezut ca e mort si i-au aruncat trupul si cimpoiul care ii atarna de piept in caruta peste celelalte cadavre si l-au dus la groapa comuna amplasata in afara orasului. Dimineata, cand s-a trezit, i-a fost imposibil sa iasa afara din groapa. Dupa o vreme, a inceput sa cante pana ce cantecele i-au fost auzite de oamenii care l-au scos afara dintre lesuri. Desi a petrecut o noapte printre cadavrele infestate, el nu s-a imbolnavit , devenind astfel simbolul sperantei pentru locuitorii vienezi.


Langa restaurant se afla Griechenkirche zur heiling Dreifaltickeit, adica biserica greceasca din Viena, a carui constructie a inceput in anul 1782. In apropierea domului se afla una dintre cele mai renumite strazi comerciale, Der Graben (Santul), care dateaza din perioada amplasamentului militar roman Vindobona si a fost prima strada iluminata cu neoane din Viena, in 1950. In fata zidului de odinioara era construit un sant, in germana “graben”, sant care a ramas in fata zidurilor Vienei medievale. 


In 1220, santul a fost astupat si nivelat, devenind prima strada realizata dupa extinderea orasului. Daca odiniaora aceasta strada era marginita de case modeste, ridicate din lemn, dupa incendiul din 1327 in care toate au ars pana la temelii, zona a fost reconstruita sub directa supraveghere a regelui Frederick cel Frumos. O singura cladire a scapat incendiului si care exista si astazi, casa Freisingerhof. Demnitarii orasului au inceput sa isi construiasca resedintele pe aceasta strada inca din sec 18, unde aristocratia vieneza iesea la promenada ca sa isi etaleze toaletele. In sec 19 deja se deschisesera primele magazine de lux, iar in 1855 a fost inaugurata Sparkasse (prima banca de economii din Austria), cladire care se poate vedea si azi. Pe aceasta strada sunt multe obiective turistice care merita sa fie vizitate:
·   cladirea Freisingerhof – prima cladire construita pe strada Graben mentionata din anul 1273;
·   cladirea Tratternhof - ridicata in 1776 pentru nobilul Johann Thomas Trattner;
·   casa Anker – proiectata de Otto Wagner, unde a locuit Friedensreich Hundertwasser;
·   Palatul baronilor Bartolotti von Partenfeld, singura cladire baroca de pe strada Graben;
·   cladirea Grabenhof sau Thieenemannhof, proiectata de Otto Wagner si Otto Thienemannhof, destinata activitatilor culturale;
·   cladirea Generalihof construita in 1794 si cumparata de Assicurazione Generali o suta de ani mai tarziu;


·   Erste Osterreichische Sparkasse, prima banca de economii;


·   Pestsaule sau statuia ciumei – monument baroc inchinat Sfintei Treimi si celor peste 100.000 de decedati;


·   fantanile Josefbrunnen (odinioara Lowenbrunnen sau Fantana leului)  – situata in N-V –ul strazii, decorata cu patru capete de leu si Leopoldsbrunnen- amplasata in S-E-ul strazii.


De pe strada Graben se ajunge foarte repede la Palatul Imperial Hofburg sau la Stephandom. Stock im Eisen, copacul breslelor, este situat la coltul strazilor Karntner si Graben, intr-o nisa din coltul palatului Equitable. In acest ciot sunt infipte sute de cuie inca din Evul Mediu si este protejat cu o banda de fier, ferecata cu un lacat mare. Cea mai veche mentiune scrisa dateaza din 1533. Kohlmarkt este una dintre cele mai vechi strazi vieneze, astazi o artera coerciala unde sunt expuse branduri renumite. La capatul strazii Kohlmarkt se afla Michaelerplatz si Palatul Hofburg. Piata, realizata in stil baroc, are forma de stea, iar in 1927 a fost trasformata in primul sens giratoriu austriac. In piata se afla intrarea principala in Palatul Hofburg, prin Michaelertor. Cele trei intrari sunt decorate cu 12 statui ale lui Hercule, iar la capete au fost construite fantani, puse in valoare de alte grupuri statuare, inchinate armatei si fortei navale austriece.


Cea mai veche cladire din piata este insa Michaelerkirche, fosta biserica a imparatilor austro-ungari.Ridicata in 1221, ea strange laolalta mai multe stiluri arhitecturale: turnul este realizat in stil gotic, fatada in stil neo-clasic, interiorul baroc decorat cu fresce renascentiste, o superba orga ce apartine lui Johann David Sieber. Sub biserica se afla catacombele construite intre sec 15-18.
Palatul Imperial Hofburg, un adevarat  oras imperial, a fost resedinta Habsburgilor inca din sec 13 cand acestia erau simpli domnitori, iar mai apoi ca imparati pana la declinul monarhiei din 1918, devenind unul dintre cele mai importante centre din istoria batranului continent. Complexul este format din 18 cladiri si 19 spatii interioare. Complexul a fost dedicat dinastiei Habsburg si adaposteste multe incaperi, construite din sec 13 pana in sec 20, gradini, muzee, Biblioteca Nationala a Austriei (Imperial Library/ Hofbibliothek) – una dintre cele mai frumoase din lume , numeroase sculpturi si obiecte de arta si monumente. Tot aici sunt birourile guvernului si presedintiei Austriei. Salile de bal din trecut, astazi sunt imense muzee (Naturhistorisches Museum – Muzeul de Istorie Naturala, Kunsthistorisches Museum- Muzeul de Istorie a Artei


Quartier Museums – Cartierul Muzeelor), sali de conferinta si intruniri (Hofburg Congress Center), scoli de echitatie (Hofreitschule), Teatrul National (Burgtheater). Se cer amintite apartamentele imperiale ale lui Franz Josef si ale Imparatesei Sissi, Muzeul Sissi - inclusiv cu celebrele sale aparate de gimnastica din lemn, Tezaurul Imperial in care sunt expuse: coroanele Sfantului Imperiu Roman din 962 si ale Imperiului Habsburgic din 1602, comorile Ordinului Lanii de Aur si ale Burgunzilor, globul cu cruce si sceptrul austriac.  Alte obiective sunt: capela imperiala unde a cantat Mozart si Heldenplatz (Piata Eroilor), folosita odinioara ca teren pt parada, astazi strajuita de statuile Printului Eugeniu de Savoya si a arhiducelui Karl. Construita in timpul domniei lui Franz Josef, ea a fost gandita ca un Kaiserforum, ramas nefinalizat. Piata este impresionanta prin dimensiuni, prin forma arcuita a laturilor, prin dimensiuni, dar si datorita cladirilor care o inconjoara. Acestea sunt imprejmuite de gradinile palatului, Burggarten si Volksgarden. In Michaelerplatz se afla Looshaus, o cladire care apartine arhitectului Adolf Loos, unul dintre simbolurile Vienei si una dintre cladirile modernismului arhitectural european. Ea a fost gandita sa indeplineasca functii multiple: etajele superioare sa fie spatii de locuit, iar la parter, magazine. La inaugurare, datorita simplitatii fatadelor, ea a generat multe valuri de nemultumire in randul populatiei, fiind in contrast cu canoanele arhitecturale ale vremii, luandu-se in calcul chiar demolarea ei. Dupa indelungi dezbateri, arhitectual ar fi fost de acord sa adauge niste jardiniere din bronz la ferestre. Insusi imparatul Franz Josef a catalogat-o ca fiind “oribila”, evitand sa foloseasca intrarea in Hofburg prin Michaelerplatz. Ba mai mult, daduse ordin ca draperiile sa acopere geamurile palatului care dadeau spre cladirea cu pricina. Adolf Loos  calatorise in Statele Unite si fusese puternic marcat de zgaraie- norii care incepusera sa se ridice pe continentul american. La intoarcerea lui in Europa, si-a dorit sa adopte stilul cladirilor business cu linii drepte fara decoratiuni. Vis-à-vis de Looshaus se afla Palatul Herbestein, ridicat pe locul fostului palat Dietrichstein, celebru pentru cafeneaua Griendsteidl unde se strangeau tinerii literati Jung – Wien. Dupa demolarea ei, acestia s-au mutat in Café Central , cea mai celebra cafenea din Viena zilelor noastre.

Daca tot sunteti in zona, poate ar fi nimerit sa dati o fuga si pana pe Mariahilfestrasse, renumitul bulevard comercial, tocmai bun sa cheltuiti banii! Cea mai recomandata zona de shopping este zona Innere Mariahilferstrasse, adica zona de mijloc a bulevardului. Aici sunt foarte multe obiective turistice si este cam greu sa alegeti incotro sa va poarte pasii. Plimbarea pe Ringstrasee, bulevardul in forma de inel care inconjoara orasul vechi, este un “must do it” care va mai tine ocupat alte doua ore cel putin. Aici se aflau fortificatiile vechiului oras care au fost demolate la sfarsitul sec 19 pentru ca orasul inflorea si se extindea tot mai mult. De pe ring pot fi admirate cladiri reprezentative ale Vienei cum sunt: Opera, Primaria in stil flamand, 


Votivkirche – catedrala gotica, 


Parlamentul in stil clasic grecesc,


Palatul Hofburg, o multime de muzee si gradini. Astazi, acest bulevard este unul dintre cele mai frumoase din Europa.

Wiener Staatsoper sau Opera de Stat, denumita initial Wiener Hofoper in perioada Imperiului Austroungar, reprezinta una dintre cele mai renumite opere din lume a carui istorie dateaza de la mijlocul sec 19. 


A fost construita in 1869 de catre arhitectii August von Sicardsburg si Eduard van der Null in stil Neo renascentist. Istoria acestei cladiri ascunde o poveste tragica. Se spune ca acesta are o fundatie adanca, fapt care creeaza impresia ca as parea “scufundata”, parere sustinuta nu numai de catre vienezii de rand, dar  si de catre membrii curtii imperiale. Eduard van der Null, unul dintre arhitectii operei, s-a sinucis, iar dupa doua luni, celalalt arhitect, August von Siccardsburge, a facut un atac de cord si a murit. La inaugurarea din 1869, cu opera Don Giovani, ambii arhitecti erau decedati. Cartierul Muzeelor strange laolalta mai multe institutii culturale pe locul unde odinioara au fost grajdurile imperiale (Fisher von Erlach). Situat la marginea orasului vechi, el se intinde pe o suprafata de 60.000 mp unde se afla numeroase restaurante, cafenele, magazine, sali: de expozitii, de dans, muzica, teatru, moda, literatura si cultura sau centre de arhitectura. Satterhoh – arena octogonala de calarie ridicata la cererea Imparatesei Sissi, gazduieste biblioteca Centrului de Arhitectura. Vechile spatii destinate grajdurilor imperiale au fost transformate intr-o zona dedicata comertului si culturii in 1921.
In Quartier Museums functioneaza:
·   cladirea neagra in forma de cub - Muzeul de Arta Moderna (MUMOK);
·   Cladirea alba sub forma de cub din calcar cochilifer – Muzeul Leopold, care expune capodoperele  modernismului austriac, colectia Egon Schiele, opere apartinand lui Gustav Klimt - stranse in colectia Dr. Rudolf si Elisabeth Leopold;ferestrele panoramice ale muzeului se deschid catre centrul istoric cu Palatul Imperial si Piata Maria Theresia;
·   cladirea baroca - Galeriile de Arta (Kunsthalle Wien);
·   Complexul Quartier 21 –cu studiouri, agentii si birouri editoriale;
·   Zoom – Muzeul copiilor;
·   Fundatia Ludwig;
·   Centrul de dans contemporan;
·   pavilioanele destinate organizarii de festivaluri;
·   Teatrul Jungla pentru tineri;
·   Kunsthalle;
·   Centrul de Arhitectura;
·   Kunsthistorisches Museum – Muzeul de Istorie a Artei – seamana cu un palat si gazduieste colectia de obiecte de arta a Habsburgilor. Casa scarilor expune in spatiile dintre coloane 40 de picturi celebre, 11 dintre ele fiind semnate tot de Gustav Klimt, iar restul apartin fratelui lui, Ernst Klimt, si lui Franz Matsch.


·   Burgtheater – Teatrul National – a fost construit in 1878 de catre Karl Hasenauer si Gottfried Semper, fiind unul dintre cele mai renumite teatre in limba germana. In podul teatrului au fost gasite in 1990 schitele lui Gustav Klimt, printre care si singurul autoportret, toate fiind expuse in prezent in“spatiul expozitional Klimt”.
·   Muzeul Austriac de Arta Aplicata MAK – detine patrimoniul Atelierului Vienez format din crochiuri, fotografii, albume de modele si mostre originale, broderii s.a.
·   Kunsthistorisches – Muzeul de Istoria Artei – cele doua cladiri sunt situate de-o parte si de alta a Pietei Maria Theresia, puse in oglinda, expun opere de arta semnate Velasquez, Raphael, Brueghel, cat si o colectie de statui celebre.


Daca ne indepartam de centru, vom descoperi si alte muzee:
·   Muzeul Albertina – gazda colectiilor de grafica moderna;
·   Casa Mozart – faimosul apartament unde a compus „Nunta lui Figari” si „Impresario”.
·   Muzeul tehnic si Casa fluturilor,


.   muzeul Schubert.
Exista si muzee unde intrarea este absolut permisibila, adica pana in 4 euro/persoana, iar acestea sunt: Globe, Papyrus, Esperanto


Tot in zona centrala, in Esterhazy Park, se inalta doua turnuri de aparare antiaeriana care dateaza din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Turnurile au fost transformate in gradina zoologica si un acvariu imens si sunt cunoscute sub denumirea de Haus des Meeres. Acvariul contine peste 3500 de specii de pesti (pesti tropicali, pesti giganti, rechini), broaste testoase marine si terestre, caluti de mare si meduze. 



Acvariul a fost realizat intr-un vechi buncar de 9 etaje si a fost amenajat in urma unei initiative private pe o suprafata care insumeaza 6000mp. Cateva etaje sunt amenajate copiind habitatul junglelor, cu vegetatie luxurianta, cu poduri suspendate, populate de maimute si infrumusetate de pasari exotice. Alte cateva etaje sunt alocate zonelor de documentare. Daca va tenteaza, adresa este Fritz-Grunbaum Platz 1, iar intrarea costa 13.5 euro, copiii platesc pretul la jumatate. Viena insa are foarte multe frumuseti care trebuiesc descoperite. Unele dintre ele sunt palatele sale. 


Palatul Belvedere, realizat in stil baroc si inconjurat de gradini vaste, a apartinut Printului Eugeniu de Savoya. Mare iubitor de arta, el i-a comandat lui Johann Lukas von Hildebrandt sa ii construiasca la portile orasului resedinta de vara. 

Acesta a gandit proiectul sub forma a doua palate: Palatul de sus gazduieste azi cea mai mare colectie de picturi semnate Klimt, cele mai importante fiind  “Sarutul” si “Judith”, dar si opere semnate de Monet, Van Gogh s.a. 


In Palatul de jos se afla apartamentele printului, a carui personalitate se reflecta in Galeria cu Marmura, Camera Aurita si Sala Grotesca. Aici, cat si in Oranjerie sunt organizate expozitii temporare. In Grajdurile princiare este expusa arta medievala. Cele doua palate sunt unite prin gradinile baroce, frumos amenajate cu lacuri, statui si fantani.

Un alt palat superb este Schonbrunn, proiectat de catre Fischer von Erlach si construit in 1712 ca resedinta de vara a imparatilor Habsburgi, incepand cu Maria Tereza. 


Probabil ca acesta este cel mai renumit si vizitat obiectiv turistic din Viena. Palatul are 1441 de camere, decorate in stil rococo. 


El este inconjurat de vaste gradini, cu fantani, labirinturi vegetale, o gradina zoologica, un culoar cu trandafiri, un muzeu al trasurilor,  terase, statui si monumente. 


Accesul in gradini este gratuit, in palat se intra cu bilet. Daca vreti sa va distrati, seara puteti merge in Parcul de distractii Prater cu celebra roata Ferris. Aici sunt patinatoare, topogane cu apa, cai ferate bantuite, caruseluri. Numele lui vine de la terenul pe care Imparatul Friedrich I l-a dat familiei nobiliare Prato. In 1560, Maximiliam al II-lea a decis ca aici sa fie organizate partidele de vanatoare, iar Imparatul Josef a declarat in 1766 Praterul teren destinat distractiei poporului. 



Cei care ajung in Prater pot vizita cladirile Hundertwasser , mai exact Hundertwasser House, 


Hundertwasser Village si Hundertwasser Musseum. 



Incineratorul (District Heating Plant), reamenajat tot de catre celebrul arhitect vienez in districtul Spittelau, merita de asemenea vazut.
  


Cea mai veche biserica din Viena in stil baroc este Biserica Sf. Petru si nu trebuie omisa pe traseu. 





Cimitirul central al orasului (Zentralfriendhof), probabil cel mai mare de pe continent, insumand peste 2.4 milioane de cripte, gazduieste monumentele funerare care seamana mai mult cu veritabile opere de arta. Aici sunt inmormantati: Beethoven, Schubert, Brahms, Strauss, dar si filozofi si oameni de cultura. Daca sunteti obositi, odihniti-va in Stadtpark, parcul orasului, unde pot fi admirate atat statuile si monumentele, cat si flora organizata in aranjamente florale deosebite. Trebuie spus ca exista parcuri amenajate inclusiv pe malurile Dunarii unde se poate face si plaja: Donauinsel, Alte Donau si Lobau. Donau Park cu al sau Donauturm reprezinta un alt punct de distractie. Din Donauturm se pot face fotografii panoramice. 

Doua lifturi de mare viteza realizate din sticla te ridica la o inaltime de 150m in maxim 35 de secunde, Cine doreste poate urca pe jos cele 776 de scari pana in varf.  Vara, saritura cu coarda elastica de pe platforma turnului este o alta atractie pentru cei curajosi. De aici se pot face fotografii panoramice. Se zice ca turnul ocupa locul 62 in topul celor mai inalte turnuri din lume. Asa am citit, pentru ca n-am ajuns acolo pana acum. Sus functioneaza doua restaurante de unde puteti admira atat fluviul traversat de numeroase poduri, cat si Insula Dunarii (Donau Insel). Trebuie sa alocati ceva timp pentru ca restaurantul se roteste in jurul axei sale, oferind posibilitatea consumatorilor sa vada toata Viena de la inaltime. Distractia asta cu urcatul si coboratul costa 8 euro/persoana. Daca vreti sa beti sau sa mancati, mai scoateti bani din buzunar! In parcul lung de 21 km si lat de cativa zeci de metri se face jogging, ciclism , mersul cu role sau te poti si plimba pur si simplu prin paduri, gradini sau ii poti privi pe ceilalti vizitatori de la masa unei terase, restaurant si bar. Ar mai fi ceva de spus. Cu mai bine de 100 de ani in urma, Otto Wagner a proiectat trenul urban vienez in acord cu estetica urbanistica, tinand cont de podurile si cladirile unde urmau sa fie proiectate statiile. Datorita atentiei sale la detalii, trenul urban vienez ramane o adevarata opera de arta. Astazi, doar trei dintre liniile vechi ale trenului urban mai functioneaza ca statii de metrou, iar linia dintre suburbii si-a pastrat functionalitatea. Cladirile statiilor vechi au fost restaurate conform proiectului original: Wagner-Hoppavillion Hietzing; Schonbrunn, Stadtpark, Wahringer Strasse / Volksopera, Gersthof, 


cat si pavilioanele Jugendstil din Karlsplats care astazi, pe perioada estivala, gazduieste lucrarile lui Otto Wagner: schite, desene, machete, in vreme ce celalalt pavilion, aflat langa Musikverein, a fost transformat in cafenea. Trebuie sa recunosc faptul ca am batut foarte mult Viena la pas, cartiere intregi, cu harta in mana. De fiecare data am descoperit locuri noi si niciodata nu am avut sentimentul ca am vazut tot. Ba mai mult, ma bucur de fiecare data cand ma intorc, chiar daca sunt singura din familie care are nebunia si curiozitatea de a invata orasul pe jos!










Un comentariu:

  1. Cele două turnuri de apărare antiaeriană care sunt reprezentate în fotografii nu sunt cele două turnuri din parc(Augarten din arondismentul Brigittenau), ci ele se află în arondismentul Neubau.De aici puteți deduce că sunt cel puțin patru turnuri de apărare antiaeriană și nu doar două așa cum rezultă din text.
    Subiectul merită o documentare mai atentă.Mai sunt și alte greșeli inclusiv de ortografiere.
    Piața Naschtmark este de fapt Piața Naschmarkt și altele.
    Încercați și revizuiți textul.

    RăspundețiȘtergere

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.