Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

sâmbătă, 11 august 2012

Cinema Arhipelagul - festivalul de film de pe Yao Noi Rocks

Cand oamenii se gandesc la Thailanda, ei o percep ca o destinatie de calatorie catre plaje intinse cu nisip alb si apa limpede ca si cristalul.  Aici, in luna martie a acestui an, a avut loc prima editie a festivalului de film de pe Yao Noi Rocks, in perioada 9-13  martie 2012 la Six Senses Yao Noi. Tema acestui festival a fost „PRIMORDIAL” si s-a desfasurat sub sloganul:“Arriving to a place of origin where roots and nature are embraced.” (in traducere “ Intoarcerea la origini, acolo unde radacinile si natura se imbratiseaza”).
Festivalul de filmul de la Yao Rocks NOi aspira sa devina o platforma de comunicare alternativa a mediului, in care umanul se reintegreaza in natura, asumandu-si rolul de  pionier al eco-turismului cultural. Evenimenul s-a dorit un schimb de idei creatoare intre culturile popoarelor .
Festivalul a durat timp de 4 zile si 3 nopti, timp in care, pe parcursul zilelor, au fost organizate activitati de promovare a turismului local (vizitarea insulelor din imprejurimi, interactiunea cu localnicii), sesiuni de dezbatere interactiva si comunicare , ateliere de creatie, iar seara au avut loc proiectii de film. Patru zile pline de proiecţii de filme şi ateliere de lucru au adus artişti, actori, designeri, jurnalişti şi împreună la film pe stanci. Waris Ahluwalia a Casei de Waris a sustinut un atelier de vopsitorie Batik. 
Activităţile locale, dezbaterile  şi sesiunile de comunicare au beneficiat de participarea lui Waris Ahluwalia, Jefferson Hack, Saraiva Andre, Olympia Tan Le şi alte personalităţi, împreună cu sătenii locali din Yao Noi.  Actrita Tilda Swinton, activist cultural, producător şi cineast, care a castigat premiul Palme d'Or 2010,  si-a prezentat prima filmul pe Yao Noi Rocks. Printre  numele de referinta prezente in festival au fost: actrita Tilda Swinton, regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul, Lucrecia Martel.
Apichatpong Weerasethakul şi Tilda Swinton au introdus un concept nou numit "Message in a Bottle", menit sa marcheze prima ediţie de Film pe stâncile Yao Noi. Oaspeţii au fost rugaţi să aducă propriul lor "Message in a Bottle", care poate imbraca orice forma de comunicare: un film, o carte, o sculptură, un tablou, sau chiar o performanţă personala.
Festivalul are scopul de a colecta aceste "mesaje" şi a le stoca într-o bibliotecă locală astfel încât locuitorii oraşului sa se poata  bucura de contribuţiile culturale din întreaga lume.
Obiectivul fundaţiei Rocks Yao Noi a fost acela de a sprijini şi promova filmul şi artele vizuale. Fondatorii acestui festival  sunt Apichatpong Weerasethakul, Nat Sarasas şi Chomwan Weeraworawit.
Cinematograful Archipelago a fost  proiectat de arhitectul german Buro Ole Scheeren si reprezinta un exemplu de creativitate. Arhitectul  a construit un teatru plutitor pe care l-a pozitionat în mijlocul unei lagune, in imediata apropiere a unei insule tropicale în provincia Phuket de sud in sudul Thailandei.
Artistic plasat între două pietre, ecranul de film a fost ancorat pe  o punte plutitoare, independenta de platforma pe care urmau sa fie asezati spectatorii. Teatrul a fost amplasat in laguna din Nai Pi Lae, pe Kudu Island. Scheeren a descris proiectul de design ca o modalitate de a experimenta arta cinematografica  ", undeva în mijlocul lagunei, in acest spaţiu incredibil, care iti transmite  un sentiment de temporalitate, de dezordine, confundata cu senzatia de  plutire."
Oaspetii au fost adusi noaptea cu barca cu motor si asezati pe platforma stralucitoare amplasata in mijlocul apelor linistite ale lagunei Nai Pi Lae din insula Kudu, Tailanda. Spectatorii au fost martorii unui act de cultura desfasurat intr-un peisaj dramatic, cu stanci inalte si inguste sfartecatnd apele oceanului. Participantii au experimentat ambianta generata de convergenta naturii cu arta cinematografica, a sunetelor si luminilor cu a povestilor cinematografice  suspendate in intunericul dintre ocean si cer. 
Ecranul enorm a fost amplasat intre stanci , in vreme ce spectatorii si-au ocupat locurile pe platforma plutitoare, conceputa din piese modulare asamblate intre ele, amplasata in mijlocul lagunei.   
Platforma plutitoare , construita din materiale reciclabile, a fost proiectata bazandu-se pe tehnicile thailandeze folosite de catre pescari in construirea fermelor plutitoare de homari. 
Deoarece teatrul a fost construit pe o platforma plutitoare pe apă, ar putea fi, teoretic, remorcat şi mutat în diferite locaţii de apă în funcţie de condiţiile de flux si relux.
Scheeren a creat Cinema Arhipelagul din materiale reciclate, iar la sfârşitul festivalului, platforma a fost donata comunitatii Noi, cu scopul de a fi utilizata ca loc de joacă si predata autoritatilor  Yao. 
In cazul in care comunitatea locala era interesata sa repete experienta cinematografica unica, platformele puteau sa-si pastreze functia de baza careia au fost ele destinate. 
Cinema Arhipelagul a fost cu siguranta neobişnuit şi frumos în felul său propriu, dar vom lăsa publicul să fie judecător.

Aceasta nu a fost prima încercare a lui Scheeren de a crea experiente cinematografice unice. În 2006, el a organizat si a re-creat cadrul clasic de teatru în aer liber, un drive-in teatru, în mijlocul deşertului Texas, inconjurat de lanturi muntoase impresionante. 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.