Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 14 septembrie 2012

Tadao Ando - Casa din Sri Lanka - cutia si sufletul

Imaginati-va o insula cu imense plaje albe pe care troneaza colibe artistic desenate in umbra palmierilor cu frunze mari, frumos arcuite spre pamant. Crocodili si serpi de apa, maimute, leoparzi si elefanti care circula in voie pe inca ferite de efervescenta citadina. In larg, pescarii stau suspendati pe tarusi adanc infipti in nisip care asteapta rabdatori pestii sa se prinda in plasa.
Intr-un asemenea peisaj Tadao Ando , marele arhitect faponez, a construit pentru unul dintre clientii lui,  Pierre Pringiers, un om de afaceri belgian prosper,  casa pe care acesta a daruit-o sotiei sale, Saskia.O casa ridicata sus pe stanci, ghemuita ca un leopard gata de atac, cu fata spre ocean.
"Într-o zi am întrebat-o dacă ea ar alege arhitectul ei favorit din lume, care ar fi? Ea a spus Tadao Ando” relateaza Pierre cu privire la alegerea lui Ando.  Arhitectul a refuzat initial cererea clientului sau si nu s-a lasat induplecat pana ce cei doi beneficiari nu au scris un eseu prin care isi justificau emotional dorinta ca resedinta visurilor lor sa fie realizata de Ando. Sotia era o mare admiratoare a imaginilor iconice create de catre Ando pentru proiectul Church of Light in 1989.

Aceasta admiratie a tinerei artiste a stat la baza deciziei sotului ei de a-l contracta pe renumitul arhitect care sa realizeze un atelier  si un camin in Sri Lanka pentru cuplul belgian. Ando este recunoscut in plan mondial pentru volumele sale turnate in beton care genereaza spatii mari, puse in valoare de ferestre luminoase.

El este de parere ca el creeaza volume pe care clientul le umple cu suflet.
In conceperea proiectului sau, Ando a tinut seama de cerintele exprimate de Saskia, care isi trage filonul de inspiratie  pentru opera de arta ei in "cerul si marea acestei insule tropicale" , motiv pentru care ea nu a vrut sa vada nimic altceva in jur decat cerul s
i marea din casa.

Ando spune că "scopul sau este de a crea o arhitectură aerisita ca multe dintre casele native."
Cladirea a fost conceputa pe patru volume. Primul este reprezentat de receptia, bucatarie, dormitor si camera pentru meditatii, in vreme de cel de-al doilea este rezervat oaspetilor, fiind format din dormitoare cu vedere spre mare si baie privata.
Perpendicular pe cele doua volume, a fost construit living-ul, care se intinde pe o lungime de 20m.
Deasupra living-ului este amplasata o piscina interioara, care are aceeasi intindere ca si camera deasupra careia este asezata. Cele doua spatii sunt unite printr-o scara ce porneste din vestibul. Casa este prevazuta cu ferestre largi amplasate in spatii cu deschidere foarte mare. Astfel, panorama din fata casei orientata catre Oceanul Indian sau vegetatia luxurianta din spatele casei dezvaluie frumuseti le naturii in forma lor spectaculoasa. Arhitectul s-a jucat cu elementele naturale, astfel, piatra si lemnul au fost folosite in pardoselile casei. In partea triunghiulara cu pereti de sticla dintre volume se afla amenajat biroul clientului. Desi aparent aici se afla zona de interes a casei, de fapt, centrul simbbolic al casei il reprezinta atelierul sotiei sale, realizat pe doua nivele, care se termina cu o pasarela metalica.
Ca semn de pretuire a admiratiei tinerei artiste, Ando a creat un cadru de otel in forma de cruce pe care se sprijina fereastra, care pune in valoare, intr-un mod miraculor, umbra, nu lumina! Prin acest joc de lumini si umbre, arhitectul dorea sa puna in valoare picturile tinerei artiste. De design-ul interior s-a ocupat firma Top Mouton.
Arhitectul nu a vazut niciodata situl casei, nici terenul pe care urma sa fie ridicata constructia. El si-a trimis asistentii, Kiyoshi Aoki si Yukio Tanaka, ca sa supravegheze  procesul de turnare al betonului si pozitionarea exacta a fiecarui ansamblu.
A angajat o firma locala de arhitectura, PWA Architects, care a executat planul conform indicatiilor primite  din Japonia. In 2004, zona a fost puternic afectata de un Tsunami, dar Pierre s-a implicat in strangerea de fonduri umanitare pentru reconstruirea caselor pentru localnicii ramasi fara locuinta.
Daca ma intrebati pe mine de ce imi place acest arhitect, v-as spune pentru maniera in care pune in valoare atat lumina, cat si umbra, mentru spatiile deschise, simple, luminoase.
Pentru forma liniilor si suprapunerea planurilor intr-o maniera simpla si eleganta. Si iarasi, daca ma intrebati pe mine, cel mai lut imi place Casa Koshino, dar care nu are in spatele ei o poveste atat de frumoasa ca si Casa din Sri Lanka.